rorelse

Fotograf: Peter Westrup

Raw Food är ett begrepp som snart var och varannan känner till. Det är helt inne nu och i många trendiga hushåll görs det både råa kex, bollar och tårtor.

Personligen kom jag i kontakt med konceptet raw food när jag gick i gymnasiet. Smoothiesar var redan en ständig kompanjon till mig och jag hade snuddat vid termen "Levande föda" i flertalet av mammas alla hälsoböcker. En gång kom hon hem med en receptbok full med raw food-läckerheter och jag började experimentera och köpa carob och andra superpulver jag kunde få tag på (då var inte utbudet lika enormt som idag). Men som mycket annat i mitt liv tappade jag snabbt intresset när annat kom i min väg. Tills den dag jag och min pojkvän tillsammans gjorde en stor förändring i vårt liv att verkligen LEVA HÄLSOSAMT – inte bara läsa om det och tro att vi kunde allt om det. Nu sattes experimenterandet snart igång med all sorters nyttigheter med Raw Food allt som oftast på menyn.

När sedan bröllop stundade så ville vi att alla våra gäster skulle må lika bra som vi gör (åtminstone för en kväll) och bjöd på en grön, mjölk-, gluten- och sockerfri bröllopsmiddag. All mat vi bjöd på höll den standard vi så noggrant försökt eftersträva. Men höjdpunkten var ändå, som sig bör vara, vår bröllopstårta!

MY ESCAPE

Visst är den vacker. Och så fantastiskt god (och för att inte tala om mättande och tillfredsställande..).

Kreatören bakom denna ljuvligt underbara hälsosamma skapelse är Linda, ägare till det übermysiga Raw Food House i närheten av Triangeln i Malmö. Vi har vid ett flertal tillfällen unnat oss en näringsrik lunch hos henne och alltid gått därifrån med ett stort leende på våra läppar.

Jag är oerhört glad över att Linda ville vara med och berätta lite om sig själv, hennes hälsoresa och hennes företag som hon verkligen driver med hela sitt hjärta och sin själ.
Så läs vidare och inspireras av en av våra inspiratörer.

Westrup 140821 3423

Fotograf: Peter Westrup

5Code: Hur kommer det sig att du valt att leva på det sättet som du gör idag?

Linda: Jag har varit intresserad av vegetarisk kost och hälsa sedan jag var 18 år då jag slutade och äta kött. Då startade min vegetariska resa. Jag började experimentera i det vegetariska köket mer och mer och kände att jag hittade hem. Smaker och råvaror som var så härligt fräscha var en stor njutning för mig. Sedan 10 år är äter jag rawfood till största delen. För mig är det viktigt att äta ren och oprocessad mat som är full av näring och livskraftig, det ger mig så mycket energi och glädje i livet.

5Code: Vad fick dig att starta Raw Food House och hur ser dina och restaurangens framtidsplaner ut?

Linda: Jag öppnade Rawfood house för 4 år sedan och det har varit succe sedan dagen vi slog upp portarna, det var många människor som hade längtat efter en restaurang som erbjöd maten i sitt naturliga tillstånd. Vi hoppas att kunna öppna fler ställen snart. Men först upp är min första receptsamling som kommer ut under sommaren som heter Rå mat.

5Code: Hur startar du din dag, har du några särskilda morgonrutiner som du värdesätter?

Linda: Jag startar min dag med ett stort glas ljummet vatten ca 5-6 dl. Sedan tänker jag på 3 saker jag känner mig tacksam för idag. Gör någon form av fysisk aktivitet som yoga, morgon promenad med min hund eller tar jag en löptur, det är så skönt att få igång kroppen direkt på morgonen, det ger energi åt hela dagen.

5Code: Tar du några kosttillskott? I så fall vilka anser du är viktiga för dig att regelbundet ta?

Linda: Jag tar inga tillskott alltid utan varierar dem. Omega 3 tillskott i form av hampafröolja, msm i perioder jag tränar mycket och även D- vitamin alla mörka vintermånadern samt B-vitaminer ibland

5Code: Vilken form av träning föredrar du och varför kan du rekommendera den till andra?

Linda: Yoga som nummer ett. Snabba promenader och löpning. Simning är oxså skönt i havet när temperaturen tillåter. Jag är även vinterbadare och ser det som ett fantastiskt sätt att hålla mig frisk.

5Code: Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du ofta stöta på hos andra människor?

Linda: Äter du bara kall mat? Är en fråga. Nej, jag äter inte bara kall mat även om jag äter rawfood. Jag brukar krydda maten lite extra under vintermånaderna och även värma upp tex soppor till 42 grader när jag är frusen.

5Code: När livet är oerhört jäktigt och stressigt, hur gör du för att ändå äta och leva hälsosamt?

Linda: Jag försöker att vara extra noga med min meditationsstund varje morgon där jag laddar inför stressiga dagar och så dricker jag stora mängder av gröna juicer, de fyller kroppen med mycket näring och går även snabbt att få i sig ☺

5Code: Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt, har du några knep för att hålla hemmet och din familj så giftfri och naturlig som möjligt?

Linda: Jag är oerhört noga med att ha mitt hem så kemikaliefritt som möjligt. Jag använder endast naturligt nedbrytbara städproduker. All kosmetik är helt naturlig och oftast sådant som jag kan äta ex ansikts-masker av avokado och kokosolja. Vi äter endast ekologisk mat och handlar våra möbler och kläder på second hand. Vi ha förmånen att kunna bo på landet som gör att en del av maten dessutom är egenodlad. Jag njuter av att kunna leva med ett kretslopps tänk och komposterar mitt matafall för att sedan gödsla mina odlingsbäddar med året efter.

5Code: Du har en ny receptbok på gång som vi verkligen ser fram emot att bläddra och inspireras av. Skulle du vilja berätta lite om den?

