rorelse

måndag, 21 sep 2015 00:00

De första stegen mot ett enklare liv

Är det inte det vi alla mer eller mindre vill ha? Ingen vill ha ett komplicerat stressfyllt liv men ett liv i harmoni, enkelhet och lugn tilltalar de allra flesta. Det här är något media och kommersialismen har hakat på genom att sända ut budskap i reklamen som ska få oss att skaffa "ett enklare liv". Allt vi behöver göra är att köpa just deras produkt. Det kanske handlar om en nyare, snabbare och säkrare bil som gör färden med alla barnen i baksätet enklare. Eller färdigpackad mat som löser stressfyllda kvällar eller morgnar som tillsammans med mikrovågsugnen är svaret på vår dröm med att slippa laga mat. Vi behöver inte ens poppa popcorn på spisen eller dammsuga längre.

Men är det det som ett enklare liv går ut på? Att allt ska vara färdigt och klart för oss att bara äta och ta på oss. Behöver vi ha alla tusentals köksprylar för att matlagningen ska gå enklare? Måste vi ha alla kläder som är på modet just nu för att det ska bli roligare för oss att komma på vad vi ska ha på oss på morgnarna? Eller blir livet mycket enklare och mer njutbart när vi har 14 olika kaffekapslar att välja på - alla med olika smak?

Vi ska i denna artikel och kommande i samma serie se på vilka faktorer som verkligen gör att livet blir enklare (och kanske därigenom gör livet lite mindre pressat och stressat.)

Men du kanske undrar, vad har det här med hälsa att göra? Du kom till bloggen för att lära dig mer om hälsa. Jo min vän det här har definitivt med hälsa att göra för allt du omger dig med påverkar hur du mår! Så genom att minska på stressfaktorer minimerar du också risken för följdsjukdomar som kommer av stress.

"Ting tar tid"... och tynger

Det är ett talesätt som jag och min man ofta upprepar för att påminna oss om att vi inte behöver fler saker.

Även om det konsumtionssamhälle vi lever i försöker påverka och projicera in i våra huvuden att vi behöver alla dessa saker för att bli lyckliga och må bra så är det i verkligheten tvärtom. Har vi mat, kläder och tak över huvudet så ska vi vara tacksamma och glada. Det ligger mycket i det.

Under mina resor runt omkring i olika utvecklingsländer så har jag sätt att så fort de grundläggande behoven mat, husrum, kläder och socialt umgänge är tillgodosedda, så mår man bra. Att ha mindre än så är inte bra för en men att ha mer än så leder oftast inte till mer lycka, hälsa eller tid.

Det är värt att tänka på. Även om en pizzagrill kanske skulle underlätta på pizzakvällen ni har en gång om halvåret så fungerar det lika bra med att baka pizzor i ugnen du redan har.

Tänk kritiskt till alla nya saker du köper

  • Behöver jag verkligen den här?
  • Hur länge kommer jag tycka om att använda den?
  • Hur ofta kommer jag att använda den?
  • Om jag inte köper den här prylen, finns det något jag kan göra för att nå samma resultat med saker jag redan har hemma?

table-white-home-interiorBZ

Reducera antalet saker du redan har hemma

Saker belastar oss, även om vi lyckas gömma undan dem i alla smarta IKEA-gömställen eller slänger in dem förrådet. Föreställ dig något du har inne på förrådet (uppe på vinden, nere i källaren, längst in i garderoben) och att du behöver gå och hämta den. Får du också liksom jag och många andra lite ångest när du ser dig själv behöva gräva dig igenom alla saker för att komma åt den där lilla saken. I så fall kanske du borde göra något åt saken. Det behöver inte vara så!

Varför må dåligt över något som du egentligen inte behöver belasta dig med.

Tänk dig att du måste evakuera huset, en skogsbrand börjar närma sig. Vilka saker är mest värdefulla för dig? Vad skulle du ta med dig? Hur lång tid tar det för dig att packa ner hela ditt hem?

Nu inför hösten, när du kommer spendera mer tid inomhus, är det viktigt att du gör det du kan för att ditt hem ska bli en zon för hela familjen att få återhämtning. Så ta en helg ledig för att skapa en optimal bas för ett enklare liv. Och se om du kan göra något av detta:

1. Inventeringen

Gör en inventering på vad du har hemma. Gå igenom allt: köket, garderoben, förrådet, kontoret, badrummet. Skriv upp alla pryttlar och saker du har och hur mycket du verkligen använder dig av det.

Med listan i handen, fundera sedan på vad det är du verkligen behöver av allt som står där. Markera det som du behöver ha för att kunna ha ett fungerande liv. Efter det markerar du sakerna på listan som du verkligen VILL ha själv, som du tycker om av olika anledningar.
Försök hitta en kompromiss/balans mellan det du behöver och vill ha. De sakerna som du inte har markerat tar du med till nästa steg.

2. Utrensningen

Efter din inventering, ta sen ett rum i taget och sätt en timer på en lämplig tid (vi hade 20 min per rum). Det här kan man göra för att förhindra att man sitter och velar allt för länge över sakerna, kommer på ursäkter till varför allt ska behållas. Men också för att det inte ska ta allt för lång tid det och på så vis bli en börda som du aldrig blir av med. Gå mer på din intution och första känsla när du rensar ut dina saker. Det mesta du slänger kommer du snabbt glömma bort att du haft. 

Lägg undan allt i en sälj/släng hög som:
a) du egentligen inte tycker om,
b) använder alldeles för sällan,
c) som du egentligen inte behöver,
d) som är sönder men du aldrig tagit dig tiden att laga.

