rorelse

måndag, 17 okt 2016 13:37

10 snabba huskurer för att stoppa förkylningen

Skrivet av

Förkylning drabbar de allra flesta förr eller senare, vissa ofta, andra mer sällan. Personligen har jag varit det där barnet som stannade hemma var och varannan månad från skolan på grund av förkylning (ja jag var ett mycket sjukligt barn). När jag kom upp i tonåren började jag ta hand om mig själv när jag var förkyld. Provade en mängd olika huskurer och det blev nästan kul att försöka hitta de bästa vägarna att vara sjuk så lite som möjligt. Jag blir fortfarande förkyld - 2 gånger per år! Det låter kanske mycket. Men från att ha varit förkyld var och varannan månad hela min uppväxt mer eller mindre anser jag det vara en stor seger!

Men alla är olika och huskurerna jag delar med mig av här är de som jag själv, min familj och många av mina vänner har haft stor framgång med att använda sig av. Mångas förkylningsdagar har minskat drastiskt.

Även om det bästa är att försöka hålla sig så pass balanserad i vardagen så att man inte behöver ligga i förkylning så kan ändå den starke falla. Personligen kommer alltid förkylning som ett brev på posten efter en mer extremare intensivperiod av stress. Visst är det bäst om man kan undvika stress så gott det går, så kommer intensivare perioder att komma. Det går inte alltid ha full kontroll på sitt liv – det hade nog varit ett ganska tråkigt liv (läs mer om stress; varför vi har olika bra stresstolerans, 11 tips för att minska stressen och hur du får ett balanserat liv).

Så vad brukar jag då göra när förkylningen börja smyga sig på? Symptom kan variera från person till person, men för mig startar det nästan alltid i halsen.

Vid första symptom:

1. Pepparmyntsgurgel

Gurgla halsen i ca 2 minuter med några droppar pepparmyntsolja utspätt i vatten.

Det kan vara ganska jobbigt att gurgla i 2 minuter, så ta någon paus, spotta ut om du behöver och fyll på med nytt. Men gör detta en bra stund och drick ingenting på en bra stund efter. Perfekt att göra det sista man gör innan man går och lägger sig exempelvis.

2. Förkylningste

Det här teet är helt klockrent, jag önskar alla kände till detta enkla trix. Bra att göra med en gång man har möjlighet efter att man blivit ordentligt nerkyld, vistats med många förkylda eller man känner den där första förkylningssmärtan i halsen. Även om förkylningen bryter ut och däckar dig någon dag eller två, fortsätt ändå dricka teet, det är mycket välgörande för dig och kommer hjälpa ditt immunförsvar. Receptet hittar du här.

Oftast brukar jag inte behöva göra så mycket mer än dessa 2 punkter och punkt 10. Men ibland kämpar kroppen lite extra och då fortsätter jag med följande punkter:

3. Vitlöksfotomslag

Låt 3-5 pressade vitlöksklyftor få ligga och dra i ca 3-5 msk olivolja i 3 h. Häll ner hälften av oljan i en plastpåse och sedan den andra halvan av oljan i en annan plastpåse. Trä endera plastpåsen över varsin fot. Sätt på en mjuk socka. Ha på dig i minst 30 min. Men tänk på att det är svårt att gå med dem, så passa på att gör detta när du ligger och kollar på en film, läser en bok, vilar eller sover.

Gör sedan ett varmt fotbad, ta av dig sockarna och plastpåsarna och låt fötterna få vara i fotbadet en stund. Ha gärna i en välgörande eterisk olja som ex. pepparmyntsolja i badet.
Tänk på att dina fötter kommer vara mycket oljiga och det kommer vara halt att gå, så ha saker i närheten av dig och tvätta av fötterna ordentligt innan du lägger dem på sängen eller går på dyrbara mattor.

Detta är ytterligare ett lifehack som många tackat mig för. Jag kan inte ta åt mig äran för den, jag läste om detta omslag i någon bok när jag var i tonåren. Men man får räkna med att det släpper en hel del i bihålorna så ibland kanske man känner sig lite sämre precis dagen efter, men det är egentligen bara kroppen som börjat rensa ut bakterierna. För dagen därpå brukar de flesta känna sig mycket klarare i huvudet – den där känslan av att förkylningen är på väg bort.

