rorelse

Semestertiderna har gått mot sitt slut, skolorna har börjat och hösten är på snabbt intågande. Det har många fördelar, dagarna blir kortare, mysstunderna längre. Men nackdelarna med vardagens stress är för många en stor hälsofara. Visste du till exempel att fler hjärtattacker sker på måndagar än någon annan dag i veckan? 1

Hur brukar dina måndagar se ut? Eller tisdagar? Eller... Ja du förstår!

Den positiva stressen

Du har hört att det talats om att stress kan vara bra för oss. Den positiva stressen som hjälper en kyckling att ta sig ut ur sitt ägg, den där stressen som hjälper oss att få saker uträttade, som gör att vi kan möta deadlines, som gör att vi vill ut och springa och som i en handvändning kan få oss att städa undan och baka en kaka när vi får oväntat besök. Den stressen vill vi inte gå miste om. Att sitta vid en sjö och meta hela dagarna låter väldigt stressfritt men är inte något som lockar oss Typ A -människor, eller?

Stress är ett sätt att överleva; vi skärper oss och lyckas prestera bättre och effektivare.

När stressen övergår till negativ

Fast många gånger är det ändå vi som verkar ha läget under kontroll och presterar till 100% både i hemmet, på jobbet/skolan och i våra fritidsintressen som många gånger brakar ihop. Vad gick på tok? När blev den där effektiviteten negativ?

Den positiva stressen är ett utmärkt redskap till att skapa och behålla motivationen i de utmaningar man står inför, både självpåtagna sådana, och de du själv inte alls rår för. Men en positiv stress måste alltid leda till vila och återhämtning. Får kroppen inte den vila och återhämtning som den behöver går stressen över till att bli negativ.

Men det verkar inte bara som att det är de där människorna som alltid har alla bollarna i luften samtidigt som går in i väggen. Nej allt oftare tycker jag man får höra om långtidssjukskrivna som drabbas av utbrändhet, ja till och med tonåringar och äldre "går in i väggen".

Den individuella styrkan

Vi måste komma ihåg att alla har sin egna individuella stressgräns, d.v.s. när den positiva stressen övergår till den negativa stressen. De utmatningar, förväntningar och pressade situationer som du hade klarat av blir droppen som får bägaren att rinna över för andra, medan sådant som andra kan hantera kanske blir för mycket för dig. Vår fysiska och mentala styrka skiljer sig åt från person till person och det är en avgörande faktor till att vi hanterar och bearbetar stress på helt olika sätt.

Först och främst avgörs den styrkan av:

1. Din näringsstatus

Det första och viktigaste som påverkar kroppens känslighet för stress är ens näringsstatus i kroppen ser ut. Främst handlar det om dina depåer av vitaminer och mineraler. När man stressar behöver man använda extra av näringsresurser för att klara av att bearbeta sig igenom situationen. Har man dåligt med vitaminer och mineraler från början och inte tillför extra i form av tillskott eller mer näringsrik mat, blir kroppen urlakad från vitaminer och mineraler och kan till slut komma att hamna i en utbrändhet.

2. Dina mål

Beroende på vad den stressade situationen är av för något slag kan utgångsläget se olika ut. Det är bra att visualisera målen framför dig och sträva efter dem. Något som vissa automatiskt har lättare för att göra och därför lyckas att inte dras allt för mycket med i stresshärvan.

3. Konsten att kunna acceptera

Kom ihåg skälen till varför du befinner dig i den sits du är och acceptera att du hamnat i situationer du kanske inte kan rå över. Det kommer hjälpa dig att hålla fötterna på jorden och inte låta känslorna ta över. Något vissa har lättare för än andra.

Analysera andra

Om du ser någon som verkar klara av livet så där galant som du också skulle vilja, begrunda då över hur personen lagt upp sitt liv, Hur mycket jobbar hon? Har hon fritidsintressen? Har hon egen-tid? Hur mycket engagerar hon sig i andra?

Det är inte fel att lära sig av varandra. Det är en konst att lära sig hur man skapar balans i livet och det är få som lyckats. Du vet den där balansen när man varken får för mycket fritid eller för mycket jobb, varken för mycket strävande efter sådant du själv mår bra av eller för mycket att tillfredsställa alla andra i ditt liv. Du vet - lagom av allt!

Bli inte för chockad när stressen dyker upp

Du vet att den kommer. Ja även när du lyckats hitta en viss form av balans i livet så betyder det inte att du aldrig kommer drabbas av stress! (Om du inte bestämmer dig för att gömma dig ute i en stuga i norrland och gå i ide var vinter och ligga i en hammock var sommar... Inte troligt, men även om det är din plan så kommer jag nog garantera att även det kan bli stressigt i längden...)

