rorelse

Förra veckan blev en av våra kunder upprörda över att vi hade publicerat ett recept med räkor. Min första reaktion var att bli ledsen, känna mig otillräcklig och dum.

Länge har vi varit väldigt tveksamma till hur vi skulle göra - ska vi bara ha vegetariska recept eller inte? Vår kundgrupp är väldigt vid och vi har både vegetarianer, veganer och allätare. Hittills har alla recept som vi lagt ut varit vegetariska och även om inte alla har varit veganska går det oftast att enkelt göra om receptet så det passar ens egna önskemål.

Men efterfrågan på olika sorters enkla maträtter har varit stor, liksom enkla brödrecept. Så i ett försök till att kunna hjälpa alla våra kunder att dra nytta av våra recept så bestämde vi oss för att ibland ge ut recept som även våra allätande kunder skulle kunna ha nytta av, men som lätt går att anpassa till en vegetarisk eller vegansk kosthållning.

Det här med att leva vegetariskt eller inte är ett mycket känsligt ämne som jag helst undviker. I mitt hjärta önskar jag verkligen att alla kunde och ville leva helt i harmoni med djuren och leva uteslutande av det som växterna ger. Men så är inte verkligheten idag!

Det finns många etiska och beundransvärda skäl till att man väljer att äta vegetariskt eller bör överväga att göra det. Om det är därför du har anammat en vegetarisk eller vegansk livsstil bör du ha all credit och beröm. Är du allätare är det ändå viktigt att du sätter dig in i hur djur behandlas innan de hamnar på tallriken.

Just join the party

Men hur du än väljer att handla är helt upp till dig själv! Jag tänker förtydliga det en gång till. Att vara vegetarian, vegan eller allätare är ett personligt beslut som bara du kan fatta! Och när du har bestämt dig för det ena eller det andra, respektera då andra för det val de har gjort - precis som du vill bli respekterad för ditt beslut.

Dessutom, väljer du att leva en livsstil som är helt i harmoni med djuren handlar det om mer än bara det som förs in genom munnen. Det handlar om vad du sköljer ner i avloppen, schampo, tvål o.s.v. (som påverkar fiskarna i havet). Det kan även vara så att man måste se över vad man använder för mediciner, smink och att endast köpa ekologiska varor (då besprutningar påverkar även djurlivet negativt). Ärligt talat, ska man gå riktigt långt handlar det till och med om man har wifi och dect- eller mobiltelefoner hemma. (Jag rekommenderar varmt dokumentären "Resonance - beings of frequency" som handlar bl.a. om hur bin påverkas av vår trådlösa kommunikation).

Så att bestämma sig för en viss livsstil är något man måste noggrant begrunda och fundera över då det är mycket att tänka på. Det viktigaste är att DU fattar ett medvetet val och kan ha gott samvete när du går och lägger dig för att du har gjort ditt bästa för din familj, din hälsa, djuren och vår miljö.

Nu tänker jag inte språka mer om det. Däremot tänker jag ta upp hälsoaspekterna till att välja en vegetarisk eller allätande livsstil. För som ni vet är det HÄLSA vi jobbar med! Det vi vill göra är att inspirera och motivera alla till en hälsosam livsstil- med eller utan kött.

Vilka hälsoskäl finns det till att välja det ena eller det andra?

En avgörande faktor i en persons beslut att leva vegetariskt eller inte är hur hälsan påverkas. Vi är alla unika och vissa har helt enkelt lättare att leva om de äter kött, och en del mår bättre av att inte äta kött. Det kan bero på konstitution, blodgrupp, kultur, ursprung, maghälsa, stressnivå (hur dina binjurar mår) o.s.v.

Vissa bestämmer sig för att äta mer åt det protein- och fettrika hållet kanske för att de har problem med blodsockerbalans eller kommer från en beroendebakgrund. Eller så dras man åt high-carb kanske för att man har någon sorts inflammatorisk sjukdom. Eller så mår man bäst av en mer medelhavsinspirerad diet. Beroende på vilket utgångsläge man är i så kan matvalen bli olika, alltifrån Raw Food till LCHF.

Vad behöver du som är allätare tänka på?

Äter du mycket animaliska proteiner så kan det vara viktigt att tänka efter om du behöver extra enzymer och / eller saltsyra för att kunna spjälka proteinerna.

Vad behöver du som vegetarian tänka på?