Vid mycket hosta:

4. Drick timjante

Koka upp timjan, sila och drick teet när det svalnat. 

5. Ånginhalera

Ta fram en balja med hett vatten med några droppar av eteriska oljor som cypress eller pepparmynta. Sätt ansiktet över baljan och ha en handduk över huvudet. Dra ner ångorna i lungorna och andas djupt.

Vid mycket stopp i näsan:

6. Rå lök

Ha uppskuren rå lök på ett fat bredvid sängen när du sover.

7. Ånginhalera

Ta fram en balja hett vatten med några droppar av eteriska oljor som pepparmynta eller eukalyptus. Sätt ansiktet över baljan och ha en handduk över huvudet. Försök andas med näsan och dra in de välgörande ångorna i bihålorna.

8. Skölj näsan med nässköljare

9. Öronljus

Öronljus kan hjälpa till med att lätta på trycket i bihålorna och ökar dessutom blodcirkulationen.

winter bz

10. Övriga tips:

  • Drick mycket vatten och örtteer.
  • Ät mycket frukt och grönt, uppfriskande smoothies (med extra C-vitaminrika lingon, svartvinbär och Camu Camu-pulver), varma soppor och goda grytor (hetta gärna till det lite extra och kom ihåg att ta med någon extra vitlök).
  • Extra C-vitamin tillskott, silver (för att spraya i näsan eller halsen) är sådant jag också brukar ta till av när jag är förkyld eller håller på att bli.
  • Vila! Ja ta vara på denna unika möjlighet att lyssna på kroppen och ge den med tillräckligt med vila.

För dig som ofta blir sjuk

De här huskurerna kommer vara lite överflödiga för dig. Blir sjuk så ofta som var- och varannan månad kan det vara bra att du bokar tid för att göra en grundlig hälsokontroll. Din kropp behöver stöd, rätt sorts stöd. Så försök träffa någon som kan hjälpa dig att hitta orsaken till varför ditt immunförsvar är så svagt. Det finns hopp och det finns hjälp att få. Kom ihåg att din hälsa är i dina egna händer, men vi finns här för att hjälpa dig hitta de rätta verktygen. 

Hoppas att ni kommer få stor nytta av huskurerna här ovan när förkylningen slår till. Kom även ihåg att sprida kunskapen vidare! Men framförallt så önskar jag er alla en förkylningsfri och riktigt mysig vinter!

Många gånger skickar vi ner den överblivna maten i soptunnan utan att egentligen tänka oss för. Händer det dig? Eller hittar du ofta mat som blivit för gammal i kylskåpet?

Visste du att varje år slängs 81 kilo ätbar mat PER PERSON! Helt galet! Och då är det inte inberäknat all fullt duglig mat och dryck som hälls i slasken - 26 kiloper person och år. Helt otroligt. Vi har så mycket mat i vårt land att vi inte vet vad vi ska ta oss till med allt och slänger det istället. Är det inte rent ut sagt upp-och-ner-ner-och-upp-tuppen-gal-i-granens-topp-galet?

Dessutom går vi omkring och klagar på att maten är dyr. Enligt livsmedelsverket (oooh det är inte ofta jag hänvisar till dem...) så skulle svenskarna spara 3000-6000 kr per år om vi gjorde en kraftansträgning att minska vårt eget matsvinn.

Fast det är inte plånboken vi borde vara mest bekymrad över, utan först och främst vår miljö. Först har maten transporterats (kanske tyvärr runt hela jorden), sedan till butiken och efter det hem till oss för att sedan inte hinna bli uppäten förrän den hunnit bli dålig och slängs i soporna. Efter det ska den transporteras till återvinningscentralen för att sedan tas om hand om där. Och då är inte hela odlingsprocessen inräknad. En rad helt onödiga miljöbelastningar som vi kunnat hindra om vi faktiskt åt upp vår mat (eller köpte hem mindre mat). Matsvinnets mängd i motsvarande växthusgaser per år är lika mycket utsläpp som 200 000 bilar gör.

