rorelse

tisdag, 29 sep 2015 00:00

Månadens Inspiratör: Christina Sjöqvist

Skrivet av

Den här månaden är det en alldeles särskild intervju som skett. Det är nog min absoluta favorit av alla inspiratörer vi haft hittills. Det är nämligen min mamma. Min kära mamma som inte bara gav liv till mig utan också som gav mig livskvalité genom att fortsätta kämpa för mig när det verkade hopplöst. Hon berättar mer om det i intervjun. 

Men förutom att hjälpa mig har hon även hjälp hundratals andra med att komma till rätta med sina olika hälsoproblem. Det kan vara alltifrån hjärt-kärl-problematik och utbrändhet till barnlöshet, värk och magproblem (det sistnämnda är nog den allra vanligaste orsaken till att folk kommer till henne). Hon delar gärna med sig av sin enorma kunskap om människans biologi och jag har lärt mig mycket av henne. Men hur hon orkar det förstår jag inte, att hela tiden ge och ge av sig själv till andra. Men jag har på första parkett sett hur hennes starka kärlek till sina medmänniskor är det som driver henne varenda dag att göra allt hon kan för andra. Så jag är mycket stolt över att få presentera min mamma: Christina Sjöqvist som driver Må Bra Invest och även är VD på 5Code

5CODE: Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till närings- och fytoterapeut?

Christina: Kort sagt: därför att sjukvården inte hjälpte oss när vår dotter var sjuk.
Men den längre förklaringen är denna:. Jag utbildade mig till massageterapeut 1995 och fick då lära mig mycket om kroppen. Jag var ute på olika företag och masserade personalen. Personerna jag masserade kände sig bättre men jag upplevde att det var rätt så kortsiktigt. De hade lika ont igen efter några dagar. I den vevan gick jag på olika föredrag om hälsa som Helhetshälsa höll. Jag blev mer och mer intresserad av det som händer inne i kroppen – den inre biokemin, och jag gick sedan några heldagarsutbildningar som handlade om mineraler och vitaminer. Då började jag rekommendera en del av de kunder som jag masserade och som jämt hade ont i kroppen att ta bl a magnesium, och efter några veckor kändes deras kroppar annorlunda – mjukare muskler och de hade mindre ont. Effekten av massagen höll också längre.

Men beslutet att utbilda mig kom när min dotter blev jättedålig i magen. Hon hade varit dålig i ca 3 år och vi hade inte fått någon hjälp inom sjukvården, trots besök hos minst 10 läkare, varav en del av dem var specialister inom mage och tarm (Trelleborg, Lund och Malmö). Men när de inte hittade felet så trodde de att det berodde på psyket, att hon var mobbad i skolan, eller problem hemma. Detta stämde inte.

Det gjorde att jag slutligen beslöt mig för att utbilda mig till närings- och fytoterapeut. Jag kommer ihåg hur jag frågade alla mina lärare på skolan vad de trodde kunde vara fel på min dotter. Men de kunde inte säga det eftersom de inte hade träffat henne. Men de rekommenderade oss att skicka ett avföringstest till ett laboratorium i USA. Så det gjorde vi fastän hon lämnat avföringstest i Malmö till MAS, där de inte hade sett något. Men i svaret från USA visade det sig att hon hade amöbor, parasiter och 4 potentiellt patogena bakterier. Detta var en chock för mig, jag glömmer det aldrig! Vi gick tillbaka till en av läkarna vi tidigare hade träffat för att visa provet och vad man hade kommit fram till i USA. Han började ifrågasätta detta laboratorium och frågade vad de hade för kompetens. Vi behövde att han skulle skriva ut ett läkemedel för amöba men det satt hårt inne. Till slut fick vi ändå med oss ett recept, Amanda fick läkemedlet och amöborna dog. Parasiter och bakterierna gav vi örter för att få bort. Det tog ca 4 månader för att hon skulle bli bättre och ytterligare lite längre tid innan hon var stark. Hela årskurs 8 gjorde hon från sängen.

Jag är glad att jag lärt mig detta arbete annars vet man inte vad som hänt med min dotter. Förmodligen hade det blivit en inflammerad tarm och en påse på magen efter några år.

5CODE: Vad märker du har hjälpt många med att få bättre hälsa?

Christina: När de ändrar kosten blir det ofta en stor förändring. Det kan vara allt från att sluta med mjölk och gluten till att inte äta så mycket färdiglagad mat, eller att sluta äta godis och annat med socker. Det är ofta så att om de börjar med en förändring så kommer ofta en förståelse att det är inte så svårt. Mår de då bättre har de mer ork att ta tag i nästa förändring. Men om någon kommer till mig och tror man skall få ett piller för sina problem utan att göra något annat fungerar oftast inte behandlingen lika bra.

Jag ser det som att en viktig del i mitt jobb består i att försöka att inspirera människor att göra livsstilsförändringar. Det behöver inte bara vara maten utan det kan handla om att röra på sig mer, ägna sig lite åt någon hobby eller annat som gör att man kan bli gladare.

5CODE: Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du ofta stöta på hos andra människor?

Christina: "Jag äter en bra kost och jag får i mig det jag behöver av vitaminer och mineraler." En del som är sjuka säger ibland att "jag har testat allt." När man då frågar dem om de har testat att ändra sina matvanor, har de ofta inte gjort det. En del har hört att läkare säger att det är "farligt" att blanda skolmedicin med vitaminer och mineraler vilket är helt fel; ibland ökar behovet av just vitaminer och mineraler då många mediciner tär på kroppens mineraldepåer. Mediciner gör också att kroppen blir försurad och med det uppkommer en hel del andra problem. Vi som jobbar med näringsterapi är utbildade på just vitaminer och mineraler – läkare är inte det.

5CODE: Har du några särskilda hälsorutiner som du värdesätter?

Christina: Jag försöker fasta 1-2 ggr per år för att rensa systemet. Jag känner mig ofta så mycket piggare efter en sådan vecka. Har jag inte möjlighet att helfasta tar jag några veckor med halvfasta, då jag dricker något för att rena kroppen och äter under de veckorna mer grönsaker, sallader och soppor.

5CODE: Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?

Mat skall vara god, enkel att göra och nyttig. Den filosofin försöker jag att leva efter. Mat som jag lagar dagligen får inte ta lång tid, ca 10-30 min. (ev. koktid eller ugnstid ej medräknat.) Men festmat eller mat i helgerna får ta längre tid att göra. I mitt hushåll har vi inget mjöl av vete, korn och råg, inget vitt socker eller mjölk. Den mjölkprodukt jag ibland använder är laktosfri yoghurt, smör som vi gör ghee av och ibland någon vällagrad ost. Vi försöker att äta vegetariskt ett par dagar per vecka. Jag är inte vegetarian men äter varken fläsk eller kyckling. När jag äter kött vill jag helst att det ska vara naturkött eller viltkött.

5CODE: Tar du några kosttillskott?

Christina: I så fall, vilka anser du är viktiga för dig att regelbundet ta? Ja trots att man skulle önska att man kan få allt man behöver i maten vi äter, så vet vi att våra jordar är utarmade. Vi får inte i oss det vi behöver. Personligen tar jag ett kombinationstillskott med D- och K-vitamin. K-vitamin är bra då det rensar blodkärlen. Jag tar nästan alltid magnesium/kalcium och ibland Q10. Om jag känner mig stressad och uppe i varv tar jag en extra magnesiumtablett. Ibland tar jag SuperGreens, ett näringspulver som jag blandar i vatten och dricker – den innehåller massor med bra mineraler, och så stödjer jag kroppen med Omega-3. Sen kan det hända att jag tar en kur då och då för något speciellt som jag känner att kroppen behöver.

5CODE: När livet är oerhört jäktigt och stressigt, hur gör du för att ändå äta och leva hälsosamt?

Christina: Jag tycker det är bra att göra storkok och att frysa in. Har man inte tid att laga mat någon kväll finns det alltid något man kan ta fram på morgonen för att det skall tina upp. (Naturligtvis har jag ingen mikro). Har jag ändå inte hunnit ta fram något har jag alltid några grönsaker i frysen som lätt går att göra en soppa eller gryta på. Det är sånt som inte får ta för lång tid.
Ett exempel från igår: Soppa på lök, kål, sötpotatis. Lite tomatkross i. Det blev en jättegod soppa den räckte i 2 dagar och tog inte lång tid att göra.

5CODE: Under vinterns mörka månader, vad gör du för att känna dig motiverad att leva hälsosamt?