För att ta garderoben som ett exempel:

Har du inte använt ett klädesplagg de senaste året, kommer du verkligen använda det nästa år? Eller när det kommer till kläder som du inte ens gillar. Det finns inget skäl att behålla dem! Inget! Försök inte komma på några ursäkter.
Förvänta dig inte heller att du ska passa i kläder du hade för 10 år sedan. Kroppen förändras. Om du planerar att gå ner i vikt (eller upp) – se då det som en möjlighet att få köpa nytt - om du lyckas att nå ditt mål.

Om du vill ta det hela ett steg längre och utmana dig själv minska då garderoben till ett absolut minimum. Kanske kan du sätta upp en gräns på hur många plagg du får ha.
Jag har en gräns på runt 35 +/-. Det inkluderar byxor, kjolar, klänningar, linnen, blusar... ja du förstår (men det exkluderar underkläder, smycken, träningskläder, pyjamas, väskor och 2 särskilda högtidsklänningar).

Sen behöver man inte slänga ut allt. Är det kläder du känner dig osäker på om du vill behålla eller inte lägg undan dem tillsammans med kläder som inte är i säsong de närmsta 3 månaderna. Och efter de tre månader tar du fram, byter ut, lägger till och tar ifrån (och kanske märker du om det är några av de osäkra plaggen du verkligen saknat eller ej). Men se till att hålla dig till antalet kläder som du bestämt dig för, 1 in 1 ut. Givetvis ska man inte behöva bli fanatisk, men det finns mycket att lära sig av minimalister, som t.e.x capsule wardrobe och project 333.

Minnessaker

När det kommer till minnessaker är det kanske ett undantag för de är inte direkt saker man använder ofta. Hur ska man tänka där?
Minnessaker är värdefullt att behålla. Men gå igenom vad som verkligen är minnen för dig. Mycket av det som ligger i kartongerna är kanske inte alltid positiva minnen eller ens minnen du minns. Mycket kan man också fota och sedan slänga. Bestäm er för att kanske låta alla i familjen få ha 1-2 kartonger med minnen och inte mer. Då kanske det blir oftare man går igenom dem, minns och skrattar.

table-kitchen-eat-eleganceBZ

Back to Basics

Ett sätt att minimera plotter och onödiga saker är att gå tillbaka till grunden. Det här kan man särskilt tänka på i badrummet:
Gå igenom alla prylar och produkter och fråga dig vad du verkligen behöver och använder. Man behöver inte ha 10 olika sorters ansiktsmasker, peelingkrämer och parfymer. Välj ut favoriten. Eller ännu hellre: Go Back to Basics genom att bara ha produkter som är bra för dig och miljön, och använd "basvaror" som honung, avokado och olivolja som gör att du kan skapa din egen hudvård. Det blir roligare, mer inspirerande, miljövänligare, billigare och därmed känns livet enklare och lättare.

Man kan också tänka "Back to Basics" i garderoben som vi berörde tidigare men också i köket.
Vad är det man verkligen behöver för att kunna laga god och hälsosam mat? En bra kockkniv, skärbräda och gryta. Nu behöver man inte vara så extrem. Men att ha en massa olika maskiner för allt möjligt är bara slöseri med plats, tid och pengar. Säkert har du någon favoritmaskin. Behåll den då om den förtjänar platsen som just vad den är! Det handlar inte om att missunna sig saker utan helt enkelt att förenkla och minimera sitt liv från sådant som belastar. Till exempel har vi vår köksassistent som vi använder flitigt flera gånger om dagen. Vår mixer och juicer är också nära vårt hjärta. Men i övrigt så hade vi kunnat vara utan resten utan att fälla några tårar. Hur är det med dig?

Har man ett särskilt intresse finns det självklart ett skäl till att ha många olika sorter av en sak. Till exempel glas: Har du ett intresse som gör att du ofta behöver olika sorters glas, vit- och rödvin, whiskey-, martini-, champagne-, cognac-, snaps-, öl- och longdrinksglas. Men majoriteten av alla Svensson-hem har kanske inte det intresset och där gäller back to basics igen. Vad är det du egentligen behöver: Dricka. Men bestäm dig då för att ha en, två eller max tre sorters användbara dricksglas. Livet kommer inte kännas mer komplett genom att ha allt! Så är det bara.

Det här är inte nerskrivet för att sätta upp regler och krav och det är inte fel att ha pengar så man kan unna sig saker. Utan för att befria dig, från samhällets krav. Det är HELT OKEJ att leva enkelt!

Genom att reducera antalet saker du äger och minska konsumtionen av nya saker och prylar bidrar du helt enkelt till ett mer stressfritt och harmoniskt liv (att sen också miljön och hälsan mår bättre är också starka skäl, men det går vi inte in på nu...)

sunset-hand-garden-bookBZ

I vårt samhälle har de flesta av oss redan allt vi behöver och mer därtill. Så fundera istället på om det finns andra i din närhet som behöver sakerna/kläderna mer än du.

Dela med er av tips på vart och till vem man kan skänka kläder och saker till i kommentarerna nedanför.

För genom flytta fokus från oss själva till vår medmänniska blir vi lyckligare.

VÄGRA låta dig luras att tro du behöver allting och VÅGA leva enklare för att få mer tid och ro till det som är viktigare i livet.

Berätta gärna för oss i kommentarerna nedanför hur du gjort för att kunna leva enklare.

Tack för att ni läste och delade med er av er tankar. 
Ha nu en fortsatt härlig och harmonisk vecka

Amanda M

måndag, 14 sep 2015 00:00

Så vet du om du har järnbrist

Järn har en lång historia bakom sig. Första gången mineralen användes som medicin var redan år 1681. Sen dess har forskningen om den här oerhört viktiga mineralen ökat ju mer man upptäckt om den.

