rorelse

Artiklar filtrerade på datum: feb 2016

Det här blogginlägget känns kanske aningens otippat om du väntat dig en artikel om hälsa. Men läs till slutet så kommer du förstå varför det här helt klart har med hälsa att göra.

Inom hälsovärlden så pågår det en enorm propaganda på bloggar och hälsosidor att för att kunna leva nyttigt och hälsosamt så behöver man ha en mängd olika och dyra maskiner. Är det verkligen så att man blir "friskare" av att ha en blender, juicer, torkugn och matberedare?

Jag måste erkänna att apparaterna (om man använder dem) kan medföra enorma skillnader för sin hälsa. Till exempel kan en juicer och en blender hjälpa en att få i sig mer näring i vardagen genom att man gör gröna smoothiesar och grönsaksjuicer. En matberedare är en stor hjälp när man vill göra rawfoodtårtor och olika nötsmör. En torkugn kan ta steget ännu längre och hjälpa till med att torka frukter, nötter, örter så att man året runt har hälsosamma godsaker, samtidigt som den kan hjälpa en att laga mat som inte är allt för upphettad (Raw-food) och på så få i sig än mer näring.

Men för många av oss är de här redskapen mycket kostsamma och tar stor plats. Går det att leva sunt utan dem? Ja! Hemma i Sverige var vi ägare av alla dessa saker (förutom torkugn). Men vi har under våra mer hälsosamma år klarat av att leva utan dem i långa perioder. Bland annat nu! Vi har varken med oss blendern, matberedaren och juicern med oss i flytten och hittills har vi överlevt och vi försöker fortfarande leva lika hälsosamt som innan.

Vi bestämde oss för att införskaffa en stavmixer som även kan fungera som elvisp och dessutom har en större s-kniv och alltså kan göra mycket av det vår matberedare kunde. 3 stora maskiner i en liten som ersätter de 3 någorlunda bra. Vi kan göra nöt- och frömjölk, vi kan göra chokladmousse, havremjöl, guacamole, pesto, hummus, Baba-Ganoush, smoothies, en mindre pajdeg och enklare rawfood mat/desserter. Vi kan även göra grönsaksjuicer!! Det enda jag måhända saknar lite grann är rivjärnsförmågan som min gamla matberedare gjorde åt mig. Fast vi försöker se det positivt och tänka på att det blir helt enkelt lite mer vardagsträning nu för tiden när vi ska göra surkål eller riva mycket grönsaker (och mindre disk!) Det som är bra med den här stavmixern är att vi kan ta med den vart vi än både flyttar men också vart vi än reser!

Jag kan varmt rekommendera det till andra som valt att "immigrera" utomlands till enklare levnadsförhållanden, eller för den medvetna studenten som har liten plats och liten inkomst eller de som vill leva mer minimalistiskt och andra som helt enkelt känner att en blender eller matberedare är lite för mycket pengar eller plats.

Men nu till kökssakerna du faktiskt inte behöver (om du inte jätte gärna vill):

1) Matberedare:

Den gör det enkelt och smidigt att laga hälsosam mat. Det går snabbt och smidigt att gör en deg och rivna grönsaker.

2) Blender:

Är särskilt bra för att kunna göra hälsosamma smoothies, hälsosamma glassar, nöt- eller frömjölk, pesto och mycket annat. Men främsta argumentet till att verkligen köpa en blender är för att du verkligen göra smoothies var och varannan dag till hela familjen. (Är det bara till dig själv fungerar en bra stavmixer lika bra, om inte bättre).

3) Juicer:

Att juica näringsrika grönsaker är nog en av de bättre investeringarna man kan göra för sin hälsa. Kommer man på att man inte kommer att använda en juicer så ofta som man hoppats är det bättre att tänka efter före. Den är både dyr och tar mycket plats. Det går faktiskt att göra sin egen juice på samma sätt som man gör nötmjölk (vilket en blender eller till och med en stavmixer kan göra). Börja med att göra juice på det sättet. Märker du att du gör det så pass ofta att det faktiskt är värt investeringen att köpa – köp då en som kallpressar istället för centrifugerar är mitt råd (mer om det en annan gång.) Kanske är du som vi och vill göra juice-fasta någon gång om året, det har vi ännu inte löst hur vi ska göra nu utan vår juicer. Men förhoppningsvis kommer nog någon som har en att kunna låna ut den under den veckan – det hoppas vi på!

TÄNK PÅ: en stavmixer kan ersätta alla dessa tre saker och är alltså det allra bästa alternativet för många. Köp en av bra kvalité och med olika tillbehör.

4) Torkugn:

Förespråkas ofta i hälso-världen, då främst när det kommer till raw food-sammanhang. Jag ska inte hymla och inte säga att jag gärna skulle vilja ha en (allra helst skulle jag nog vilja bygga min egen som drevs av solenergi). Själva arbetet med att förbereda näringsrik raw food-mat blir definitivt enklare. Men du behöver vara ganska engagerad och motiverad för att det ens ska vara lönt att köpa (och bygga :/) . Kanske blir torkugnen din bästa vän eller så blir det ytterligare ett intresse som svalnar och hamnar på vinden så småningom. Många gånger räcker det med att ställa ugnen på minsta antal grader och sätta luckan på glänt, så gör jag. (Vad som är bättre ur en miljösynvinkel kan jag inte svara på, att man köpt en torkugn som behövts tillverkas men inte används så mycket eller att ställa luckan till ugnen på glänt...)

5) Glassmaskin, nötmjölksmaskin och yoghurtmaskin:

Yoghurt går lika bra att göra på egen hand! I en tätslutande ren glasburk som du sen satt i ugnen med lampan på. Kommer du att göra glass flera gånger i månaden? Om så – kanske blir en bra investering! Men om inte så kanske du lika gärna kan göra en glass manuellt de få gångerna det faktiskt blir av. Nötmjölk... Blender, juicer eller en stavmixer fungerar lika bra!

6) Kokare av olika slag:

Det är något som jag har svårt att förstå mig på nyttan av: Ris- ägg och vattenkokare. Det går lika bra att göra i en kastrull på spisen. Med dagens induktionshällar verkar det gå så oerhört snabbt att få vattnet att koka att jag förstår mig inte ens på varför en vattenkokare skulle spara så mycket energi som det sägs. Plats och pengar tar de och går sönder alldeles för ofta.

