rorelse

Nu vid nya årets början är det många som avger nyårslöften, trots att man tidigare år har glömt bort dem någonstans i början av februari. Är du en av dem? Eller har du granskat dig själv och kommit fram till att det inte är lönt att ens försöka? Kanske är just du en av de få som faktiskt tar sitt löfte på så stort allvar att du lyckats! I så fall är det bara att gratulera. Men även om det inte är så, känn dig inte misslyckad.

Det är möjligt klara av det man planerar att uppnå under året!

Ofta handlar löfena om hälsa: sluta röka, sluta med socker, träna mer, går ner i vikt. Det är också vanligt att lova sig själv att ta hand om sina relationer och mentala hälsa, som att träffa släkten oftare, spendera mer tid med barnen, stressa mindre, meditera mer.

Att man sätter upp löften, eller mål som jag föredrar att kalla det för, är positivt. Det visar att man har en stark vilja att verkligen förändra sitt liv till det bättre.

"Resan är målet"

Det har vi hört många gånger och det är viktigt att komma ihåg. För det är resan dit vi vill nå som vi kommer ha nytta av i efterhand. Det är det som bidrar till att vi blir den vi blir, att vi fortsätter att ständigt förbättra oss själva.
Så jag har ett förslag på en sådan resa att göra: Resan till självbehärskning.

Självbehärskning är en dygd!

Det är lättare sagt än gjort. Men visst är det logiskt. Det är helt enkelt det löftena egentligen går ut på och det är det som krävs för att kunna uppnå och hålla sina löften.

Men kanske känner du att redan är självbehärskad. Du har varit din partner trogen i allt, kan behärska ditt humör när du blir uppretad på jobbet, du dricker måttligt och har aldrig använt droger. Bra, de är alla bra tecken på självbehärskning!

Men sätt dig in i följande situationer och tänk efter hur du hade reagerat om det var dig det handlade om:

Det är fredag efter jobbet, du är hungrig och stressad. Du springer in i affären efter jobbet för att hitta något till familjen som väntar på sitt fredagsmys. Du går beslutsamt först till grönsaksavdelningen, plockar ner hela färgskalan och tar en sväng till kyldiskarna. Självklart undviker du alla motbjudande helfabrikat och ägnar inte ens hyllorna med pasta, kex och chips en tanke. Äntligen framme vid kassorna, du verkar ha valt den kortaste kön. Och du börjar vänta... Kön bakom dig blir längre. Det är något fel på kortet hos kvinnan som håller på att betala. Du försöker räkna ut om du tjänar på att byta kö eller om det är bättre att stanna kvar. Under tiden du funderar blir köerna bara längre och längre. Ditt hjärta börjar pumpa kännbart. Du känner hur magen kurrar och hjärnan blir allt dimmigare. Dessutom är mensen snart på intågande. Kanske är det därför allt är jobbigare idag; allt går emot dig. Du stödjer dig mot rullbandet. Trött. Lite Yr. "Åh så gott det hade varit med choklad", tänker du och tittar längtansfullt mot chokladbaren. Din hjärna hinner varna dig och berätta om allt skadligt med socker och helfabrikat. Men innan du vet ordet av det så har din hand greppat den och hjärnan övertygat dig om att "du har haft en jobbig dag, du ska snart ha mens och behöver all energi du kan få för att orka genomföra fredagsmyset". Du kollar lite på baksidan som för att tyda ingredienserna, som om du hoppades att det inte skulle finnas socker och skummjölkspulver i den längre. Nu lyckades kvinnan äntligen betala. Snabbt blir det din tur, rullbandet sätter igång och kassörskan tittar menande på dig att det är dags att lägga upp varorna på bandet. Du måste fatta ett beslut. Du håller i chokladen, tittar på kassörskan och tillbaka på paketet i din hand.

Vad gör du?

Eller så händer det här:

Du äter en middag med dina väninnor hemma hos en av dem. Ni har det riktigt trevligt! Maten var god, stämningen är hög av skratt och glädje. Men plötsligt börjar kak- och chokladutdelningen. Du spänner dig lite eftersom dina väninnor inte delar samma hälsolivsstil som du gör. "Åh nej, värdinnan går runt och serverar! Det betyder att jag aktivt måste tacka nej, i stället för att diskret undvika". Du som hade hoppats att du lite försynt kunde smaska på de där nötterna som ligger orörda i en skål. Alla tar och smakar av de olika kakorna som värdinnan delar ut, hon verkar ha bakat dem själv. "Det känns oerhört genant, ja rentav otacksamt att tacka nej nu när hon ansträngt sig" tänker du. De andra som redan fått sin andel, ger tummen upp och ljudliga mmm-ljud medan de mumsar på. Nu står hon framför dig. Du hör knappt vad hon säger, men sätter upp handen lite snällt, ler och säger bestämt "nej tack, jag står över". "Du måste bara smaka den här", hör du din vän säga. "Nej det är bra tack, jag är fortfarande mätt från maten som var alldeles för god!" säger du och ler ännu större för att få henne och frestelsen att vika hädan. Men hon insisterar och nu kollar alla på dig. Några känner du visst inte så bra, de är mer vänner till dina vänner. Så vad ska de tänka om dig om du bråkar så här om en kaka? Men du försöker ännu en gång: "Nej tack jag lovar, de ser jättegoda ut, men jag är både mätt plus att jag märker att när jag undviker att äta vete mår jag mycket bättre". "Men du kan väl bara smaka, ett litet undantag borde inte göra något" säger värdinnan nu med ett litet leende som visar att hon är lite besviken.

Vad gör du?

De här exemplen är inte för att läxa upp oss moraliskt hur vi skulle eller inte skulle göra. Slutet utlämnade jag för dig att fylla i.

Poängen är att vi ofta hamnar i situationer som kräver att vi visar självbehärskning. Det må vara små saker i livet (eller större saker som trohet, rökning, vredesutbrott..), men det visar ändå på att vi behöver jobba på något.

En liten stund av att känna sig som en i gänget eller för att känna tillfredställelsen av godsaken går över lika snabbt som din infann sig. Och att behöva ångra eller känna kval är oftast jobbigare än att stå emot "frestelsen".

frossa onyttigheter

Vi är vår egen boss över vår egen hälsa!

Ingen annan kan ta våra beslut ifrån oss, det ansvaret ligger alltid på oss själva.

För risken är att man hamnar i en nedåtgående spiral där man "unnar" sig allt fler och fler gånger och sen är ens sätt att leva tillbaka i gamla hjulspår. Och varför? Därför att andra bjuder och man inte kan säga "nej tack"? * Så var det i alla fall för mig...

Så varför inte ha som mål att arbeta med självbehärskning under året?

Det kommer gå mycket längre än att sätta upp tomma löften om träning och socker... Är självbehärskningen inte tränad kommer det andra att fallera.

Det är en gåva att ha en någorlunda bra självbehärskning (ibland funkar den bättre och ibland sämre) men se den som en dyrbar gåva - din självbehärskning.

En del av våra vänner frågar oss "Fuskar ni aldrig?" Men varför skulle vi göra det jämt och ständigt?

Är känslan av tillfällig tillfredsställelse bättre än känslan att må bra och ha välfungerande kroppar?

Men absolut händer det att vi äter något vår kropp hade mått bättre utan. Det är bara det att det verkligen måste vara värt det!