Christina: Jag tar alltid D-vitaminer, det är ju solvitaminet. Jag känner att man är mycket piggare då. Jag försöker också att ta någon extra promenad – det är så lätt hänt att man bara hamnar framför TVn. Men som väl är har vi en hund som tvingar ut oss.

5CODE: Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt, har du några knep för att hålla hemmet och din familj så giftfri och naturlig som möjligt?

Christina: Bra produkter som man kommer långt med är: Såpa, ättika, bikarbonat och mikrofiberduk. Jag har så lite kemikalier som det går i mitt hem. En sprayflaska med en blandning av såpa och ättika till badrummet rengör väggar och vask. Såpa går bra att ha till de flesta golv. Bikarbonat är också användbart till toastolen eller andra ställen som behöver skrubbas.

5CODE: Vilka 5 steg till hälsa tycker du är viktigast?

Christina:

  1. Att vara glad
  2. För att vara glad måste kroppen vara i bra skick. Då äter jag bra mat, helst ekologiskt, och bakar glutenfritt bröd. Jag ser också till att dricka ordentligt med vatten.
  3. Äta kosttillskott.
  4. Försöker röra på mig, minst 20-30 min promenad var dag, och på helgerna något längre.
  5. Kommer ihåg att den andliga biten av livet också är viktigt för hälsan.

5CODE: Skulle du vilja dela med dig av ett av dina goda recept?

Christina: Jag tycker det är kul att baka! Här är ett recept som det blir 2 goda limpor av:

Ingredienser:

4 dl bovetemjöl*
4 dl teffmjöl grovt eller fint, går med vilket som*
2 dl linsmjöl*
2 dl Glutenfria havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl potatismjöl
4 tsk salt
1 dl psylliumfröskal eller husk
4 msk pofiber
100 gr jäst
12 dl vatten
2 msk rapsolja
1 dl oprocessad agavesirap eller honung (det går bra att ta mindre)
2 äggvitor (detta har jag missat ibland och det blir ingen större skillnad)

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i degblandare.

Blanda in jästen med lite ljummet vatten, häll sedan ner rapsolja och äggvita i vattnet och tillsätt det till de torra ingredienserna.

Det är bra om man bearbetar degen en stund, ca 5 min i maskinen.

Flytta över degen till brödform ca 1,5 liter. Tryck till med en våt hand, strö över lite solrosfrön och låt jäsa i 20 min under bakduk.

Sätt ugn på 230 grader och ställ en tom plåt nederst och sätt lite vatten på den.

Sätt in brödet i övre delen på ugnen. Dra ner värmen till 200 grader och grädda brödet i 1 timme.

Sen får det stå och kallna i en dag under bakduk.

Jag skär alltid upp hela brödet för att sen bara ta fram från frysen det som behövs.

Jättegott och saftigt bröd.

*Det går bra att ta andra mjölsorter som rismjöl och durramjöl, bara man behåller mängderna.
Till 2 bröd har jag då haft 4 dl rismjöl och 6 dl durramjöl istället för bovete, teff och linsmjöl.

Tack så mycket Mamma för att du ställde upp på den här intervjun. 
Vill ni läsa mer om hennes verksamhet, kika då in på mabra.se
Du kan även följa henne på facebook.

Nu över till dig: Vem är din största hälsoinspiratör? Har du någon som hjälper dig att hålla motivationen uppe när du är nere? Någon som ser hur du mår och hjälper dig? Har du gått till en näringsterapeut eller liknande? Vilken sorts hjälp är du tacksam för att du fått?

All kärlek till er alla

Amanda M

måndag, 31 aug 2015 00:00

Månadens Inspiratör: Viktor Ingemarsson

Skrivet av

Fotograf: Johan Pettersson och Martin Aurgus

En av av våra favoritbröllopspresenter vi fick var ett presentkort på St. Jörgen Park spa i Göteborg, där provade vi på den riktigt härliga "Sparitualen" som fick oss att bli riktigt avslappnade och gav oss skön återhämtning. Men hur bra sparitualen än var så var det något som var ännu bättre, nämligen den råa lunchbuffén. Det var helt klart bland våra bästa smakupplevelser. När vi tackade kocken tipsade han oss om att följa honom på sin instagram, vilket vi också gjorde. Där har vi kunnat fortsätta bli inspirerade av alla han matkreationer. Så vi är verkligen riktigt glada över att denne fantastisk duktiga, hälsosamma och en av Sveriges främsta rafood-kock, Viktor Ingemarsson, är denna månadens inspiratör hos oss. I intervjun som följer delar han med sig av sina tankar kring hälsa och hans hälsorutiner för att även inspirera er. 

5Code: Hur kommer det sig att du valt att leva på det sättet som du gör idag?

Viktor: Ja det var en fin fråga som inte har ett kortare svar, Skratt. Men man kan väl säga så här att de flesta av oss kommer till en punkt i livet då vi känner att vi gör något som inte är hållbart i vårt levande. För mig så levde jag ett liv med mycket festande när jag var yngre och när man jobbar i Restaurang branschen så är det inte ovanligt att man dricker lite mer än vad normen gör, för man brukar säga att det är normalt i den branschen. Matrutiner bestod oftast av att man åt på stående fot, och då sällan det bästa för själen.

Men när jag tillslut fick magkatarr och började gå in i väggen av att ha en dataspelskarriär samtidigt som jag jobbade mer än heltid fick jag ett uppvaknande och slutade med allt jag gjorde, tog två månadslöner och åkte till Indien för att få perspektiv på livet.

Att bli nykterist och vegetarian var ett självklart val när man befann sig i ett land med 500 miljoner vegetarianer. Jag fick upp ögonen för kosten och började utöva yoga dagligen.

När jag sedan kom hem till Sverige var jag en helt annan person. En person med ett "purpose" och vision. Jag skulle inspira människor till att äta mer grönsaker och på den vägen började allt.

Många identifierar mig som en person med omöjlig energi och driv, men med rätt kost och träning så ökar livsenergin nästan för alla. I dag är jag inte helnykterist eller helt raw vegan. Men jag väljer mina tillfällen, som man säger. Vegan och nykterist till vardags, men vid tillställningar väljer jag att blanda mig in i det sociala sammanhanget. Att vara extrem leder sällan till inspiration för dem som följer "normen" eftersom man då istället kan möta ett direkt motstånd genom ord som hälsovård, vegan, raw food, buddism etc. Istället vill jag möta människor utan att jag har en etikett på mig.

Men som svar på frågan varför jag lever som jag gör i dag så har jag aldrig mått bättre och aldrig känt mig mer levande. Men jag ångrar inget jag gjort i mitt liv men som en klassiker som avslut så skulle jag aldrig göra om det.

5Code: Har du några särskilda hälsorutiner som du värdesätter och använder dig av dagligen?

Viktor: Absolut har jag det. Jag brukar alltid andas med magen ett par gånger och göra en kort morgonmeditation. Och när jag är hemma i Göteborg så startar jag sällan dagen utan min gröna smoothie med massor av koriander i.

5Code: Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?

Viktor: Jag är övertygad om att vi alla mår bättre av att äta grönsaker och genom en större andel vegetarisk/vegansk kost hjälper vi både jorden och oss själva till ett bättre och mer hållbart levande.
Det betyder inte att jag anser att alla behöver vara "all in". Men äter vi alla några mål i veckan som är vegan så tror jag att många av våra hälsoproblem idag skulle minskas.

5Code: Tar du några kosttillskott? I så fall vilka anser du är viktiga för dig att regelbundet ta?

Viktor: Som importör av råvaror är jag lyckligt lottad att kunna välja bland nästan alla super foods som går att få tag på i Sverige i dag. Cacaobönor, gurkmeja, gojibär, chiafrön och kallpressad kokosolja, för nämna några. Både för smak och näring är konsumtionen stor av dessa råvaror i mitt skafferi.

5Code: Vilken form av träning föredrar du och varför kan du rekommendera den till andra?

Viktor: Jag är ju lite av en naturnörd och älskar att vistas i naturen så ofta jag kan och hinner. Jag tror att träning som sker utomhus och i naturen ger mer än bara ett bra träningspass inomhus - höra fåglar kvittra, njuta av solnedgången i samband med en löprunda etc.