Stressen kommer dyka upp, ibland väntat men många gånger oväntat. Men har du då redan hunnit skaffa sig någorlunda balanserade rutiner i din vardag kommer du att lättare att kunna ta kontrollen över din stress och återfå balansen och lugnet igen. Så vad du än gör försök hålla fötterna på jorden, se framåt, ät bra näringsrik mat och andas - du kommer kunna klara av det! I nästa artikel kommer jag ge tips på 11 saker du kan göra för att klara av stressen.

Så hur vill du ha ditt liv? Vill du ta lärdom av dem som lyckats ta kontroll över stressen? Vad har du för knep för att inte få stressen att övergå till det negativa långvariga slaget?

Dela med dig av dina erfarenheter eller tankar i kommentarerna nedanför.

Önskar dig en fortsatt fin och förhoppningsvis stressfri vecka.

Med Kärlek

Amanda M


Läs mer:

1 . http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10654-004-6594-4

Många gånger skickar vi ner den överblivna maten i soptunnan utan att egentligen tänka oss för. Händer det dig? Eller hittar du ofta mat som blivit för gammal i kylskåpet?

Visste du att varje år slängs 81 kilo ätbar mat PER PERSON! Helt galet! Och då är det inte inberäknat all fullt duglig mat och dryck som hälls i slasken - 26 kiloper person och år. Helt otroligt. Vi har så mycket mat i vårt land att vi inte vet vad vi ska ta oss till med allt och slänger det istället. Är det inte rent ut sagt upp-och-ner-ner-och-upp-tuppen-gal-i-granens-topp-galet?

Dessutom går vi omkring och klagar på att maten är dyr. Enligt livsmedelsverket (oooh det är inte ofta jag hänvisar till dem...) så skulle svenskarna spara 3000-6000 kr per år om vi gjorde en kraftansträgning att minska vårt eget matsvinn.

Fast det är inte plånboken vi borde vara mest bekymrad över, utan först och främst vår miljö. Först har maten transporterats (kanske tyvärr runt hela jorden), sedan till butiken och efter det hem till oss för att sedan inte hinna bli uppäten förrän den hunnit bli dålig och slängs i soporna. Efter det ska den transporteras till återvinningscentralen för att sedan tas om hand om där. Och då är inte hela odlingsprocessen inräknad. En rad helt onödiga miljöbelastningar som vi kunnat hindra om vi faktiskt åt upp vår mat (eller köpte hem mindre mat). Matsvinnets mängd i motsvarande växthusgaser per år är lika mycket utsläpp som 200 000 bilar gör.

Sen är det även den etiska biten som är värd att påminna sig om. Vårt samhälle har inte brist på mat, men vi fördelar den helt tokigt. Att så många på vår jord knappt har mat för dagen när vi slänger ut ton-vis med fullt dugligt mat och dryck är helt vansinnigt. Eller om man är köttätare så kan man väl åtminstone äta upp så mycket man kan så att inte djuret har dött helt i onödan. 

Så att göra det vi kan för att ta hand om den mat vi skaffat till vår familj är en kunskap som borde läras ut i småbarnsåldern. Man skulle kunna säga att det är en konst att ta tillvara på överbliven mat. Vad menar jag med det? Därför det kan ta tid innan man fullständigt behärskar det här kunnandet. Då det inte bara är att kasta ut och köpa nytt, utan man försöker ta tillvara på så mycket man kan utan att slänga ut kommer man verkligen behöva använda båda hjärnhalvorna. Det kommer hjälpa dig att träna upp din problemlösarsida men även den konstnärliga ådran. Hjärngympa med andra ord!

foodiesfeed.com fresh-asparagus bz

Olika sätt att minska matsvinnet på är att:

- Köp hem mindre mat

Bara för att det är extrapris på varan betyder inte det att du behöver äta upp den. 
Framförallt köp hem mindre processad mat och mat med långt hållbarhetsdatum. Då är det inte säkert att det är riktig mat, utan bara matliknande med en mängd konserveringsmedel och andra onödiga ämnen du ändå inte vill belasta din kropp med. Är hållbarheten lång är risken större att den glöms bort i skafferiet än om den är kortare och hamnar synligt i kylskåpet. 
Ett annat tricks är att köpa hem färre variationer och istället variera oftare (när de tagit slut). Det är en risk för oss som lagar glutenfritt att vi har alla glutenfria mjölsorter vi kan få tag på. Men varför inte välja ut några få favoriter och sedan pröva ett nytt mjöl när de du har är slut. 