Som för två veckor sedan, vi hade varit och förnyat vårt visum i grannlandet och befann oss nu i största staden i landet. Det var varmt och snart skulle vi ta oss till bussterminalen för en nattbuss tillbaka till vårt nya hem. Vi hittade en riktig restaurangpärla som vi blev riktigt förtjust i, högkvalitativ mat helt hemmalagad med lokala delikatesser, mycket var dessutom ekologiskt. Riktigt gott var det, och hälsosamt. Vi läste att deras hemmagjorda italienska glassar var höjdpunkten efter ett besök där. Ja jag bestämde mig för att prova en kula. I taxin på väg till bussterminalen började smakupplevelsen. Jag lovar det var den godaste glass jag någonsin ätit! Mina ögon fylldes av tårar. Det var så värt varenda litet mjölkprotein och socker.... Jag skäms inte, det var mitt beslut! Ingen pressade mig till att smaka. När jag unnar mig något så vill jag inte ha skamkänsla efteråt. Och nu har jag något att se fram emot. Finns ingen anledning att äta halvdålig köpt glass (hemmalagad, kokos-, avokado- eller cashewglass äter jag mer än gärna) när jag vet att jag kan få äta så god glass igen om ett halvår. Då har jag det att se fram emot.

Så att "fuska" får aldrig vara för att andra försöker truga. De menar säkert väl (eller så gör de det för att döva sitt egna dåliga samvete, de vet hur de också borde äta egentligen), men de har ingen aning om vad som är ditt bästa. Dessutom bidrar det till stor förvirring om du ena dagen äter en kaka och nästa inte – din omgivning vet liksom inte vilka dagar du äter allt / fuskar, är "allergisk" eller vilka dagar du är på "diet".

Konsekvens är AO för att ett hälsosamt liv ska kunna bli framgångsrikt.

Jag har ett motto: Jag måste alltid kunna se mina vänner i ögonen när de ska bjuda hem mig på mat och frågar om det är något jag inte kan äta. Ska de göra en ansträngning med att baka mjölk- och glutenfritt åt mig måste jag också leva så och inte dagen efter smygäta kakor. Då är deras ansträngning helt för ingenting! Man kommer långt med ärlighet och... just det, självbehärskning! Och resultatet är bättre än vad jag trodde!

glutenfrestelser

Förslag på vad du kan säga vid nästa jobbfika, eller annan situation då du kanske utsätts för "grupptryck" med nya bekantskaper:

(öva detta hemma och förbered dig för olika situationer som kan uppstå!):

- Säg bestämt men mycket snällt "Nej tack"! Och ta bort blicken från det som erbjuds. Antingen kolla in i den som serveras ögon och le eller vända dig till den som är bredvid och fortsätta eller börja samtala om något.
- Om personen som bjuder insisterar. Säg bara "nej tack, det är bra" och fortsätt le. Jag förstår inte ärligt varför folk trugar så?# Men varför göra en stor sak av det - säg bara nej. Kom inte med en lång förklaring och berätta om hela din hälsoresa – det är oftast inte så intressant för personen ifråga och blir mer till ett irritationsmoment.
- Om någon frågar varför du inte vill ha, så är det självklart att du svarar på frågan. "jag är allergisk mot vete" / "jag äter inte vete" / "Jag försöker dra ner på socker" / "Jag är mätt" / "jag är inte så förtjust i sötsaker" Eller vad som passar in på din situation. Men låt det vara kort och koncist. Och kom ihåg att alltid le.
- Vänta med den långa förklaringen om din hälsoupptäckt förrän du vet att de verkligen är uppriktigt intresserade och inte bara är ute för att diskutera. Det är inte värt att diskutera med diskussionslystna besserwizzers, det bara fördärvar ens goda humör. Tänk på att alla har ett val, du har gjort ditt och de sitt. Det viktigaste är att vi alla är nöjda med det valet vi gjort! 

Genom att följa de här förslagen är du en sann inspiration. Inte bara genom att leva hälsosamt utan genom att visa självbehärskning och stå upp för dig själv. Det kommer du ha mycket nytta av i många andra sammanhang i livet. Dessutom har du hjälpt till med sticka hål på "Fika-Myten":

Det går faktiskt lika bra att vara social utan en kaffe och bulle! 

(Eller i alla fall bullen ;-) )

hälsosamfika

Ett sätt att förhindra att frestelsen blir för stor är faktiskt att planera i förväg. Ta med ditt hälsosamma fika till nästa tillfälle. Och ta med så det räcker för många fler än bara dig själv. Det brukar vara riktigt uppskattat när någon har med sig något hälsosamt som omväxling. Än så länge har jag aldrig lyckats ha någonting kvar att ta med mig tillbaka hem. Men ibland hinns det inte med att förbereda något och då kan frukt eller nötter rädda dig att behålla självbehärskningen.

Vad gör man om dina vänner nästa gång köper en torr och fjuttig glutenfri kaka, full med härdade fetter, konserveringsmedel och socker, för din skull? Oerhört omtänksamt av dem, men du känner ändå att du hellre är utan – den är inte värd att ätas. Det är ett dilemma jag tyvärr inte har löst!! Kanske har du några tips till mig och oss andra?

Hur gör du när du erbjuds något du vet inte är bra för dig? Vad har du för taktik? Vad är självbehärskning för dig? Hur gör du för att bryta fikanormen?

Lycka till med dina mål under året!

Håll mig uppdaterad hur det går för er.

All kärlek till er

Amanda M

*Det kan hända någon gång att viktigare saker i ens liv står på spel och man för fridens skulle "måste" äta det där som är mindre bra för oss. Det har hänt oss. Men då försöker vi tänka på att vi har gott samvete, för om vi hade gått in i en diskussion hade det varit nästan mer ohälsosamt! Om du mår dåligt över att du har fått kompromissa, försök tänka likadant: " Det var för fridens skull!"

# Det är faktiskt allvarlig sak att försöka tvinga på saker de inte vill ha. Det kan vara så att de har en svår allergi eller att de faktiskt är beroende. Sockerberoende är allt mer vanligt och många kämpar med det. Tyvärr är det inte lika uppmärksammat som alkoholism men kan vara en lika stor kamp att stå emot. Kanske ibland värre - för "fika" finns var man än vänder sig, i alla sammanhang. Och man anses nästan konstigare som undviker kakor än om man tackar nej till öl/vin. Dessutom är sockerberoende ofta underliggande hos många med problem med alkoholen (eller viceversa). Så jag ber er - sluta TRUGA på folk saker de inte vill ha!

Det är dags att ta ansvar.

Det är endast du som kan bestämma hur du och din familj ska må.

Det är dags att inte lägga ansvaret på myndigheter eller företag som bara är penningindrivare.

Det är bara du som bestämmer vad ni ska lägga för mat och produkter i er kundvagn.

Det är bara du som bestämmer vad ni ska servera för mat hemma hos dig, vilka leksaker dina barn får leka med och vilket smink du vill använda.

Det är dags att vara förändringen du vill se.

Jag talar inte om politik, nej nej. Det här handlar bara om kommersialism.

Det må vara dyrare, mindre bekvämt och mindre gott. Men det finns ingen ursäkt att NU i dagens samhälle köpa besprutade frukter som färdats halva jordklotet för att ätas upp av dig och din familj och på köpet inte tillföra något gott varken för din hälsa och vår miljö.

Oj jag kanske låter barsk. Förlåt. Jag är en ganska vänlig person. Men när jag kommer in på sådana här ämnen – ojoj vad det hettar till mellan öronen på mig.

Vi lever just nu på toppen av isberget vi ser inte alls vad som händer undertill eller vilken katastrof vi kanske sitter på.