Men träningen jag utför ett par gånger i veckan är klättring. Gym i all ära, men klättring är verkligen en helt magisk träningsform för hela kroppen. Och det finns för alla nivåer.Nu senast var jag i Norge och klättrade en 400m bergsvägg. Den pirrande känslan och självförtroende-boost har jag inte funnit någon annanstans. Det har varit mitt mål i många månader att ta mig upp för den här bergsväggen. Att ha ett mål med sin träning motiverar en också att göra övningar som man inte alltid favoriserar. Och slår man ihop allt så är klättring i min mening det ultimata haha.

Har du inte provat? Go for it!

5Code: Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du ofta stöta på hos andra människor?

Viktor: Vi kör en klassiker på en gång! "Men hur får du i dig proteiner och alla vitaminer? Klarar man verkligen sig på att äta så mycket grönsaker?" Svar: "ja och ja och ja", det gör man. Konstigt nog brukar de som ställer frågan få frågan tillbaka från mig i ett skratt.

En annan viktig aspekt att ta upp är att väldigt många människor vill tillhöra en mat-grupp idag. Så som LCHF, Rawfood, vegan, paleo etc. i stället för att lyssna på sin kropp - vad den mår bäst av. Att bara äta raw food kan vara svårt för mångas magar och vissa behöver även äta lättare mat för kompromissa. Som kokt quinoa och råris.

Det är ingen tävling vem som är nyttigast utan lyssna på din kropp och testa dig fram.

5Code: När livet är oerhört jäktigt och stressigt, hur gör du för att ändå äta och leva hälsosamt?

Viktor: Att ta med sig mat när man är på resande fot är nyckeln till mitt relativt hektiska karriärs liv. Jag har nästan alltid med mig chiapudding i väskan och någon flaska smoothie. Quinoa och avocados konsumerar jag i massor, haha.

Men visst är det svårt ibland när det inte finns alternativ ute på vägarna eller i små städer. Men det är ju därför vi inspiratörer finns; för ändra på detta. Jag vill göra hälsokost tillgänglig för alla. Och jag har en del intressanta uppdrag framför mig - att förändra snabbmatskulturen och maten som finns utmed vägarna.

5Code: Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt och har du några knep för att hålla hemmet giftfritt?

Viktor: I mitt kylskåp försöker jag verkligen att använda allt som finns där för undvika att slänga mat. Och någon gång i månaden bjuder jag hem vänner för bjuda på mat när jag märker att jag har för mycket grönsaker i kylen, skratt.

Men även att välja ekologiskt är ett självklart val för mig. Jag köper många av mina råvaror i lösvikt och förvarar dem i glasburkar hemma i skafferiet.

Sedan när det gäller möbler och inredning kommer mycket från skogen och secondhand.

5Code: Om du skulle vilja sammanfatta: Vilka 5 steg till hälsa tycker du är viktigast?

Viktor:

  1. Älska dig själv.

  2. Var dig själv, alla andra är ju upptagna.

  3. Köp en blender.

  4. Andas med magen ett par gånger om dagen. De där 10 djupa andetagen, det ligger något i det.

  5. Ät mer grönsaker än något annat.

5Code: Så Viktor, du är en person som har många järn i elden hela tiden och det är alltid kul att få höra vad som står i din agenda.

Kan du berätta lite om dina projekt du håller på med just nu?

Viktor: Du, det här kan bli en ganska lång intervju haha. Du har helt rätt, jag är en person som har många järn i elden. Vi alla är olika och vissa mår bra av att göra en sak och vissa mår bra av att göra många saker. Jag tillhör ju helt klart det sistnämnda.

Självklart vill jag dela med mig av mina projekt som jag gör idag. Jag kom nyligen från Sthlm där vi plåtade de sista bilderna för min kommande bok som släpps i mars nästa år. Det blir runt 60 recept och jag samarbetar med några forskare som skriver näringslära om råvarorna jag använder i boken. Dessutom kommer det finnas en hel del inspiration från naturen - hur vacker den är, speciellt från de gömda skatter som jag tar mig till ibland. Så håll utkik i butikerna. Den kommer finnas överallt hoppas jag!

Ett annat projekt som jag arbetar med är att tillsammans med ett skönt gäng människor från hela världen skapa ett nytt råvarumärke som heter Mother Earth.
Det är ett 100 % ekologiskt råvarumärke som är ett Direct Trade-koncept. Genom att handla direkt från bönderna så får bonden mer betalt, vi får bättre kvalité och hållbarhet till ett bättre pris. Så vi alla vinner på det. Till hösten börjar vi smyglansera vårt märke och hoppas att människor gillar vår story och företagsidé; och framför allt att de blir överraskade av våra underbara råvaror.
Hemsidan är under uppbyggnad och lanseras i slutet av september. Men vi finns redan på Facebook och instagram såklart.
@motherearth.bio
facebook: Motherearth.bio

Förutom detta så driver jag och min vän cateringfirman www.rawfoodcatering.se som är precis vad namnet antyder att det är. Vi är verksamma i Västra Götaland för alla som vill ha raw food-alternativ på sina event och parties.

Ett annat projekt jag är delaktig i är www.gronakassen.se
Tillsammans med Göteborgs härligaste ekologiska grönsakshandlare har vi skapat en ekologisk och vegansk matkasse med veckorecept och underbara råvaror. "Det behöver inte vara svårt att laga vegetariskt och nyttigt" var vår gemensamma tanke och för drygt en månad sen rullade de första kassarna ut och vi har fått ett underbart mottagande av våra kunder. Helt fantastiskt att Sverige har vaknat och vi får vara en del av människors vardag.

Jag är så tacksam att jag har fått ihop ett så skönt team av underbara medarbetare, som gör att vi på rawchefviktor kan ta emot uppdrag från så många härliga entreprenörer med drömmar och idéer.
Som www.hjartatjuiceri.se till exempel som jag fått äran att vara smakkonsult till och skapa mina egna juicer.
Och fler blir det. Men det är lite för tidigt att nämna haha.

Så en man med många bollar i luften. Det är jag det. Men jag älskar det och jag brukar säga till mig själv att är det någon som ska göra just detta så är det nog jag. Living my dream.

Ni får gärna följa mig på mina sociala plattformar för mer inspiration om hälsa och livet.
instagram: @rawchefviktor
Facebook: https://www.facebook.com/Viktor2Ingemarsson?fref=ts
Hemsida: www.rawchefviktor.com

Jag bjuder på ett favorit recept från min Itunes kokboks app Raw & Delicious

Green asian dream delux

2 pers

4 stora blad grönkål (utan stjälk)
1/2 knippe koriander
1/3 dl ingefära (ca 2 cm)
1 dl mango
2 dl ananas
1/2 dl kokosolja
1 tsk gurkmeja
70 g spenat
1 msk chiafrön
1/2 dl solroskärnor (blötlagda 4 h)
3 dl vatten

Det här är kanske min absoluta favoritfrukost under vinterhalvåret. Koriander i smoothie är verkligen något extra. För att göra den här smoothien är det bra om du har tillgång till en höghastighetsblender då det är mycket fibrer som skall rivas sönder. Annars går det lika bra att skära alla ingredienser i mindre bitar innan man mixar samman dem.

Blötlägg solroskärnor ca 4 h. Ta bort stjälken på grönkålsbladen. Skär alla ingredienser i mindre bitar och mixa till önskad konsistens i en blender / kannmixer. Häll upp i glas och njut.

Grönkål är rikt på många näringsämnen och anses vara näst intill en "superfood". Den innehåller bl.a. B12, B6 vitaminer, C- och E-vitamin, betakaroten, folsyra, lutein, kalcium, järn och kisel.

Tack så jättemycket Viktor för att ha delat med dig med detta, vi önskar dig all lycka med alla dina projekt och framtida projekt!

Amanda M

måndag, 22 jun 2015 00:00

Månadens inspiratör: Linda från Raw Food House

Skrivet av

Fotograf: Peter Westrup

Raw Food är ett begrepp som snart var och varannan känner till. Det är helt inne nu och i många trendiga hushåll görs det både råa kex, bollar och tårtor.

Personligen kom jag i kontakt med konceptet raw food när jag gick i gymnasiet. Smoothiesar var redan en ständig kompanjon till mig och jag hade snuddat vid termen "Levande föda" i flertalet av mammas alla hälsoböcker. En gång kom hon hem med en receptbok full med raw food-läckerheter och jag började experimentera och köpa carob och andra superpulver jag kunde få tag på (då var inte utbudet lika enormt som idag). Men som mycket annat i mitt liv tappade jag snabbt intresset när annat kom i min väg. Tills den dag jag och min pojkvän tillsammans gjorde en stor förändring i vårt liv att verkligen LEVA HÄLSOSAMT – inte bara läsa om det och tro att vi kunde allt om det. Nu sattes experimenterandet snart igång med all sorters nyttigheter med Raw Food allt som oftast på menyn.