Normalt sett har en vuxen människa ungefär 1 tsk järn i sin kropp, och av det finns 65-75% i blodets hemoglobin. 25 mg järn behövs för att bilda 1% nya röda blodkroppar varje dag, vilket är den takten som de bör produceras. Ifall kosten inte innehåller tillräckligt med järn har kroppen lagrat ungefär 15 % som reserv till att rusta de röda blodkropparna och cellerna. Men vid graviditet, menstruation eller skada kan man ibland förlora uppåt 50 mg järn per dag vilket gör att man kan behöva fylla på depåerna.

Så mycket som två tredjedelar av järnet används för att transportera syre till lungorna och cellerna (vilket görs genom att binda syret till hemoglobin), men även till musklerna där syret binds till myoglobin.

Dock bör man vara mycket försiktig med att få i sig för mycket järn vilket enligt nyare studier ökar fria radikal- och oxideringsprocesserna. Så det är viktigt att inte bara ta järn utan att försökt kollat upp varför man har låga blodvärden. Det kan nämligen orsakas även av andra näringsbrister som t.ex. av vitamin B6 och B12, folsyra, koppar och zink, ja och järn då. När kroppen behöver tillverka hemoglobin så behövs alla de ämnena men även några till t.ex: mangan, vanadin, inositol, kolin och C-vitamin.

"Varför bör jag se över sitt järn-intag?"

  • Bidrar till en kognitiv funktion. Med andra ord så är den viktig för din inlärning- och koncentrationsförmåga.
  • Bidrar till normal energiomsättning
  • Bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin
  • Bidrar till normal syretransport i kroppen vilket bl.a. leder till bättre prestationsförmåga och uthållighet.
  • Bidrar till immunsystemets normala funktion. Med andra ord kan brist på järn göra oss mer känsliga för infektioner. Brist hämmar även produktionen av vita blodkroppar och antikroppar.
  • Bidrar till att minska trötthet och utmattning, bl.a. genom att hjälpa till med omvandling av L-fenylalanin och L-tyrosin som behövs för en frisk sköldkörtelfunktion.
  • Har en viktig roll i celldelningsprocessen

Järn är en av de svåraste mineralerna att ta upp då kroppens pH-värde är helt avgörande. Brist på saltsyra, vilket är mycket vanligt, kan också hindra järnupptaget. Andra faktorer som gör det svårare att ta upp järn kan vara kopparbrist, svart te och kaffe m.m.
Så för att underlätta upptaget ska man helst se till att man äter citrusfrukter i samband med sitt järntillskott. Ifall man inte alltid gör det rekommenderar jag att använda sig av en produkt som har tillsatt C-vitamin och askorbinsyra; även E-vitamin underlättar (eventuellt ta dem som tillskott vid sidan om). Då kommer du ta upp järnet. Och då kommer den att kunna göra nytta i din kropp.

Ett varningens ord är att se upp för Järnsulfater (trevärt). Det är nämligen den billigaste och vanligaste formen av järn men den kan irritera magen, ge förstoppning och är svår för kroppen att ta upp. Så vad ska det vara för sorts järn? Det ska vara tvåvärt ferrojärn. Då kan du vara säker på att du inte kastar dina pengar i sjön.

"Hur vet jag om jag behöver järntillskott?"

Symptomen kan variera men brukar var något av de följande: Trötthet, brist på energi, riklig mens, andfåddhet, blek hy, huvudvärk, sömnlöshet, ont i tungan, tunna naglar, håravfall, stress, yrsel, nedsatt immunförsvar m.m.

Främst är det veganer, idrottsutövare, tonåringar, kvinnor i fertil ålder och gravida kvinnor som är i riskgruppen för att få järnbrist.

Men trots att många rekommenderar järn hej vilt till alla som är trötta så rekommenderar vi att du gör en hårmineralanalys först. Då kan du vara säker på att du verkligen behöver järn.

Genom att se till att du äter järnrik mat samt att förbättra din matsmältning (så att du verkligen tar upp järnet i maten också) så kan du minimera risken för att få brist.

"Vilken mat ska jag äta mer av för att förebygga järnbrist?"

Järn finns i kött. Det kanske du redan visste.

Men vilka vegetabiliska källor finns det? Torrjäst, pumpakärnor och kakao är några.

Ett annat hett tips är att laga maten i gjutjärnsgryta/stekpanna. Det har även andra fördelar. Som att du slipper gifter som teflon och konstiga beläggningar som inte är särskilt bra varken för dig eller miljön.

Hoppas att du kände du lärde dig något om denna viktiga mineral (som tyvärr är vanligast att vi i u-länder har brist på).

Men nu över till dig: Vad skulle du vilja att vi skrev mer om i framtida blogginlägg? Är det artiklar som denna, konkret fakta om hälsa, näring och tillskott? Eller är det analyser kring olika hälso-livsstilar/dieter och dess sociala aspekter? Saknar du inspirerande "Do it yourself" recept eller helt enkelt vill lära dig mer om naturlig hudvård? Känner du dig stressad och skulle vilja läsa mer kortfattad och praktiskt om hur vi kan minska stress i vårt liv och leva enklare? Eller får du, liksom jag, en kick när du läser om miljö- och hållbarhetsfrågor? Skriv i kommentarerna nedanför vad du vill läsa mer om! Jag behöver alla idéer jag kan få.

Önskar dig en frisk och hälsosam vecka

Amanda

I de förra artiklarna som berörde kosttillskott gick vi igenom hur media och läkemedelsbolagen har förstört ryktet av hälsokostbranschen genom att påstå att kosttillskott är farliga, men också hur vi själva kanske bidrar till att ett sådant rykte sprids. Men det finns en stark kraft inom kosttillskottsbranschen som fördärvar och gör så att vi andra framstår som sämre. Vilka är det jag syftar på? Jo, Oseriösa Aktörer! Men hur vet man att den man handlar av eller det man handlar av inte är oseriöst, utan säkert och bra? Det är det vi tar upp i den fjärde och näst sista delen om kosttillskott och kosttillskottsindustrin.