- Äta upp maten innan den blir dålig.

Kanske låter som en självklarhet, men tyvärr kan det glömmas bort mat längst in i kylskåpet, särskilt när man har ett mycket upptaget och stressat liv. 

Använd dina sinnen före du kollar på datumet och slänger ut "för gammal" mat: lukta, titta och smaka och låt din förnuft avgöra om maten bör slängas eller inte. Sätt mat som behöver ätas snart längre fram i kylskåpet, kanske samla alla de matvarorna som det börjar bli på tiden att äta i en låda tydligt markerad med "ÄT FÖRST" eller något sådant. 

- Lär dig att förvara maten rätt

Den här lilla listan som icrakuriren satt ihop tyckte jag var bra.

My plastic free life har en jätte bra lista på hur man bäst förvarar maten utan plast!

- Inventera alltid kylskåp och skaffer innan du handlar

Kolla alltid vad du redan har och försök utgå från det när du skriver din veckomeny. Att göra en veckomeny kan kännas ospontant och oflexibelt, men det behöver inte vara det. Utan det är faktiskt ett utmärkts sätt att se till att man minskar matsvinnet och att man slipper åka flera gånger till butiken för att man missat något. Du tjänar oftast både pengar och tid på att göra det, men framföralt är det bättre för vår miljö.

- Häll inte upp för mycket mat på tallriken

Det är lättare att spara maten om du inte har börjat äta från den. Så ta bara det du vet att du orkar och fyll på med mer om du behöver. Så minskar du att du behöver slänga från tallriken.

Ta hand om maten som blir över genom att försöka dig på några av dessa tips:

1. Lunchlåda

Det absolut vanligaste man kanske gör, och det är värt all beröm, är att man förbereder sin matlåda till nästa dag med resterna som är över. På det viset går det snabbt och enkelt att göra en hälsosam lunch utan krångel och utan onödigt matspill.

2. Nya spännande maträtter

- Soppa
- Potatisskal (ekologiska)– kan bli smaskiga chips, stek dem i ghee.
- Äppelsskal och äppelsskrutt kan samlas ihop i en lufttät burk och bli till äppelcidervinäger.
- Frukt-, grönsaks- och nötpulpet som blir över från juicning och nötmjölk kan man använda till att göra delikata kex i ugnen av. Man kan även blanda ner i sitt brödbak. Tänk på att minska vätskemängden i receptet då pulpet innehåller en hel del vätska.
- Frukt som börjar se lite ledsen ut kan frysas in och användas till smoothie. Särskilt banan som snabbt blir brun men fortfarande är fullt "smoothie-duglig". Eller kan du kanske slänga ihop ett bananbröd till soppan
- Skrumpna grönsaker går utmärkt att använda i soppor, grytor och pajer. Ingen kommer märka att de såg lite ledsna ut.
- Det mesta smårester man kanske har över går att slänga i en omelett.
- Små klunkar av överblivet vin kan bli till vinäger
- Många ört- och grönsakstammar som man kanske utan att tänka på slänger bort kan användas i soppa, buljon eller tas med när man gör en juice. 
- Avokadokärnor kan rivas och användas för att näringsrika sallader, soppor och smoothiesar.

3. Buljong

Alla delar på grönsaken som du inte vet hur du ska kunna använda i maten kan du spara i en liten låda i frysen och när du samlat tillräckligt mycket så kokar du buljong på det. Detsamma kan du göra med ben från kött som blivit över efter maten.
Du kommer kanske få mer buljong än du behöver. Men då kan du alltid passa på att frysa in buljongen, eventuellt i små iskuber för enkel och snabbtillgång när du behöver använda dem i en gryta eller soppa.

Efter räkfrossan är det mångas problem att de fått överfyllda sophinkar med räkskal som stinker. En del har löst in det med att frysa in skalen tills det är dags för sophämtning. Men andra (som vi) kokar buljong av räkskalen och fryser sedan in buljongen, för att sedan använda buljongen till höstens mustiga fisksoppor som blir extra goda med denna buljongen. Bonus är att inte sophinken kommer stinka med alla räkskalen! Win, win - situation. 

4. Växa på nytt

Många växter som man kanske inte tänker på kan växa på nytt genom att sätta roten i ett litet glas med vatten. Klipp sedan av blasten som börjar växa och använd som krydda på maten.
Morot, citrongräs, bokchoi, vitlökoch ett flertal örter. Efter att de bildat rötter går de bra att sätta ner dem i jorden.
Andra grönsaker kan man spara roten på då de trivs bättre i jorden, till exempel sallader.