Linda: "Rå Mat" är en receptsamling på ca 100 av mina bästa recept från de första 3 åren på rawfoodhouse. Recepten kommer att komma i en box indelade i olika kapitel som tex, frukost, lucnh /middag, desserter, snacks, varmt, fermenterat och smoothies och juicer mm. Det är delikata recept på råa rätter smaksatta med massor av örter och kärlek. Jag har fått frågan 1000 tals gånger om att dela med mig av våra delikata recept, här kommer de snart!

5code: Även om vi alla är unika individer och måste hitta vår egen väg så finns det ändå några gemensamma komponenter man bör ta. Vilka 5 steg till att uppnå hälsa tycker du är viktigast?

Linda:

  1. Det viktigaste är att vi har en kommunikation med oss själva. Starta att lyssna inåt och känna efter vad vi mår bra av att äta.

  2. Ta aktiva val i din vardag som du vet leder dig till en bättre hälsa, det finns inga genvägar.

  3. Tänk lägg till sunda vanor. Ex börja göra gröna smoothies några dagar i veckan.

  4. Ta bort de tre vita gifterna socker, mjöl och mejeriprodukter.

  5. Bli bästa vän med dig själv, det är med dig själv du ska leva resten av ditt liv.

  6. Känn tacksamhet och påminn dig varje dag över vad som gör dig tacksam i livet!

  7. Ställ dig på huvudet ibland, det hjälper dig att få perspektiv på ditt liv.

Tack kära Linda för att du delade med dig av ett smakprov på ditt liv, din kunskap, din kunskap om hälsa och sist men inte minst nu också dina recept!

 

Ett utdrag från boken "Rå Mat":

Recept 4-6 fram

Recept 4-6 bak

Nu över till dig: Har du provat Raw food någon gång? Kanske i samband med en detox eller kanske du bara har stött på det i dina receptsökningar? Dela med dig om din erfarenhet, hur smakade det och hur mådde du efteråt? Eller ställer du dig skeptisk till konceptet? Berätta om dina tankar.
Hur det nu än är så tänkte jag tipsa alla som inte känner till Raw Food att prova på, kanske med ett besök på Raw Food house i Malmö. Eller om du känner till det men ställer dig skeptiska inför konceptet att - testa även du. Och till alla ni som håller på med det - fortsätta din fina strävan efter en bättre hälsa och ett bättre samhälle!

Jag vill önska er alla en fortsatt trevlig och hälsosam vecka.

Amanda

Maj var ju då något oerhört trist! Kände ni er också lite besvikna på den gångna månaden? Jag brukar försöka vara positiv till det mesta men maj tog bort lite grann av den gnistan. Många i omgivningen gav vädret skulden för det mesta: huvudvärk, trötthet, grinighet, bråk i familjen och till och med dyra räkningar (njaa kanske inte riktigt det sista). Men vi har en förmåga att lägga skulden på någon annan och det är ju bra att skylla på vädret då det inte kan ta illa upp! Smart!

Men nu äntligen börjar det komma en liten försiktig sommar. Jag har vågat ta av mig min tjocka jacka! Till och med gått utan kofta vid något tillfälle. Nu är jag redo för sommaren och jag vill ta vara på alla stunder av den som jag bara kan – är du med mig?

Ta vara på sommaren!

Det här är en tid då vi laddar hela kroppen med energi på olika nivåer för att senare kunna klara av de kallare månaderna. Vi laddar med rätt näring, vi laddar med vätska, med solljus, även med semester, vila, vänner, upplevelser och minnen att se tillbaka på. Allt för att resten av året ska kunna rulla på lite av sig själv.

Inte undra på att den här säsongen är mångas stora favorit! Det är så mycket som händer, många sinnen som stimuleras, allt smakar gott, allt luktar gott och det är färg överallt. Dessutom när man känner värmen och ljuset mot vår hy så är även känselsinnet i full fart. En säsong för absorption av intryck och kärlek helt enkelt.

Men som allt kan det bli för mycket av det goda. Tänk på vatten till exempel: det är livsviktigt för hälsan och många dricker tyvärr för lite. Men i alltför stora mängder är det rent av livsfarligt. Så är det även med solljuset. Det är helt oumbärligt för vår hälsa och är den absolut viktigaste källan till D-vitamin. Solljus motverkar depression och skyddar mot många typer av cancer men samtidigt kan det även orsaka eller öka risken för basal cellcancer. Så det är viktigt att undvika att bli bränd av solen.

ID-100186719

 

 

 

 

Hur man solar klokt:

1. Undvik att sola under de mest skadliga timmarna mitt på dagen.

2. Sola i skuggan! 
För visst är det lockande att snabbt få en bränna! Men sanningen är att den flagnar bort lika snabbt som den kom. Däremot kan tragiska hudskador uppkomma och bestå en lång tid; ibland för resten av livet rentav. En klokare solning gör att brännan håller längre och blir dessutom mycket snyggare och jämnare. Som riktlinje kan man säga att 15 min mitt på dagen utan solskydd är max för att inte bränna sig (vissa är mer känsliga än andra - detta är en generell riktlinje) och tillräckligt för att ändå få i sig en bra andel av D-vitamin.

3. I början av sommaren kan det vara bra att vänja kroppen lite försiktigt vid solen genom att sola/vara ute i solen med tunna kläder. Börjar man försiktigt kan en liten "grundbränna" satt sig. Vilket minskar risken att bränna sig i jämförelse som att man helt blekvit stiger ut från kontoret mitt på sommaren och börjar "steka" sig. 

4. Mycket viktigt: Drick rikligt med vatten. När man är vistas i solen är det så lätt hänt att man glömmer bort att dricka vatten!