Billigt är inte alltid bäst

Att värna om sin hälsa kan bli en dyr sak. Det är glutenfria mjölsorter, ekologiska grönsaker, kallpressade oljor, juicepressar och så på toppen av det vitaminer, mineraler, fettsyror och enzymer... Ja någonstans börjar det svida i plånboken. "Kosten bör man inte snåla in på, och en juicepress är en investering i din hälsa," resonerar många. Vilket är helt rätt sätt att tänka, men gör de avkall på kvalitén när det gäller vilka kosttillskott och köper det billigaste fabrikatet som går att få tag på för att hålla "hälsobudgeten" nere?

Matematiken är enkel: Ju billigare produkt, – desto billigare ingredienser - mindre effekt på hälsan - mer slöseri med pengar.

Dessutom kan tillskott av dålig kvalité innehålla ämnen som snarare belastar din kropp i stället för att hjälpa den.

Men å andra sidan...

Behöver det inte betyda att dyrast alltid är bäst heller. Jag har stött på produkter som helt klart begär ett överpris då de skyltas upp som något exklusivt men när man synar den i sömmarna är det inte mer exklusivt än många andra tillskott, bara mycket dyrare marknadsföring bakom.

Oj det här var inte lätt. Hur ska man då veta vad hur bra kvalitén är på produkten jag vill ha? Vi ska kolla på 4 stolpar som är bra att ha bakhuvudet när du köper nya kosttillskott.

1. "Den är bra mot precis allt!"

Får du syn på en produkt som antyds vara bra för alla möjliga åkommor - dra öronen åt dig och tänk kritiskt! Oftast är det inte riktigt SÅ bra som det sägs. Tilläggas bör att det finns många fantastiska produkter där ute som är helt klart underskattade och naturen är rik på sådana växter.

Även om det skulle vara så att superbäret/superhonungen/supersvampen/superjuicen verkligen är bra mot allt (vilket ingenting är, men låt säga), och också påstår att så är fallet, är det ett annat skäl till att ifrågasätta vad man hör och läser.Det finns nämligen strikta regleringar på vad man får säga och inte får säga om kosttillskott, örter, probiotika och liknande. Kan de inte följa sådana enkla regleringar kan man undra vilka fler lagar de inte följer eller tar lätt på.

Och visst det är oerhörtsynd att man inte få påstå något alls om produkterna men inget ont som inte för något gott med sig; det skyddar oss till viss del från att oseriösa aktörer kommer för långt in på marknaden. Men det gör att vi seriösa inte kan få berätta om våra produkter som vi verkligen skulle vilja– eftersomdet är sant! Men jag antar att fördelarna är större en nackdelarna.

2. Vad innehåller den egentligen?

Det här är verkligen ett ämne i sig. Men för att leka en liten lek så tar vi ett mycket vanligt tillskott, Magnesium, och letar upp ingredienslistan på 6 stycken mycket vanliga märken!

Ex 1: Magnesiumkarbonat. Magnesiumhydroxid. Fyllnadsmedel (kiseldioxid, stärkelseglykolat, majsstärkelse, magnesiumstearat) Pris: 75-95 kr

- Karbonat och oxid är svårupptagliga och billiga bindningsformer. Det får plats mer magnesium i kapseln men mycket mindre tas upp av kroppen. Och varför alla dessa onödiga fyllnadsmedel?

Ex 2. Magnesium (magnesiumhydroxid), maltodextrin, stärkelse, fyllnadsmedel, (tvärbunden natriumkarbooximetylcellulosa, mikrokristallinisk cellulosa, kiseldioxid, fettsyror, hydoxipropylmetylcellulosa, glycerol), ytbehandlingsmedel (magnesiumsalter av fettsyror). Pris: 80-90 kr

- Här används enbart den svårupptagliga och mindre bra oxiden. Och varför alla dessa fyllnadsmedel???

Ex 3. Magnesiummalat, magnesiumcitrat, magnesiumlaktat, kiseldioxid. Kapseln är vegetabilisk och råvaran är gjord av cellulosa från tall. Pris: ca 125 kr

- Bättre! Citratet särskilt är känt för att vara lättupptaglig. Det får plats lite mindre Magnesium i kapseln, men å andra sidan tas mycket mer upp av kroppen! Och inte alls lika mycket fyllnadsmedel. Kostar lite mer, men så får man också magnesium i ett flertal former.

Ex. 4. Magnesiumoxid, fyllnadsmedel (dikalciumfosfat, mikrokristallin cellulosa), klumpförebyggande medel (vegetabilisk stearinsyra, vegetabiliskt magnesiumsalt av fettsyra), magnesiumbisglycinat, stabiliseringsmedel (kroskarmellos), magnesiumsalter av citronsyra, magnesiumglukonat, magnesium-L-askorbat, magnesiumsuccinat, magnesiummalat, curcuminoider, ytbehandlingsmedel (hydroxipropylmetylcellulosa, vegetabiliskt glycerol), färgämne (gurkmeja). 120-140 kr

- Har ni sett den listan? Magnesiumbisglycinatet som är den bättre har hamnat på 5e plats. Så totalt onödigt...

Ex. 5. Magnesiumcitrat (vegetabiliskt ursprung), antioxidationsmedel (dikalciumfosfat), stabiliseringsmedel (tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa, fettsyror, magnesiumsalter av fettsyror; vegetabiliskt ursprung), fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa, vegetabiliskt ursprung), ytbehandlingsmedel (hydroxipropylmetylcellulosa, polyetylenglykol, färgämne: titanoxid), klumpförebyggande medel (kiseldioxid). Pris: ca: 120-150 kr

- Äntligen Magnesiumcitrat på första plats. Men måste jag få allt det andra med på köpet också?