Äter du enbart vegetabiliska proteiner är det mycket viktigt att tänka på att en del källor (nämner vilka längre ner) har en förmåga att hämma upptaget av järn och C-vitamin. Dessutom är det viktigt att tänka efter om du får i dig tillräckligt med B-vitamin, rätta fetter och aminosyror. Aminosyror är oerhört viktigt för att vi ska kunna fungera ordentligt och då många av dem är essentiella bör du se till att äta mycket av vegetabilier som innehåller alla sådana, exempelvis bovete. Annars är tillskott som proteinpulver med extra aminosyror viktiga att tillsätta, samt tillskott av järn, c-vitamin, b-vitamin och omega3.

Så hur bör vi alla äta?

Vare sig du är vegetarian, vegan eller omnivor (allätare) bör grunden vara allt från växtriket, med mycket grönt, grönsaker, frukter, bär, nötter och rotfrukter.

Spannmål, baljväxter och/eller kött, fisk eller fågel bör vara tillbehör som väljs till.

Du kommer även märka att du kommer må mycket bättre utan processad mat som hel- eller halvfabrikat, socker, tillsatser och förädlad mat som vete, korn och råg. Många märker även en stor hälsoförbättring med att utesluta komjölk.

Så som allätare eller vegetarian kan det vara bra att se över hur mycket mat innehållande vete, korn och råg du äter. Det kan nämligen hämma näringsupptag och belasta kroppen mycket.

breadandstuff bz

Hur noggrann är jag med att blötlägga och förvälla böner, linser och andra baljväxter? Är du inte noggrann med det kan även näringsupptaget hämmas på grund av den elaka fytinsyran.

legumes bz

Äter jag mycket processad mat som tofu, pasta, sojabiffar eller quorn? Är du vegetarian – ersätt med fermenterad soja som är lättare för kroppen att hantera t.ex. miso eller tempeh och välj oprocessad mat så långt som möjligt. Gör egna linsbiffar, hummus, grodda - ja endast fantasin sätter gränserna.

Är du allätare kanske du inte alltid tänker på all processad mat du faktiskt får i dig i form av skinka, salami (andra smörgåspålägg), bröd, pasta, färdigmarinerat kött o.s.v?

På tal om det, och det här gäller alla, så finns det fantastiska alternativ till vanliga animaliska produkter, som är väl värt att prova. Till exempel kan man göra vegansk ost, yoghurt och cheesecake med cashewnötter, något vi ofta gör här hemma.

Men om du är köttätare: Tänk på att i första hand köpa kött från lokala gårdar som behandlar sina djur med omsorg, där de har fått gå fritt och beta gräs eller annan ekologisk mat, där djuren inte har fått transporteras långa hemska sträckor, i trängsel, stress och ångest, fullproppade med antibiotika. Kolla runt i grannskapet, du kanske blir förvånad hur många lokala bönder det finns med rätt tänkesätt inte långt ifrån dig – stötta dem!

Detsamma gäller fisk. Det är dyrare förstås när man inte vill köpa massfångad eller odlad fisk – men helt klart värt det! Välj fisk som inte har fiskats i farliga områden, fisk som inte är utrotningshotad eller innehåller dioxiner, pcb eller liknande gifter. För mer information om det... Google is your friend.

Hur man än väljer att äta så kom ihåg att variation är mycket viktigt! Att inte tjata ut kroppen med samma saker. Naturen är så rik med allt vad den har att erbjuda – utnyttja det!

Hur tänker vi göra med recepten i fortsättningsvis?

Vi tänker fortsätta att respektera allas synsätt och levnadsval. Majoriteten, kanske till och med 90 % av recepten vi kommer att lägga ut kommer att vara vegetariska och den som vill ha något animaliskt till kan enkelt lägga till det. Men! Det kommer komma läggas ut omnivorerecept också. Vår önskan är dock att de som väljer att laga den maten väljer kött eller fisk av högsta kvalité och medvetenhet.

Vi alla har ett oerhört viktigt val, att välja det bästa! Hur väljer du? Berätta gärna här nedanför.
Nu över till dig: Vi vill så gärna veta vem du är och hur vi kan göra för att tjäna dig bättre. Hur äter du? Vilka typer av recept är du intresserade av? Berätta gärna i kommentarerna nedanför.

Önskar er all hälsa

Amanda 

måndag, 11 maj 2015 00:00

Rum för alla sinnen

I mars firade jag och min man vår 1 åriga bröllopsdag med att ta in en helg på ett lyxhotell i Bangkok. Efter att ha rest runt ett bra tag i Asien och bott på alla möjliga sunkiga ställen var det här ett välkomnat avbrott. Det var inte bara den underbara servicen, ljuvliga maten, hisnande utsikten, den fantastiska massagen eller sköna sängen som gjorde upplevelsen. Utan en sak som jag alltid kommer att identifiera vår fantastiska helg med var den goda doften.