När sedan bröllop stundade så ville vi att alla våra gäster skulle må lika bra som vi gör (åtminstone för en kväll) och bjöd på en grön, mjölk-, gluten- och sockerfri bröllopsmiddag. All mat vi bjöd på höll den standard vi så noggrant försökt eftersträva. Men höjdpunkten var ändå, som sig bör vara, vår bröllopstårta!

MY ESCAPE

Visst är den vacker. Och så fantastiskt god (och för att inte tala om mättande och tillfredsställande..).

Kreatören bakom denna ljuvligt underbara hälsosamma skapelse är Linda, ägare till det übermysiga Raw Food House i närheten av Triangeln i Malmö. Vi har vid ett flertal tillfällen unnat oss en näringsrik lunch hos henne och alltid gått därifrån med ett stort leende på våra läppar.

Jag är oerhört glad över att Linda ville vara med och berätta lite om sig själv, hennes hälsoresa och hennes företag som hon verkligen driver med hela sitt hjärta och sin själ.
Så läs vidare och inspireras av en av våra inspiratörer.

Westrup 140821 3423

Fotograf: Peter Westrup

5Code: Hur kommer det sig att du valt att leva på det sättet som du gör idag?

Linda: Jag har varit intresserad av vegetarisk kost och hälsa sedan jag var 18 år då jag slutade och äta kött. Då startade min vegetariska resa. Jag började experimentera i det vegetariska köket mer och mer och kände att jag hittade hem. Smaker och råvaror som var så härligt fräscha var en stor njutning för mig. Sedan 10 år är äter jag rawfood till största delen. För mig är det viktigt att äta ren och oprocessad mat som är full av näring och livskraftig, det ger mig så mycket energi och glädje i livet.

5Code: Vad fick dig att starta Raw Food House och hur ser dina och restaurangens framtidsplaner ut?

Linda: Jag öppnade Rawfood house för 4 år sedan och det har varit succe sedan dagen vi slog upp portarna, det var många människor som hade längtat efter en restaurang som erbjöd maten i sitt naturliga tillstånd. Vi hoppas att kunna öppna fler ställen snart. Men först upp är min första receptsamling som kommer ut under sommaren som heter Rå mat.

5Code: Hur startar du din dag, har du några särskilda morgonrutiner som du värdesätter?

Linda: Jag startar min dag med ett stort glas ljummet vatten ca 5-6 dl. Sedan tänker jag på 3 saker jag känner mig tacksam för idag. Gör någon form av fysisk aktivitet som yoga, morgon promenad med min hund eller tar jag en löptur, det är så skönt att få igång kroppen direkt på morgonen, det ger energi åt hela dagen.

5Code: Tar du några kosttillskott? I så fall vilka anser du är viktiga för dig att regelbundet ta?

Linda: Jag tar inga tillskott alltid utan varierar dem. Omega 3 tillskott i form av hampafröolja, msm i perioder jag tränar mycket och även D- vitamin alla mörka vintermånadern samt B-vitaminer ibland

5Code: Vilken form av träning föredrar du och varför kan du rekommendera den till andra?

Linda: Yoga som nummer ett. Snabba promenader och löpning. Simning är oxså skönt i havet när temperaturen tillåter. Jag är även vinterbadare och ser det som ett fantastiskt sätt att hålla mig frisk.

5Code: Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du ofta stöta på hos andra människor?

Linda: Äter du bara kall mat? Är en fråga. Nej, jag äter inte bara kall mat även om jag äter rawfood. Jag brukar krydda maten lite extra under vintermånaderna och även värma upp tex soppor till 42 grader när jag är frusen.

5Code: När livet är oerhört jäktigt och stressigt, hur gör du för att ändå äta och leva hälsosamt?

Linda: Jag försöker att vara extra noga med min meditationsstund varje morgon där jag laddar inför stressiga dagar och så dricker jag stora mängder av gröna juicer, de fyller kroppen med mycket näring och går även snabbt att få i sig ☺

5Code: Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt, har du några knep för att hålla hemmet och din familj så giftfri och naturlig som möjligt?

Linda: Jag är oerhört noga med att ha mitt hem så kemikaliefritt som möjligt. Jag använder endast naturligt nedbrytbara städproduker. All kosmetik är helt naturlig och oftast sådant som jag kan äta ex ansikts-masker av avokado och kokosolja. Vi äter endast ekologisk mat och handlar våra möbler och kläder på second hand. Vi ha förmånen att kunna bo på landet som gör att en del av maten dessutom är egenodlad. Jag njuter av att kunna leva med ett kretslopps tänk och komposterar mitt matafall för att sedan gödsla mina odlingsbäddar med året efter.

5Code: Du har en ny receptbok på gång som vi verkligen ser fram emot att bläddra och inspireras av. Skulle du vilja berätta lite om den?

Linda: "Rå Mat" är en receptsamling på ca 100 av mina bästa recept från de första 3 åren på rawfoodhouse. Recepten kommer att komma i en box indelade i olika kapitel som tex, frukost, lucnh /middag, desserter, snacks, varmt, fermenterat och smoothies och juicer mm. Det är delikata recept på råa rätter smaksatta med massor av örter och kärlek. Jag har fått frågan 1000 tals gånger om att dela med mig av våra delikata recept, här kommer de snart!

5code: Även om vi alla är unika individer och måste hitta vår egen väg så finns det ändå några gemensamma komponenter man bör ta. Vilka 5 steg till att uppnå hälsa tycker du är viktigast?

Linda:

  1. Det viktigaste är att vi har en kommunikation med oss själva. Starta att lyssna inåt och känna efter vad vi mår bra av att äta.

  2. Ta aktiva val i din vardag som du vet leder dig till en bättre hälsa, det finns inga genvägar.

  3. Tänk lägg till sunda vanor. Ex börja göra gröna smoothies några dagar i veckan.

  4. Ta bort de tre vita gifterna socker, mjöl och mejeriprodukter.

  5. Bli bästa vän med dig själv, det är med dig själv du ska leva resten av ditt liv.

  6. Känn tacksamhet och påminn dig varje dag över vad som gör dig tacksam i livet!

  7. Ställ dig på huvudet ibland, det hjälper dig att få perspektiv på ditt liv.

Tack kära Linda för att du delade med dig av ett smakprov på ditt liv, din kunskap, din kunskap om hälsa och sist men inte minst nu också dina recept!

 

Ett utdrag från boken "Rå Mat":

Recept 4-6 fram

Recept 4-6 bak

Nu över till dig: Har du provat Raw food någon gång? Kanske i samband med en detox eller kanske du bara har stött på det i dina receptsökningar? Dela med dig om din erfarenhet, hur smakade det och hur mådde du efteråt? Eller ställer du dig skeptisk till konceptet? Berätta om dina tankar.
Hur det nu än är så tänkte jag tipsa alla som inte känner till Raw Food att prova på, kanske med ett besök på Raw Food house i Malmö. Eller om du känner till det men ställer dig skeptiska inför konceptet att - testa även du. Och till alla ni som håller på med det - fortsätta din fina strävan efter en bättre hälsa och ett bättre samhälle!

Jag vill önska er alla en fortsatt trevlig och hälsosam vecka.

Amanda

måndag, 25 maj 2015 00:00

Månadens inspiratör: Nilla

Skrivet av

Har ni hört talas om Nillas Kitchen? Inte? Då har ni minsann missat något. Det var min man som tipsade mig om henne för något år sedan när vi fortfarande var i uppförsbacken med att lära oss laga gott utan gluten, mjölk och socker. Snabbt blev hennes hemsida en favorit och är det fortfarande. Även om jag nu oftast komponerar ihop egna recept, så orkar inte hjärnan tänka ibland och då är det så skönt att luta sig tillbaka på andras fantasi och njuta av deras kreationer - helt med gott samvete. Jag kan varmt rekommendera bl.a. hennes havrefrallor, midsommartårtan och nya kreationen bananlakrits

Så vi är väldigt glada att Nilla, som är en personlig inspiratör till oss, ställde upp på en intervju och delade med sig av sin kunskap, erfarenhet och kloka råd.

5code: Hur kommer det sig att du valt att leva på det sättet som du gör idag?