5. Smörj in dig med naturliga solskyddsmedel istället för kemiska: Kokosolja, Jojobaolja och Morotsolja (Morotsoljan har högst Spf, det ligger mellan 28-40)  är bra alternativ att variera mellan. Minska användningen av kemiskt solskyddsmedel – då det är misstänkta för att vara en bov till den dramatiskt ökade andelen hudcancer. (Det kvittar om den är ekologisk eller ej, den innehåller fortfarande ett kemisk uv-skydd och ju högre Spf desto fler kemikalier). Således bör den användas mycket sparsamt och i nödfall – om ens då.

Är brännskadan redan skedd?

Ha alltid Aloe Vera-gelé nära till hands för att smörja in dig på det drabbade området. Försök sedan undvika att utsätta den delen för solljus under de kommande dagarna.

Jag och alla vi andra på 5code vill önska er en underbar och härlig sommar

Kom ihåg att sola försiktigt, för vi vill att du ska leva, må bra och se bra ut så länge som möjligt! ☺

Intressanta Länkar:

UV index: http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/start/Sol-och-solarier/UV-index/UV-index-i-olika-delar-av-varlden/
Solvarnare: http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Global/Bildarkiv/Solen/bygg%20din%20egen%20solvarnare.jpg

Vi ska nu i 5 delar (1 del i månaden) se närmre på kosttillskott och kosttillskotts-industrin. Många är av uppfattningen att vi inte behöver kosttillskott alls, utan att det räcker med att äta en varierad och hälsosam kost.

När jag har jobbat med försäljning och demo i butik för ett företag som producerar kosttillskott har jag ofta fått personer som kommer fram och påstår att vi är moderna kvacksalvare som försöker kränga på människor sådant som de inte behöver. Alla har rätt till att tänka och tro som de vill, så jag vill inte ta den friheten ifrån någon. Och känner man så, ja, då är det inte mer med det.

Men däremot har jag allt för ofta hört människor säga att vi inte behöver kosttillskott eftersom vi får i oss allt vi behöver genom maten vi äter. Varför är det något mycket farligt att säga, både till sig själv och till andra? Två skäl:

  1. Det är helt uppåt väggarna tokigt
  2. Du kan påverka andra att få långvariga näringsbrister som kan orsaka sjukdomar och lidande.

Nu ska vi säga en sak, en gång för alla:

Kosttillskott bör inte ersätta en varierad, sund och hälsosam kost!

Så är det bara! Så du som påstår att du inte behöver ha kosttillskott har rätt i en sak åtminstone, för vi får i oss det mesta vi behöver i maten vi äter. MEN INTE ALLT. VI ska se på 3 skäl till varför (det finns även andra skäl, till exempel extrem träning, stress, gifter, för lite solljus, läkemedel m.m.men vi nöjer oss med dessa 3 för stunden):

  1. Försämrade matvanor
  2. Försämrade jordar
  3. Försämrade kroppar

Försämrade Matvanor

Med dagens ökade hälso- och kostmedvetande med alla dess dieter och idéer kanskeinte den stora gruppen människor som äter allt sämre märks, förutom möjligtvis när vi ser vad vissa lägger upp på bandet i matbutiken. Det kan låta uttjatat vid det här laget för många av oss, en snabbmat, hel- och halvfabrikat tillsätter inga näringsämnen utan kan till och med istället hämma upptaget.

Sen finns det även mat som anses vara "hälsosam", men också kan hämma upptaget av vissa näringsämnen. Vetemjöl, råg och korn innehåller fytinsyra som kan hämma upptaget av c-vitamin och järn bl.a.
Dessutom kan olika trenddieter skapa brister. För att ta två kontraster så kan en högproteindiet som LCHF skapa näringsbrister om man inte får i sig tillräckligt mycket frukt och grönt. Dessutom blir näringsupptaget sämre nären stor del energi går åt bara till att spjälka alla överflödiga proteiner man vanligtvis får i sig. Om man å andra sidan går på en kolhydratrik kost (som liksom konkurrenten har sina fördelar) kan man gå miste om B-vitaminer, järn och proteiner om man inte är oerhört noggrann. Bara för att nämna några exempel.

Så även "bra" mat kan bli skadlig om vi inte tänker oss för.

Och även om det är fint att tro att många äter varierat så är det just nu en orealistisk bild. Eller hur ser det ut hos familjen Medelsvensson? De kanske inte dukar fram samma maträtt varje dag, men vad använder de för råvaror? Ofta brukar variation inom många familjer röra sig mellan:

iStock 000024358832BZ

(Bröd, müsli, cornflakes och gröt till frukost...) Couscous ena dagen, spaghetti den andra, makaroner den tredje, bulgur den fjärde, tacobröd den femte, lasagne den sjätte och den sjunde dagen "JUST DET vi har glömt potatis denna vecka, typiskt också!" Grattis, det blev omväxling en dag i alla fall! Ja, nu var det här ironiskt och överdrivet, men vi ser mönstret, eller hur? Det innehåller samma sak – vete – och det hade vi varit mer medvetna om om vi inte köpte så mycket halvfabrikat och om vi lärde oss att testa|prova|använda nya råvaror. Eller ta grönsaker som exempel. Är det jämnt och ständigt isbergssallad, tomat och gurka som hamna i kundvagnen (Inte undra på i så fall att ungarna inte tycker om grönsaker.)

Vi behöver faktiskt 15-25 olika växtsorter per dag för att få i sig den rätta sammansättningen. Det är dessutom bara ett fåtal svenskar som når upp till de rekommenderade intagen för frukt och grönt.

Försämrade jordar

Det här är en av de absolut främsta orsakerna till att "bra" mat inte alltid räcker!