I lobbyn och korridorerna var ljuset avslappnat dämpat och i varje vrå på golvet kunde man skymta en liten aromalampa av porslin föreställande en elefant. Doften som kom från den var av mandarin. Till och med handdukarna doftade ljuvligt av citrus. Smart marknadsföringsstrategi.

Var gång jag hädanefter kommer känna doften av mandarin kommer jag drömma mig tillbaka till vår mysiga helg i Bangkok och längta efter att få återuppleva den. Precis som doften av brända sopor får mig att längta tillbaka till Afrika och mitt älskade Uganda...

uganda burningtrash

Doftens makt

Vet inte hur mycket du känner till om dofter inom marknadsföring, men det förekommer överallt. Dock är det subtilt då man många gånger inte alls tänker på det – och det är just därför det är så kraftfullt.

Jag tror att du liksom jag känner igen denna situation:
Tidig morgon. Krispig vårkyla. Du är på väg till jobbet. Vägen dit leder förbi ett bageri. Du känner på långa vägar doften av nybakat bröd. Ju närmre du kommer desto mer känner du hur magen börjar kurra. Du känner smaken av bröd i munnen. Saliven börjar komma fram. Du ser dig själv sätta tänderna i ett nybakat bröd. Innan du vet ordet av det står du inne på bageriet och köper bröd.

Det är inte bara bagerierna som lyckas. Pizzerior använder sig av "pizzaessens", i möbelaffären känner du doft av läder och i antikbokhandeln luktar det, ja... böcker. Till och med begagnade bilar kan få en fräsch nybilsarom genom några spraytryck. Allt har sin unika doft och alla dofter kan återskapas och spridas till blivande och återkommande konsumenter. Ett gammal och välbeprövat marknadsföringsknep.

cookie bz

För dofter väcker känslor och minnen. Det kan vara en parfym som påminner om din bröllopsdag, eller en lotion som påminner om en semester i Turkiet, eller kanelbullar som påminner om farmor. Tider du längtar tillbaka till, då du mådde bra, och vips har du köpt kanelbullar eller lotionen eller parfymen.

Vad är då kontentan av det här? Jo om miljardföretag som McDonalds, Apple, Hilton och Rolls Royce investerar multum på doftmarknadsföring för att det påverkar deras kunder så betyder det att allt som letar sig in våra näsor påverkar vårt sätt att vara, handla och känna oss. Den traditionella aromaterapin fungerar!

Dofterna runt om oss har stark inverkan på hur vi mår. Precis som musiken vi lyssnar på, filmerna vi ser på, djuren vi klappar. När sinnena stimuleras påverkar de våra känslor, till det bättre, till det sämre, till glädje, lugn, hunger, stress, självkänsla o.s.v.

Eteriska oljor

Säkert är de allra flesta överens om att naturen med alla dess växter kan läka.* Vad som skiljer en del åt är synsättet på hur det går till. Ett av sådana synsätt är att kroppen kan tillgodogöra sig fantastisk livskraft från naturen genom dess dofter (eller rättare sagt växternas eteriska oljor med olika naturligt kemiska sammansättningar.)

Man kan använda eteriska oljor på många vis för att få en viss verkan. Men framförallt kan dofter, eteriska oljor, locka fram olika sinnesstämningar. Prova du med. Om inte annat så höjer det definitivt mysfaktorn!

Sovrum

Den mest avslappnande och säkraste doften är Lavendel.

Ett litet eko-tips är att byta ut sköljmedlet hemma mot vatten och någon droppe lavendelolja. Sängkläderna kommer dofta ljuvligt och du kommer sova bättre vetandes att du gjort en bra förtjänst mot naturen genom att sluta med sköljmedel. Har du även samma eko-sköljmedel (vatten och eterisk olja) tillsammans med övriga tvätten kan du vänta dig en oerhörd tacksamhet från alla stackars parfymallergiker i vår närhet.

lavender bz

För att öka sensualiteten – använd gärna Ylang Ylang i aromalampan. Eller varför inte droppa någon droppe av den i en olja (mandel-, jojoba-, sesamolja eller liknande) och ge din älskade en avslappnande massage.