Nilla: Mitt matintresse har jag med mig hemifrån, att man ska äta bra, rejäl mat lagad hemma på bra råvaror. Vi åt aldrig halvfabrikat och nästan aldrig snabbmat när jag växte upp. Men trots det så upplevde jag sedan tidig tonår smärtor i kroppen, humörsvängningar och ADD-liknande symtom. Det var något jag levde med, som jag trodde var normalt, och det var först när symtomen förvärrades runt 30-strecket som jag var tvungen att börja söka efter svar på varför jag mådde som jag gjorde. Smärtorna i musklerna blev helt enkelt för påtagliga. Jag gick i sjukgymnastik 30 år gammal och kände mig som 90 i kroppen.

Jag gjorde flera förändringar som ledde till att jag mådde bättre, jag slutade röka, dricka alkohol, jag tränade yoga 3-4 ggr i veckan under flera år, men det var först när jag ändrade kosten som det vände för mig på riktigt. Jag uteslöt mjölkprodukter, vetemjöl och vitt socker och på tre veckor var jag som en annan människa.

Att jag lever som jag gör har att göra med att jag mår bra nu! Absolut inga smärtor i kroppen alls, min ämnesomsättning är normal, jag känner mig klar och fokuserad, mitt humör är stabilt. Att jag mår bra av de val jag gör i min vardag nu är anledningen till att jag forsätter och att det är lätt att göra det!

5code: Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?

Min matfilosofi: God mat har alltid varit en passion för mig och helhetsupplevelsen av hur vi njuter av tillvaron, vilka val vi gör för att må bra. Min bestämda uppfattning är att hälsosamt också ska smaka gott! Om den inte gör det, om vi tvingar i oss maten för att vi tror att vi måste, så kan det inte vara helt och hållet hälsosamt enligt mig.

Eftersom jag själv är känslig för vete, mejeriprodukter och raffinerat socker och samtidigt har smak för bakverk och desserter så vill jag skapa recept som kan avnjutas av alla för smaken och upplevelsens skull, inte bara för de hälsosamma ingredienserna.

5code: Hur skulle du beskriva din dag på en tallrik?

Nilla: Min dag på en tallrik är varierad! Jag har lärt mig att lyssna på min kropp så mina dagar kan matmässigt se väldigt olika ut. Jag äter verkligen oerhört varierat. Mycket mer varierat än de flesta "normal-kostare" enligt min uppfattning generellt sett.

Ibland äter jag helt veganskt och ibland mer åt Paleo-hållet. Det som är specifikt för nästan alla mina måltider är att de ofta är baserade på grönsaker eller frukt och bär om det gäller frukost och dessert. Jag tror det sättet att äta börjar kallas Peagan i USA. Men det är bara ibland. Jag undviker t.ex. inte quinoa eller råris. Jag bakar ju ganska ofta med bovete, durra och andra näringsrika glutenfria mjöler.

5code: Förutom att äta en ren och giftfri kost, tar du några särskilda kosttillskott?

Nilla: Jag tar för tillfället inga kosttillskott. Jag har tidigare ätit terapeutiska doser av flera kosttillskott enligt en plan jag fick från en näringsterapeut. Det hjälpte mig att genomgå den snabba förändring som jag upplevde när jag samtidigt lade om kosten.

Under en läkande period eller en återhämtningsfas kan det vara väldigt bra med kosttillskott. När man har återvunnit en stabil grundhälsa är det viktigt att man låter kroppen själv utvinna det den behöver i den mat man erbjuder den. Målet anser jag är (när man upplever en stabil grundhälsa) att äta varierat och med medvetenhet och undvika att äta kosttillskott.

Vilka kosttillskott man ska äta tycker jag att man ska ta råd om i en individuell konsultation. Vi sätter ofta i oss en massa kosttillskott under flera år utan att veta vad vi håller på med. Det är för det mesta inte skadligt på något sätt utan det kanske till och med har med sig flera positiva effekter, men har man inte "botat" sina besvär eller mår bättre så behöver man söka vidare hjälp och inte bara fortsätta att stoppa i sig piller. Även om pillren i sig är ganska harmlösa så påvisar det ett beteende att försöka lösa sina problem med en quick-fix snarare än genom större genomgripande förändringar.

Upplever man fysiska obalanser så kan det vara så att något man gör eller ett tillstånd hämmar näringsupptaget. Då har kosttillskotten ingen verkan. Man kan då gå till en näringsterapeut eller kostrådgivare som kan analysera situationen.

5code: Vilken form av träning föredrar du och varför kan du rekommendera den till andra?

Nilla: Daglig lätt motion! Jag antingen promenerar 1-2 timmar per dag (sammanlagt) eller cyklar ca 1-2 timmar per dag. Då och då gör jag ett kortare yogapass hemma. Tidigare har jag tränat yoga intensivt och det är möjligt att jag kör igång med det någon gång i framtiden igen. Men det är om jag känner lust till det. Det viktigaste för en stabil grundhälsa är att använda kroppen varje dag på ett naturligt sätt och att den aktiviteten känns avkopplande och belönande.

Jag rekommenderar alla att träna på det sättet. När man gör det blir intensiv hårdträning för många ganska överflödig faktiskt. Det kan röra sig om 30 minuters daglig promenad om man börjar från noll eller 1-2 timmars cykling beroende på person och utgångsläge. Men det viktigaste är faktiskt att motionen känns avkopplande. Om du rör på dig varje dag och utför någon typ av stretchande aktivitet lite då och då så kommer du i kontakt med din kropp, dina celler syresätts, ditt humör höjs och kroppen kommer igång och förändras.

5code: Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du stöta på hos andra människor?

Nilla: Att det är svårt och komplicerat att äta rätt och att leva hälsosamt. Jag tror faktiskt de allra flesta egentligen har en väldigt bra uppfattning om vad som är hälsosamt och vad som är bra för våra kroppar. Men det är inte särskilt många som väljer att lyssna på sina egna signaler. Det kan kännas lättare att hoppa på en ny diet som lovar revolutionerande resultat eller en strikt kosthållning som är helt ny. Att lyssna på sin kropp och intuition kräver ofta mod och att kanske innebär att man går emot strömmen under en period och vad den senaste forskningen eller människor i ens närhet säger.

5code: När livet är oerhört jäktigt och stressigt, hur gör du för att ändå äta och leva hälsosamt?

Nilla: När jag upplever stress är det extra viktigt att jag äter rätt. Det första jag gör när jag upplever stress är att jag ser till att reducera stressen till varje pris. Det är så viktigt att inte gå in i ett stressat beteende och börja se det som normalt. Stress är ett oerhört extremt tillstånd för kroppen och har alldeles för många negativa konsekvenser för att det ska vara värt det.

Numera känner jag igen signalerna att jag börjar gå upp i varv och jag börjar slarva med det som får mig att må bra, det som centrerar mig. Då försöker jag se på det som en period som jag själv sätter ett datum för när det ska vara slut. Har jag en intensiv jobb-period så bokar jag in dagar direkt efter då jag har egentid och plats för återhämtning.

Under en stressad period undviker jag eller drar ned på sådant som är extra stimulerande så som alkohol, kaffe, choklad och sötsaker. Det kan kännas som vi behöver dessa för att orka men det är tvärt om, de matar stressen och gör att vi kör slut på oss fortare. Istället är grönsaksjuicer och smooties med högt näringsinnehåll uppiggande och närande för kroppen.

5code: Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt, och har du några knep för att hålla hemmet och din familj så giftfri och naturlig som möjligt?

Nilla: Det som är hälsosamt för våra kroppar är ofta det som är hälsosamt för naturen. Att göra etiska val i butiken genom att handla ekologiskt och närodlat är helt enkelt rent egoistiskt. Det är det som är bäst även för mig!

Jag ser till att min kyl och skafferi är välfyllt. Det gör att det alltid finns något att laga till utifrån det som finns hemma.

Jag handlar på olika sätt faktiskt, bara för att jag storhandlar så betyder inte det att jag inte handlar det som jag vill ha färskt i närbutiker. Dessutom beställer jag en hel del på nätet trots att jag har tillgång till allt jag behöver i butiker runt om där jag bor eller jobbar på söder i stockholm. Det gör jag för att det är bekvämt.

Viktigt att nämna är att jag lägger mycket tid på mat! Jag tror inte att det finns några genvägar där faktiskt. Det är något som vi behöver omfamna, att maten och planerandet runt omkring den måste få ta tid.

5code: Vi är så ivriga att få bläddra i din receptbok som är på gång. Skulle du vilja berätta lite om den?