När du tvättat grönsakerna, haft baljväxter i blötläggning eller sköljt dina groddar kan du spara vattnet och återanvända till att hälla på dina plantor. Det ger bra naturlig näring (utan att det blir för mycket näring) som kommer göra att dina växter frodas.

5. Kompost

Resten kan du kompostera. Ja de allra mesta faktiskt.

Har du inte redan en kompost hemma kan det vara bra att fundera på om det är något ni kanske ska skaffa. I Sverige har många kommuner en kommunal kompost vilket är ju fantastiskt på så många vis och absolut om din kommun har det så utnyttja det i alla fall med sådant som du inte kan slänga i din egen hemkompost.

Fördelen med en egen kompost är att du efter ett tag kommer få näringsrik jord som du kan använda till dina växter. Troligen kommer du få mer än du behöver, beroende på hur stor trädgård / balkong du har, men då kommer komposten bli en uppskattad present till andra som har trädgård.

Du kan kompostera nästan allt som du kan äta själv. Beroende på vilket kompostssystem du väljer att använda dig av så skiljer sig det lite grann på vad man kan kompostera. De flesta kompostssystem kan dock inte ta djuravföring, oljor/fett och kött/benrester. En del klarar inte heller av lök och citrusskal. Men förutom de sakerna kan du kompostera resten. Du kan även kompostera vår komposterbara tandborstar

foodiesfeed.com ingredients-in-a-vintage-kitchen-bz

Tänka om

I början är det jobbigt att tänka om, vi är så vana vid bekvämligheten att kunna slänga allt utan att riktigt tänka efter. Vi hade svårt att motivera oss själva också till att verkligen ta till vara på minsta lilla. Särskilt när man inte direkt ser förbättringarna på miljön, plånboken och samhället med en gång. Så den största motivationen är kanske att man inte behöver gå ut med soporna lika ofta! :) 

Men jag är säker på att du kommer tycka det snart är lika roligt som vi andra. Gör hela familjen engagerad i projektet att minska matsvinn (och övriga sopor), det kommer utveckla både er problemlösar sida och nära er konstnärliga ådra.

På internet (pinterest, instagram bl.a.) finns det hur många tips som helst på hur man kan låta växterna återväxa (regrow), hur man återanvända matrester och smarta tips på hur man kan minska matsvinnet och kanske till och med bli helt Zero Waste.

Men nu vill jag gärna hör från dig. Hur har du gjort för att minska matsvinnet i din familj? Kommentera nedanför och dela med dig av dina tips. 

Jag hoppas att denna lilla bloggartikel motiverade dig att ännu mer se efter möjligheter att minska matsvinnet och göra det bästa av maten som du införskaffat.

Önskar dig en fortsatt härlig sommarvecka, lycka till med att minska matsvinnet

Amanda M

Läs gärna mer om hur vi kan minska matsvinnet på Släng inte maten.

 

Nu när halva året är avklarat tycker jag det känns bra med en liten sammanfattning av hur det gått hittills och sätta upp nya mål för det fortsatta året. Nästa vecka kommer vi att göra det här på 5code när vi har konferens med alla på kontoret, men även privat så vill jag gärna vid den här tiden se över huruvida jag lever som jag lär, om jag är på väg att nå mina mål, om någonting behöver justeras, hur jag mår och vad kan jag göra ifall jag inte känner mig på topp. Så varför inte göra en liten sammanfattning om vad vi pratat om på bloggen de senaste 6 månaderna? Det har varit mycket fokus på vår hormonella hälsa och att avgifta sin kropp och sitt hem från belastande ting. Vi hade även 2 intressanta artiklar om hur man bör äta (här och här), men egentligen skulle budskapet av allt jag skrivit om detta senaste halvår kunna sammanfattas med 5 enkla principer alla kan leva efter för att skapa ett hälsosamt och vitalt liv.

1. Ät en allsidig, näringsrik kost.

  • Grunda all mat på en stor bädd av grönsaker.
  • Ät rena, naturliga råvaror helst ekologiska.
  • Ät inte för mycket och tugga maten väl.
  • Variera maten. Ingen mat varken hälsosam eller ohälsosam bör ätas överdrivet mycket.
  • Ät det som du mår bra av, en del behöver mer fett och protein och andra behöver mer fibrer och kolhydrater. Få inte dåligt samvete över ditt matval.
  • Undvik mat som är skadlig för dig (processad mat, socker, vetemjöl, margarin och livsmedelstillsatser).