Vare sig vi vill eller inte är det dags att bli en mer medveten konsument, köpa mer lokalproducerat, mer ekologiskt, börja plastsanera och välja miljövänliga alternativ. Inte gå på så kallad "greenwashing" och kanske köpa saker som vi verkligen inte behöver bara för att de är "gröna". För finns det en förfrågan kommer onödiga saker fortsätta att produceras och då kvittar det om det är av återanvänt plast (eller att du kan slänga den till återvinningen när du är klar med den), själva produktionen med dess farliga utsläpp och fruktansvärda arbetsförhållanden finns kvar. Och allt det för en sak som jag lika väl hade kunnat vara utan!

Men det är inte lätt. Helt klart! Var ska man börja? Och vad ska man prioritera? Och vad ska man göra om man inte har ekonomi till alla dessa förändringar? Du behöver inte kasta ut allt i ditt hem och börja om. Utan börja med dina nyinköp. Vilket är det mest troliga nyinköpet du kommer göra? MATEN. Allt du måste börja med är att helt enkelt välja.

1. Välj bort hel- och halvfabrikat & Välj Råvaror

Det allra första och nästan viktigaste valet du och din familj kan göra är att köpa rena råvaror.

Till en början kan det verka skrämmande då det kanske innebär en viss planering som man inte är van vid. Man behöver tänka om. Börja blötlägga böner och legumer, koka sin egen ketchup, göra sin egen sylt, baka brödet själv. Ja lite som, du har redan hunnit tänka det – förr i tiden.

food-healthy-vegetables-potatoes BZ

Hur ska jag få tid till allt det här?!

Planera min vän! Det här är först och främst bland det bästa du kan göra för din familj. Ta dig tid till att laga mat från grunden, konservera som din mormor gjorde och frysa in så du har under året och till snabblagade middagar – det är värt ansträgningen.

Det kan svida lite i plånboken till en början. Det är billigt att köpa en hamburgare för 10 kr. Men du kommer snart hitta ett sätt som fungerar för dig och du kommer märka att det inte är så mycket dyrare – tvärtom! Och du kommer också hitta ditt sätt. Du kanske inte känner för att sylta och safta (det har jag ingen lust till i alla fall), men att göra din egen majonnäs är verkligen inte för mycket begärt...

2. Välj närodlat

Och då menar jag så nära det går. Kanske så nära som din trädgård eller balkong. Möjligheter och omständigheter varierar sig mellan oss alla. Men troligen kan du nog odla något litet. Sallad är enkelt, lättodlat och blir så mycket billigare i längden. Du vet exakt vad grönsakerna har gått igenom och du behöver inte oroa dig för att dina barn har fått i sig kemikalier som de inte borde. Man kan odla oerhört mycket på bara en liten yta och det behöver inte vara så tidskrävande. Efter ett litet tag kommer man in i det.

Du kanske inte ens har en balkong. Men en fönsterbräda är bättre än inget. Du kan odla örter, physalis, tomater, chili och framförallt kan du grodda!

foodiesfeed.com basil-in-bucket2 BZ

Allt går visserligen inte att odla hemma. Men lär känna småbönderna i din omgivning. Lär dina barn vart maten kommer från. Det är så mycket mer njutbart att äta när du vet vem som har tagit hand om maten, hur den har växt och lagrats. Det här anser jag är särskilt viktigt när det kommer till kött, om man är allätare. Att köpa kött från gårdar i närheten, där djuren har haft ett bra liv och inte har behövts transportera långt för att sen stressa ihjäl sig på ett slakteri är en av de viktigaste saker en allätare behöver tänka på. Det kostar kanske mer, men tänk vilken tjänst du gör både för dig och din familj, djuren, naturen och bönderna i din närhet. Är inte de värda de extra slantarna? Dessutom kan det bli till en motivation att äta kött i lite mindre skala, vilket bara är till fördel för mångas ekonomi, hälsa och för vår miljö.

Att köpa mat som är mer lokalproducerat betyder inte att vi inte kan unna oss saker. Tänk på hur det var för våra föräldrar när de var yngre. Utbudet av importerad mat var mycket mer begränsad, av exotiska frukter fanns det kanske bara apelsin och banan, så de kanske inte köpte det lika ofta men när de väl unnade sig en apelsin - åh som de njöt!

Det gör inget om importerade frukter kostar något, de har de alltid gjort. Det som är det snikna i det hela är när de är billigare än våra lokala frukter. Är inte det något som är riktigt skrämmande så säg? Det leder in mig på nästa punkt:

3. Välj ekologiskt

Det är få människor som har ekonomiska resurser att kunna köpa allt ekologiskt. Det går helt enkelt inte ihop det för dem allra flesta.

Vad vi gör i vår familj är att välja att köpa "värstingarna" av frukt och grönt ekologiskt. Det finns en enkel lista som kallas för "Dirty Dozen" och "Clean Fifteen". Med de 12 "smutsigaste grönsaker/frukterna", alltså de där man upptäckt att de innehåller värst bekämpningsmedel. De 15 "renare" är kanske lika besprutade med själva grönsaken eller frukten har inte tagit upp bekämpningsmedlen på samma sätt utan det sitter mer kvar i skalet.

Något som inte är med på "Dirty Dozen" listan men som är minst lika viktigt att köpa ekologiskt är Kaffe och Bananer. Det är inte främst för att grödan i sig innehåller gifter utan för arbetarna som odlar och skördar grödan. Kaffe och bananer är bland de som besprutas mest, och arbetarna får fruktansvärda men av gifterna – bl.a. kan det göra dem infertila och orsaka nervskador. Förutom det skadar gifterna djuren och naturen runt omkring plantagerna.

Visst, ekologiskt är kanske dyrare. Men det ger också mer pengar till bonden! Det är han (eller hon) värd, likaså är hans (eller hennes) barn det!

Men egentligen. Se tillbaka på matkostnaderna de senaste decennierna. Är det så dyrt med ekologisk mat? Eller är de den andra maten som är för billig? Ärligt talat?

foodiesfeed.com farmers-market-vegetables BZ

"Fast jag har läst att ekologisk mat inte är nyttigare." Det har du helt rätt i om man ser det ur ett näringsperspektiv. Näringsämnena försvinner inte i konventionell odlad mat bara för att de är besprutade. Den ökade näringsbristen i maten beror på annat. Men ser jag det ur ett giftperspektiv är valet självklart. Visst regleras det titt som tätt med vilka bekämpningsmedel man får och inte får använda och kraven skärps och det är så pass lite som vi får i oss av det vi äter. Okej! Helt klart! Men hur är det med resten? "Resten?" Ja alla de andra gifterna, de som vi städar med, som vi har på huden, i vårt smink, i vår luft, i våra möbler och kläder? Hur är det när våra kroppar får allt det att hantera samtidigt? Vi vet inte! Den så kallade cocktaileffekten är än så länge som ett svart hål – bara att vänta ut och se vad som kommer hända, vad vi kommer drabbas av. Forskare jobbar på för fullt inom de här områdena och kommer med flera olika teorier vad bekämpningsmedel, konstgödsel och liknande orsakar eller inte orsakar. Som jag skrev innan är det bara toppen av isberget, vi vet inte vad som är undertill.

Men vi borde lära av historien och inte bli så övermodiga att vi tänker: "oj så bra det här medlet är", för att senare upptäcka vilka enorma skador som de orsakat. (DDT, Agent Orange m.fl.) Jag skulle inte bli förvånad om vi snart önskar vi aldrig hört talas om RoundUp också.