Vardagsrum

Vardagsrummet symboliserar för de flesta: fritid, socialt umgänge, familj och glada aktiviteter. För att stimulera det mer när man kanske inte alltid är på humör i använder vi oss av eteriska oljor som apelsin (vilket även är bra för självkänslan), grapefrukt (den sprider mycket glädje) och ylang ylang (som tillsammans med ros får dig att känna dig vacker och hjälpa dig på traven med att locka fram den där charmerande feststämningen).

Arbetsplats

För att tänka klart och känna oss effektiva använder vi dofter som citron, citrongräs, bergamott eller rosmarin. Behöver vi mer kreativitet tar jag istället apelsin (men även bergamott och citron skulle fungera bra).

Toalett

Skulle du känna att du behöver en trevligare doft i badrummet så skulle nog en tarmrening vara den bästa investeringen. Se också till att äta mycket mer grönsaker och dra ner på all processad mat. I värsta fall – tänd en tändsticka.

Kök & Matplats

Visst finns det dofter som stimulerar aptit och matsmältning. MEN! Det finns ju knappast någon godare doft än hemlagad mat. Låt DE essenserna få fylla upp rummen och inte konkurrera med eteriska oljor. Låt kryddor och örter få stimulera både doft- och smaksinnet.

Förkylningstider:

Överallt går folk omkring som snorar och hostar känns det som. Finns det eteriska oljor som kan hjälpa till med det? Vi använder oss helst av följande: Eukalyptus, pepparmynta, tea-tree, lavendel, citron och cypress.
Dessa passar bra att ha i en aromalampa för att hindra spridningen inom familjen.

Har du täppt näsa och ont i halsen? Ånginhalera genom att hälla hett vatten i en balja, droppa i eukalyptus eller pepparmynta (cypress vid hosta), täck huvudet med en handduk och dra in ångorna i näsa och hals. Vid de första symptomen kan man ta någon enstaka droppe av eukaluptys, pepparmynta och tea-tree i ett glas med vatten, gurgla i ca 2 min och spotta ut. (Drick inget direkt efteråt.)

Signaturdoft:

Varför inte skaffa en signaturdoft precis som många stora företag har?
Min signaturdoft är apelsin då den står för glädje, lycka och kreativitet (något jag vill känna att jag har och vill locka fram hos andra). Menda min mans signaturdoft är basilika som lockar fram självkänsla, mod och vakenhet.

Nu över till dig: Vad har du för särskilda doftminnen som du värderar högt? Har det hänt dig att du lockats till ett impulsköp på grund av dofterna i butiken? Eller har du provat på aromaterapi och känt av dess effekt? Berätta i kommentarerna nedanför vi längtar efter att höra om vad just DU har varit med om.

Lycka till, lev i stunden och njut av våren som är här. Alla vårdofterna i naturen är ljuvliga!

Må Bra och Lev Väl
Amanda

*
Läs gärna på mer om eteriska oljor innan du börjar på egen hand. Vissa eteriska oljor bör inte användas vid graviditet. Citrusoljor bör inte användas på huden. Om den då utsätts för solljus kan oljan ha en blekande effekt. Ja, som sagt, läs gärna på lite grann innan.

tisdag, 21 apr 2015 00:00

Bort med plasten!

Den har varit en av våra käraste och mest praktiska vänner i hemmet på alla möjliga områden men på senare tid har fler och fler blivit medvetna om det skadliga inflytande den har haft på oss, kanske helt utan att vi har haft en misstanke om det. Därför börjar det bli vanligt att klippa banden och skaffa sig andra, bättre vänner som enbart påverkar oss positivt. Vad är det du och jag bör göra oss av med? Plast.

Plast i kontakt med exempelvis mat, i synnerhet när den värms i microvågsugn (en apparat som för övrigt bör undvikas så gott det går), har visat sig föra över ämnen som ftalater och organofosfater - hormonrubbande och cancerframkallande ämnen. Dessa orsaker i längden en mängd olika kroniska sjukdomar då vår kropp inte har några mekanismer för att bryta ned och avgifta oss från dessa ämnen.

Det är klart, det är nästintill omöjligt att komma undan att använda plast över huvud taget. Det finns dessutom bättre och sämre sorter. Man behöver kanske inte göra sig av med varenda plastback, galge, eller elektronisk pryl direkt, men det finns områden som är prioriterade, där man kan byta ut det successivt. Plastlådor och verktyg som kommer i direktkontakt med mat kan exempelvis bytas ut mot glaslådor, glasburkar och träverktyg. Undvik även att köpa leksaker, nappflaskor och annat som innehåller plast till ditt barn som ofta biter och slickar på saker.