De senaste åren har jordarna blivit utarmade på näring på grund av de olika konventionella (icke-ekologiska) odlingsmetoderna samt det stora miljöhotet med försurat regn. Regnet försuras på grund av den ökande luftföroreningen. När det försurade regnet når marken gör det att växterna och jordarna blir urlakade på näring samt att växterna rothår fördärvas och begränsar näringsupptaget mer.

941942 78226916BZ

Dessutom drivs industriodlingen till maximal avkastning och är mer för "kvantitet än kvalitet". Att tillsätta 60 olika mineraler är bortkastade pengar menar man och tillsätter endast 3 mineral till sin gödning (kalium, fosfor och kalcium, i vissa fall även magnesium). Vart tog de andra 57 mineralerna vägen som är lika viktiga för oss? De odlar så mycket de kan och oftast odlas samma sak på samma jordbädd år efter år vilket orsakar än mer utarmning i jordarna.

En annan sak, som visserligen inte berör själva odlingen, utanmer om distributionen: Hur mycket näring finns det i en frukt som skördats precis innan mognad för att sedan transporteras runt halva jordklotet i jämförelse med en som fått bli riktigt solmogen innan den skördas.? Jag vet faktiskt inte någon siffra på det, Men det är värtatt tänka på. Och alla som varit utomlands och smakat solmogna frukter vet vilken enorm skillnad det är!

Är ekologisk odling bättre?

Enligt studier gjorda verkar det som om även näringsbristen drabbat ekologiska odlingar och är alltså inte en lösning på problemet.

Däremot slipper man besprutningarna, så att köpa ekologiskt har ändå sina fördelar. Kanske gör det att vi tar lättare upp den näring som finns i växten när inte kroppen störs av kemikalier. (Men på det påståendet har jag inte hittat någon studie att luta mig mot så det kan jag inte påståmed säkerhet, utan är mer en hypotes jag ställer).

Försämrade kroppar

Det är en relativt billig försäkring att ta tillskott av de viktiga näringsämnen vi behöver (vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror och aminosyror). Det är ett grundpaket vi inte kan vara utan helt enkelt. Jag säger inte att alla behöver det. Under mina många resor har jag sett människor som är mycket hälsosamma och friska som lever endast av det de och deras familjer odlar, i en stress- och kemikaliefri omgivning.

Men de är ett fåtal. Numera är undernäring och näringsbrist en tragisk pandemi vare sig det handlar om krigsdrabbade människor i Afrika eller tv-spelande svenska tonåringar. Du kan vara smal eller tjock, hyper eller trött. Det kommer i alla variationer och är mycket vanligare än du tror.

Allt fler har sjukdomar som kan relateras bakåt till brister av olika näringsämnen. Har du det?

Intressant läsning:
https://urenergi.wordpress.com/2011/12/12/naringen-i-var-mat-har-minskat-drastiskt-kan-enbart-en-varierad-kost-halla-oss-friska-idag/
http://www.vitaminer.nu/pub_docs/documents/VN16.htm
http://www.doktorn.com/artikel/minskad-n%C3%A4ring-i-v%C3%A5r-mat

Nu över till dig: Berätta gärna hur du gör för att se till att din familj får näringsrik mat på bordet! Satsar ni på att köpa ekologiskt eller närodlat? Tar ni tillskott av vitaminer och/eller mineraler?

Lycka till i jakten på hälsosam mat för dig och din familj

All kärlek till er

Amanda

 

No'Poo rörelsen blir större för varje år. Har du hört talas om det? Det kommer från engelskan "No Shampoo" men kan också hänsyfta på "No Poo" alltså "inget bajs". Personligen tycker jag det är ett fyndigt namn på oss som undviker att schamponera vårt hår.

Jag kom i kontakt med No'Poo för ca 3 år sedan. Min ekonomi var inte den bästa just då och fick vända och vrida på varenda slant. Så när jag upptäckte att mitt schampo och balsam höll på att ta slut blev jag bekymrad och kände mig orolig - Vad skulle jag göra tills nästa lön (och skulle jag ens ha råd då)? Dessutom var det skämmigt - vad skulle omgivning tänka om mig om jag gick omkring med fettigt hår, jag som var tvungen att tvätta håret varannan dag för att hålla det rent.

Men jag måste erkänna att mitt i allt detta märkliga ilandsproblem kände jag också en intressant entusiasm inom mig då jag hade redan lite smått börjat få upp ögonen förmiljö- och hälsosamma hudvårdsprodukter och påbörjat en badrumsrensning för att ta bort onödiga kemikalier. Det här skulle kunna innebära att jag kunde gå hela vägen.

Så började en ny epok av mitt liv!

Jag visste inte så mycket om alternativa hårbehandlingsmetoder, mer än att det såldes i hälsokostbutiker och var mycket dyra. Så tills jag hade råd – fanns det något jag kunde använda så länge för att inte skämma ut mig? Kanske fanns det något redan i mitt skafferi jag kunde använda?

Google is your friend – som man säger och efter en liten stund hittade jag vad jag sökte.. Svaret förvånade mig!

Man behöver inte schampo!

Så istället för att tillverka mitt eget schampo kunde jag låta bli att schamponera mig överhuvudtaget. Kunde det här verkligen stämma?

Jag fortsatte leta vidare och läste allt jag kom över. Innan hade jag, som många andra fokuserat på parabener. Men nu började pusselbitar falla på plats ju mer jag lärde mig om sulfater (SLS), mineraloljor och silikoner – de verkliga farorna. Det var också tydligt att skulle jag köra på detta så var jag tvungen att satsa fullt ut.

Men jag kunde ju alltid dra mig ur om det inte skulle fungera eller kännas rätt för mig så kunde jag alltid börja med schampo och balsam igen när jag kände för det.

Nu var perfekta tiden att börja – jag var redo och hade ingenting att förlora.