7) Baby-food-maker:

Jag är ingen mamma, men vad jag har läst om dem verkar de inte göra ett mycket bättre jobb än vad en mamma klarar av att själv göra med en kastrull och stavmixer.

8) Pastamaskin:

Folk har klarat av att göra sin egen pasta i århundranden utan en särskild maskin. Det ska nog vi också klara av (om lusten att göra egen pasta skulle råka infinna sig). Det finns mängder av tips på hur man gör det. Det är bara till att googla runt.

9) Köttkvarn:

Jag har då aldrig saknat att ha en köttkvarn i mitt hem. Jag kan definitivt förstå att det finns någon bonde som behöver det. Men vi andra kan väl köpa färdigmald kött av bonden direkt! Det känns mycket smidigare! Och framförallt så är nog det allra viktigaste för medelsvensken att faktiskt dra ner på köttätandet överhuvudtaget.

10) Fondueset:

Jag ska erkänna att vi har en liten chokladfondueset. Men den ligger hemma i Sverige i en kartong. Så den var alltså långt ner på vår prioriteringslista. Och faktiskt så går det lika bra att vara utan. När det kommer till de där stora bökiga fonudeseten så undrar jag hur ofta de faktiskt används i var mans hem? Och är det tillräckligt gott för att man bör spara den för den där årliga fonduekvällen? Ännu en gång så är kött och ost något som svensken bör dra ner på – inte öka.

11) Brödmaskin:

Jag tycker det verkar som att brödmaskinen är en sådan där sol-å-vårare (om man nu får kalla en brödmaskin för det) vissa delar om året åker den fram hos familjer och får ryck och bakar nybaktbröd varenda dag. För att sen försvinna in i mörkret i 11 månader, belamra, damma och bara vara ett irritationsmoment. Brödmaskinen gör oftast inte att familjer får mer gott nybakat bröd. Men om du lär dig att baka enkla bröd (glutenfria förstås) i din vanliga ugn kommer du snart kunna göra det med lätthet och glädje.

12) Köksassistent:

En sådan där som mamma använde och man visste att nu blev det nybakt gott bröd i stora lass. Jag kan förstå att många som bakar stora satser med bröd och bullar kan ha nytta av en sådan. Men för oss som vill leva lite mer hälsosamt och baka bröd med andra mjölsorter än vetemjöl brukar inte bröd-/bullbaket komma upp i de kvantiteterna att det känns nödvändigt att ha en assistent som gör knådandet åt oss. Dessutom är ofta konsistenten annorlunda när man bakar utan gluten och det kan vara bra att göra det för hand så man kan ha koll på processen bättre.

13) Brödrost, smörgåsgrill och "toast-oven":

Dessa är då allt för överskattade. Det går att värma, tina, rosta bröd i ugnen på gallret och på en stekpanna utan olja. Varma mackor i ugnen blir också goda. Men framförallt är det viktigaste att dra ner på mackätandet! Vi lever i ett land med ett nästan sjukligt mack-beroende. Hitta alternativ till mackan först och främst och lägg lite tid och energi på att laga riktig mat.

14) Soda-Streamer:

Det här kan jag faktiskt förstå att en del vill ha. Som familjer med barn som vill minska på läskdrickandet men ändå erbjuda barnen något kul att dricka. Kanske blanda ut juice i kolsyrat vatten. Jag kan köpa det argumentet. Men för många av oss utan barn, stora barn eller barn som inte har det intresset är en soda-streamer bara ännu en onödig pryl till köket som inte används tillräckligt. Du kommer njuta mer av kolsyrat vatten när du går ut på restaurang när du inte får det lika ofta!

15) Våffeljärn:

Själv har jag inte kvar den efter flytten och kommer nog inte köpa en ny (men ja det är inget jag vågar ge mitt ord på, kanske någon gång, den som lever får se...). Vi använde den alldeles för sällan för att rättfärdiga varför vi skulle ta med eller ens behålla den. Men så gott det är med våfflor, för mig är det barndom, nostalgi och myskvällar. Men jag försöker intala mig att det går minst lika bra med pannkakor. 

På tal om pannkakor:

16) Plättjärn och särskild pannor för pannkakor:

Överskattat! Det går lika smidigt i vilken annan panna som helst (som inte har allt för hög kant – som en wokpanna t.ex känns lite svårare att göra det i..).

17) Wokpanna:

Vet du med dig att du kommer woka mycket, du kanske är uppvuxen på wokad mat så kanske det här är en nödvändighet. Men för många av oss är wokpannan bara den där irriterande pannan som alltid är i vägen och aldrig används. Hos mig åkte den ut för att aldrig mer komma tillbaka.

18) Mikrovågsugn:

Ut med dem bara! Det är inget att ens fundera över det finns absolut ingen anledning till att behålla den hemma. Mikrovågsugn tillför inget gott. Det kanske tar max 5 minuter extra att värma lunchmaten på spisen och resterna till middagen går bra att värma upp i ugnen igen. Är du på jobbet och micro är det enda som finns till hands? Försök ta med mat som du inte behöver värma upp. Min man fick ofta komplimanger av kollegorna för sina spektakulära lunchlådor, allt som oftast bestående av sallader med spännande ingredienser, eller kanske en paj ibland. Och ersätt framförallt inte mikropopcornen med att köpa en popcornmaskin. Det finns verkligen inget fjantigare. Det är mer proffsigt att lära sig göra supergoda popcorn i en kastrull på spisen och tar bara 2-3 minuter. Korrekt poppade popcorn (i ghee såklart) smakar enormt mycket godare.

19) Fritös:

Skippa fritering helt och hållet vettja. Om du absolut måste, använd stekpanna (med hälsosamma fetter såklart)... 