Ex. 5: Magnesiumcitrat, magnesiumglycinat, magnesiumsuccinat. Vegetabilisk kapsel tillverkad av cellulosa. Pris: 125 kr

- Här var det mycket magnesium för pengarna! ! Magnesiumcitrat på första plats som är lättupptaglig och Magnesiumglycinat på andra plats som också är lättupptagligt. ven om det kanske ser ut att vara mindre mängd så är det mer som tas upp. Och jag får inga läskiga eller onödiga fyllnadsmedel med på köpet.

Sprang för övrigt även på ett receptfritt läkemedel med Magnesium i sig som förutom det innehöll aspartam. Ja, det är ju inget jag skulle stoppa i mig själv i alla fall! Exempel 5 blir mitt solklara förstahandsval. Som andrahandsval skulle exempel nummer 3 hamna.

Vad jag menar med det här är inte att provocera eller göra folk förvirrade eller ångestfyllda om man råkar ha någonting med magnesiumoxid hemma utan helt enkelt bara för att informera om att prislappen inte säger så mycket som man skulle önska. Däremot säger innehållsförteckningen mer.

Vad mer kan man kolla efter för att se huruvida du har med ett bra företag att göra eller inte?

3. Rykte

Har företaget ett bra rykte inom sin sektor? Skulle bra näringsterapeuter och liknande rekommendera dig det märket?

Ofta hänger ett fint rykte ihop med att företaget har en bra policy och effektiva proudkter. 

Fråga dig vad företaget är känt för. Kanske är de kända för sin excellenta renhet? Eller sina bra sammansättningar och kombinationer? Eller är deras kundservice och kontakt med bönder/producenter fin och genuin? Är andra nöjda med effekten som de fått när de använt deras produkter?

4. Företagsetik

Hur tar företaget hand om sina anställda, vart går pengarna och hur tänker de när det kommer till att bevara vår miljö? Gör de en insats förbättra samhället på något vis kanske genom att tänka ekologiskt, lokalt, skänka pengar till välgörande ändamål och för att sprida kunskap om hälsa och välmående?

"Vad har det med om produkten är bra eller inte" kanske du tänker.

Ja med lite sunt förnuft kan man känna att det är sådana företag som bör stödjas och inte oseriösa aktörer som kommer och går, som bara följer trender och lägger största summan på snabba vinster och dyr TV-reklam. Det är i alla fall vad jag tycker!

Jag hoppas att denna lilla checklista som jag delade med mig av idag kommer kunna hjälpa dig att hitta din väg genom hälsokostdjungeln.

Nu över till dig: Vilka företag inom hälso-världen respekterar och ser du upp till? Hur gör du för att välja mat och kosttillskott med omsorg som är för ditt och din familjs bästa?

Lycka till
Och har du någon fråga kring detta är det bara att ställa dem i kommentarerna nedan.

Amanda M

Fotograf: Johan Pettersson och Martin Aurgus

En av av våra favoritbröllopspresenter vi fick var ett presentkort på St. Jörgen Park spa i Göteborg, där provade vi på den riktigt härliga "Sparitualen" som fick oss att bli riktigt avslappnade och gav oss skön återhämtning. Men hur bra sparitualen än var så var det något som var ännu bättre, nämligen den råa lunchbuffén. Det var helt klart bland våra bästa smakupplevelser. När vi tackade kocken tipsade han oss om att följa honom på sin instagram, vilket vi också gjorde. Där har vi kunnat fortsätta bli inspirerade av alla han matkreationer. Så vi är verkligen riktigt glada över att denne fantastisk duktiga, hälsosamma och en av Sveriges främsta rafood-kock, Viktor Ingemarsson, är denna månadens inspiratör hos oss. I intervjun som följer delar han med sig av sina tankar kring hälsa och hans hälsorutiner för att även inspirera er. 

5Code: Hur kommer det sig att du valt att leva på det sättet som du gör idag?

Viktor: Ja det var en fin fråga som inte har ett kortare svar, Skratt. Men man kan väl säga så här att de flesta av oss kommer till en punkt i livet då vi känner att vi gör något som inte är hållbart i vårt levande. För mig så levde jag ett liv med mycket festande när jag var yngre och när man jobbar i Restaurang branschen så är det inte ovanligt att man dricker lite mer än vad normen gör, för man brukar säga att det är normalt i den branschen. Matrutiner bestod oftast av att man åt på stående fot, och då sällan det bästa för själen.

Men när jag tillslut fick magkatarr och började gå in i väggen av att ha en dataspelskarriär samtidigt som jag jobbade mer än heltid fick jag ett uppvaknande och slutade med allt jag gjorde, tog två månadslöner och åkte till Indien för att få perspektiv på livet.

Att bli nykterist och vegetarian var ett självklart val när man befann sig i ett land med 500 miljoner vegetarianer. Jag fick upp ögonen för kosten och började utöva yoga dagligen.

När jag sedan kom hem till Sverige var jag en helt annan person. En person med ett "purpose" och vision. Jag skulle inspira människor till att äta mer grönsaker och på den vägen började allt.

Många identifierar mig som en person med omöjlig energi och driv, men med rätt kost och träning så ökar livsenergin nästan för alla. I dag är jag inte helnykterist eller helt raw vegan. Men jag väljer mina tillfällen, som man säger. Vegan och nykterist till vardags, men vid tillställningar väljer jag att blanda mig in i det sociala sammanhanget. Att vara extrem leder sällan till inspiration för dem som följer "normen" eftersom man då istället kan möta ett direkt motstånd genom ord som hälsovård, vegan, raw food, buddism etc. Istället vill jag möta människor utan att jag har en etikett på mig.