Jag förvarnade min pojkvän om att jag skulle ha fettigt hår ett tag och kanske gå i mössa och hattar. Det var helt okej för honom. Han var faktiskt ganska begeistrad själv av idén och stöttade mig tack och lov helt i det.

I början var det lite pilligt att hitta ett sätt som passade mig och mitt hår. Men till slut började jag och mitt hår lära känna varandra och det blev till ett riktigt roligt projekt. Och under årens lopp som jag varit en No'Poo:are har jag nog gjort de flesta misstagen. Ibland har det inte varit så kul, på två bröllop har mitt hår varit total katastrof på grund av nybörjar No'Poo misstag. Men jag överlevde och har lärt mig mycket av resan till naturlig skönhet.

Jag tänkte dela med mig av 5 vanliga misstag man kanske gör när man lever ett schampofritt liv och 5 riktlinjer för bättre hår som även schampo-användare kan ta del av.

1. Slarv med hårbottensmassagen.

Det här är nog det vanligaste slarvet tyvärr, eftersom just massagen är det som gör håret rent mest av alla nämnda metoder. Så ta dig tid att verkligen massera hårbottnen. Tycker du det är tidsödande? Tänk på att du sparar en massa tid med att bara behöva tvätta håret 1-2 gånger i veckan istället för varannan dag som du gjorde på den tiden du använde schampo. Så unna dig att göra det mer ordentligt när du väl gör det. Du som är schampoanvändare: kom även du ihåg att massera hårbottnen för att stimulera cirkulation, volym och att göra håret renare.

ID-100163013

2. Smutsig och dålig hårborste

Det är ganska plusminus noll om du undviker schampo och andra hårprodukter men fortfarande använder en borste/kam av plast/metall. Det sliter oerhört på håret och om du vill ha ett friskt hår utan att behöva använda kemikalier som skydd är det en mycket bra investering med hårborste gjord på svinborst och kam av trä.

Men en hårborste måste också rengöras med jämna mellanrum (särskilt en som är gjord på hår), annars är risken att håret aldrig riktigt blir rent. Tvätta borsten genom att först noggrant ta bort hår, skölj sedan med hett vatten och sedan kan du använda såpa för att tvätta borsten med. Låt den sedan torka ordentligt.

Borsta noggrant och mycket. Det bidrar till volym (särskilt om du borstar med huvudet upp och ner), lyster, cirkulation och ditt naturliga (viktiga) hårfett fördelas över håret mot dina toppar. När jag var liten fick jag lära mig att man ska borsta håret med 100 borst-tag om dagen. När jag samtalade med en expert på området om just vikten med borstning så sa hon att jag hade en mycket vis mamma. Så jag får helt enkelt försöka fortsätta med det så gott jag kan.

3. Allt för enformiga No'Poo metoder

Alla är unika, så även vårt hår. Det som fungerar för en passar kanske inte för en annan. Fortsätt prova tills du hittar rätt metod. Variera också metod ibland så bibehåller du en bra effekt utan att håret tröttnar.

Mina favoritmetoder (det här är baserat på hur mitt hår är - dukanske behöver andra):

  • Vatten – Jag sköljer och tvättar mitt hår med enbart vatten minst en gång i veckan och masserar hårbotten noggrant.
  • Bikarbonat – Bikarbonat är den mest effektiva rengöraren har jag märkt. Den använder jag max 1 gång varannan vecka. Ta 1-3 tsk bikarbonat och blanda med lite vatten och massera in i hårbotten. Låt verka en stund ev. medan du tvättar resten av kroppen. Var noggrann att du använder dig av en sur efterskölj som återställer pH-balansen ex. Äppelcidervinäger.
  • Rasullera - Denna marockanska lera kan användas till mycket, bl.a. ansiktsmasker och rengöring av kroppen. Men den är också mycket effektiv till att tvätta håret med samtidigt som den är aningens mildare än bikarbonat. Denna använder jag max 1 gång varannan vecka.
  • Honung och ägg - Vispa ihop ägg (hela eller enbart gulan) tillsammans med honung som du smält. Massera in i hårbotten. Honung och ägg kan även användas var för sig. Jag använder inte detta lika ofta som de andra då ägget innehåller mycket protein som mitt hår inte mår bra av att få för ofta. Men någon gång ibland är det toppen för min del.

rasullera500

Dessutom händer det att jag även använder detta:

  • Amla – Den här örten blandar jag ut med rasulleran lite då och då, eller använder den för inpackning, för att ge håret lite extra näring som bidrar till ett friskt, starkt och glansigt hår. Kan ge en lite gulaktig ton till ljusa hår.
  • Cassia – Den här örten blandar jag ut med rasulleran lite då och då, eller använder den för inpackning. Jag använder den för dess reparerande effekt. Kan ge en ljusare, blondare ton om man blandar ut den med någon syra som citron.
  • Epsomsalt/Bittersalt – Detta magnesiumrika salt händer det att jag använder för att ge håret lite mer volym. Jag brukar då blanda ut den med bikarbonat.

Kanhända du någon gång behöver använda ett SLS schampo för att få ut mineraloljor och silikoner i ett eventuellt hårstylingsmedel du använt. Men prova dig fram och ha kul!

417-3-417-3-

4. Slarvig hårsköljning.

Kanske låter konstigt, men utan en massa lödder och annat kanske man inte får ut bikarbonaten eller ägget lika lätt. Så skölj håret noggrant.

När du tvättar håret använder du troligen varmt vatten, vilket är bra för att få ur fettet lättare. Men innan du hoppar ut ur duschen kom ihåg att skölja håret med kallt vatten för att sluta till hårfjällen. Ditt hår blir då glansigare, starkare och mindre känsligt för slitage.