Fler helt onödiga prylar

Det gäller att tänka efter några gånger extra, för i dagens samhälle så överöses vi med prylar och apparater. Alla borden och måsten. Jag kan inte annat än att sucka åt tanken på hur zestskalare, äppelklyftsdelare, äppelskruttsuttagare, avokadoskärare och lökhackare kunde bli sådana essentiella redskap i hemmet. Visst fanns det en tid då du faktiskt klarade dig bra utan dem, en tid då det faktiskt gick alldeles utmärkt att använda skalkniven till att både skära ut skruttet på äpplet och dela dem i klyftor? Så vem var det som sa åt dig att du helt plötsligt behöver dem, att ditt kök inte är komplett utan och att matlagningen skulle gå så mycket smidigare? Är det de som tjänar pengar på det? Varför tror du då att de är så måna om att få dig att köpa den?

Tänk efter:

Hur många saker behöver man för att kunna laga god och hälsosam mat?

Egentligen.

Det är faktiskt färre än vad man kanske tror.

Förutom, kyl, ugn och spis.

1. Bra kniv

En bra kniv är en dröm att ha. En väl värd investering helt enkelt. Ta väl hand om den, diska den och slipa den. Då kommer den att vara en trogen kamrat oerhört länge.
Dessutom är en liten skalkniv i det närmaste ett måste. Kan hända att man väljer att ha någon kniv till för att göra matlagningen aningens mer effektiv. Men det är då inte antalet knivar som gör skillnaden.

2. Skärbräda

Skärbräda i trä eller bambu är att rekommendera framför plast. Ha minst två olika - en för grönsaker och en för kött. Kanske du bestämmer dig för att ha ytterligare en för lök, fisk och/eller bröd. Det är ju såklart helt upp till dig.  Ta även väl hand om din skärbräda, torka av den och diska den efter varje användning och låt den inte stå eller ligga i vatten för länge. Kanske du ibland vill tvätta den med äppelcidervinäger, citron eller spraya den med väteperoxid för att vara extra säker på att den blir desinficerad och är hygienisk. Det kan även vara bra att olja in den med jämna mellanrum.

3. Kok- och stekkärl.

10 kastruller och grytor i olika format och former är helt onödigt. Tänk efter själv vilka kastruller du oftast använder, till vardags? (Jag kan absolut köpa att man vill ha 1, inte fler, extra stor kastrull för festliga tillfällen eller när du ska koka sylt eller något liknande, men det kan säkert gå lika bra att låna från den där storfamiljen i grannskapet!) För de allra flesta räcker det med 2 kastruller, 1 gryta (alternativt slow-cooker för den moderna eller lergryta för den traditionella), 1-2 stekjärn, någon kak- och/eller brödform.

4. Skålar

Givetvis kan det även vara bra att ha en eller flera skålar (i olika storlekar) som man kan använda för att baka  och laga maten, samt förvara livsmedel, tvätta frukt och grönsaker i o.s.v. Personligen föredrar jag skålar i rostfritt stål då de både är hållbara och snygga (man kan både förbereda maten men också servera i dem utan att skämmas) och dessutom så slipper man de skadliga plasterna. Glas är ju också läckert att laga sin mat i (och servera med) men inte lika hållbart ifall det faller på klinkersgolvet.

Egentligen är de här fyra olika sakerna allt du behöver för att kunna laga goda måltider. Det behöver egentligen inte vara mer komplicerat än så. Minimalistiskt och enkelt!
Men jag erkänner att det definitivt finns några småsaker kan underlätta radikalt och som jag inte gärna vill vara utan. Som en potatisskalare (som man kan använda till fler saker än bara potatis givetvis), mätredskap, visp, rivjärn, slickepott, vitlökspress, träslev och stavmixer (om stavmixern har visp-möjlighet behöver man inte ha en elvisp längre).

"Men den kostar bara 10 kr, så de gör ingenting"

... Kanske du resonerar.

Ingenting kostar 10kr! Någon har fått betala för det – kanske inte med pengar men kanske med tråkiga arbetsförhållande och dåliga löner.

Påverkade val

Så vi alla kan ta en funderare över hur mycket vi blir påverkade. Vem är det egenligen som sagt att du bör ha de saker du har.

Reklamen är starkare än vad man tror. Men också smygreklamen från bloggar och youtube, vi ser våra favoritkockar eller hälsogurus använda olika sorter apparater och undermvedvetet börjar vi vilja ha samma saker som de har.

Varken jag eller någon annan, särskilt inte media ska säga till dig vilka saker du bör ha eller inte ha.

Du bör göra medvetna och kritiska val när du handlar något som ska få ta dina pengar, din plats och tid. 

Orsak till ohälsa

Fler saker i köket gör sällan jobbet bättre, men däremot är det fler saker att behöva gömma undan, ta hand om, diska, underhålla, slänga (när de går sönder) vilket leder till onödig stress.

Dessutom blir du inte heller en bättre kock av finare apparater! Ibland kan fler saker förvirra och göra det jobbigare och därmed mer ångestfyllt och stressat.

 

Att lära dig att laga god och hälsosam mat från grunden på rena råvaror är en nyckelprincip för att må bättre.

Skala bort det onödiga som du trodde du behövde och kvar har du ett enklare och mer meningsfullare liv och förhoppningsvis bättre hälsa.

(Den här artikeln är bara för att få oss att börja tänka till, våga bryta normer och inte gå på en lögn att man MÅSTE ha vissa apparater för att leva hälsosamt! Inte för att säga till dig vad du ska och inte ska köpa. Vi är inte sponsrade från något företag för att uttrycka oss kritiskt eller för att förespråka vissa produkter. Vill du ha tips om märken kan du fråga i kommentarerna nedan.)

Men nu över till dig! Vad har du gjort för att minska på belastande köksprylar? Vilken tycker du är den mest onödiga pryl man kan ha i ett kök?

Önskar er en hälsosam och bekymmersfri vecka.. Förresten vad blir det för mat hos er ikväll?

/Amanda M

Gluten är, som behandlades i ett tidigare inlägg, en otrevlig beståndsdel i vete, råg och korn som tar sig uttryck på många ställen i kroppen och på många olika sätt. En person som är glutenintolerant (därmed inte sagt att det finns någon som faktiskt ÄR tolerant mot gluten) kan bli speedad och okoncentrerad av det medan en annan blir låg, trött och får dimhjärna vid exponering. En tredje får väldiga magsmärtor och blir gasig och svullen medan en fjärde inte känner något alls i magen men får i stället eksem eller andra hudutslag på olika ställen på kroppen. Personligen är jag mestadels den fjärde typen och får prickar i pannan ett par dagar efter jag fått i mig gluten, vilket lyckligtvis händer väldigt sällan. På den tiden jag åt pasta och bröd hade jag ständigt dessa utslag och ofta koncentrationssvårigheter.