2. Slappna av

  • Stressa ner.
  • Sov ordentligt och på regelbundna timmar.
  • Ät maten i lugn och ro och tugga ordentligt.
  • Andas genom näsan ner till magen, lugnt och fint.
  • Se över dina prioriteringar i livet och förenkla där det är möjligt.
  • Ge dig tid till att bara vara, göra saker du mår bra av tillsammans med personer som ger dig energi och ny styrka.

3. Tänk positivt

  • Sluta oroa dig över vardagens bekymmer.
  • Försök tänka hoppfullt och på de positiva händelserna och sakerna i livet.
  • Uppskatta människorna i din närhet, vår natur och allt annat fantastiskt som finns på vår planet.

4. Rör på dig

  • Kom ihåg att rörelse ger energi och energi hjälper dig att må bra och mår du bra är det lättare att kunna hjälpa andra och att hjälpa andra gör dig lycklig.
  • Använd musklerna.
  • Vistas i naturen.
  • Umgås med djur och barn.
  • Lek och dansa.

5. Se till att din kropp mår bra i sin omgivning

  • Ge den den mängd rent vatten den behöver.
  • Försök att andas ren luft.
  • Investera i färre kosttillskott men med högre kvalité
  • Undvik ämnen i din närhet som är skadliga.
  • Förenkla livet och äg färresaker, tänk hellre kvalitet än kvantitet.

 

iStock 000024481987 BZ

Jag har sagt det innan, men jag säger det igen: En av de viktigaste nycklarna för ett harmoniskt liv, för att kunna må bra och ha bra relationer är att våra hormoner är i balans, fungerar som de ska och mår bra.

Du kanske känner igen dig i följande: Du äter bra, tränar och tar dina tillskott som du borde. Men ändå kommer den där pms:en som ett brev på posten, du har svackor av depression som får dig att bara vilja fly från alla åtagande och även om den värsta bullen försvann när du började undvika gluten och socker så blir du inte av med den sista hänget på magen trots den träning du försöker göra regelbundet och du kanske känner dig svullen och "svampig" ibland. De och andra problem har ofta mycket att göra med hur våra hormoner mår.

Och något som påverkar våra hormoner mer än vad vi kanske vill inse är det typ av preventivmedel vi använder eller kommer välja använda. De kan förvärra de problem vi redan har och många gånger är de en orsak till att man mår som man mår.  

P-Pillrets mörka baksida

P-piller. [1] Vilken uppfinning! Ett litet oskyldigt piller som kan hindra oss från att bli oönskat med barn.
Eller?

P-piller har en mörk baksida som många inte får höra om förrän efter de har märkt av biverkningarna själva.

P-Piller består av syntetiskt östrogen och progesteron. Den här kombinationen hämmar dina naturliga hormoner från att fungera som de ska, då de tar över rollen och inte gör det lika bra som dina egna hormoner hade kunnat göra om de mådde bra.

Många unga tjejer kanske dessutom börjar med p-piller innan deras egna hormonella system helt har fått tid att utvecklats klart och innan de har hittat sig själva och kunna fatta ett eget genomtänkt val. Många resonerar att det är bättre att flickorna äter p-piller än att de blir med barn medan de fortfarande är för unga. Men den skada p-pillrena ställer till med kan orsaka så oerhört mycket problem som sätter spår hos flickorna för resten av deras liv (om de inte får hjälp i tid).

Allt för många upplever känslomässiga besvär som upprördhet, retlighet och ilska, men många drabbas även av depression, personlighetsförändring och ångest. Många går upp i vikt och förlorar sexlusten samtidigt som risken för bröstcancer ökar (än mer om man har familjemedlemmar som drabbats av bröstcancer).

Inte bara för att hindra en graviditet

En del får p-piller utskriven från sina läkare för att få bukt med (eller för att dämpa symptomen av) acne, oregelbunden mens, menssmärtor, endometriosis, PCOS osv..

Men det är viktigt att komma ihåg att de här problemen inte är en orsak. De är ett symptom som kroppen använder sig av för att berätta för oss att något inte står rätt till i vår kropp!

Att knapra p-piller är långt ifrån ett långsiktigt alternativ. Det kanske dämpar den värsta smärtan tillfälligt men i långa loppet ställer den till med mer oreda än reda i kvinnokroppen. [2]

Har du fått diagnosen PCOS, endometrios, PMSD, lider av mensmärtor, acne eller liknande och fått p-piller utskrivet av din läkare? Då uppmuntrar jag dig att söka efter alternativ för att först och främst försöka rätta till orsaken till att dina hormoner hamnat i den obalans som de befinner sig i. Det finns hjälp att få och många har blivit hjälpta på naturlig väg genom att ändra sin kost, livsstil och få rätt näringsstöd samt hjälp med effektiva örter och tillskott. Läs bl.a. om vad Eva som led av endometrios gjorde.