Nilla: Gärna! Boken heter "Baka Glutenfritt – matbröd, kakor och desserter" och jag och min medförfattare Susanne Hovenäs har jobbat med den sedan sommaren 2014 så det har gått snabbt att få den färdig. Vi har hela tiden känt av ett riktigt flow i processen. Alla bitarna har fallit på plats liksom av sig själv. Det känns verkligen som att det här är bok som många har väntat på.

Vår vision med boken, som jag verkligen tycker att vi lyckats med att förverkliga, är att den skulle vara bred, den skulle tilltala många och den skulle kommunicera att det är lätt att baka glutenfritt. Den skulle också förmedla det sensuella och lustfyllda med att baka och tillfredsställelsen med att presentera riktigt goda bakverk som man har gjort själv!
Det finns några recept i boken som kan räknas som low-carb men vi har tänkt mer att bakverken ska kunna ingå i en kost för bra blodsockerbalans och ha högt näringsinnehåll.

Det finns alla typer av recept för alla tillfällen. Det finns riktigt fiberrika och näringsspäckade surdegslimpor, hållbara hamburgerbröd för barnfamiljen, paleo-inspirarad chokladtårta, rawfood-cheescake såväl som frasiga croissanter. Och allt däremellan!

5code: Även om vi alla är individuella och behöver ta olika vägar för att nå hälsa så finns det vissa grundläggande faktorer/steg att ta. Vilka 5 steg till hälsa tycker du är viktigast?

Syre/andning – med det menar jag syresättningen av kroppen som är den primära förutsättningen för cellerna att återuppbygga sig på det sätt som de behöver. Många av oss behöver lära om hur man andas, den naturliga andningen med hela magen och överkroppen. Att djupandas varje dag kommer av sig själv med avkopplande vardagsmotion som jag nämnde ovan. Även rejäl avslappning är en bra andningsövning eftersom att vi då djupandas och slutar "panikandas" högt uppe i bröstkorgen.

Vatten - Med bra vätskebalans kan kroppen rena sig själv och "detoxa" för att fungera optimalt. Tänk en flodfåra med en tunn, brun ström i mitten under en torrperiod och jämför med när flodfåran fylls av forsande smältvatten på våren. Utan tillräckligt flöde stannar en massa skräp och orenheter kvar, med ett ordentligt flöde rensas allt slagg bort.

Rörelse/motion - Rörelse skapar flöde så att cellerna syresätts, blodet transporterar runt näringsämnen och alla funktioner i kroppen kommunicerar. Rörelse möjliggör förändring, när något är stilla händer inget – det säger ju sig själv. Som jag nämnde ovan krävs inte så mycket träning som vi kanske tror. Att röra på sig varje dag är viktigare.

Reducerad stress - Långvarig stress är oerhört skadlig för en mängd funktioner i kroppen och utarmar den. Stress är en kraftfull antagonist till alla åtgärder man kan ta till för att skapa balans. Hitta vilka metoder som helst som reducerar din stress och välj dem! Prioritera dem!

Grönsaksbaserad och ren kost - En kost baserad på grönsaker (till stor del färska, råa grönsaker) ger kroppen alla byggstenar, fibrer, enzymer och näringsämnen den behöver för att fungera optimalt. Att grönsakerna utgör basen för kosten gäller för alla oavsett om man sedan väljer att även äta kött och fisk, vegetariskt med getost och ägg eller strikt veganskt.

5code: Och till sist: Skulle du vilja dela med dig av en favoritfrukost?

Nilla: När man äter mjölkfritt, oavsett anledning så saknar många yoghurt. Yoghurt bidrar med goda bakterier för tarmen som man behöver se till att få i sig på annat sätt om man slutat äta yoghurt. Eller så syrar man enkelt sin egen cashewyoghurt! Du behöver cashewnötter och probiotikakapslar, det är allt.

Att tänka på är att chasewyoghurten är väldigt mättande. Man behöver alltså en mindre mängd per portion. Jag serverar den tillsammans med en hel tärnad frukt eller ett par dl tinade eller färska bär.

cashewgurt

För frukt/bäryoghurt:

Mixa 1 dl av den färdiga yoghurten med 1 dl tinade eller färska blåbär, strö med lite chiafrön eller linfrön för en mättande toppenfrukost för maghälsa!
Grundrecept cashewyoghurt (ca 6 port)
• 4 dl cashewnötter
• 3 dl ljummet vatten (ca 40°C)
• 4 kapslar probiotika
• en knivsudd salt
• ev någon sötning, t.ex. 1-2 tsk honung eller agave (för vegan)

Gör så här:

Blötlägg cashewnötterna i minst 2 timmar i rumstemperatur.

Häll av vattnet och mixa nötterna med nytt, tempererat vatten i ca 5 minuter.

Tillsätt salt, probiotika (öppna kapslarna och strö i pulvret) och annan smaksättning om du vill. Anpassa konsistansen med mer vatten om du tycker att det behövs. Mixa ihop.

Häll cashewyoghurten i en skål och täck med plastfolie. Låt den stå framme i ca 12 timmar i rumstemperatur. Servera med frukt eller bär. Yoghurten håller sig i ca 3 dagar och går bra att frysa.

5code: Tack så jätte mycket Nilla för att du ställde upp på en intervju. Vi ser fram emot att se vad du kommer att ta för dig av i framtiden och fortsätta njuta av dina härliga recept. Lycka till med framtida planer och lanseringen av din bok.

Har ni inte hunnit beställa boken än finns den att köpa på bl.a. Adlibris. Om ni undrar vart ni ska vända er för att köpa probiotika till receptet så kan jag rekommendera den här. Och kom ihåg att kika in på NillasKitchen.com

Önskar er en fortsatt hälsosam och härlig vecka

All kärlek

Amanda

 

tisdag, 24 mar 2015 00:00

Månadens Inspiratör: Ingrid Franzon

Skrivet av

Berätta om ditt arbete, vad är det du gör?

Jag är näringsmedicinare. Jag hjälper människor med individanpassad hälsorådgivning som tar hänsyn till de egna behoven och val av livsstil. Men just nu har jag begränsat mina timmar med patienter för att minska kända kemikalierisker i världen. Jag och 9 andra tar fram Toxxscan databasen som gör det lätt att finna de säkraste produkter. Den gör det lätt för producenter att skapa produkter utan kända kemikalierisker. Det är ett mycket kreativt projekt där jag teamledare.


Vad är det som driver dig framåt i livet och med ditt arbete?

Det är roligt att få hjälpa andra! Jag fick själv mycket hjälp av andra under de 7 åren som togs ur mitt och familjens liv när jag hade ME/CFS. Det var många människor som hjälpte mig tillbaka till hälsa, som stöttade mig och min familj. Sen så var det nog en hel del egenvilja och hjälp ifrån ovan som också.


Hur kommer det sig att du idag gör det du gör?

I min roll som näringskonsult har jag mött många vars hälsa allvarligt har försämrats på grund av skadliga kemikalier som vi omger oss med i vardagen. Det har tagit en lång tid för världen att inse riskerna men det börjar så småningom bli en ändring och vi behöver verktyg som tydliggör utmaningarna som konsument och producent. Nu vill jag ägna tid åt utvecklingen av ett verktyg som gör våra val enklare – med hjälp av en database som länkar en enkel kemikalie till världens främsta forskning och tar fram data som gör det lätt för konsumenten och tillverkaren att väja rätt.

Beskriv vilka särskilda hälsorutiner du har under en dag som du värdesätter högt?

Tränar pilates nästan varje morgon. Äter nästan uteslutande bara det jag tål. Jag dricker mycket vatten och grönt eller vitt te. Jag dricker en smoothie varje dag om jag är hemma – gjord till exempel på grapefrukt och bär och grönkål. Jag äter i regel inte efter 19.00. Jag tränar antingen på gym, paddlar kajak eller cyklar på min Greenspeed om vädret tillåter! Och om arbetet tillåter så gör jag det varje dag. Jag försöker sova 8 timmar varje natt.

Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?

Mat ska smaka gott! Jag äter en varierad kost och undviker det jag inte tål.

Vilka kosttillskott anser du är viktiga för dig att regelbundet ta för dig?

Det varierar – men eftersom jag inte kan tillverka aminosyran glutation som är så viktig för avgiftning intar jag komponenter som jag saknar N-acetylcystein och glycin. Min blindtarm opererades bort när jag var 15 och därför tar jag alltid tarmflorabakterier. Jag försöker hålla D3-vitaminhalten i kroppen högt eftersom det är viktigt för immunsystemet.

Hur kommer det sig att du valt att leva på det sättet som du gör idag?