Hur problemen visar sig är väldigt individuellt och beror på våra gener och vår bakgrund, arv och miljö. Det kan dock göra det svårt för många att inse att gluten är skadligt för deras kroppar eftersom man inte får påtagliga symtom utan kan visa sig som diffusa symtom som man tyvärr sällan kopplar till vad man har ätit.

Men tänk om det är så att du, trots att du undvikit gluten under en längre tid, kan ha läst två sidor i en bok utan att minnas ett enda ord av vad du läst, eller mår illa efter en måltid. Kanske det kan finnas fler bovar än säd som din kropp påverkas negativt av?

Det är viktigt är att matsmältningen fungerar som den ska då den är grunden till vårt välmående. Det finns en grupp livsmedel som innehåller svårsmälta ämnen och där ingår bland annat: mjölk, baljväxter, honung, frukt och olika sorters kål och lök, för att nämna några. (Vill du veta mer kan du forska om begreppet FODMAPS). Även sådana vanliga livsmedel som tomat och potatis kan ställa till förtret. De ingår i nattskatteväxterna tillsammans med aubergine, paprika och peppar och kan bidra till kronisk smärta och inflammation; bl a kan de förvärra för människor med ledsjukdomar och IBS.

Det viktiga är att du lär känna din kropp, lyssna på hur den reagerar på vad du har ätit. Kanske du kan skriva en matdagbok så du kan hålla koll på vad du åt och hur du mådde efteråt och på så sätt hitta vad just du mår bra av och vad du mår sämre av. Har du svårt att identifiera vad du bör undvika finns allergitester som ImuPro att göra. Du kan också prova på olika ”dieter”, som Rotationsdieten eller att äta efter din blodgrupp och se om det hjälper.

Och du som har blivit varse att gluten är just en otrevlig beståndsdel i viss ”mat” bör vara uppmärksam så att du inte fortsätter i samma livsstil, om än glutenfri, och lever på glutenfri pasta, glutenfria kakor, knäckebröd… ja, allt från den där butikshyllan. Dyrt och ofta fullt med onyttiga fetter, snabba kolhydrater och tillsatser – tomma kalorier som förr eller senare kommer få dig att må dåligt. ”Glutenfritt” säljer. Var skeptisk och läs innehållsförteckningen! Om det verkligen är något du måste ha ibland; kan du göra det själv?

När du slutar med gluten – varför inte utnyttja omställningen med att göra en matrevolution i ditt liv? Laga bara mat på rena råvaror, baka ditt eget bröd och knäckebröd och imponera och proppa dina gäster fulla med näring med en Raw Food-tårta efter middagen! Att baka gluten- och sockerfria kakor är inte svårt. I vår receptbank här på 5code.se hittar du en mängd beprövade recept av många typer. Dessutom är internet en aldrig sinande källa på recept och inspiration.

Övrigt att tänka på när glutenfritt inte hjälper:

 • Ris, potatis och tomater ingår bland de livsmedel som innehåller Lektiner. Lektiner binder till samma molekyler som gluten och kan hos vissa ge problem.
 • Tugga maten ordentligt, det underlättar enormt för matsmältningen
 • Stöd kroppens avgiftande funktioner genom att få dig mycket gröna blad och dricka mycket vatten. Underlätta för tarmen genom att tillsätta fiber som psylliumfröskal, chiafrön och linfrön.
 • Tillskott av glutamin kan hjälpa din tarmslemhinna att läka.
 • Självklart behöver du se till att sova tillräckligt och motionera och andra - som sagt - ”självklara” saker

Hoppas denna information i del 2 av 4 var användbar för dig som känner att hälsan inte är riktigt på topp trots en glutenfri diet.

I vissa situationer kan det ändå vara svårt att avstå och man kan känna sig frestad att fuska lite. Men vad kan motivera oss till att slå in på vägen utan gluten eller att fortsätta med den goda vanan?

Nästa inlägg i serien kommer handla om detta och lite annat.

Lev väl!

 

Källa:
Näringsmedicinsk tidskrift Nr 4, Juli 2013

Publicerad i Hälsoartiklar

Vi har pratat en hel del om dieter och kosthållning av olika slag på bloggen på sistone. Hoppas du inte är allt för trött på ämnet för idag kommer vi ta upp ännu en synvinkel.

De flesta kanske tänker på att gå ner i vikt när de hör "dieter" men faktum är att det är många som kämpar med att försöka gå upp i vikt. Det talas inte lika mycket om det, men det kan vara ett minst lika stort bekymmer.

Att väga för lite...

Kan verka som ett lyxproblem för många men kan vara en plåga för de som lider av det. Att väga för lite kan även leda till olika följdsjukdomar om man inte gör något åt det.

Det kan leda till att man får hormonella problem, uteblivande ägglossning och mens, och därmed kan man få svårigheter att få barn.

Det kan kännas som att hjärnan inte alls fungerar. Man lever i en dimma eller kan inte tänka klart. Man kanske tappar hår och får sämre naglar.

Nedsatt immunförsvar och att man har lättare för att drabbas av infektioner är också vanligt om man är underviktig. Dessutom kan man få benskörhet lättare.

weight BZL

Vad är orsaken till undervikt?

Gener

Vi har olika läggning beroende på våra gener. Vissa blir muskulösa bara de rör en skivstång och vissa får kämpa hår och länge för att musklerna ska börja synas. Andra (som jag) verkar gå upp i vikt bara jag ser någon annan äta godis, känns det som och andra (som min man) kan äta så orättvist mycket utan att det syns utanpå ett enda dugg.

Stress

Stress är en vanlig orsak till att man gått ner för mycket i vikt, både fysisk stress men också många gånger mental stress av oro, bekymmer, ältande och ångest.

Underliggande sjukdomar

Det kan även ha att göra med underliggande sjukdomar eller på grund av mediciner som du äter. Så det är bäst att kolla upp det så fort du kan.