P-piller står i vägen för att lära känna kroppen!

För att må bra och få ett liv i harmoni och balans är det viktigaste du kan göra att lära känna din kropp. Det gäller både män och kvinnor men särskilt oss kvinnor då vi har ett sådant komplext hormonssystem.

Det här borde du veta om dig själv:

  • Hur mår du under de olika faserna i din cykel?
  • När får du flytningar och vad betyder de olika flytningarna?
  • Hur lång är din menscykel?
  • När arbetar de olika hormonerna?
  • Vad kan du göra för att arbeta tillsammans med dina hormoner?

Det är en mycket viktig kunskap både för dig och för dina döttrar (men visst håller du med om att även män borde lära sig mer om en kvinnas menstruationscykel. Att känna till vad "PMS" är - det är inte kunskap nog och väcker mer irritation hos de flesta än vad det gör nytta när de stoltserar med den kunskapen).

Stärk din fertilitet

Det kanske låter motsägelsefullt men det bästa du kan göra för att förhindra en graviditet är att stärka din fertilitet så mycket du kan. Att verkligen anstränga dig för att få en kropp som är vital, full av energi och mår bra.

Varför ska du stärka din fertilitet om du faktiskt vill förhindra en graviditet?

Därför när din kropp och dina hormoner är i balans, och därmed som mest fertil, så kan du lättare räkna med att din menscykel är regelbunden och helt enligt sin ordning. Då kommer du kunna veta när du kan ha sex och när du inte bör ha sex för att förhindra en oväntad graviditet. Skulle du sedan vilja bli gravid, så kommer din kropp vara redo för att ta hand om ett foster och ditt barn får en frisk och bra start på sitt liv).

Kopparspiral är inte lösningen

Kopparspiral är inget jag rekommenderar av flera anledningar. [3] En av anledningarn är att vi ofta får besök av kvinnor med kopparspiral som har ett alldeles för högt kopparvärde i kroppen vilket orsakat en rad hälsoproblem hos dem som depression, huvudvärk, migrän, jobbiga menstruationsperioder m.m. Vi har även märkt ett samband med att de som kommer till oss för att få hjälp med elöverkänslighet många gånger har ett för högt kopparvärde i kroppen. 

Det läskiga med "Säkra Perioder"

Jag rekommenderar inte att räkna dagar för att hitta sina egna "Säkra Perioder" - det är alldeles för riskabelt just för att mångas menscykel inte är helt perfekt. Dessutom kan småsaker som extra stress göra att ens cykel ändras tillfälligt vilket kan orsaka en graviditet som man kanske inte räknade med i sin uträkning. Bättre då att ha något annat att luta sig mot tillsammans med sin kalender.

Det finns andra välkända och beprövade metoder som inte blandar in några hormonstörande ämnen alls. Det är alternativ som alla behöver bli informerade om.

De bättre hormonfria alternativen är:

  • Pessar - effektivt men innehåller spermadödande medel som många kan vara känsliga för och man inbjuder inte till spontantitet då man behövera planera in i förväg så man har god tid på sig att sätta in sitt pessar.
  • Kondom - bra och säkert om den hanteras på rätt sätt, men mycket ineffektiv om man slarvar med hanteringen av den. Genom att alltid tänka på konsekvenserna av att bli med barn kan man motiveras till att hantera kondomen noggrant.
  • P-dator - mäter temperaturen i munnen varje morgon. När den blinkar grönt är det 99,3% säkert att ha oskyddat sex och när den är röd är man inne i en fertilperiod och behöver antingen avhålla sig från sex eller skydda sig med pessar eller kondom (men då ökar visserligen chansen att bli gravid). Den enda nackdelen är att man måste komma ihåg att göra det varje dag. Men det kommer man snabbt in i (det är enklare än att borsta tänderna ;). Skulle du sedan bestämma dig för att vilja ha barn kommer den kunna hjälpa dig att pricka in din ägglossning då du har allra störst chans att bli med barn.
  • Salivmikroskop - Varje morgon kan man undersöka sitt saliv i ett litet mikroskop för att se vilken fas man är i.
  • Livmoderhalsekret och livmoderstappskännedom - en kunskap som borde vara en självklarhet att alla kvinnor får lära sig. Genom att undersöka livmoderhalssekretet och känna hur livodertappen är, kan man hela tiden ha kännedom om när man är i en säker period eller när man börjar närma sig ägglossning.
  • Eller så kan man ju alltid kombinera flera olika metoder för att verkligen få stenkoll på menstruationscykeln.