Du kan även påverka genom den mat du köper; kanske det finns ett alternativ som kommer i glasburk i stället för plast. Köper du nya tops, eller annan förbrukningsvara, kanske de finns i något bättre material. Tandborstar med bambuskaft och komposterbara strån av nylon kan du enkelt beställa här.

Så satsa även långsiktigt på en bättre hälsa, både för dig och kommande generationer, genom göra medvetna val när du packar nästa lunchlåda till jobbet, köper en ny vattenflaska eller plockar en olivburk från butikshyllan.

Nu över till dig: Vad har du för tankar kring "plastbantning"? Vilka åtgärder har du och din familj gjort hemma för att minska på plasten och framtida plastkonsumtion? Dela gärna med dig av dina tankar, känslor, åsikter och tips här nere i kommentarerna.

Lycka till!
Timo

onsdag, 01 apr 2015 00:00

5 sätt att få ett hälsosammare hem

Hur mycket vi än gör för att öka vår hälsa med rätt kost och motion så kommer vi till en återvändsgränd om vi inte ser till vår hemomgivning. Vi kan inte göra så mycket åt samhällets utveckling som enskilda individer. Men med små medel kan vi göra underverk för att må bättre hemma vilket kan påverka fler att ta till samma handlingar. Det är egentligen inte så krångligt – snarare mycket logiskt. Men ändå behöver vi bli påminda om dessa grundläggande punkter för ett renare, mer giftfritt hem:

1. Grönt är skönt

Vi människor mår bra av mycket gröna växter runt omkring oss, både av färgen och av deras funktion. De producerar syre och har en mängd andra funktioner som sanerar din hemmaluft från elektroniksmog och kemikalier m.m. Så innan du springer i väg och köper luftreningsmaskiner och annat som drar el, bullrar och är fula, införskaffa och ställ fram krukväxter på strategiska ställen i hemmet. De är vackra att se på, ökar trivseln och fräschar upp luften. (De tycker om att bli ompysslade, men det mår vi människor faktiskt också bra av).

2. Städa i städskåpet

Har de blomdoftande reklamfilmerna övertalat dig att köpa varje städprodukt som står i de närmast oändliga hyllan i butiken; en för golvet, en för badkaret, en för toaletten, en för- köket... ja för varje del av hemmet? Ditt hem kommer sannolikt att dofta bättre (då ditt luktsinne inte belastas av kemikalier i den hallonröda golvrengöringsvätskan) om du håller dig till ett par enstaka naturliga produkter som såpa, ättika, väteperoxid och annat, som du dessutom kan blanda för önskad effekt. Blomdoften erhålls genom att ställa fram en bukett liljor i en vas till din livskamrat. Eller införskaffa en aromalampa där du kan anpassa de eteriska oljorna helt efter dagsläget!

1193877 75283702

3. Tänk: Hållbarhet.

Nya textilier som kläder, möbler och gardiner består ofta lika mycket av giftiga flamskyddsmedel som besprutad bomull. Så vill du ha ett renare hem bör du i stället söka på annat håll. Investera i ekologiska kläder eller secondhand. Behöver du en soffa - leta efter en begagnad som har fått "ånga av" sig de värsta gifterna. Har du köpt en ny dator, monitor eller annan elektronisk pryl? Försök hålla fingrarna borta de första veckorna och låt den stå på ett ställe där ingen vistas och se till att luften med de cancerogena ämnena ventileras bort dit någon slipper andas in den. Är prylen du vill ha tillverkad i plast, fråga dig själv om det finns alternativ som kan ersätta prylen men med mindre plast? Exempelvis kan matlådor i plast ersättas med matlådor i rostfrittstål, likaså vattenflaskor. Tandborstar kan ersättas med sådana tillverkade i bambu och klädnypor kan köpas gjorda i trä. Dessutom kan man återanvända glasburkar man köper i matvarubutiken bättre om man köper sina oliver (eller vad det nu kan vara i en glasburk) istället för plast. Tänk framförallt på barnen när det kommer till det här. Köp gummi, trä och tyg mycket hellre än plastleksaker till barnen.
Men innan du köper något alls, fråga dig själv: "Är det ett behov eller ett begär?"

4. Ren inifrån och ut

Du skulle kunna städa köket varje dag, men så länge dess innehåll – det som till slut hamnar i din kropp – inte är rent kommer du inte märka någon nytta med att följa de andra punkterna. Så köp mat som inte belastar din kropp, såsom processad och besprutad mat, gluten och socker, för att bara nämna några. Ät efter säsong och ekologiskt så mycket som möjligt. Allra helst, om möjligt, odla själv rena grönsaker, frukter och bär.