Min mor var intresserad av kost och hälsa sedan jag var liten. Men verkligheten började 1985 när jag blev sjuk. På den tiden kunde jag bara äta 9 saker! Jag tålde inga kosttillskott. Jag var tvungen att äta på ett sätt som minskade mina symtom och rotera "allt" jag åt! Jag blev frisk och sen dess har jag prioriterat det som stöder hälsan.

Vilket vanligt hälso-missförstånd brukar du ofta stöta på hos andra människor?

Att alla ska äta samma kosttillskott! Om grannen äter vissa kosttillskott så måste jag också göra det... Sant? Nej!

Hur gör du för att leva på ett hållbart och naturligt sätt, har du några knep för att hålla hemmet och din familj så giftfri och naturlig som möjligt?

Under åren som jag var sjuk var jag extremt el-känslig. Jag tålde inte ens att vara ute i solen. Så småningom förstod jag att problemet inte var elen eller solen utan det var min kropp. Miljögifterna kom i omlopp när jag utsattes för elektromagnetism eller solen. Jag fick avgifta mig – vilket inte var lätt när jag var så känslig. Jag började bada bastu vid låga temperaturer (45 C) och kom successivt upp i tid. Jag låg sen minst 45 minuter flera gånger i veckan i flera år. Jag tog glycin och NAC som sakta gav stöd till mina överbelastade organ. Sen dess har vi uteslutit onödiga kemikalier i hemmet. Rengöringsmedel är parfymfria och så naturliga som möjligt. Vi lagar mat av ekologiskt odlade varor om de finns och använder sällan halvfabrikat. Men jag lagar lika god mat för det och vänner säger att det är riktigt mysigt hemma hos oss!

Vad motiverade dig till att skriva boken "Kanariefåglarna ryter" och vad var största lärdomen under det projektet?

När jag började arbeta som näringskonsult fick jag höra att antioxidantrika kosttillskott avgiftar även p-pillrens och stoppar dess effekt. Jag fick varna unga människor att om de tog p-piller så kunde de bli gravida. I verkligheten hade många unga par svårt att bli med barn. Efter 10 års arbete misstänkte jag att orsaken kunde vara de hormonliknande kemikalier som användes tex i kosmetika och rengöringsmaterial. Så småningom var det flera som trots miljögifter blev gravida efter en avgiftningskur och med val som ledde till bättre hälsa. Det saknades information på svenska om miljögifter, dess effekt på kroppen och hur man kan rensa bort dessa miljögifter från hemmet och kroppen. Det kändes som en viktig angelägenhet att skriva Kanariefåglarna ryter!

Om du skulle försöka förenkla ner eller begränsa dig till 5 steg för att nå hälsa; vilka skulle det då vara?

  1. Dricka 30 ml vatten per kilo kroppsvikt om dagen
  2. Testa vad du tål av mat och undvika det du inte tål
  3. Undvik halvfabrikat
  4. Undvik onödiga kemikalier och parfym, paraben eller ftalater i hemmet.
  5. Motionera dagligen

Skulle du till slut vilja kortfattat berätta lite om din fina app "Matrotation"?

Matrotation är till för alla som vill äta en varierad kost. Den är särskilt viktig för personer med överkänslighet som mår bäst av att rotera det de äter och undvika äta samma mat mer än var fjärde dag. Detta sker naturligt om man följer den färgkodade appen, boken och hemsidan Matrotation som alla kompletterar varandra. Tillsammans ger de information som kan hjälpa dig återfå kontrollen over överkänslighet.

Framtagningen av de över 160 roterade recepten i appen har varit roligt. Min man som är utbildad konditor säger att han aldrig ätit så gott! När jag nyligen testade ett nytt brödrecept hörde jag denna konditor säga "Jag kan tänka mig att bara äta detta bröd framöver!"
Jag har skapat ytterligare en kategori som heter Naturligt fritt – recept för personer som vill enbart undvika gluten och mjölkprodukter.

Det är naturligtvis möjligt att skapa sin egen rotationskost utifrån de livsmedel man tål. Men det är svårt att lyckas med rotationen eftersom varje födoämne tillhör en särskild kategori av livsmedel – som tillhör en egen familj där manga andra livsmedel ingår. Det är därmed lätt att rotera fel och inte få uppleva nyttan med rotation. Med Matrotation lyckas du från dag ett genom att följa de färgkodade planen som roteras over fyra dagar. Finns gratis att ladda ner på iTunes och Google Play.

Skärmdump x 3

 

Vilken är din favoritfrukost du skulle vilja dela med dig av?

Jag har många favorita recept! Idag roterar jag inte lika strikt som förr, jag ser bara till att inte äta samma mat varje dag. Jag använder oftast recepten i kategorin Naturligt fritt.
Min favoritfrukost är denna smoothie som kräver en mycket stark mixer som VitaMix eftersom allt slängs i mixern och ger en slät och sval smoothie inom några minuter.

½ grapefrukt, skalad
1 dl cashewnötter, rå
1 dl grönkål eller baby spenat
½ dl ananas eller mango, fryst
1 dl jordgubbar, frysta

Mitt favoritbröd!

Torra ingredienser:
• 5 dl durramjöl
• 3,5 dl rismjöl
• 1 dl tapiokamjöl eller potatismjöl
• 1 paket torrjäst
• 3 msk Fibrex
• 3 msk Pofiber
• 3 msk Husk
• 1-2 tsk salt
• 2 tsk brödkryddor

Våta ingredienser:
• 1 äggvita eller 1 tsk No egg (tillverkas av Orgran som blandas med torra ingredienserna)
• 7 dl vatten, ca 40 grader (+ 1 dl vatten om du använder No egg)
• 1 msk rapsolja
• (3 msk agavesirap)
• Topping: vallmofrö.

Instruktioner
• Blanda de torra ingredienserna väl.
• Blanda de våta ingredienserna och tillsätt sedan till de torra ingredienserna.
• Blanda väl, gärna 5 minuter med degblandare.
• Agavesirap kan uteslutas vilket inte påverkar resultatet.
• Mjölen skiljer sig något i konsistens vilket naturligtvis kan påverka slutresultatet.
• Sätt ugnen på 250 grader.
• Låt degen jäsa i bunken, täckt med lock eller bakduk.
• Brödet kan formas som bullar eller bröd.
• Smöra och bröa en 1,5 liter brödform eller en plåt om du väljer bullar.
• Knåda degen och forma degen som ett vanligt bröd.
• Lägg degen i formen, spraya med vatten och strö över med vallmofrön.
• Låt brödet jäsa under bakduk i 20 minuter.
• Placera brödet i ugnen, häll litet vatten på en plåt i botten av ugnen och stäng luckan snabbt.
• Sätt ugnen ner till 200 grader och låt brödet grädda i 50 minuter. 20-30 minuter för bullar.
• Låt brödet svalna under bakduk.
• Om du inte lyckas äta hela limpan samma dag är det bäst att förvara den skivad och fryst.
• Tina i brödrosten och ät "nybakat" bröd varje dag!

En härlig Keylime cheescake

Botten:
• 90 gr kärnfria dadlar
• Vatten – så lite som möjligt
• 1 km himalayasalt, mald
• 1 tsk vaniljextrakt – obs äkta vaniljpulver eller i bourbon!
• 5 dl valnötter
• Topp:
• 3,7 dl cashewnötter – blötlagda över natten
• 2 dl kokosgrädde
• 1,5 dl pressad limesaft, 3-4 lime, helst ekologiskt odlade
• 2 km vanilj - obs äkta bourbon eller pulver
• 1 km himalayasalt, mald
• 1 dl kokosolja, flytande
• 1 dl agave sirap eller stevia (ger en något syrligare smak – skär ner på lime i receptet)

Garnering:
• 2 dl kokosgrädde

Instruktioner
1. Blötlägg cashews tills kärnan inte längre är vit.
2. Tillaga bottnen.
3. Mixa dadlarna, salt och vanilj i matberedare med så litet vatten som möjligt. Det ska ge en slät smet.
4. Tillsätt valnötterna, vanilj, salt och mixa tills det är en grov smet.
5. Välj en form med löstagbar botten.
6. Smöra formen med kokosolja.
7. Pressa dadelsmeten så det täcker hela botten och 2 cm upp på sidan – toppen ska inte kunna läcka ut.
8. Tillaga toppen.
9. Mixa de blötlagda cashewnötterna med kokosgrädde, limesaft, vanilj och himalayasalt och mixa väl.
10. Tillsätt kokosolja, agavesirap och mixa tills smeten är silkeslen.
11. Fyll formen och ställ den i frysen i två timmar eller tills mitten är nästan fast.
12. Flytta till kylen tills det är dags att servera.
13. Cheesecake håller i kylen i cirka 4 dagar men kan gärna frysas och tas fram bit för bit.
14. Garnera med kokosgrädde och servera.