Mitt val

Är P-dator från Naturafemme som mäter min basala temperatur. Jag är supernöjd med den och kan varmt rekommendera den till andra som söker efter ett naturligt och hormonfritt sätt att undvika bli med barn.

Det är inte krångligare än att det första man gör varje morgon när man väcks av sin lilla p-dator, som även fungerar som väckarklocka, är att stoppa in den lilla termometen i munnen tills den piper för att säga att testet är klart. Sen kollar man vilken färg som blinkar till och kan då avgöra när man är i en fertil period eller en säker period. Sen kan man göra som jag och somna om! :)

I början blinkar den oftare rött och gult (gult är att den är lite osäker) för att vara på säkra sidan. Men efter ett tag kommer de röda dagarna minska ju mer den lärt känna din kropp.

De enda jag läst som blivit gravida trots att de använt P-datorn är sådana som själva erkänt att de "ignorerade" sin p-dators varning och trodde sig ha bättre koll på sin egen menscykel. "Stolthet går före fall" :)

När P-piller inte orsakar några besvär

Kanske är du en av de lyckligt få lottade människor som inte upplevt några negativa konsekvenser av dina p-piller.

Att använda p-piller eller inte är helt upp till dig men kom ihåg att om du använder p-piller så ökar ditt behov av att ta extra tillskott av bl.a. B-vitamin och C-vitamin.

Dessutom är det värt att ta en liten funderare över vad p-piller ställer till med för vår miljö. ALLT p-pilleranvändande påverkar fiskbestånden och vårt havsvatten mycket illa! [4]

P-piller är enligt min åsikt ALLTID dåligt och det ställer ALLTID till med besvär om inte för dig så för vår miljö! Det är min slutstas.
Men jag är nyfiken, vad är din slutsats av det hela? Har du slutat med p-piller? Vilken metod använder du dig av?

Till slut vill jag säga till dig...

Välj att vara stolt över den fantastiska förmån det är att få vara kvinna och få ha en kropp som går i olika faser under ett liv - ja under en månad till och med. Vi får uppleva känslor, tankar och få uppleva att få barn. Det är riktigt kul att få vara kvinna! ... Fast bara om ens hormoner fungerar som de ska.

Så ta hand om dina hormoner, minska på stressen, lär känna din kropp och öka din fertilitet!

Med kärlek

Amanda M

_____________________________________________________________________________________________________________

[1] Även om vi nu refererar främst till P-piller så rekommenderar vi inga hormonbaserade preventivmedel!

[2] Men tyvärr så kan dina problem bli värre än innan om du slutar ta p-piller tvärt. Bestämmer du dig för att sluta använda p-piller; var försiktig och gör det med hjälp av din läkare och/eller terapeut.

[3] Vi är inte de enda som inte rekommenderar IUD med koppar. Läs mer hur denna duktiga terapeut resonerar: http://www.natkringoudis.com/the-copper-iud-what-you-need-to-know/

[4] Läs mer: http://www.havet.nu/dokument/HU20053hormon.pdf

_____________________________________________________________________________________________________________

Läsvärt:

http://thewholedaily.com.au/health/inspire-wire-dr-natalie-kringoudis/

http://www.dn.se/insidan/mensen-ar-alltid-ett-tecken-pa-halsa/

http://gravid.ifokus.se/articles/5120e250d3b4fd6baf010246-sa-vet-du-att-du-har-agglossning

https://sexochsamhalle.com/2015/02/18/hormonfritt-om-p-datorn-och-andra-preventivmetoder/

måndag, 30 maj 2016 13:56

Därför blir du självförgiftad

Blir du självförgiftad?
Ja troligen.

Det är nog ett av de större problemen vi har i vårt land.
Inte nog med att vi utsätts för alla miljögifter och att det är så mycket gifter i vår mat.
Utan på det självförgiftas vi i och med att vi ofta inte kan spjälka vår mat som vi ska; istället jäser eller ruttnar maten i våra magar.

Det orsakar en dålig miljö och obalanser i tarmfloran som i sin tur yttrar sig i försämrat immunförsvar, näringsbrister, trötthet, huvudvärk, hudproblem, ledvärk, gasbildningar, allergier, läckande tarm, värkproblem och autoimmuna sjukdomar.

Hur du hindrar att bli självförgiftad

Tugga, tugga, tugga!
Hur många gånger du har hört att man ska tugga maten ordentligt och inte slänga dig i maten? Du har säkert själv sagt det till dina barn. Eller hur! 

Själv har jag hört det otaligt många gånger. Men ändå verkar det vara lättare sagt än gjort. 