Ätstörning

Ätstörningar kan vara en allvarlig faktor till att man går ner mycket i vikt. Det kan även vara en orsak till varför man inte lyckas gå upp i vikt om man i många år har levt med ätstörningar. I den här artikeln berör vi inte ätstörningar något närmare, men vi vill uppmuntra dig som just nu kämpar med det att söka professionell hjälp så fort som möjligt. Många som kommit ut ur en ätstörning kan fortfarande finna stor nytta av förslagen som kommer här.

Näringsbrist

När kroppen inte är i balans och inte får rätt näring så slutar kroppen att optimalt ta hand om en del naturliga funktioner för att kunna fokusera på de mest allvarliga tingen, det är det som bl.a. kan synas i att man tappar hår, får sämre kvalité på naglar och så vidare.

Det är inte ovanligt att jag stöter på människor som försöker att gå upp i vikt som säger att de prövat allt och de äter :"JÄTTEMYCKET!" Då frågar jag vad är det du äter mycket av och får en beskrivning på antalet mackor till frukost och chokladbarsen till mellanmål och om pastasalladen till lunch och middag. En viss generalisering förvisso, det hoppas jag du förstår. Men tanken är att ofta när man är fokuserad på att äta mycket så blir det inte alltid de bästa livsmedlen man väljer att äta

Berättar jag sedan hur de bör äta, dra ner på snabba kolhydrater, socker och liknande så får jag ofta höra: "Men då går jag ju ner i vikt". Ja om du är överviktig, men du som är underviktig behöver gå till väga på nästan samma sätt som en som är överviktig. Så här är det:
När kroppen är i balans så är den i sin idealvikt. Därför kommer du som behöver gå upp att gå upp i vikt och du som behöver gå ner att gå ner genom att följa nästan samma råd för att hjälpa din kropp att hamna i balans.

Intoleranser och inflammationer

Många som har gått ner mycket i vikt lider ofta av någon form av födoämnesintoleranser eller allergier. Många gånger kan det handla om celiaki och det är oerhört viktigt att ta reda på om det är det du har! Men för många så är det inte lika lätt att ta reda på om det är ett livsmedel som är boven då det inte alla gånger hjälper att gå till vårdcentralen och ta ett blodprov för att få reda på det. Utan de allra flesta gånger handlar det om dolda födoämnesintoleranser som visar sig just i att kroppen är i någon form av obalans och inte klarar av att ta upp näringen ur maten.

Att man matar kroppen med livsmedel som den inte mår bra av kan även leda till inflammationer. Det är vanligt att underviktiga har en underliggande inflammation i tarmen och gör man inte något åt det så kan det leda till en rad inflammationsorsakade sjukdomar - något jag tror vi alla gärna vill undvika!

Parasiter och mikroorganismer

Något som många inte tänker på när det kommer till undervikt är att de kan ha fått parasiter som tar mycket av deras näring ifrån dem. Många kan även ha problem med svampöverväxt.

När man tagit parasitdödande örter och rensat ur kroppen brukar kroppen lättare kunna ta till sig av den maten som du äter och du kanske får tillbaka din aptit som du eventuellt förlorat.

Visst kan en tarmrening göra att du tillfälligtvis går ner i vikt. Men det är bara för att vara säker på att kroppen är ren från mikroorganismer som tar oerhört mycket av kroppens resurser och sedan bygger upp kroppen när den är renare.

Ta gärna hjälp av en näringsterapeut vid en parasit-tarmrening om du har en ätstörning eller en sjukdom vid sidan om för bästa och säkraste effekt.

Sköldkörtel och hormoner

Det kan också vara så att din sköldkörtel och ämnesomsättning är ur balans. Det kan du få hjälp med att styra upp genom kosttillskott, hårmineralanalys och en duktig terapeut utbildad inom de områdena.

Hormonerna är kanske inte orsaken i sig, men när du ska försöka gå upp i vikt är det viktigt att du också ser till att dina hormoner är i balans. Särskilt om man i många år lidit av undervikt kan det hormonella systemet vara en sådan sak som kroppen har fått ignorera då den måste fokusera kanske på annat (som att överleva). Så att se till att ägglossning och mens kommer och går som den ska kommer hjälpa dig att få tillbaka mycket av din livskvalité.

5 sätt att äta för att gå upp i vikt (samma sätt går att använda för att gå ner i vikt)

1. Ät näringsrik mat och undvik det som kroppen mår dåligt av.

Se till att åtminstone 80% av allt du stoppar i munnen är näringsrikt och berikar kroppen och inte belastar.
Ät god mat! Nyttig och hälsosam mat behöver inte vara tråkig och smaklös. Ät god mat och upptäckt nya kryddor och smaker. Du kan kolla i vår receptbank men det finns även hur många recept som helst om du kollar runt på nätet.

Ät mycket grönsaker!

Se även till att äta mycket protein och inte bara uteslutande animaliskt utan lär dig att även tillaga bönor och linser och andra baljväxter på rätt sätt så du alltid ser till att ha protein till maten. Proteinpulver kan vara bra att ha hemma för att få i dig extra protein kanske i form av smoothiesar som är enkla och snabba att göra.

Se till att få i dig bra fetter i form av: nötter och nötsmör (macadamia, para, valnötter m.fl.), chiafrön, avokado, olivolja, kokosolja, linfröolja, smör m.m.

balancedfood BZL

Undvik socker och snabba kolhydrater.

Men var inte rädd för att äta långsamma kolhydrater i form av rotfrukter som potatis och liknande.

Prova även att undvika vetemjöl och andra gluteninnehållande spannmål och kanske även eventuellt mjölk för att se om de belastar din kropp.

Sluta upp totalt med rökning, läsk och godis om det är dina laster, det dränerar kroppen på allt du behöver. Att försöka gå upp i vikt genom att äta sötsaker, chips och kakor kommer inte hjälpa utan bara dränera kroppen ännu mer. Vissa kan lyckas att göra en snabb viktuppgång på de sätten (ex skådespelare som behöver gå upp mycket i vikt inför en film) men i längden kommer det vara mycket skadligt för din hälsa. Skippa likaså lightprodukter av alla dess slag.