5. Hälsosamma relationer

Ingen inomhusmiljö i världen kan göras helt ren om människorna som vistas där inte håller sams. Visst är det svårt att alltid vara överens, men försök att ha som vana att så ofta som möjligt tala till varandra med en varm och vänlig ton. Försök att spendera tid med varandra, äta mat tillsammans, prata och göra sådant som ni tycker är roligt. När det är mycket glädje och kärlek i ett hem kommer du och hela familjen må bättre och då är det verkligen ett hem där man kan finna återhämtning.


Vill du ha mer information om olika miljögifter, kemikalier, dess påverkan på oss och hur vi kan undvika dem? Läs gärna mer i boken "Kanariefåglarna ryter", skriven av Ingrid Franzon. Den kan fungera som ett uppslagsverk i djungeln av konstiga ord, e-nummer och annat som vi ställs inför dagligen.

Nu till dig: Vad har du för förslag för att förbättra hemmiljön? Vilken av dessa 5 punkter vill du sätta igång med redan idag att införliva? Eller är det något du redan gjort och sett ett resultat av? Är det något av detta du inte håller med om? Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i kommentarerna nedanför.

För att sammanfatta de fem punkterna: Genom att göra en liten ansträngning kan ditt hem ännu mer bli den oas du behöver för att ladda om batterierna och klara av vardagen lättare och med mer energi.

 

tisdag, 24 mar 2015 00:00

Månadens Inspiratör: Ingrid Franzon

Berätta om ditt arbete, vad är det du gör?

Jag är näringsmedicinare. Jag hjälper människor med individanpassad hälsorådgivning som tar hänsyn till de egna behoven och val av livsstil. Men just nu har jag begränsat mina timmar med patienter för att minska kända kemikalierisker i världen. Jag och 9 andra tar fram Toxxscan databasen som gör det lätt att finna de säkraste produkter. Den gör det lätt för producenter att skapa produkter utan kända kemikalierisker. Det är ett mycket kreativt projekt där jag teamledare.


Vad är det som driver dig framåt i livet och med ditt arbete?

Det är roligt att få hjälpa andra! Jag fick själv mycket hjälp av andra under de 7 åren som togs ur mitt och familjens liv när jag hade ME/CFS. Det var många människor som hjälpte mig tillbaka till hälsa, som stöttade mig och min familj. Sen så var det nog en hel del egenvilja och hjälp ifrån ovan som också.


Hur kommer det sig att du idag gör det du gör?

I min roll som näringskonsult har jag mött många vars hälsa allvarligt har försämrats på grund av skadliga kemikalier som vi omger oss med i vardagen. Det har tagit en lång tid för världen att inse riskerna men det börjar så småningom bli en ändring och vi behöver verktyg som tydliggör utmaningarna som konsument och producent. Nu vill jag ägna tid åt utvecklingen av ett verktyg som gör våra val enklare – med hjälp av en database som länkar en enkel kemikalie till världens främsta forskning och tar fram data som gör det lätt för konsumenten och tillverkaren att väja rätt.

Beskriv vilka särskilda hälsorutiner du har under en dag som du värdesätter högt?

Tränar pilates nästan varje morgon. Äter nästan uteslutande bara det jag tål. Jag dricker mycket vatten och grönt eller vitt te. Jag dricker en smoothie varje dag om jag är hemma – gjord till exempel på grapefrukt och bär och grönkål. Jag äter i regel inte efter 19.00. Jag tränar antingen på gym, paddlar kajak eller cyklar på min Greenspeed om vädret tillåter! Och om arbetet tillåter så gör jag det varje dag. Jag försöker sova 8 timmar varje natt.

Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?

Mat ska smaka gott! Jag äter en varierad kost och undviker det jag inte tål.

Vilka kosttillskott anser du är viktiga för dig att regelbundet ta för dig?

Det varierar – men eftersom jag inte kan tillverka aminosyran glutation som är så viktig för avgiftning intar jag komponenter som jag saknar N-acetylcystein och glycin. Min blindtarm opererades bort när jag var 15 och därför tar jag alltid tarmflorabakterier. Jag försöker hålla D3-vitaminhalten i kroppen högt eftersom det är viktigt för immunsystemet.

Hur kommer det sig att du valt att leva på det sättet som du gör idag?