Vi kan inte lura oss själva och tänka att detta inte handlar om mig, vi påverkas och drabbas alla av det i slutändan. Vi sätter fyr på vår egen svans. Men om du ändå insisterar på att det här är inget du behöver bry dig om, så gör det då inte för din skull utan bry dig då om det för våra vänners skull, de som odlar maten vi äter, så att de ska få ett lite bättre liv med mindre risker.

Känslan av att göra det man bör

Det är inte meningen att livet ska kännas jobbigare och tuffare, att nu kommer allt kosta mer, ta längre tid och nu-kommer-jag-aldrig-mer-kunna-äta-choklad-eller-njuta-av-ett-glas-vin. Nej tvärtom. Tänk på tiden du får tillsammans med din familj när matlagning blir till en del av er gemensamma vardag, att du vet exakt vad dina barn får i dig och inte låter en industri mata dina barn med ämnen du inte har någon som helst aning om var de kommer ifrån. Tänk på allt det positiva det bidrar med för bönderna du handlar av, både de som bor i närheten av din stad men också de som bor på annan kontinent.

Personligen kommer jag fortsätta att njuta av ett glas gott ekologiskt vin, kakao och andra s.k. superfruits som kommit långt härifrån - samtidigt som jag vill stödja mina lokala producenter med att köpa ägg, getost, tomater, sallad, honung o.s.v. Och vissa saker lagar jag alltid från grunden medan vissa saker "unnar" jag mig, som mörk choklad och glutenfri bönpasta... Man får helt enkelt hitta en viss balans man själv och familjen känner sig nöjd med.

Men en sak som är oerhört viktigt att komma ihåg är att vi OFTAST inte behöver precis allt det som vi tror vi behöver (inte lika ofta i alla fall). Vi kan helt enkelt dra ner på vissa saker och njuta av dem mycket mer när vi väl har möjlighet att äta av dem. Som till exempel så är jag helt galen i vindruvor!!! Totalt! Alltså jag menar allvar! Det är sjukt så mycket jag älskar vindruvor (och russin)... Men sen min mer medvetna liv startade med min mans intågande i mitt liv så får aldrig o-ekologiska vindruvor komma över vår tröskel. Men det är så dyrt kan man tänka? Ja det är lite dyrare, men inte när de är i säsong. Så när det är säsong* för ekologiska vindruvor passar vi på att äta lite extra av det och jag njuter desto mer nu än när jag kunde äta vindruvor när jag som helst ville och behagade. Och så är det nu med alla säsonger. Det finns alltid något gott att se fram emot och då njuter man lite extra. Så var det ju för mormorsmor. De fick helt enkelt vänta till hösten för att äta äpplen :)

MP900407045 BZ

*Alla de här 3 punkterna: att köpa mindre hel- och halvfabrikat, äta mer lokalproducerat och mer ekologiskt gör att man automatisk köper mer säsongsbetonad mat. En annan viktig del som jag aldrig riktigt kom in på i den här artikeln men som också är både viktig för din plånbok, din hälsa och vår miljö: Maten blir dessutom mer varierad och smakar bättre. 

När man behöver välja mellan lokalproducerat och ekologiskt.

Det är jättesvårt. Och det är helt beroende på vilken expert man frågar, alla tycker olika i den frågan.

Helst skulle man vilja ha både ock, men det går inte alltid. Du får helt enkelt gå på magkänslan tills det lokala utbudet blivit bättre. Men kan man kalla en gröda närproducerad när dess bekämpningsmedel, konstgödsel och annat kommer långt ifrån. Eller köttet, är det lokalproducerat om de fått foder i form av soja som i sin tur orsakat skövling regnskogar i Brasilien? Svårt att säga. När något är ekologiskt så är det oftare mycket högre krav på producenten än när något är lokalproducerat. Men samtidigt finns det många småbönder som är ekologiska men inte har råd att få en certifiering. Så frågan är mycket svår att svara på. Vad tycker du?

Läs mer:

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ekologisk-ananas-starker-ugandas-bonder
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/ekologiskt-raddar-liv
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/3-ackliga-amnen
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/ekologiskt-nobbar-gifterna
http://blogg.naturskyddsforeningen.se/blog/2011/08/03/lasarfraga-ar-ekologiskt-alltid-battre-an-narproducerat/
http://www.krav.se/ekologiskt-och-narproducerat
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-studie-ekologisk-mat-inte-nyttigare/
http://www.svt.se/nyheter/val2014/forskare-om-ekomat-eko-och-narproducerat-bor-inte-blandas-ihop

http://www.bananalink.org.uk/
http://www.naturalnews.com/032794_Dole_bananas.html
http://www.diabetesandenvironment.org/home/contam/pesticides
http://www.beyondpesticides.org/resources/pesticide-induced-diseases-database/diabetes
http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:702829/FULLTEXT01.pdf

 

Rosa Oktober*

Det undgår nog inte någons uppmärksamhet att oktober är internationella bröstcancermånaden. Så mycket som möjligt ska kläs i rosa: godispåsar, tomatförpackningar, sågar och halmbalar.

  • Vad är själva syftet med all den här "pinkwashing" som pågår?
  • Vart går pengarna från alla rosafärgade "bröstcancerprodukter"?

Svaren varierar beroende på vilken organisation som står bakom. I Sverige finns det först och främst två organisationer: BRO och Cancerfonden.

BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation) står bakom ROSA BANDET, och för varje köpt band går pengarna främst till forskningen inom bröstcancer.

Cancerfonden är en annan organisation som har ett mönstrat rosafärgat band. De skänker ca 80% av vinsten från försäljning främst till all sorts cancerforskning.

Båda organisationerna arbetar även på att sprida information och kunskap till drabbade och till övriga allmänheten för att förebygga cancer.

Har du fått tillräckligt med information? Vet du hur du ska förebygga cancer? 

Självaste Breastcancer Awareness Month (bröstcancermedvetenhetsmånaden) som pågår i oktober sponsras till största del av AstraZeneca, och deras främsta syfte är att uppmuntra oss till att gå och göra regelbunden mammografi.

Så långt låter allt bra. Forskning i all ära, det finns bra och viktig forskning. Men varför läggs inte några summor på förebyggande medel och att motverka cancerframkallande ämnen i vår miljö?
Helt enkelt därför att sponsorerna skulle förlora på det.

Kommersialism och läkemedelshyckleri

Vad jag inte förstår är att det man får veta att man ska göra för att förebygga cancer är att skippa söta drycker, äta mer grönsaker, mindre godis, röra på sig mer och så vidare och så vidare, samtidigt som vi under en hel månad blir ÖVERÖSTA med bullar, kakor, godis och allt som ska stödja cancerforskningen till att hitta ett botemedel för cancer. Man sä(l)ger en sak och stödjer en annan! Dessutom är det viktigt att hålla vikten för att undvika cancer, svårt för en del när det finns nybakta kanelbullar överallt...

Oetiska företag tjänar enorma summor på stackars kvinnor

 Estee Lauder som drog igång hela Rosa Bandet kampanjen 1991 har produkter som innehåller en mängd olika kemikalier av vilka ett flertal är relaterade till cancerframkallande ämnen. Bl.a. kan du hitta: petroelum, bly och formaldehyd i deras produkter, och det är ändå bara några få av alla ämnen som kan bidra till cancer.