Tack Ingrid för din medverkan. Lycka till med dina fortsatta projekt till att göra världen till en lite bättre plats. 

All kärlek till er alla
Amanda

PS Kolla in Ingrids app, många fler recept finns att frossa i. Dessutom har vi extrapris på hennes bok "Kanariefåglarna ryter" på shopen.

tisdag, 20 jan 2015 00:00

Månadens Inspiratör: Helhetshälsa

Skrivet av

Det var en vacker solig höstdag som vi svängde upp och parkerade bilen intill den gamla lanthandeln i Borghamn som numera inhyser Helhetshälsas kontor och produktionsanläggning.

Alla ska få vara med

Vi välkomnas med en smaskig och mättande vegetarisk lunch i köket. Varje dag lagas det en god hemmalagad vegetarisk lunch för personalen som sen samlas runt ett intressant format (på ett sätt som gör att alla syns lika mycket) bord för att äta, samtala och umgås. Denna harmoniska miljö gör att personalen trivs både med sitt arbete och med varandra. Även konferensbordet är formad enligt samma tydliga budskap – runt för att alla är lika värda på företaget och ska höras och ses lika mycket.

Helhetshälsa är verkligen pionjärer och föredömen med att skapa en trivsam personalmiljö. Och trivas - det verkar de verkligen göra på sitt arbete!

 

vegolunch helhetshalsa 

"Högsta möjliga renhet."

Efter lunchen blir vi guidade av Karin, en av Helhetshälsas kemister. Hon guidar oss bland maskiner av alla dess slag. Men det som imponerar på oss mest är att de inte vill använda sig av "smörjmedel", som annars används för att göra att råvaran ska ta sig genom maskinen smidigt. Processen blir lite svårare, man måste nämligen plocka isär och rengöra oftare vilket gör att det går långsammare. Men är inte det något eftersträvansvärt? Äntligen ett företag som satsar på "KVALITET framför Kvantitet".

Genom att ha hand om produktionen själva, med något undantag, gör de att de kan ha full kontroll på att produkten de framställer lever upp till deras höga krav.

Dessutom har de skippat allt som har med tabletter att göra för att inte behöva beblanda sina fina kosttillskott med bindnings- och glansmedel och liknande som behövs för att göra en tablett. Istället använder de sig av vegetabiliska kapslar, inte gelatinkapslar).De föredrar också att ha sina kosttillskott i pulverform framför flytande, då flytande oftast kräver konserveringsmedel och sötningsmedel m.m. för att får det att gå ner i halsen. Men med pulver kan man lättare komma undan utan det behöver smaka så oerhört sött eller ha konserveringsmedel. Dock brukar många tillsätta klumpförebyggande medel, men även det har Helhetshälsa låtit bli att göra. Det innebär att man kanske få vispa lite mer, men vad gör det i det stora hela?

lunchhoshelhetshalsa bw 

Berika inte Belasta

Det är inte bara en fin och genomtänkt produktionsanläggning med mysigt och hemtrevligt kontor, utan väl genomtänkta kosttillskott med mycket kunskap och efterforskningar bakom. Kosttillskotten är ur en miljö- och hälso- och etisk synvinkel till så minimal belastning som det bara går. Och är inte det vad vi verkligen vill ha när vi investerar i vår hälsa? Kosttillskott som varken djur eller naturen farit illa av, som är producerade lokalt i Sverige och som inte innehåller något onödigt för vår kropp - utan bara berikar.

timovidrundabordet

Upptaget

Det är med ett leende som vi ser tillbaka på vårt studiebesök på Helhetshälsa och det finns så mycket mer att säga om dem. Men egentligen talar produkterna för sig själva.
Under årens lopp som vi på olika sätt har arbetat med Helhetshälsa har vi alltid varit nöjda och belåtna då våra kunder samt patienter har känt positiv effekt. För personligt bruk väljer vi många gånger Helhetshälsa i första hand.

En del reagerar på att produkterna verkar ha en låg dosering, men det verkar inte av erfarenhet vara något större hinder. I många fall kan det till och med vara en fördel. För Helhetshälsa har nämligen satsat på att ha lättupptagliga bindningar som lättare tas upp av kroppen. Som exempel kan nämnas kalciumkarbonat som ofta används i många produkter. När Kalciummineralen binds tillsammans med karbonat får det plats mer kalcium i själva kapseln eller tabletten men karbonaten håller fast vid kalciumet hårdare vilket gör det svårare för kroppen att ta upp kalciumet. Binder man det istället med citrat tas kalciumet enklare upp av kroppen men tyvärr får man inte plats med lika mycket kalcium i kapsel... Men om mer tas upp så kanske inte det gör något? Eller vad tycker ni?
Om inte annat så är det helt säkra produkter att inta!

sabinapackar bw

"HELHETS-Hälsa"

Det finns mycket man skulle vilja säga om detta företag som så noggrant tänkt på varenda detalj, inte bara råvara till slutprodukt, utan även på kontoret, möblerna, maten, principen om att undvika övertid så mycket det bara går, wi-fi- och mobilfri miljö – ja allt för att de verkligen ska leva upp till sitt namn. Helhet och hälsa genomsyras överallt i detta lilla pittoreska hus.

Det här är bara några godbitar som vi tagit upp i detta reportage. Prova själv så får du se vad du tycker. Vi är stolta över att ha Helhetshälsas produkter i vår butik, bland andra leverantörer som vi noggrant har handplockat för deras kvalité och effekt.

Har du provat Helhetshälsas produkter någon gång, vad anser du om dem? Har du genom åren fått någon favorit?

byebyehelhetshalsa

Med kärlek
Amanda 

måndag, 31 mar 2014 17:33

Njutning i en kopp

Skrivet av

De flesta börjar sin dag med en kopp kaffe för att få energi och en spark i baken till att kunna utföra allt vad arbetsdagen har att erbjuda. Kaffe har nästan blivit till en svensk nationaldryck, vi konsumerar mycket och om någon inte dricker kaffe uppfattas den som en mycket märklig person. Visst har kaffe många fördelar, starka naturliga antioxidanter, hjälper magen att hålla igång (motverkar förstoppning men att vi svenskar blir förstoppade är på grund av vår dåliga kost....), en del blir pigga av det. Men kanske den bästa fördelen för många är att de sociala aspekterna av "fika".

Tyvärr är kaffebusken en av de mest besprutade växterna. Så dricker man konventionellt odlad får man i sig mängder av kemikalier. Så viktigt budskap till alla kaffedrickare: välj kravodlat ekologiskt kaffe både för din och miljöns skull.

Försök även för varje kopp kaffe minst dricka 2 glas vatten, då kaffe är vätskedrivande och uttorkande. Skälet till att man får en pigghetseffekt av kaffe är för att kaffe stressar kroppen vilket inte är bra i långa loppet. Särskilt aktsamma bör de som är stresskänsliga, har utbrändhetssymtom eller lider av kronisk trötthet för att dricka kaffe.

Att dricka kaffe eller inte är upp till var och en, men fundera på om kaffet har makten över dig? Kanske kan du dra ner på kaffet med någon kopp om dagen, dricka mer vatten och börja experimentera med olika fantastiska teer.

Te är faktiskt ett billigt sätt att införa hälsosamma vanor i vardagen. Men då inte de där svarta teerna i olika smaker som doftar så otroligt mycket i gången i livsmedelsbutiken. Med tillsatta artificiella smaker i alla variationer och även många gånger tillsatt socker. Satsa istället på mer äkta, ren råvara.

teatime blogsize

Tänk på att för mycket svart, grönt och vitt te också kan ge liknande effekt som kaffe på grund av deras koffeininnehåll. Så överdriv inte med dem heller. Prova dig fram med olika örter och kryddor och gör dina egna teer hemma. Undersök vad de olika växterna är bra för, sjud på spisen i vatten, häll upp teet i din favorit kopp, kryp upp i soffan och njut. (Eller ta med ut i naturen och njut av det underbara vårvädret.)

Ha en hälsosam vecka
Amanda 

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Nyhetsbrevet

Häng med oss och få information och inspiration till ett hälsosamt och sprudlande liv.

Chat

Scroll to top