Min mor var intresserad av kost och hälsa sedan jag var liten. Men verkligheten började 1985 när jag blev sjuk. På den tiden kunde jag bara äta 9 saker! Jag tålde inga kosttillskott. Jag var tvungen att äta på ett sätt som minskade mina symtom och rotera "allt" jag åt! Jag blev frisk och sen dess har jag prioriterat det som stöder hälsan.

Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du ofta stöta på hos andra människor?

Att alla ska äta samma kosttillskott! Om grannen äter vissa kosttillskott så måste jag också göra det... Sant? Nej!

Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt, har du några knep för att hålla hemmet och din familj så giftfri och naturlig som möjligt?

Under åren som jag var sjuk var jag extremt el-känslig. Jag tålde inte ens att vara ute i solen. Så småningom förstod jag att problemet inte var elen eller solen utan det var min kropp. Miljögifterna kom i omlopp när jag utsattes för elektromagnetism eller solen. Jag fick avgifta mig – vilket inte var lätt när jag var så känslig. Jag började bada bastu vid låga temperaturer (45 C) och kom successivt upp i tid. Jag låg sen minst 45 minuter flera gånger i veckan i flera år. Jag tog glycin och NAC som sakta gav stöd till mina överbelastade organ. Sen dess har vi uteslutit onödiga kemikalier i hemmet. Rengöringsmedel är parfymfria och så naturliga som möjligt. Vi lagar mat av ekologiskt odlade varor om de finns och använder sällan halvfabrikat. Men jag lagar lika god mat för det och vänner säger att det är riktigt mysigt hemma hos oss!

Vad motiverade dig till att skriva boken "Kanariefåglarna ryter" och vad var största lärdomen under det projektet?

När jag började arbeta som näringskonsult fick jag höra att antioxidantrika kosttillskott avgiftar även p-pillrens och stoppar dess effekt. Jag fick varna unga människor att om de tog p-piller så kunde de bli gravida. I verkligheten hade många unga par svårt att bli med barn. Efter 10 års arbete misstänkte jag att orsaken kunde vara de hormonliknande kemikalier som användes tex i kosmetika och rengöringsmaterial. Så småningom var det flera som trots miljögifter blev gravida efter en avgiftningskur och med val som ledde till bättre hälsa. Det saknades information på svenska om miljögifter, dess effekt på kroppen och hur man kan rensa bort dessa miljögifter från hemmet och kroppen. Det kändes som en viktig angelägenhet att skriva Kanariefåglarna ryter!

Om du skulle försöka förenkla ner eller begränsa dig till 5 steg för att nå hälsa; vilka skulle det då vara?

  1. Dricka 30 ml vatten per kilo kroppsvikt om dagen
  2. Testa vad du tål av mat och undvika det du inte tål
  3. Undvik halvfabrikat
  4. Undvik onödiga kemikalier och parfym, paraben eller ftalater i hemmet.
  5. Motionera dagligen

Skulle du till slut vilja kortfattat berätta lite om din fina app "Matrotation"?

Matrotation är till för alla som vill äta en varierad kost. Den är särskilt viktig för personer med överkänslighet som mår bäst av att rotera det de äter och undvika äta samma mat mer än var fjärde dag. Detta sker naturligt om man följer den färgkodade appen, boken och hemsidan Matrotation som alla kompletterar varandra. Tillsammans ger de information som kan hjälpa dig återfå kontrollen over överkänslighet.

Framtagningen av de över 160 roterade recepten i appen har varit roligt. Min man som är utbildad konditor säger att han aldrig ätit så gott! När jag nyligen testade ett nytt brödrecept hörde jag denna konditor säga "Jag kan tänka mig att bara äta detta bröd framöver!"
Jag har skapat ytterligare en kategori som heter Naturligt fritt – recept för personer som vill enbart undvika gluten och mjölkprodukter.

Det är naturligtvis möjligt att skapa sin egen rotationskost utifrån de livsmedel man tål. Men det är svårt att lyckas med rotationen eftersom varje födoämne tillhör en särskild kategori av livsmedel – som tillhör en egen familj där manga andra livsmedel ingår. Det är därmed lätt att rotera fel och inte få uppleva nyttan med rotation. Med Matrotation lyckas du från dag ett genom att följa de färgkodade planen som roteras over fyra dagar. Finns gratis att ladda ner på iTunes och Google Play.

Skärmdump x 3

 

Vilken är din favoritfrukost du skulle vilja dela med dig av?

Jag har många favorita recept! Idag roterar jag inte lika strikt som förr, jag ser bara till att inte äta samma mat varje dag. Jag använder oftast recepten i kategorin Naturligt fritt.
Min favoritfrukost är denna smoothie som kräver en mycket stark mixer som VitaMix eftersom allt slängs i mixern och ger en slät och sval smoothie inom några minuter.