AstraZeneca som ligger bakom Breastcancer Awareness Month är ett av världens mäktigaste läkemedelsbolag. De är också hjärnan bakom Tomoxifen som är en effektiv anti-östrogen-behandling vid bröstcancer. Det tråkiga är att den också ökar risken för cancer i andra delar av kroppen. Företaget tjänar pengar på "botemedel" för bröstcancer och säljer in sig som bröstcancerkämpar i mångas hjärtan. Men å andra sidan så dyker cancern upp i annan form hos många patienter, vem kämpar för dessa kvinnor?

Bakom detta tjänas det pengar på alla små söta rosetter, rosa godis, kakor, kex m.m. som ska hjälpa folk att få ökad medvetenhet för bröstcancer...

Nästa gång du ser rosafärgade produkter: Fundera på om du blir lurad att tro, att du hjälper cancersjuka genom att stödja forskning medan du egentligen stödjer ett företag som producerar cancerframkallande produkter och tjänar enorma summor på det. Det är som kanelbullens dag och andra kommersiella dagar, alla skapade för att du ska slösa bort dina hårt införskaffade pengar – och inte gör väl det världen till ett bättre ställe! (Dina motiv är säkert ädla och kärleksfulla till att stödja cancerforskningen, ingen av oss vill bli drabbad av bröstcancer eller se någon av våra nära bli det såklart. Det är deras motiv som är högst motbjudande.)

Det här är inte en konspiration. Det är ren kommersialism och girighet, öppen för omvärlden att blicka in i.

 

Östrogendominans - den stora boven

Det forskningen hittills kommit fram till är att det är östrogendominans som är den vanligaste orsaken till bröstcancer. Östrogen är oerhört viktigt men problemet är att det kan bli för mycket av det goda. Det är som Omega-6 som också är essentiell, men vi får i oss på tok för mycket i jämförelse med Omega-3, vilket kan leda till inflammationer. På samma sätt får inte östrogenet dominera över progesteronet, ett annat oerhört viktigt hormon som många idag tyvärr lider brist på.

Det finns olika typer av östrogen. Östron (E1), Östradiol (E2) och Östriol (E3). Det är oerhört viktigt att de två första östrogensorterna inte blir för höga; de ska utgöra ca 10% vardera i kroppen samtidigt som Östriol kan vara upp till 80%. Då är balansen god.

För att veta hur din balans mellan de olika hormonerna är skulle jag varmt rekommendera att göra ett Labrix hormontest. Ett sådant test mäter inte bara östrogen mot progesteron, utan också hur det står till med de olika östrogenen, samt kortisol m fl. Då kan du få en tydlig bild av hur det står till med dina hormoner och långt innan bröstcancer uppstått kan du motverka östrogendominansen och därigenom minimera risken för bröstcancer. Hur då? Exempelvis genom att smörja kroppen med naturlig progesteronkräm, och eventuellt rena levern ifall östrogendominansen är stor.

Enbart i USA dör 40 000 totalt varje år av bröstcancer. Var 19 sekund blir någon diagnostiserad och var 74 sekund dör någon till följderna av bröstcancer någonstans på jorden.. Så tragiskt, så onödigt. Särskilt när det faktiskt går att motverka genom att bryta mönstret och motverka östrogendominans.

cid 1450C553-8BDF-461F-99F8-5D16FED6043Dnetscreen-5

Varför så många?

Kan det vara så att det är något i vår omgivning utöver dålig kost och sämre motionsvanor som också bidrar till cancerepidemin? Den luft vi andas, produkterna vi sätter på oss, kläderna vi bär, materialen vi använder för att förvara mat och vatten i? Hela livsstilen är viktig att ta i betraktande. Det betyder inte att man har ett 100% skydd mot att drabbas av cancer genom att göra allting rätt, men med tanke på att bara 5-10% av cancern är ärftlig (80% av alla bröstcancerdrabbade har ingen historia av det i sin familj) och resten är orsakad av miljön vi har omkring oss så BÖR vi känna att vi kan göra vår del för att skydda oss själva och våra nära och kära från denna hemska sjukdom.

Östrogendominans orsakas av följande:

  • Syntetisk homonell behandling, s-k. HRT som främst används mot klimakteriebesvär
  • Hormonstörande preventivmedel som p-piller, p-plåster m.m.
  • Xeno-östrogen som kommer från tillsatser i mat, olika förpackningar kring vår mat, plaster, städmaterial och bekämpningsmedel. Tyvärr kan Xeno-östrogen också finnas i vatten på grund av läkemedelsutsläpp.
  • Något annat som också kan orsaka bröstcancer är:
  • Mammografi. (29% ökad risk för bröstcancer hos dem under 55 år som gör regelbunden mammografi).

Hur man förebygger östrogendominans:

  • Progesteronkräm

Istället för syntetsiska hormoner, använd naturlig progesteronkräm (jag rekommenderar varmt den här som jag själv använder). Det här kommer även kunna hjälp dig att hålla progesteronnivån uppe och på så vis undvika östrogendominans. Progesteron hjälper inte bara till med att hålla bröstcancer borta utan är även bra för att få en regelbunden och frisk menscykel. Den kan även hjälpa mot PMS, klimakteriebesvär och kan hjälpa till vid graviditet (både att bli gravid och att få en frisk och sund graviditet).

  • Håll koll på hormonerna

Gör ett salivtest som skickas iväg för analys av dina hormonnivåer. Du kan då se om du är i riskzonen att utveckla hormonella sjukdomar, hur du förebygger och behandlar ifall du redan har fått problem.

  • Skippa hormonstörande preventivmedel

Sky p-piller, p-plåster, hormonspiral som pesten (koppar är inte heller att rekommendera, men av andra orsaker). Det allra bästa du kan göra är att lära känna din menscykel. Det finns bra verktyg som kan hjälpa till med det, som p-datorer. Jag har personlig erfarenhet av den här som jag rekommenderar varmt! Traditionell kondom och skonsamma pessar är också annat sätt att komma runt problemet.

  • Kemikaliebanta

Gå igenom ditt badrumsskåp och tveka inte med att kasta ut mindre bra produkter. Det finns ingen anledning att behålla lotion, smink, hårspray och liknande som innehåller cancerframkallande ämnen! Byt ut tamponger och bindor mot menskopp och/eller tygbindor!

Genom att kemikaliebanta ser du även till att minska plastmängden i ditt hem. Det här är något man inte kan göra på en gång, utan ta det successivt. Börja med att sluta använda plasttandborstar, plastflaskor och plastmatlådor som direkt påverkar dig. Varje gång du köper något nytt bör du tänka en gång extra ifall det är gjort av plast: Behöver jag den verkligen? Kan jag hitta ett alternativ i rostfritt stål, bambu, ekologisk bomull eller liknande?

Kasta även ut gifter ifrån städskåpet och ersätt med bikarbonat, äppelcidervinäger, ättika, såpa och andra naturliga ämnen som gör jobbet minst lika bra!

  • Termografi istället för mammografi!

Ett mycket säkrare och bättre alternativ!
Det är även viktigt att du lär känna dina bröst. Hur känns de? Hur ser de ut? Du blir då lättare medveten om eventuella onormala förändringar i dem.

Förutom de här mycket viktiga punkterna finns det några självklara livsstilsfaktorer som är värda att tänka en extra gång på. Stressa ner, sov ordentligt, rör på dig varje dag, omge dig med kärleksfulla relationer, ge dig livsmedel som verkligen är medel för livet.

Har du blivit diagnostiserad med bröstcancer?