Gör en efterskölj med något av följande:

  • Äppelcidervinäger – Denna metod använder jag oftast då den är så enkel. Den återställer pH-balansen och gör att håret får mer lyster och glans. Spä ut 1 del Äppelcidervinäger i 10 delar kallt vatten. Doften är speciell men försvinner så fort håret torkar. Tillsätter du någon väldoftande eterisk olja som lavendel doftar håret bara gott!
  • Citronvatten – Saften ur en citron utspätt med kallt vatten. Denna metod har en blekande effekt på håret om du är ute i solen efteråt.
  • Persiljaskölj – Koka upp en knippe persilja i 5 dl vatten. Låt svalna helt och skölj håret med det. Det ger en upplivande effekt på håret.
  • Nässelskölj – Gör likadant som persiljesköljet. Motverkar mjäll.

Kom ihåg att inte skölja håret igen efter du gjort dessa eftersköljningar, för att fåförväntad effekt.

1412233 10200819bz

5. Ohälsosam skräpmatskost

Det går inte komma undan på något vis. Hur du än gör kommer det tillbaka till vad du stoppar i dig! Hela ditt utseende, inklusive håret, påverkas negativt om du äter en kost rik på dåliga fetter, socker, hel- och halvfabrikat med alla deras skittillsatser. Ät ren och näringsrik mat, baserad på grönsaker och det du behöver för att må bra för att få ett vackert och svallande hår!

iStock 000014262915BZ

Kanske känns det här lika rätt för dig som det gör för mig. Eller så känner du att stressen ökar inom dig och du bara orkar inte med ännu ett hälso-/skönhetsknep. Då avråder jag dig från att sätta igång med No'Poo, kanske är det inte rätt tajmning ännu i ditt liv just nu. (Här är en länk till bättre shampo-alternativ.)

Nu över till dig: Har du provat på något av det här? Eller har du kanske någon egen huskur som du gör för att få ett härlig hårsvall? Vilket är ditt bästa hårknep? Dela med er i kommentarerna nedanför.

Önskar er hälsa och skönhet denna vecka också.

All kärlek

Amanda

måndag, 25 maj 2015 00:00

Månadens inspiratör: Nilla

Har ni hört talas om Nillas Kitchen? Inte? Då har ni minsann missat något. Det var min man som tipsade mig om henne för något år sedan när vi fortfarande var i uppförsbacken med att lära oss laga gott utan gluten, mjölk och socker. Snabbt blev hennes hemsida en favorit och är det fortfarande. Även om jag nu oftast komponerar ihop egna recept, så orkar inte hjärnan tänka ibland och då är det så skönt att luta sig tillbaka på andras fantasi och njuta av deras kreationer - helt med gott samvete. Jag kan varmt rekommendera bl.a. hennes havrefrallor, midsommartårtan och nya kreationen bananlakrits

Så vi är väldigt glada att Nilla, som är en personlig inspiratör till oss, ställde upp på en intervju och delade med sig av sin kunskap, erfarenhet och kloka råd.

5code: Hur kommer det sig att du valt att leva på det sättet som du gör idag?

Nilla: Mitt matintresse har jag med mig hemifrån, att man ska äta bra, rejäl mat lagad hemma på bra råvaror. Vi åt aldrig halvfabrikat och nästan aldrig snabbmat när jag växte upp. Men trots det så upplevde jag sedan tidig tonår smärtor i kroppen, humörsvängningar och ADD-liknande symtom. Det var något jag levde med, som jag trodde var normalt, och det var först när symtomen förvärrades runt 30-strecket som jag var tvungen att börja söka efter svar på varför jag mådde som jag gjorde. Smärtorna i musklerna blev helt enkelt för påtagliga. Jag gick i sjukgymnastik 30 år gammal och kände mig som 90 i kroppen.

Jag gjorde flera förändringar som ledde till att jag mådde bättre, jag slutade röka, dricka alkohol, jag tränade yoga 3-4 ggr i veckan under flera år, men det var först när jag ändrade kosten som det vände för mig på riktigt. Jag uteslöt mjölkprodukter, vetemjöl och vitt socker och på tre veckor var jag som en annan människa.

Att jag lever som jag gör har att göra med att jag mår bra nu! Absolut inga smärtor i kroppen alls, min ämnesomsättning är normal, jag känner mig klar och fokuserad, mitt humör är stabilt. Att jag mår bra av de val jag gör i min vardag nu är anledningen till att jag forsätter och att det är lätt att göra det!

5code: Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?

Min matfilosofi: God mat har alltid varit en passion för mig och helhetsupplevelsen av hur vi njuter av tillvaron, vilka val vi gör för att må bra. Min bestämda uppfattning är att hälsosamt också ska smaka gott! Om den inte gör det, om vi tvingar i oss maten för att vi tror att vi måste, så kan det inte vara helt och hållet hälsosamt enligt mig.

Eftersom jag själv är känslig för vete, mejeriprodukter och raffinerat socker och samtidigt har smak för bakverk och desserter så vill jag skapa recept som kan avnjutas av alla för smaken och upplevelsens skull, inte bara för de hälsosamma ingredienserna.

5code: Hur skulle du beskriva din dag på en tallrik?

Nilla: Min dag på en tallrik är varierad! Jag har lärt mig att lyssna på min kropp så mina dagar kan matmässigt se väldigt olika ut. Jag äter verkligen oerhört varierat. Mycket mer varierat än de flesta "normal-kostare" enligt min uppfattning generellt sett.

Ibland äter jag helt veganskt och ibland mer åt Paleo-hållet. Det som är specifikt för nästan alla mina måltider är att de ofta är baserade på grönsaker eller frukt och bär om det gäller frukost och dessert. Jag tror det sättet att äta börjar kallas Peagan i USA. Men det är bara ibland. Jag undviker t.ex. inte quinoa eller råris. Jag bakar ju ganska ofta med bovete, durra och andra näringsrika glutenfria mjöler.