Men som svar på frågan varför jag lever som jag gör i dag så har jag aldrig mått bättre och aldrig känt mig mer levande. Men jag ångrar inget jag gjort i mitt liv men som en klassiker som avslut så skulle jag aldrig göra om det.

5Code: Har du några särskilda hälsorutiner som du värdesätter och använder dig av dagligen?

Viktor: Absolut har jag det. Jag brukar alltid andas med magen ett par gånger och göra en kort morgonmeditation. Och när jag är hemma i Göteborg så startar jag sällan dagen utan min gröna smoothie med massor av koriander i.

5Code: Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?

Viktor: Jag är övertygad om att vi alla mår bättre av att äta grönsaker och genom en större andel vegetarisk/vegansk kost hjälper vi både jorden och oss själva till ett bättre och mer hållbart levande.
Det betyder inte att jag anser att alla behöver vara "all in". Men äter vi alla några mål i veckan som är vegan så tror jag att många av våra hälsoproblem idag skulle minskas.

5Code: Tar du några kosttillskott? I så fall vilka anser du är viktiga för dig att regelbundet ta?

Viktor: Som importör av råvaror är jag lyckligt lottad att kunna välja bland nästan alla super foods som går att få tag på i Sverige i dag. Cacaobönor, gurkmeja, gojibär, chiafrön och kallpressad kokosolja, för nämna några. Både för smak och näring är konsumtionen stor av dessa råvaror i mitt skafferi.

5Code: Vilken form av träning föredrar du och varför kan du rekommendera den till andra?

Viktor: Jag är ju lite av en naturnörd och älskar att vistas i naturen så ofta jag kan och hinner. Jag tror att träning som sker utomhus och i naturen ger mer än bara ett bra träningspass inomhus - höra fåglar kvittra, njuta av solnedgången i samband med en löprunda etc.

Men träningen jag utför ett par gånger i veckan är klättring. Gym i all ära, men klättring är verkligen en helt magisk träningsform för hela kroppen. Och det finns för alla nivåer.Nu senast var jag i Norge och klättrade en 400m bergsvägg. Den pirrande känslan och självförtroende-boost har jag inte funnit någon annanstans. Det har varit mitt mål i många månader att ta mig upp för den här bergsväggen. Att ha ett mål med sin träning motiverar en också att göra övningar som man inte alltid favoriserar. Och slår man ihop allt så är klättring i min mening det ultimata haha.

Har du inte provat? Go for it!

5Code: Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du ofta stöta på hos andra människor?

Viktor: Vi kör en klassiker på en gång! "Men hur får du i dig proteiner och alla vitaminer? Klarar man verkligen sig på att äta så mycket grönsaker?" Svar: "ja och ja och ja", det gör man. Konstigt nog brukar de som ställer frågan få frågan tillbaka från mig i ett skratt.

En annan viktig aspekt att ta upp är att väldigt många människor vill tillhöra en mat-grupp idag. Så som LCHF, Rawfood, vegan, paleo etc. i stället för att lyssna på sin kropp - vad den mår bäst av. Att bara äta raw food kan vara svårt för mångas magar och vissa behöver även äta lättare mat för kompromissa. Som kokt quinoa och råris.

Det är ingen tävling vem som är nyttigast utan lyssna på din kropp och testa dig fram.

5Code: När livet är oerhört jäktigt och stressigt, hur gör du för att ändå äta och leva hälsosamt?

Viktor: Att ta med sig mat när man är på resande fot är nyckeln till mitt relativt hektiska karriärs liv. Jag har nästan alltid med mig chiapudding i väskan och någon flaska smoothie. Quinoa och avocados konsumerar jag i massor, haha.

Men visst är det svårt ibland när det inte finns alternativ ute på vägarna eller i små städer. Men det är ju därför vi inspiratörer finns; för ändra på detta. Jag vill göra hälsokost tillgänglig för alla. Och jag har en del intressanta uppdrag framför mig - att förändra snabbmatskulturen och maten som finns utmed vägarna.

5Code: Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt och har du några knep för att hålla hemmet giftfritt?

Viktor: I mitt kylskåp försöker jag verkligen att använda allt som finns där för undvika att slänga mat. Och någon gång i månaden bjuder jag hem vänner för bjuda på mat när jag märker att jag har för mycket grönsaker i kylen, skratt.

Men även att välja ekologiskt är ett självklart val för mig. Jag köper många av mina råvaror i lösvikt och förvarar dem i glasburkar hemma i skafferiet.

Sedan när det gäller möbler och inredning kommer mycket från skogen och secondhand.

5Code: Om du skulle vilja sammanfatta: Vilka 5 steg till hälsa tycker du är viktigast?

Viktor:

  1. Älska dig själv.

  2. Var dig själv, alla andra är ju upptagna.

  3. Köp en blender.

  4. Andas med magen ett par gånger om dagen. De där 10 djupa andetagen, det ligger något i det.

  5. Ät mer grönsaker än något annat.

5Code: Så Viktor, du är en person som har många järn i elden hela tiden och det är alltid kul att få höra vad som står i din agenda.

Kan du berätta lite om dina projekt du håller på med just nu?

Viktor: Du, det här kan bli en ganska lång intervju haha. Du har helt rätt, jag är en person som har många järn i elden. Vi alla är olika och vissa mår bra av att göra en sak och vissa mår bra av att göra många saker. Jag tillhör ju helt klart det sistnämnda.

Självklart vill jag dela med mig av mina projekt som jag gör idag. Jag kom nyligen från Sthlm där vi plåtade de sista bilderna för min kommande bok som släpps i mars nästa år. Det blir runt 60 recept och jag samarbetar med några forskare som skriver näringslära om råvarorna jag använder i boken. Dessutom kommer det finnas en hel del inspiration från naturen - hur vacker den är, speciellt från de gömda skatter som jag tar mig till ibland. Så håll utkik i butikerna. Den kommer finnas överallt hoppas jag!