Valet är helt upp till dig vilken behandling du väljer att gå igenom. Det finns inga säkra garantier för varken en alternativ eller skolmedicinsk behandling. Men några tips till dig, vilken behandling du än gör, är att verkligen eliminera hormonstörande ämnen från din omgivning, ge kroppen livskraftig kost och om du bestämmer dig för operation - operera dig då i din luteala fas, mellan ägglossning och mens (den senare delen i cykeln). Då är progesteronet som högst och operationerna har visat sig vara mest effektiva och återhämtningen kortare i den perioden!

En fin kvalitativ gurkmeja (curcumin) är även att rekommendera och helt säker att använda även under behandling.

Så vad har vi lärt oss idag?

Om det är något de borde göra under den här kampanjen som sker nu i oktober månad, borde det då inte vara att tillämpa de förslag som forskningen hittills kommit underfund med? Kanske genom att förbjuda all försäljning av ohälsosam mat, råda människor till att undvika plast och uppmuntra till daglig motion. Det är i alla fall ett steg i rätt riktning, som nog gör mer nytta än små rosetter och kanelbullar med rosa strössel - då kan man med rätta kalla det för "Breast Cancer Awareness Month". 

I stället för att låta dig luras till att köpa rosa produkter och stödja forskning du inte riktigt känner till, sträva då hellre mot att leva ett hälsosamt och giftfritt liv och vara en inspiration för andra att också göra det. Då kanske du verkligen kan rädda liv; om inte ditt så kanske någon i din närhet! (Känner du det är viktigt för dig att stödja forskningen - skänk då pengar direkt istället för att gå en omväg och köpa fjantiga rosetter eller plastförpackad mat).

5Code tar inte ställning ifråga om någon särskild cancerbehandling. Vi påstår inte heller att det finns ett botemedel för cancer. Däremot är vår ståndpunkt att vi aldrig kommer att delta i en rosa-kampanj för att tjäna pengar. Det vi vill göra är att uppmuntra dig till att vara kritisk mot den kommersialistiska propagandan som pågår runt omkring oss på många sätt.

Vi önskar att du hittar din väg - i hur du och din familj kan leva ett hälsosamt, lyckligt och kemikaliefritt liv!

 

Men nu över till dig: Har du och din familj kastat ut kemikalier från ert hem? Vilka känslor väcks hos dig när du läser om hur kommersialismen styr vår familjs hälsa?

*Vi refererar först och främst till kvinnor i artikeln som bröstcancerdrabbade, men det kan även drabba män.

/Amanda M

PS. annat viktigt att tänka på:

  • Ta tillskott med D-vitamin om du inte lever i ett "sol-året-runt-land"
  • Undvika bränd mat, hårt stekt eller friterad mat och snabbmat
  • Se till att du inte har för höga järnnivåer i kroppen
  • Ta tillskott av Omega-3
  • Drick rikligt med vatten och gröna juicer
  • Drick lite eller ingen alkohol
  • Undvik BH med metallblygel
  • Ha det helt mörkt i rummet om natten när du sover
  • Undvik snabba kolhydrater och socker
  • Se till att hålla en sund och normal kroppsvikt då östrogen samlas och bildas bl.a i våra fettdepåer
  • Undvik chark-produkter

källor:
http://www.morotsliv.com/2013/10/progesteron-istallet-for-rosa-band.html
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/02/14/beating-breast-cancer-a-guide-to-prevention-treatment-and-recovery.aspx
http://www.ehdin.com/?id=1944

https://www.cancerfonden.se/rosabandet/om-rosa-bandet-kampanjen
http://www.bro.org.se/bro/uploads/forbundet/En%20fr%C3%A5ga%20tv%C3%A5%20organisationer_20150928_PA.pdf
http://pinkribbon.org/about/history/
http://pinkribbon.org/media-and-events/think-pink/#dirty
http://pinkribbon.org/about/
http://www.astrazeneca.com/About-Us/History/Merger-partners-in-brief
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+20061020IPR11875+0+DOC+XML+V0//SV
http://ww5.komen.org/uploadedFiles/Content/AboutUs/MediaCenter-2/BC%20Facts%20-%20082712.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1009231/
http://www.breastcancerfund.org/clear-science/environmental-breast-cancer-links/plastics/?referrer=https://www.google.se/
http://www.preventcancer.com/patients/mammography/awareness.htm
http://www.astrazeneca.com/Medicines/Oncology/Product/Nolvadex
http://www.drugs.com/sfx/tamoxifen-side-effects.html
http://www.fass.se/LIF/product?nplId=20050310000027
http://www.astrazeneca-us.com/responsibility/astrazeneca-healthcare-foundation/national-breast-cancer-awareness-month
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rosa_bandet
http://www.corren.se/ostergotland/cancerfonden-vi-har-en-fikatradition-i-sverige-6574416-artikel.aspx

http://evalotta.info/brostcancer-och-den-rosa-lognen/
http://www.thenhf.se/stodjer-du-rosa-bandet-sa-sott-eller-inte/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/07/mammography-leads-to-misdiagnosis-and-unnecessary-mastectomies.aspx
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/12/18/some-cancers-may-just-go-away.aspx
http://naturalsociety.com/why-national-breast-cancer-awareness-month-is-kind-of-a-joke/
http://www.vaken.se/termografi-ett-sakrare-alternativ-till-mammografi/
http://www.whale.to/a/lanphier1.html

Om ni har följt serien om kosttillskott som vi publicerat i 4 delar med ett nytt inlägg per månad så kanske det har väckt en del känslor hos dig. Nu har det även varit på tapeten i medierna igen. Och nu tänker jag en gång för alla klargöra det här.

Det blir en sammanfattning av de fyra föregående artiklarna och alltså en bra kort repetition. 

Lögn nummer 1: "Vi får i oss allt vi behöver via maten!"

Sanning: Många som anser att vi får i oss det vi behöver genom kosten räknar med att alla har en kropp som faktiskt fungerar optimalt. Men sanningen är den att allt fler har problem med mage-tarm (näringsupptaget) och kanske inte ens är medvetna om det. De kanske är trötta eller tjuriga, eller hyperaktiva och stressade. Näringsbrist kan komma i uttryck i många former och man kanske inte sätter det i direkt samband med hur magen mår utan skyller på yttre omständigheter: jobbet, familjen etc. "Åh det är synd om mig", när det egentligen är din mage det är synd om. Men det här är absolut något man kan komma till rätta med och alltså må bra mycket bättre. Hur då? Jo genom att hjälpa kroppen med näringsupptaget!

Men låt säga att min kropp är optimal på det området, får jag då ändå i mig allt det jag behöver?

tractor blogszesmaller

Tyvärr är jordarna utmärglade på näring till följd av många års jordbruk där man enbart tillsätter tre näringsämnen i jordarna. Man odlar samma sak om igen på jordarna och låter jorden varken få vila eller variation av gröda. Det i kombination med alla avgaser som släpps ut över jorden och påverkar regnet till att bli surare påverkar grödorna negativt och drar ut de få näringsämnen som de har kvar.

 Så svaret på tidigare ställda fråga är: Nej. Vi får inte i oss allt vi behöver genom kosten – vi behöver tyvärr ta tillskott; inte för att ersätta utan för att tillsätta.

Lögn nummer 2. "Kosttillskott är farliga, kanske rent av livsfarliga!"

Sanning: Statistiken visar klart och tydligt att det inte är farligt att äta kosttillskott. Det är mycket farligare att bada i ett badkar och ännu farligare att ta till läkemedel. Läs mer om det här!

mediciner blogsizesmaller

Lögn nummer 3. "Det här tillskottet är bra mot precis allt!"