Även om det lockar att kanske äta mycket så är det inte lösningen. Överät inte hur desperat du än är i att gå upp i vikt. Men peta inte heller i maten. Utan försök äta ofta och regelbundet och öka din aptit genom att motionera, leta recept, laga mat o.s.v.

2. Träna Styrka.

Tänk på att både träna styrka och kondition, men mest av allt styrka. Många är rädda för att träna för mycket av rädsla att gå ner mer i vikt. Men det är ett utmärkt sätt att faktiskt gå upp i vikt genom att bygga muskelmassa.

Dessutom får kroppen mer energi och det boostar aptiten.

3. Läk din tarm

Många lyckas göra det genom att helt enkelt undvika det som deras kropp inte mår bra av ex vete, mjölk, soja eller liknande.

En del märker även att de mår bättre av att ta tillskott av tarmflorabakterier och matsmältningsenzymer för att ge ett extra ytterligare stöd.

Men först och främst - försök att bli av med eventuella inkräktare som parasiter!

4. Få hjälp med dina hormoner och/eller sköldkörtel

Förutom en hälsosam kosthållning kan du även behöva ta vissa kosttillskott för att få balans på dina endokrina organ som bl.a. sköldkörtel och äggstockar. Eftersom varje människa är så unik och särskilt när det kommer till de här känsliga organen så rekommenderar jag dig att besöka en näringsterapeut som kan vägleda dig genom den djungeln.

5. Sova, vila, meditera

Om du vet med dig att det är mycket mental stress som orsakar din viktnedgång så se till att du verkligen får sova dina 8-9 h om natten. Ge dig även tid varje dag för vila och tid för att meditera, ta det lugnt, läsa en bok, måla eller något annat som får dig att slappna av och koppla bort alla borden, måsten och oroande tankar.

Jag hoppas du känner att du kan ha nytta av de här råden ifall du kämpar med att lyckas gå upp i vikt. Min erfarenhet är att många gånger kan det vara till och med svårare än att gå ner i vikt. Men ge inte upp och vad du än gör ge din kropp näringsrik hälsosam mat!

Men nu undrar jag hur du gjort? Har du använt några av ovanstående steg för att nå din idealvikt? Eller har du provat någon annan metod som har hjälpt dig? Berätta gärna din historia i kommentarerna nedanför.

Önskar dig all hälsa och lycka till med ditt mål
Amanda M

Vill du läsa mer om det här ämnet?

http://familydoctor.org/familydoctor/en/prevention-wellness/food-nutrition/healthy-food-choices/healthy-ways-to-gain-weight-if-youre-underweight.html
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/underweight/faq-20058429
http://www.webmd.com/diet/how-to-gain-weight
http://www.bodyandsoul.com.au/nutrition/nutrition+tips/how+to+gain+weight+healthily,10675
http://blog.drjsbest.com/2011/09/14/is-it-so-lucky-to-be-underweight/

 

 

 

 

Publicerad i Hälsoartiklar
tisdag, 09 feb 2016 14:17

Av längtan till di...tt bröd.

Mångas vardag, för vissa: morgon, middag kväll. Med skinka. Hushållsost. Bukfylla. Snabbmat. Jag-hinner-fixa-en-till-i-reklampausen. Macka.

Bröd.

Inget att hetsa upp sig för.

Eller?

Inte för oss alla. Vi vetevägrare (ja, jag talar väl mer för min fru och mig själv men många håller säkert med) uppskattar så oerhört mycket ett hembakat glutenfritt bröd och tuggar med största andakt när vi får chansen att hugga in på något så exotiskt som en – smörgås. Ja, bröd är för oss lyx och framkallar en smått euforisk känsla.

Så när jag besöker svärmor är bland det jag önskar mest i matväg just det här brödet som smakar fantastiskt, är saftigt och besitter en enastående konsistens. (Längtar till nästa gång men ja, det är trevligt att komma dit av andra anledningar än mat förstås). Håll till godo med ett av svärmor Christinas favoritrecept, klicka här

svärmorsbröd

Publicerad i D.I.Y (do it yourself)
måndag, 08 feb 2016 13:00

Därför är det bra att vägra!

Ett enklare, mer bekymmersfritt liv startar med att se över vad du tar in i ditt liv och vad du redan samlat på dig. Det här handlar om tankar, vänner, uppgifter/projekt men även saker och ting.
Det första och viktigaste steget till ett enklare liv är att Vägra! Vägra vara som alla andra som bara samlar och samlar, vägra bli påverkad av överkonsumtionen i vårt samhälle och vägra ta in saker i ditt liv som du verkligen inte behöver.

Vilka fördelar får du av att stanna upp och reflektera över dina konsumtionsvanor och kanske vägra lite mer?

Ekonomiskt:

Genom att VÄGRA köpa mer saker än du behöver kommer du se att många bäckar små blir en stor å av pengar du förr inte trodde du hade. Så innan du köper något, fråga dig alltid: Behöver jag verkligen den här? Kan jag leva utan den? Kan jag låna, byta, göra den eller köpa den begagnad åtminstone?

Du kommer att märka med ett sådant resonemang att fickpengarna ökar.

Tänk bara på plastpåsarna vid kassan - 2 kr / st. Kanske många i snitt köper 10 sådana i månaden; det är 20 kr, och på ett år 240 kr. För de pengarna hade du kunnat äta ute eller gå på bio för två personer. Eller läkerolaskar, pingvinstången, sköljmedlet, reablusen eller annat som man så lätt köper utan att tänka till. Och du kommer känna dig full med makt genom att bara bli mer kritisk till dina inköp.

Miljö:

En bonus med ett enklare liv är att miljön mår bättre av att vi konsumerar och slänger mindre, både för den energi produktionen kräver och de utsläpp den orsakar, men också på grund av den energi som krävs för att återvinna (mer om det längre fram...) Det innebär att fler träd som kan hjälpa till med föroreningarna, motverka översvämningar och globala uppvärmningen får stå kvar. Det i sin tur ger renare hav... ja, alla kan själva föreställa sig de positiva scenarion i slutändan.