Ett annat projekt som jag arbetar med är att tillsammans med ett skönt gäng människor från hela världen skapa ett nytt råvarumärke som heter Mother Earth.
Det är ett 100 % ekologiskt råvarumärke som är ett Direct Trade-koncept. Genom att handla direkt från bönderna så får bonden mer betalt, vi får bättre kvalité och hållbarhet till ett bättre pris. Så vi alla vinner på det. Till hösten börjar vi smyglansera vårt märke och hoppas att människor gillar vår story och företagsidé; och framför allt att de blir överraskade av våra underbara råvaror.
Hemsidan är under uppbyggnad och lanseras i slutet av september. Men vi finns redan på Facebook och instagram såklart.
@motherearth.bio
facebook: Motherearth.bio

Förutom detta så driver jag och min vän cateringfirman www.rawfoodcatering.se som är precis vad namnet antyder att det är. Vi är verksamma i Västra Götaland för alla som vill ha raw food-alternativ på sina event och parties.

Ett annat projekt jag är delaktig i är www.gronakassen.se
Tillsammans med Göteborgs härligaste ekologiska grönsakshandlare har vi skapat en ekologisk och vegansk matkasse med veckorecept och underbara råvaror. "Det behöver inte vara svårt att laga vegetariskt och nyttigt" var vår gemensamma tanke och för drygt en månad sen rullade de första kassarna ut och vi har fått ett underbart mottagande av våra kunder. Helt fantastiskt att Sverige har vaknat och vi får vara en del av människors vardag.

Jag är så tacksam att jag har fått ihop ett så skönt team av underbara medarbetare, som gör att vi på rawchefviktor kan ta emot uppdrag från så många härliga entreprenörer med drömmar och idéer.
Som www.hjartatjuiceri.se till exempel som jag fått äran att vara smakkonsult till och skapa mina egna juicer.
Och fler blir det. Men det är lite för tidigt att nämna haha.

Så en man med många bollar i luften. Det är jag det. Men jag älskar det och jag brukar säga till mig själv att är det någon som ska göra just detta så är det nog jag. Living my dream.

Ni får gärna följa mig på mina sociala plattformar för mer inspiration om hälsa och livet.
instagram: @rawchefviktor
Facebook: https://www.facebook.com/Viktor2Ingemarsson?fref=ts
Hemsida: www.rawchefviktor.com

Jag bjuder på ett favorit recept från min Itunes kokboks app Raw & Delicious

Green asian dream delux

2 pers

4 stora blad grönkål (utan stjälk)
1/2 knippe koriander
1/3 dl ingefära (ca 2 cm)
1 dl mango
2 dl ananas
1/2 dl kokosolja
1 tsk gurkmeja
70 g spenat
1 msk chiafrön
1/2 dl solroskärnor (blötlagda 4 h)
3 dl vatten

Det här är kanske min absoluta favoritfrukost under vinterhalvåret. Koriander i smoothie är verkligen något extra. För att göra den här smoothien är det bra om du har tillgång till en höghastighetsblender då det är mycket fibrer som skall rivas sönder. Annars går det lika bra att skära alla ingredienser i mindre bitar innan man mixar samman dem.

Blötlägg solroskärnor ca 4 h. Ta bort stjälken på grönkålsbladen. Skär alla ingredienser i mindre bitar och mixa till önskad konsistens i en blender / kannmixer. Häll upp i glas och njut.

Grönkål är rikt på många näringsämnen och anses vara näst intill en "superfood". Den innehåller bl.a. B12, B6 vitaminer, C- och E-vitamin, betakaroten, folsyra, lutein, kalcium, järn och kisel.

Tack så jättemycket Viktor för att ha delat med dig med detta, vi önskar dig all lycka med alla dina projekt och framtida projekt!

Amanda M

Ett enkelt och relativt billigt knep för att införa en mer hälsosam livsstil är att se till att det man dricker är bra för kroppen. Att få i sig vätska är oerhört viktigt för kroppen. Men vad händer om den vätska som vi får i oss är skadlig? Då har det en motsatt effekt, kan rentav vara livsfarligt för oss. Eller hur? Hur många vill dricka rostborttagningsmedel, avkalkningsmedel, flamskyddsmedel eller njurceller från aborterat människofoster på 70-talet...

Många ryggar tillbaka av ett sådant uttalande, rynkar på pannan och undrar om det här verkligen kan stämma.

Men faktum är att man i många svenskars favoritdrycker kan hitta sådana ingredienser*.

  • Rostborttagnings och avkalkningsmedlet går under namnet Fosforsyra som är en sorts surhetsreglerande medel. Tänk vad den kan ställa till med i våra kroppar om den kan ha sådan inverkan i våra toalettstolar eller på vår billack. Dessutom bromsar fosforsyra upptaget av viktiga mineraler i våra kroppar.

  • Andra läskedrycker har istället för fosforsyra – citronsyra. Den tillverkas med hjälp av mögelsvampar och orsakar stora problem hos många med allergier, dålig mag-tarmhälsa.

  • 4-methylimidazole är ett hemskt färgämne som kan orsaka cancer. Den finns främst i alla kola-karamellfärgade läskedrycker.

  • Tartazin är ett gult färgämne som är ett blogginlägg i sig med alla sina risker och faror. Rena giftet!

  • Bromerade växtoljor är tack och lov förbjudet i Europa, men det kan ändå vara bra att tänka på när du åker utomlands att undvika läsk, särskilt de med citrussmaker där ingrediensen förekommer ofta. Varför? Jo det är flamskyddsmedel! Jag vet inte hur du känner det men den dagen det är dags för min kremering så skulle jag vilja kunna brinna upp... 