Sanning: Även om kosttillskott är ofarligt när man ser till statistik över dödsorsaker kan det bli ett virrvarr i kroppen om man tar än det ena och än det andra. Man läser på en massa på internet och hittar orsaken till "sina" symptom i alla möjliga sjukdomar och diagnoser och får löften om alla dunderkurer, dieter, tillskott och örter som man bör ta. Absolut kan mycket stämma. Men det gäller också till att vara källkritisk och fråga sig: Vem är det som skriver? Vad har den för vinning på att rekommendera detta? Lovordar de en viss produkt eller behandling som att det är ett mirakel? Att vara lite skeptisk och inte ha för höga förväntningar kan hjälpa en att inte bli besviken och kasta bort sina hårt förvärvade pengar på något som inte hjälper.

Dessutom kan det vara bättre att ta färre produkter med bättre kvalité än en massa produkter med sämre kvalité som kanske bara stressar kroppen och i slutändan belastar istället för att berika.

Har du fått professionell hjälp med att ta itu med din hälsa? Var då noggrann med att fullfölja programmet och följa råden om kost, motion och att ta dina kosttillskott som du blivit tillsagd. Även om det kanske är jobbigt i en inkörningsperiod att lägga om sin kost eller komma ihåg att ta sina kosttillskott regelbundet vet du innerst inne att det är något du kommer tjäna på i längden.

Lögn nummer 4. "Alla kosttillskott producenter är bedrägare som bara vill tjäna pengar på människor som mår dåligt"

Sanning: Det finns många fina, väletablerade företag som drivs inte främst av pengar utan för att de vill verkligen hjälpa människor att bli friska! (Hade de velat ha storsummor så är en karriär inom läkemedelsbolagen bättre...)

Stirra dig inte blind på priset; varken att det ska vara dyrt eller billigt. Utan fokusera hellre på ingredienslistan, kosttillskottets upptagningsförmåga och företagets resumé eller rykte. Du kan du vara säker på att du får något för dina pengar. Som man säger: Kasta inte pärlor för svin. Det är något du och seriösa aktörer verkligen tjänar på!

 

Genom att följa dessa fyra punkter nästa gång du hälsohandlar kan du med tillförlit känna att du har en balanserad och bra inställning till kosttillskott och kosttillskottsindustrin. Du vet att du inte är "blåögd" i det att du går på allting som påstås, eller tvärtom, att du behöver vara misstänksam att alla bara vill lura dig på pengar. Det finns faktiskt de som vill andra människor väl och många gånger är det därför vi har valt detta yrke – för att vi själva har fått hjälp och för att vi vill förmedla det vidare eftersom det finns hjälp att få för de allra flesta. Det finns hopp!

Nu över till dig: Vad har du tagit till dig av i de här 5 artiklarna i serien? Har din syn på kosttillskott förändrats? I så fall: på vilket sätt? Har du något knep för att du och din familj ska få i er allt ni behöver? Dela gärna med er av era synpunkter och åsikter i kommentarerna nedanför.

Önskar er en fortsatt hälsosam och trevlig vecka
Amanda M

Den här månaden är det en alldeles särskild intervju som skett. Det är nog min absoluta favorit av alla inspiratörer vi haft hittills. Det är nämligen min mamma. Min kära mamma som inte bara gav liv till mig utan också som gav mig livskvalité genom att fortsätta kämpa för mig när det verkade hopplöst. Hon berättar mer om det i intervjun. 

Men förutom att hjälpa mig har hon även hjälp hundratals andra med att komma till rätta med sina olika hälsoproblem. Det kan vara alltifrån hjärt-kärl-problematik och utbrändhet till barnlöshet, värk och magproblem (det sistnämnda är nog den allra vanligaste orsaken till att folk kommer till henne). Hon delar gärna med sig av sin enorma kunskap om människans biologi och jag har lärt mig mycket av henne. Men hur hon orkar det förstår jag inte, att hela tiden ge och ge av sig själv till andra. Men jag har på första parkett sett hur hennes starka kärlek till sina medmänniskor är det som driver henne varenda dag att göra allt hon kan för andra. Så jag är mycket stolt över att få presentera min mamma: Christina Sjöqvist som driver Må Bra Invest och även är VD på 5Code

5CODE: Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till närings- och fytoterapeut?

Christina: Kort sagt: därför att sjukvården inte hjälpte oss när vår dotter var sjuk.
Men den längre förklaringen är denna:. Jag utbildade mig till massageterapeut 1995 och fick då lära mig mycket om kroppen. Jag var ute på olika företag och masserade personalen. Personerna jag masserade kände sig bättre men jag upplevde att det var rätt så kortsiktigt. De hade lika ont igen efter några dagar. I den vevan gick jag på olika föredrag om hälsa som Helhetshälsa höll. Jag blev mer och mer intresserad av det som händer inne i kroppen – den inre biokemin, och jag gick sedan några heldagarsutbildningar som handlade om mineraler och vitaminer. Då började jag rekommendera en del av de kunder som jag masserade och som jämt hade ont i kroppen att ta bl a magnesium, och efter några veckor kändes deras kroppar annorlunda – mjukare muskler och de hade mindre ont. Effekten av massagen höll också längre.

Men beslutet att utbilda mig kom när min dotter blev jättedålig i magen. Hon hade varit dålig i ca 3 år och vi hade inte fått någon hjälp inom sjukvården, trots besök hos minst 10 läkare, varav en del av dem var specialister inom mage och tarm (Trelleborg, Lund och Malmö). Men när de inte hittade felet så trodde de att det berodde på psyket, att hon var mobbad i skolan, eller problem hemma. Detta stämde inte.

Det gjorde att jag slutligen beslöt mig för att utbilda mig till närings- och fytoterapeut. Jag kommer ihåg hur jag frågade alla mina lärare på skolan vad de trodde kunde vara fel på min dotter. Men de kunde inte säga det eftersom de inte hade träffat henne. Men de rekommenderade oss att skicka ett avföringstest till ett laboratorium i USA. Så det gjorde vi fastän hon lämnat avföringstest i Malmö till MAS, där de inte hade sett något. Men i svaret från USA visade det sig att hon hade amöbor, parasiter och 4 potentiellt patogena bakterier. Detta var en chock för mig, jag glömmer det aldrig! Vi gick tillbaka till en av läkarna vi tidigare hade träffat för att visa provet och vad man hade kommit fram till i USA. Han började ifrågasätta detta laboratorium och frågade vad de hade för kompetens. Vi behövde att han skulle skriva ut ett läkemedel för amöba men det satt hårt inne. Till slut fick vi ändå med oss ett recept, Amanda fick läkemedlet och amöborna dog. Parasiter och bakterierna gav vi örter för att få bort. Det tog ca 4 månader för att hon skulle bli bättre och ytterligare lite längre tid innan hon var stark. Hela årskurs 8 gjorde hon från sängen.

Jag är glad att jag lärt mig detta arbete annars vet man inte vad som hänt med min dotter. Förmodligen hade det blivit en inflammerad tarm och en påse på magen efter några år.

5CODE: Vad märker du har hjälpt många med att få bättre hälsa?

Christina: När de ändrar kosten blir det ofta en stor förändring. Det kan vara allt från att sluta med mjölk och gluten till att inte äta så mycket färdiglagad mat, eller att sluta äta godis och annat med socker. Det är ofta så att om de börjar med en förändring så kommer ofta en förståelse att det är inte så svårt. Mår de då bättre har de mer ork att ta tag i nästa förändring. Men om någon kommer till mig och tror man skall få ett piller för sina problem utan att göra något annat fungerar oftast inte behandlingen lika bra.