5code: Förutom att äta en ren och giftfri kost, tar du några särskilda kosttillskott?

Nilla: Jag tar för tillfället inga kosttillskott. Jag har tidigare ätit terapeutiska doser av flera kosttillskott enligt en plan jag fick från en näringsterapeut. Det hjälpte mig att genomgå den snabba förändring som jag upplevde när jag samtidigt lade om kosten.

Under en läkande period eller en återhämtningsfas kan det vara väldigt bra med kosttillskott. När man har återvunnit en stabil grundhälsa är det viktigt att man låter kroppen själv utvinna det den behöver i den mat man erbjuder den. Målet anser jag är (när man upplever en stabil grundhälsa) att äta varierat och med medvetenhet och undvika att äta kosttillskott.

Vilka kosttillskott man ska äta tycker jag att man ska ta råd om i en individuell konsultation. Vi sätter ofta i oss en massa kosttillskott under flera år utan att veta vad vi håller på med. Det är för det mesta inte skadligt på något sätt utan det kanske till och med har med sig flera positiva effekter, men har man inte "botat" sina besvär eller mår bättre så behöver man söka vidare hjälp och inte bara fortsätta att stoppa i sig piller. Även om pillren i sig är ganska harmlösa så påvisar det ett beteende att försöka lösa sina problem med en quick-fix snarare än genom större genomgripande förändringar.

Upplever man fysiska obalanser så kan det vara så att något man gör eller ett tillstånd hämmar näringsupptaget. Då har kosttillskotten ingen verkan. Man kan då gå till en näringsterapeut eller kostrådgivare som kan analysera situationen.

5code: Vilken form av träning föredrar du och varför kan du rekommendera den till andra?

Nilla: Daglig lätt motion! Jag antingen promenerar 1-2 timmar per dag (sammanlagt) eller cyklar ca 1-2 timmar per dag. Då och då gör jag ett kortare yogapass hemma. Tidigare har jag tränat yoga intensivt och det är möjligt att jag kör igång med det någon gång i framtiden igen. Men det är om jag känner lust till det. Det viktigaste för en stabil grundhälsa är att använda kroppen varje dag på ett naturligt sätt och att den aktiviteten känns avkopplande och belönande.

Jag rekommenderar alla att träna på det sättet. När man gör det blir intensiv hårdträning för många ganska överflödig faktiskt. Det kan röra sig om 30 minuters daglig promenad om man börjar från noll eller 1-2 timmars cykling beroende på person och utgångsläge. Men det viktigaste är faktiskt att motionen känns avkopplande. Om du rör på dig varje dag och utför någon typ av stretchande aktivitet lite då och då så kommer du i kontakt med din kropp, dina celler syresätts, ditt humör höjs och kroppen kommer igång och förändras.

5code: Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du stöta på hos andra människor?

Nilla: Att det är svårt och komplicerat att äta rätt och att leva hälsosamt. Jag tror faktiskt de allra flesta egentligen har en väldigt bra uppfattning om vad som är hälsosamt och vad som är bra för våra kroppar. Men det är inte särskilt många som väljer att lyssna på sina egna signaler. Det kan kännas lättare att hoppa på en ny diet som lovar revolutionerande resultat eller en strikt kosthållning som är helt ny. Att lyssna på sin kropp och intuition kräver ofta mod och att kanske innebär att man går emot strömmen under en period och vad den senaste forskningen eller människor i ens närhet säger.

5code: När livet är oerhört jäktigt och stressigt, hur gör du för att ändå äta och leva hälsosamt?

Nilla: När jag upplever stress är det extra viktigt att jag äter rätt. Det första jag gör när jag upplever stress är att jag ser till att reducera stressen till varje pris. Det är så viktigt att inte gå in i ett stressat beteende och börja se det som normalt. Stress är ett oerhört extremt tillstånd för kroppen och har alldeles för många negativa konsekvenser för att det ska vara värt det.

Numera känner jag igen signalerna att jag börjar gå upp i varv och jag börjar slarva med det som får mig att må bra, det som centrerar mig. Då försöker jag se på det som en period som jag själv sätter ett datum för när det ska vara slut. Har jag en intensiv jobb-period så bokar jag in dagar direkt efter då jag har egentid och plats för återhämtning.

Under en stressad period undviker jag eller drar ned på sådant som är extra stimulerande så som alkohol, kaffe, choklad och sötsaker. Det kan kännas som vi behöver dessa för att orka men det är tvärt om, de matar stressen och gör att vi kör slut på oss fortare. Istället är grönsaksjuicer och smooties med högt näringsinnehåll uppiggande och närande för kroppen.

5code: Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt, och har du några knep för att hålla hemmet och din familj så giftfri och naturlig som möjligt?

Nilla: Det som är hälsosamt för våra kroppar är ofta det som är hälsosamt för naturen. Att göra etiska val i butiken genom att handla ekologiskt och närodlat är helt enkelt rent egoistiskt. Det är det som är bäst även för mig!

Jag ser till att min kyl och skafferi är välfyllt. Det gör att det alltid finns något att laga till utifrån det som finns hemma.

Jag handlar på olika sätt faktiskt, bara för att jag storhandlar så betyder inte det att jag inte handlar det som jag vill ha färskt i närbutiker. Dessutom beställer jag en hel del på nätet trots att jag har tillgång till allt jag behöver i butiker runt om där jag bor eller jobbar på söder i stockholm. Det gör jag för att det är bekvämt.

Viktigt att nämna är att jag lägger mycket tid på mat! Jag tror inte att det finns några genvägar där faktiskt. Det är något som vi behöver omfamna, att maten och planerandet runt omkring den måste få ta tid.

5code: Vi är så ivriga att få bläddra i din receptbok som är på gång. Skulle du vilja berätta lite om den?