½ grapefrukt, skalad
1 dl cashewnötter, rå
1 dl grönkål eller baby spenat
½ dl ananas eller mango, fryst
1 dl jordgubbar, frysta

Mitt favoritbröd!

Torra ingredienser:
• 5 dl durramjöl
• 3,5 dl rismjöl
• 1 dl tapiokamjöl eller potatismjöl
• 1 paket torrjäst
• 3 msk Fibrex
• 3 msk Pofiber
• 3 msk Husk
• 1-2 tsk salt
• 2 tsk brödkryddor

Våta ingredienser:
• 1 äggvita eller 1 tsk No egg (tillverkas av Orgran som blandas med torra ingredienserna)
• 7 dl vatten, ca 40 grader (+ 1 dl vatten om du använder No egg)
• 1 msk rapsolja
• (3 msk agavesirap)
• Topping: vallmofrö.

Instruktioner
• Blanda de torra ingredienserna väl.
• Blanda de våta ingredienserna och tillsätt sedan till de torra ingredienserna.
• Blanda väl, gärna 5 minuter med degblandare.
• Agavesirap kan uteslutas vilket inte påverkar resultatet.
• Mjölen skiljer sig något i konsistens vilket naturligtvis kan påverka slutresultatet.
• Sätt ugnen på 250 grader.
• Låt degen jäsa i bunken, täckt med lock eller bakduk.
• Brödet kan formas som bullar eller bröd.
• Smöra och bröa en 1,5 liter brödform eller en plåt om du väljer bullar.
• Knåda degen och forma degen som ett vanligt bröd.
• Lägg degen i formen, spraya med vatten och strö över med vallmofrön.
• Låt brödet jäsa under bakduk i 20 minuter.
• Placera brödet i ugnen, häll litet vatten på en plåt i botten av ugnen och stäng luckan snabbt.
• Sätt ugnen ner till 200 grader och låt brödet grädda i 50 minuter. 20-30 minuter för bullar.
• Låt brödet svalna under bakduk.
• Om du inte lyckas äta hela limpan samma dag är det bäst att förvara den skivad och fryst.
• Tina i brödrosten och ät "nybakat" bröd varje dag!

En härlig Keylime cheescake

Botten:
• 90 gr kärnfria dadlar
• Vatten – så lite som möjligt
• 1 km himalayasalt, mald
• 1 tsk vaniljextrakt – obs äkta vaniljpulver eller i bourbon!
• 5 dl valnötter
• Topp:
• 3,7 dl cashewnötter – blötlagda över natten
• 2 dl kokosgrädde
• 1,5 dl pressad limesaft, 3-4 lime, helst ekologiskt odlade
• 2 km vanilj - obs äkta bourbon eller pulver
• 1 km himalayasalt, mald
• 1 dl kokosolja, flytande
• 1 dl agave sirap eller stevia (ger en något syrligare smak – skär ner på lime i receptet)

Garnering:
• 2 dl kokosgrädde

Instruktioner
1. Blötlägg cashews tills kärnan inte längre är vit.
2. Tillaga bottnen.
3. Mixa dadlarna, salt och vanilj i matberedare med så litet vatten som möjligt. Det ska ge en slät smet.
4. Tillsätt valnötterna, vanilj, salt och mixa tills det är en grov smet.
5. Välj en form med löstagbar botten.
6. Smöra formen med kokosolja.
7. Pressa dadelsmeten så det täcker hela botten och 2 cm upp på sidan – toppen ska inte kunna läcka ut.
8. Tillaga toppen.
9. Mixa de blötlagda cashewnötterna med kokosgrädde, limesaft, vanilj och himalayasalt och mixa väl.
10. Tillsätt kokosolja, agavesirap och mixa tills smeten är silkeslen.
11. Fyll formen och ställ den i frysen i två timmar eller tills mitten är nästan fast.
12. Flytta till kylen tills det är dags att servera.
13. Cheesecake håller i kylen i cirka 4 dagar men kan gärna frysas och tas fram bit för bit.
14. Garnera med kokosgrädde och servera.

Tack Ingrid för din medverkan. Lycka till med dina fortsatta projekt till att göra världen till en lite bättre plats. 

All kärlek till er alla
Amanda

PS Kolla in Ingrids app, många fler recept finns att frossa i. Dessutom har vi extrapris på hennes bok "Kanariefåglarna ryter" på shopen.

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Chat

Scroll to top