Hälsa:

Mycket av det där "onödiga" vi tar in i vårt liv är oftast sådant som är sämre för vår hälsa, som ovannämnda halstabletter, choklad, godis, snacks, hel- och halvfabrikat. DU KAN LEVA UTAN DET, vi lovar! Det för inget positivt till sig varken för din hälsa, ditt välmående eller för miljön och din omgivning. Så genom att leva ett enklare liv och VÄGRA att ta in onödiga saker i ditt liv som du egentligen inte behöver kommer du även att märka en förbättring i ditt utseende och din och din familjs hälsa.

Tid:

Det här kommer nog gå på ett ut, beroende på hur väl man planerat. Att köpa hämtmat tar lika lång tid som att laga mat hemma. Men att göra egen ketchup tar ju visserligen mer tid än att köpa en själv. Men sen går det nästan på ett ut med tanke på att man inte lika ofta behöver åka till återvinningscentralen med sopor. Sen efter ett tag när man insett hur mycket prylar man inte behöver så kommer du snart inse hur mycket tid du sparar på att slippa springa omkring på köpcentrum, varuhus o.s.v. När du väl kommer att handla kommer du veta vart du ska åka och det sparar mycket tid.

Energi:

Genom att inte ta in mer saker och annat tidsslukande i ditt liv kommer du snart att återfå lite av den forna energin som du kanske mist lite grann. Hur? Ja genom de övriga punkterna du precis läst igenom. Med mindre utgifter, bättre hälsa, bättre miljö i ditt hem, vetskapen att du gör din del för naturen samt att du lägger ner tid på det som verkligen betyder något – allt det tar bort mycket av den stress, bekymmer och sådant som tar din energi.

Man måste inte bli helt ZeroWaste...

om du inte vill förstås. Utan för oss allra flesta handlar det om att bli mer medveten och att ta kontrollen över ditt liv. Men jag får en kicka av sådana här utmaningar och skulle gladeligen vilja vara 100% ZeroWaste. Men vi har kommit fram till att för tillfället så är 80% ZeroWaste (leva utan avfall och sopor) ett bra mål för oss. Kanske det även du känner att 80% skulle vara rimligt för dig? Men det går bara genom att faktiskt börja vägra lite mer, vägra de saker du inte behöver eller de saker du tror att du behöver!

Köp endast sådant som du och din familj verkligen har ett behov av och som inte tynger ner er, varken hälsomässigt eller tidsmässigt (för man ska lära sig hur den fungerar, sen krånglar den, sen ska den repareras o.s.v), så att tiden till viktigare saker (som familjen, kreativitet, din hälsa och dig själv) blir lidande.

Vad som är viktigare än en bra avfallshantering.

Sverige har världens bästa avfall- och sophantering (vilket jag helt håller med om). Och vissa påstår att vi borde lägga energin där och inte bli av med våra sopor. Men detta som jag skriver om i klartext är det Sveriges avfallshantering också försöker sträva mot. Avfall Sverige uttrycker sig bra på sin hemsida: Att förebygga avfall är högst upp i avfallshierarkin och den nivå som bör eftersträvas att nå ur miljösynpunkt. Ett problem är att ansvaret och möjligheterna för detta i de flesta fall inte ligger hos dem som arbetar med avfall. Vem är det det ligger hos? Jo konsumenten! Så att förebygga sopor (det och minska köttkonsumtionen) är ett av det allra bästa man kan göra för naturen.

v6

Hur gör man det?

Genom att VÄGRA köpa sådant som du inte behöver.

Det behöver inte betyda att du måste gå så långt som att köpa begagnade underkläder eller sluta torka dig med toapapper! Det är i vilket fall inte mitt mål, men det finns alltid något vi kan göra för att dra ner på vad vi förbrukar.

Kolla igenom dina soptunnor. Vad är det du slänger egentligen?

Börja med ett rum i taget. Här kommer några få exempel som kan få dig att börja fundera.

Badrum:

Tops -> de tillför varken något bra för dig eller miljön, bara något vi är intutade med att vi skulle behöva
Tamponger och bindor -> Tygbindor och menskopp! (Jag är supernöjd med min menskopp!)
Rakhyvlar - > Safety Razor
Flytande tvål -> Fast tvål är drygare, renare naturligt och det går att hitta förpackningsfria. Dessutom är det billigare.

Kök:

Plastkassar -> Byt ut mot tygkassar som du återanvänder varje gång du handlar.
Plastfolie -> Folie gjord av handduk och bivax, finns färdiga att köpa eller varför inte prova och gör själv.
Bakplåtspapper -> Silikonmattor som du kan använda om och om eller bara smöra in formen ordentligt, så gör jag!
Hushållspapper och Servetter -> Gör servetter av gamla lakan och handdukar som du inte använder (eller köp seconhand). Dessa går då att tvätta och använda gång på gång.
Plastflaskor -> Byt ut mot en flaska i rostfrittstål eller glas. Det finns ingen ursäkt att köpa vatten i plastflaskor när vi har så bra drickbart vatten!
Prioritera att köpa hem oförpackad och oprocessad mat. Om maten är i glasförpackningar - rengör och spara glasförpackningen = snygg förvaring!

Istället för shopping

- Boka in två-tre dagar per år (ex vår, höst och/eller vinter) som du helt ägnar åt shopping och undvik att däremellan spontan-, impuls- eller småshoppa. Du kommer att märka att de dagarna gör att du köper sådant som du verkligen vill ha, sådant som du kanske planerat och längtat efter. Det kommer kanske även visa sig i minskad ekonomisk utgift (om du lägger ihop 3 dagars shopping med alla utströsslade shoppingtillfällen på ett helt år.) Dessutom tänk på all tid du sparar. När suget att gå och shoppa slår in och det inte är den inbokade dagen, använd den tiden till något annat, umgås med familj, vänner, gå ut i naturen, baka, måla eller sy... Prova så ska du se hur givande det kommer kännas.

- Låna böcker på biblioteket, hyr filmer, byt kläder med dina vänner – det låter kanske gammeldags men du får ut lika mycket nöje och glädje av det som att köpa nytt. Samt att du slipper belasta ditt liv med fler saker och du slipper belasta miljön med att slänga dem när du inte vill ha dem mer.

Så VÄGRA låta dig luras i att tro du behöver allting och VÅGA leva lite enklare för att få mer tid och ro till det som är viktigare i livet.