  • X antal olika hemska konserveringsmedel som varken är bra för oss eller naturen som blir belastad (när vi kissar ut det, OM vi kissar ut det).

  • Vattnet i läskedrycker är också högst tveksamt. Inte så att det innehåller mikroorganismer utan mer att det finns inget krav att vattnet måste vara filtrerat. Vilket kan göra att tungmetaller eller vad det än må vara som finns i deras kranvatten där läsken produceras kommer med i produkten.

  • Aspartam och andra sötningsmedel ställer till det i våra hjärnor och kroppar något ofattbart. Främst hittas de i light-produkter.

  • Sen är det sockret. En av de största miljö- och hälsofarorna i vår tid! Bara i en burk läsk kan det finnas mer än 10 teskedar socker (och vi bör max få i oss ca 1 tsk/dag). Det är så lätt att bara dricka och dricka, och man kanske inte tänker på hur oerhört mycket socker man kanske faktiskt fått i sig. Det är sådana mängder att kroppen egentligen inte kan hantera det. Om det inte vore för fosforsyran som även tillsätts för att påverka smaken skulle vi ha spytt upp läsken på grund av allt socker. Förutom att göra det gott så gör sockret dig handlingsförlamad – hur då? Genom att göra dig beroende.

Men ändå fortsätter vi köpa läsk?

Trots den allt mer utbreda kunskapen om hur farligt det är? Visst har fler blivit hälsosamma och medvetna men det är en stor grupp som också köper allt mer. Och även många som anser sig vara hälsosamma tycker om att unna sig läsk lite då och då.

Det är givetvis helt upp till var och en.

Men ta ändå ett steg tillbaka och tänk efter.

Läsk är inte enbart farligt för tänderna...

Känner du med dig att du kanske är på väg mot ett beroende. Sök professionell hjälp, för sockerberoende är inget att ta lätt på.

Men gäller det här bara tjocka?

"Mitt barn är smal så hon har nog inte i riskzonen att påverkas av läsken på samma sätt", kanske någon invänder. Faktum är att metabolt syndrom, förstadiet till diabetes typ 2 (som är en modern global epidemi) och annat som läsk orsakar drabbar inte enbart tjocka utan kan finnas latent även hos smala personer.

Men då dricker jag saft eller juice istället!

Det är sant att du slipper de olika farliga kemiska tillsatserna som finns in läsk. Men saft och juice som man köper i butiken är pastöriserade för att göra dem säkrare. Pastörisering innebär att drycken hettas upp så pass mycket att eventuella levande partiklar, mikroorganismer inte ska leva och orsaka en för snabb fermentering/jäsning av produkten. På köpet dör även näringsämnena ut och i stort sätt det ända som är kvar är – Socker. Socker i stora mängder.

Men absolut, drick gärna hemmagjord kallpressad juice. Den håller ju inte lika länge som de i butiken, men de kan ändå fungera som ett bra substitut. Blandat med lite kolsyrat vatten kan det även bli ett substitut för barnens läsk.

Amanda sluta vara så jobbig! Vad ska man nu dricka som är gott?

Det finns mycket annat man kan dricka! Men jag tänker inte föreslå en massa substitut för det ena och det andra. Först och främst måste man inse att man inte behöver sötade drycker. Det går att leva utan och jag och andra kan intyga att vi är minst lika lyckliga som andra trots allt.

Men är man är stordrickare av sötade drycker kan en avvänjningsperiod vara det bästa för en. Att prova dricka enbart vatten i några veckor, eller ja, hur lång tid som behövs tills man börjar tycka om det.

iStock 000020474375BZ

Sen kan man alltid göra goda teer av olika slag, smoothies, hälsosamma juicer och naturligt smaksatta läskande vatten av olika slag. Du kan hitta tips, inspiration och recept här. Och vi kommer att försöka lägga ut fler sådana här "Dryck-recept" allt eftersom.

Men till sist vill jag lämna er alla med en viktig tanke:

Vatten är så oerhört viktigt för oss och tänk på hur lyckligt lottade vi är som harnågorlunda rent vatten i våra kranar. Största delen av jordens befolkning hade gjort vad som helst för att få ha det så bra som vi har det. Och ändå ratar många av oss vårt friska, fina, rena vatten och byter ut det mot giftiga drycker som LÄSK! Värt att tänka på eller hur?

 

Det här mina vänner var en sammanfattning, man skulle kunna gå in på detaljer. Men varför haka upp oss på det – bättre är att fokusera på det positiva och det som är bra för oss. Ersätta det dåliga med något bättre än bra!

Men hur gör du? Berätta gärna i kommenteraren vad du ger dina barn att dricka och vad ni har gjort för att undvika farliga drycker i familjen.

All Kärlek till dig

Amanda

Pssst: Vatten i all ära... Men försök gärna undvika plastflaskvatten från affären. Investera i en flaska i rostfrittstål eller glas och fyll på hemma. Billigt (för 20 st 0,5 liters vattenflaskor har du sparat ihop till en fin Klean Kanteen 0,8 liters som håller hur länge som helst!) och bra, hälsosamt (tänk bara att slippa alla dessa skadliga ämnen i plasten som är cancerframkallande) och oerhört mycket mer miljövänligt i längden.

*Det där med njurcellerna från aborterade foster kanske lät lite väl hemskt och ingen kan med säkerhet säga att just läsken innehåller det, men man vet åtminstone vilka företag som använder den smaksättningen HEK293, som du enkelt kan googla på. Och att andra företag säljer aborterade foster just till företag som experimenterar fram olika smaker. Förutom i mat används sådana här celler också i vaccin. En del kanske är okej med det... Men inte jag! Jag är inte okej med bäveranalsekret som Vaniljsmak, och varför skulle det här vara bättre? Snart kommer ingenting förvåna mig längre....

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Chat

Scroll to top