Nilla: Gärna! Boken heter "Baka Glutenfritt – matbröd, kakor och desserter" och jag och min medförfattare Susanne Hovenäs har jobbat med den sedan sommaren 2014 så det har gått snabbt att få den färdig. Vi har hela tiden känt av ett riktigt flow i processen. Alla bitarna har fallit på plats liksom av sig själv. Det känns verkligen som att det här är bok som många har väntat på.

Vår vision med boken, som jag verkligen tycker att vi lyckats med att förverkliga, är att den skulle vara bred, den skulle tilltala många och den skulle kommunicera att det är lätt att baka glutenfritt. Den skulle också förmedla det sensuella och lustfyllda med att baka och tillfredsställelsen med att presentera riktigt goda bakverk som man har gjort själv!
Det finns några recept i boken som kan räknas som low-carb men vi har tänkt mer att bakverken ska kunna ingå i en kost för bra blodsockerbalans och ha högt näringsinnehåll.

Det finns alla typer av recept för alla tillfällen. Det finns riktigt fiberrika och näringsspäckade surdegslimpor, hållbara hamburgerbröd för barnfamiljen, paleo-inspirarad chokladtårta, rawfood-cheescake såväl som frasiga croissanter. Och allt däremellan!

5code: Även om vi alla är individuella och behöver ta olika vägar för att nå hälsa så finns det vissa grundläggande faktorer/steg att ta. Vilka 5 steg till hälsa tycker du är viktigast?

Syre/andning – med det menar jag syresättningen av kroppen som är den primära förutsättningen för cellerna att återuppbygga sig på det sätt som de behöver. Många av oss behöver lära om hur man andas, den naturliga andningen med hela magen och överkroppen. Att djupandas varje dag kommer av sig själv med avkopplande vardagsmotion som jag nämnde ovan. Även rejäl avslappning är en bra andningsövning eftersom att vi då djupandas och slutar "panikandas" högt uppe i bröstkorgen.

Vatten - Med bra vätskebalans kan kroppen rena sig själv och "detoxa" för att fungera optimalt. Tänk en flodfåra med en tunn, brun ström i mitten under en torrperiod och jämför med när flodfåran fylls av forsande smältvatten på våren. Utan tillräckligt flöde stannar en massa skräp och orenheter kvar, med ett ordentligt flöde rensas allt slagg bort.

Rörelse/motion - Rörelse skapar flöde så att cellerna syresätts, blodet transporterar runt näringsämnen och alla funktioner i kroppen kommunicerar. Rörelse möjliggör förändring, när något är stilla händer inget – det säger ju sig själv. Som jag nämnde ovan krävs inte så mycket träning som vi kanske tror. Att röra på sig varje dag är viktigare.

Reducerad stress - Långvarig stress är oerhört skadlig för en mängd funktioner i kroppen och utarmar den. Stress är en kraftfull antagonist till alla åtgärder man kan ta till för att skapa balans. Hitta vilka metoder som helst som reducerar din stress och välj dem! Prioritera dem!

Grönsaksbaserad och ren kost - En kost baserad på grönsaker (till stor del färska, råa grönsaker) ger kroppen alla byggstenar, fibrer, enzymer och näringsämnen den behöver för att fungera optimalt. Att grönsakerna utgör basen för kosten gäller för alla oavsett om man sedan väljer att även äta kött och fisk, vegetariskt med getost och ägg eller strikt veganskt.

5code: Och till sist: Skulle du vilja dela med dig av en favoritfrukost?

Nilla: När man äter mjölkfritt, oavsett anledning så saknar många yoghurt. Yoghurt bidrar med goda bakterier för tarmen som man behöver se till att få i sig på annat sätt om man slutat äta yoghurt. Eller så syrar man enkelt sin egen cashewyoghurt! Du behöver cashewnötter och probiotikakapslar, det är allt.

Att tänka på är att chasewyoghurten är väldigt mättande. Man behöver alltså en mindre mängd per portion. Jag serverar den tillsammans med en hel tärnad frukt eller ett par dl tinade eller färska bär.

cashewgurt

För frukt/bäryoghurt:

Mixa 1 dl av den färdiga yoghurten med 1 dl tinade eller färska blåbär, strö med lite chiafrön eller linfrön för en mättande toppenfrukost för maghälsa!
Grundrecept cashewyoghurt (ca 6 port)
• 4 dl cashewnötter
• 3 dl ljummet vatten (ca 40°C)
• 4 kapslar probiotika
• en knivsudd salt
• ev någon sötning, t.ex. 1-2 tsk honung eller agave (för vegan)

Gör så här:

Blötlägg cashewnötterna i minst 2 timmar i rumstemperatur.

Häll av vattnet och mixa nötterna med nytt, tempererat vatten i ca 5 minuter.

Tillsätt salt, probiotika (öppna kapslarna och strö i pulvret) och annan smaksättning om du vill. Anpassa konsistansen med mer vatten om du tycker att det behövs. Mixa ihop.

Häll cashewyoghurten i en skål och täck med plastfolie. Låt den stå framme i ca 12 timmar i rumstemperatur. Servera med frukt eller bär. Yoghurten håller sig i ca 3 dagar och går bra att frysa.

5code: Tack så jätte mycket Nilla för att du ställde upp på en intervju. Vi ser fram emot att se vad du kommer att ta för dig av i framtiden och fortsätta njuta av dina härliga recept. Lycka till med framtida planer och lanseringen av din bok.

Har ni inte hunnit beställa boken än finns den att köpa på bl.a. Adlibris. Om ni undrar vart ni ska vända er för att köpa probiotika till receptet så kan jag rekommendera den här. Och kom ihåg att kika in på NillasKitchen.com

Önskar er en fortsatt hälsosam och härlig vecka

All kärlek

Amanda

 

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Chat

Scroll to top