Många gånger beror det nog på att vi aldrig riktigt tar oss tid till att äta i lugn och ro. Vi vill multitaska, vi äter framför datorn, tv:n och om vi har tid att äta tillsammans med familjen är det fullt sjå med att få barnen att äta. När finns det tid att tugga egentligen?

Vi får helt enkelt ta oss tid till det. Det är inte mer med det. Din och min kropp måste få lugn och ro för att kunna smälta maten, annars presterar den dåligt på den fronten. Matsmältningen är en av kroppens mest krävande processer så att respektera det och planera utefter den kunskapen är ett sätt att visa din kropp omtanke!

För som sagt vi vil ju inte gärna bidra till att vi blir självförgiftade, eller hur?

När bör man äta vad för att undvika en självförgiftning

Vid vilken tid maten äts kan även det påverka vår matsmältning.

  • Till exempel äts frukt allra helst på fastande mage (till exempel på morgonen eller som ett mellanmål). Skälet till det är att frukt färdas snabbt genom kroppen. Har vi då en massa mat som tar långsam tid på sig att smältas och bearbetas hamnar frukten på toppen av matberget och börjar ruttna innan alla näringsämnen kommit ut. Så att äta en fruktssallad som dessert eller servera frukt efter måltiden är heltokigt! Visst, kanske man inte i alla sociala sammanhang kan undvika det. Men som regel kan det vara bra att komma ihåg att frukt – den är till "frukt-kosten".
  • Grönsaker färdas också snabbt genom systemet (inte lika snabbt som frukt dock). Därför äts den allra bäst före proteinet och/eller kolhydraterna. Låt inte grönsakerna få ruttna de heller. Du behöver dem verkligen.
  • Sist men inte minst äts proteinet eller kolhydraterna, och helst inte tillsammans. Kom ihåg att tugga dem väl då de här inte innehåller enzymer så som grönsakerna gör och är därför än mer beroende av salivets enzymer för en bra matsmältning.
  • Något annat som är viktigt att komma ihåg för att undvika självförgiftning är att inte dricka tillsammans med maten. Det är en sak kanske att ta en klunk med lite bittra örter innan måltiden för att stärka matsmältningen liksom att kanske smutta (mao dricka måttligt) med vin till en måltid någon gång ibland. Men det är en helt annan sak att klunka i sig dricka till maten som spär ut magsaften med dess viktiga saltsyra. Så låt bli att dricka till maten. Spara det till mellan måltiderna. Och är du osäker på hur mycket du ska dricka så kan du läsa om det här!

pasta självförgiftning

Låt inte gommen få avgöra allt

Visst är det lockande att påstå att sådant man dras till eller tycker om är något man behöver. Vare sig det är en viss typ av grönsak, krydda, choklad, sötsak, salt, grädde eller bröd. Och det finns absolut en sanning med att det som vi suktar efter kan avslöja att vi har en brist på något särskilt ämne ex mineraler som krom, natrium eller järn. Men många gånger används argumentet helt utan grund och mer för att ursäkta en "last" som man har. Vi alla har våra laster - det här helt OK! Men många gånger kan också det man dras åt vara det som förgiftar ens kropp.

Som kolhydrater, bröd, sötsaker, mjölk - ja ibland även frukt och vissa nötter. Så utvärdera vad du äter och hur mycket. Kanske genom att skriva en matdagbok. Upptäcker du att du får i dig mjölkprodukter, mat med gluten i eller raffinerat socker var eller varannan dag, försök då att utesluta det ur din kost en tid. Till en början kan det vara jobbigt för dig ifall kroppen har utvecklat ett beroende och skriker efter att få det, men inte för att den mår bra av det utan bara för att den blivit lurad att tro att det är något som den behöver (mer om den kemin i en annan artikel!).

Efter ett tag kommer du upptäcka att det var maten som orsakade självförgiftning i din kropp vilket ledde till att du led av en viss typ av ohälsa. Försök att göra en tarmrening och läkning av tarmen, kanske med hjälp av en näringsterapeut som kan hjälpa dig på vägen. Efter ett tag kommer du kanske kunna ta in de de där ämnena i din kost igen och förhoppningsvis har kroppen läkt så mycket att den nu klarar av att hantera spjälkningen på rätt sätt och därmed undvika en självförgiftning!

Så nu är du redo för att sluta upp med att självförgiftas!

Men vad ska man göra om man redan är självförgiftad och med andra ord har belastat kroppen med toxiner och slaggämnen som den inte kan komma ifrån? Det kolla i föregående artiklar som handlar om myten kring detox och hur man gör en bra detox

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Chat

Scroll to top