Jag ser det som att en viktig del i mitt jobb består i att försöka att inspirera människor att göra livsstilsförändringar. Det behöver inte bara vara maten utan det kan handla om att röra på sig mer, ägna sig lite åt någon hobby eller annat som gör att man kan bli gladare.

5CODE: Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du ofta stöta på hos andra människor?

Christina: "Jag äter en bra kost och jag får i mig det jag behöver av vitaminer och mineraler." En del som är sjuka säger ibland att "jag har testat allt." När man då frågar dem om de har testat att ändra sina matvanor, har de ofta inte gjort det. En del har hört att läkare säger att det är "farligt" att blanda skolmedicin med vitaminer och mineraler vilket är helt fel; ibland ökar behovet av just vitaminer och mineraler då många mediciner tär på kroppens mineraldepåer. Mediciner gör också att kroppen blir försurad och med det uppkommer en hel del andra problem. Vi som jobbar med näringsterapi är utbildade på just vitaminer och mineraler – läkare är inte det.

5CODE: Har du några särskilda hälsorutiner som du värdesätter?

Christina: Jag försöker fasta 1-2 ggr per år för att rensa systemet. Jag känner mig ofta så mycket piggare efter en sådan vecka. Har jag inte möjlighet att helfasta tar jag några veckor med halvfasta, då jag dricker något för att rena kroppen och äter under de veckorna mer grönsaker, sallader och soppor.

5CODE: Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?

Mat skall vara god, enkel att göra och nyttig. Den filosofin försöker jag att leva efter. Mat som jag lagar dagligen får inte ta lång tid, ca 10-30 min. (ev. koktid eller ugnstid ej medräknat.) Men festmat eller mat i helgerna får ta längre tid att göra. I mitt hushåll har vi inget mjöl av vete, korn och råg, inget vitt socker eller mjölk. Den mjölkprodukt jag ibland använder är laktosfri yoghurt, smör som vi gör ghee av och ibland någon vällagrad ost. Vi försöker att äta vegetariskt ett par dagar per vecka. Jag är inte vegetarian men äter varken fläsk eller kyckling. När jag äter kött vill jag helst att det ska vara naturkött eller viltkött.

5CODE: Tar du några kosttillskott?

Christina: I så fall, vilka anser du är viktiga för dig att regelbundet ta? Ja trots att man skulle önska att man kan få allt man behöver i maten vi äter, så vet vi att våra jordar är utarmade. Vi får inte i oss det vi behöver. Personligen tar jag ett kombinationstillskott med D- och K-vitamin. K-vitamin är bra då det rensar blodkärlen. Jag tar nästan alltid magnesium/kalcium och ibland Q10. Om jag känner mig stressad och uppe i varv tar jag en extra magnesiumtablett. Ibland tar jag SuperGreens, ett näringspulver som jag blandar i vatten och dricker – den innehåller massor med bra mineraler, och så stödjer jag kroppen med Omega-3. Sen kan det hända att jag tar en kur då och då för något speciellt som jag känner att kroppen behöver.

5CODE: När livet är oerhört jäktigt och stressigt, hur gör du för att ändå äta och leva hälsosamt?

Christina: Jag tycker det är bra att göra storkok och att frysa in. Har man inte tid att laga mat någon kväll finns det alltid något man kan ta fram på morgonen för att det skall tina upp. (Naturligtvis har jag ingen mikro). Har jag ändå inte hunnit ta fram något har jag alltid några grönsaker i frysen som lätt går att göra en soppa eller gryta på. Det är sånt som inte får ta för lång tid.
Ett exempel från igår: Soppa på lök, kål, sötpotatis. Lite tomatkross i. Det blev en jättegod soppa den räckte i 2 dagar och tog inte lång tid att göra.

5CODE: Under vinterns mörka månader, vad gör du för att känna dig motiverad att leva hälsosamt?

Christina: Jag tar alltid D-vitaminer, det är ju solvitaminet. Jag känner att man är mycket piggare då. Jag försöker också att ta någon extra promenad – det är så lätt hänt att man bara hamnar framför TVn. Men som väl är har vi en hund som tvingar ut oss.

5CODE: Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt, har du några knep för att hålla hemmet och din familj så giftfri och naturlig som möjligt?

Christina: Bra produkter som man kommer långt med är: Såpa, ättika, bikarbonat och mikrofiberduk. Jag har så lite kemikalier som det går i mitt hem. En sprayflaska med en blandning av såpa och ättika till badrummet rengör väggar och vask. Såpa går bra att ha till de flesta golv. Bikarbonat är också användbart till toastolen eller andra ställen som behöver skrubbas.

5CODE: Vilka 5 steg till hälsa tycker du är viktigast?

Christina:

  1. Att vara glad
  2. För att vara glad måste kroppen vara i bra skick. Då äter jag bra mat, helst ekologiskt, och bakar glutenfritt bröd. Jag ser också till att dricka ordentligt med vatten.
  3. Äta kosttillskott.
  4. Försöker röra på mig, minst 20-30 min promenad var dag, och på helgerna något längre.
  5. Kommer ihåg att den andliga biten av livet också är viktigt för hälsan.

5CODE: Skulle du vilja dela med dig av ett av dina goda recept?

Christina: Jag tycker det är kul att baka! Här är ett recept som det blir 2 goda limpor av:

Ingredienser:

4 dl bovetemjöl*
4 dl teffmjöl grovt eller fint, går med vilket som*
2 dl linsmjöl*
2 dl Glutenfria havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl potatismjöl
4 tsk salt
1 dl psylliumfröskal eller husk
4 msk pofiber
100 gr jäst
12 dl vatten
2 msk rapsolja
1 dl oprocessad agavesirap eller honung (det går bra att ta mindre)
2 äggvitor (detta har jag missat ibland och det blir ingen större skillnad)

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i degblandare.

Blanda in jästen med lite ljummet vatten, häll sedan ner rapsolja och äggvita i vattnet och tillsätt det till de torra ingredienserna.

Det är bra om man bearbetar degen en stund, ca 5 min i maskinen.

Flytta över degen till brödform ca 1,5 liter. Tryck till med en våt hand, strö över lite solrosfrön och låt jäsa i 20 min under bakduk.

Sätt ugn på 230 grader och ställ en tom plåt nederst och sätt lite vatten på den.

Sätt in brödet i övre delen på ugnen. Dra ner värmen till 200 grader och grädda brödet i 1 timme.

Sen får det stå och kallna i en dag under bakduk.

Jag skär alltid upp hela brödet för att sen bara ta fram från frysen det som behövs.

Jättegott och saftigt bröd.

*Det går bra att ta andra mjölsorter som rismjöl och durramjöl, bara man behåller mängderna.
Till 2 bröd har jag då haft 4 dl rismjöl och 6 dl durramjöl istället för bovete, teff och linsmjöl.

Tack så mycket Mamma för att du ställde upp på den här intervjun. 
Vill ni läsa mer om hennes verksamhet, kika då in på mabra.se
Du kan även följa henne på facebook.

Nu över till dig: Vem är din största hälsoinspiratör? Har du någon som hjälper dig att hålla motivationen uppe när du är nere? Någon som ser hur du mår och hjälper dig? Har du gått till en näringsterapeut eller liknande? Vilken sorts hjälp är du tacksam för att du fått?

All kärlek till er alla

Amanda M

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Chat

Scroll to top