Välkommen till ditt enklare liv.

Men nu undrar jag, hur har du gjort i din familj för att skära ner på onödig belastning? Har du försökt dig på en ZeroWaste utmaning eller känner du att det är för extremt? Berätta dina tankar i kommentarerna nedanför!

Amanda M

fredag, 05 feb 2016 16:06

Ångest - varför så vanligt?

Jag blir verkligen ledsen att så många i dag, både unga som äldre, har ångest. Varför har det ökat?
Jag kommer här att redogöra för vad det kan bero på och vad man kan göra åt det.*

Först av allt: Vilket samband har ångest med hormoner?

Många människor känner sig stressade, vilket gör att stresshormoner frigörs. Även personer som har ett väldigt lugnt liv kan känna det så. Stress kan även bero på inre faktorer, minnen eller tankar som framkallar rädsla eller stress.

Det kan också vara att könshormoner är i obalans. Stresshormoner och könshormoner har en gemensam nämnare - hypotalamus i hjärnan. Denna är länken mellan det autonoma och det endokrina nervsystemet. Hypotalamus kan liknas vid ett kontrollcentrum som styr och reglerar bildandet av hormoner i kroppen. Kroppen strävar hela tiden efter att ha homeostas, eller jämvikt.

Störningen

Menscykeln är ett exempel på att det måste fungera mellan hypotalamus och hypofys (som styr över sköldkörtel – binjurar – äggstockar). Om detta system störs av stressignaler kan inte kroppen dirigera hormonerna rätt. Det är som en orkester där dirigenten hela tiden blir störd av mobiltelefon, eller folk som pratar med honom. Han dirigerar fel för han blir störd.

En del kvinnor upplever ångest under vissa dagar i menscykeln (ex efter ägglossning), oavsett vad som pågår i deras liv. Hormonerna östrogen och progesteron som bildas skall vara i balans med varandra. Obalans är vanligare i dag än tidigare eftersom kemikalier och miljögifter tar sig östrogenliknande uttryck i kroppen. De kopierar de kroppsegna östrogenerna och kommer på så sätt i obalans med progesteron, vilket gör att det ofta finns för mycket östrogen i förhållande till progesteron.

I klimakteriet kan detta system bli än mer obalanserat så signalsubstanserna inte tillverkas i rätt mängd. En del får mer huvudvärk, svettningar och just ångest för att nämna några problem.
Östrogen är i sig förknippat med signalsubstanserna som jobbar med lugn, ro och välbefinnande i kroppen, som serotonin och GABA.

Hur kommer man till rätta med problemen?

Att bara tillsätta hormoner är långt ifrån alltid tillräckligt. Vi har sett att en rening av levern för att rensa bort dåliga överskottshormoner är viktigt för att sedan kunna tillföra det kroppen behöver, i rätt mängd.

Många har fortsatt ångest trots att de tar läkemedel. Då kan GABA och Teanin ha en balanserande effekt på sinnesstämning, som vid ångest. Teanin integrerar oftast inte med läkemedel - den är säker att ta (förutom vid intag av medel mot Parkinsons, epileptiska medel, eller dopaminfrisättande läkemedel).

Teanin har visat sig mycket bra för många studenter genom att den ökar koncentrationen och förstärker minnet och minskar ångesten. Teanin gör att det blir ett jämnt blodflöde till hjärnan.

Teanin i kombination med läkemedel och örter

En kombination med B-vitaminkomplex, magnesium och passiflora (och man kan lägga till Bachsblomsterdroppar Rescue Remedy) har visat sig ha fina och läkande egenskaper för ett utmattat nervsystem.

Användningsområden:

 • · Innan man kör till jobbet om man vet att dagen kommer att bli stressig eller bilresan är stressig.
 • · Inför stressiga uppdrag, hålla föredrag, skriva prov, flyga flygplan om man är flygrädd, besöka tandläkaren om man är rädd för det.
 • · Akutintag om man har stressrelaterad huvudvärk.
 • · 30-60 min innan läggdags om man har svårt att somna.
 • · Inta 100-200 mg några gånger om dagen några månader om du behöver för att hjälpa dig komma ur och hantera ångest.
 • · Som stöd för ett lågt immunförsvar i kombination med andra vitaminer och mineraler, kan det hjälpa dig att klara av stress och utmattning.

Om du skall börja att ta teanin, börja med en låg dos, 50-100 mg och öka doseringen efter hand. Den finns att få i olika storlekar. Effekten av teanin från pulver märks ofta efter 20-40 minuter.
Vid stress - 200 mg /dag

Vid akut stress och trauma 200 mg 2-3 ggr per dag

För bättre sömn - 200 mg 30-40 min innan sänggåendet och ta gärna magnesium, kalcium, kamomill i te- eller droppform, lavendel, eller passiflora.

/Christina

*En del av dessa fakta är hämtade från Näringsmedicinsk tidskrift nr 6, 2015

Publicerad i Hälsoartiklar

Jag bara älskar allt som har med Choklad och Pepparmynta att göra - och allra helst tillsammans.

Jag till och med drömde om att jag köpte en kartong med After Eight inatt. En liten besatthet med andra ord. Men att köpa en färdig After Eight eller annan överprocessad choklad med massa socker i sig är inget jag gärna vill göra i verkliga livet. Hellre då göra egna godsaker som jag kan äta flera stycken av utan att må dåligt över eller utsätta min kropp för skadliga ämnen. 

Tvärtemot den färdigprocessade bekvämlighetschokladen i butiken så är de här ingredienserna bra för oss. Rå Kakao innehåller bland annat rikligt med magnesium, och både cashewnötterna och kokosoljan innehåller bra fetter för oss. Pepparmintsoljan stimulerar matsmältningen bland annat. 

Så dessa små underbart ljuvligt goda godbisbitarna är helt perfekta för att mätta mitt sug, det enda problemet med dem är att de tog slut alldeles för fort... Men det kan vi enkelt råda bot på, dags att göra nya!  

Kilcka här eller på bilden för att ta dig till receptet:

Mint-

Publicerad i D.I.Y (do it yourself)

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Nyhetsbrevet

Häng med oss och få information och inspiration till ett hälsosamt och sprudlande liv.

Chat

Scroll to top