Sen är det även den etiska biten som är värd att påminna sig om. Vårt samhälle har inte brist på mat, men vi fördelar den helt tokigt. Att så många på vår jord knappt har mat för dagen när vi slänger ut ton-vis med fullt dugligt mat och dryck är helt vansinnigt. Eller om man är köttätare så kan man väl åtminstone äta upp så mycket man kan så att inte djuret har dött helt i onödan. 

Så att göra det vi kan för att ta hand om den mat vi skaffat till vår familj är en kunskap som borde läras ut i småbarnsåldern. Man skulle kunna säga att det är en konst att ta tillvara på överbliven mat. Vad menar jag med det? Därför det kan ta tid innan man fullständigt behärskar det här kunnandet. Då det inte bara är att kasta ut och köpa nytt, utan man försöker ta tillvara på så mycket man kan utan att slänga ut kommer man verkligen behöva använda båda hjärnhalvorna. Det kommer hjälpa dig att träna upp din problemlösarsida men även den konstnärliga ådran. Hjärngympa med andra ord!

foodiesfeed.com fresh-asparagus bz

Olika sätt att minska matsvinnet på är att:

- Köp hem mindre mat

Bara för att det är extrapris på varan betyder inte det att du behöver äta upp den. 
Framförallt köp hem mindre processad mat och mat med långt hållbarhetsdatum. Då är det inte säkert att det är riktig mat, utan bara matliknande med en mängd konserveringsmedel och andra onödiga ämnen du ändå inte vill belasta din kropp med. Är hållbarheten lång är risken större att den glöms bort i skafferiet än om den är kortare och hamnar synligt i kylskåpet. 
Ett annat tricks är att köpa hem färre variationer och istället variera oftare (när de tagit slut). Det är en risk för oss som lagar glutenfritt att vi har alla glutenfria mjölsorter vi kan få tag på. Men varför inte välja ut några få favoriter och sedan pröva ett nytt mjöl när de du har är slut. 

- Äta upp maten innan den blir dålig.

Kanske låter som en självklarhet, men tyvärr kan det glömmas bort mat längst in i kylskåpet, särskilt när man har ett mycket upptaget och stressat liv. 

Använd dina sinnen före du kollar på datumet och slänger ut "för gammal" mat: lukta, titta och smaka och låt din förnuft avgöra om maten bör slängas eller inte. Sätt mat som behöver ätas snart längre fram i kylskåpet, kanske samla alla de matvarorna som det börjar bli på tiden att äta i en låda tydligt markerad med "ÄT FÖRST" eller något sådant. 

- Lär dig att förvara maten rätt

Den här lilla listan som icrakuriren satt ihop tyckte jag var bra.

My plastic free life har en jätte bra lista på hur man bäst förvarar maten utan plast!

- Inventera alltid kylskåp och skaffer innan du handlar

Kolla alltid vad du redan har och försök utgå från det när du skriver din veckomeny. Att göra en veckomeny kan kännas ospontant och oflexibelt, men det behöver inte vara det. Utan det är faktiskt ett utmärkts sätt att se till att man minskar matsvinnet och att man slipper åka flera gånger till butiken för att man missat något. Du tjänar oftast både pengar och tid på att göra det, men framföralt är det bättre för vår miljö.

- Häll inte upp för mycket mat på tallriken

Det är lättare att spara maten om du inte har börjat äta från den. Så ta bara det du vet att du orkar och fyll på med mer om du behöver. Så minskar du att du behöver slänga från tallriken.

Ta hand om maten som blir över genom att försöka dig på några av dessa tips:

1. Lunchlåda

Det absolut vanligaste man kanske gör, och det är värt all beröm, är att man förbereder sin matlåda till nästa dag med resterna som är över. På det viset går det snabbt och enkelt att göra en hälsosam lunch utan krångel och utan onödigt matspill.

2. Nya spännande maträtter

- Soppa
- Potatisskal (ekologiska)– kan bli smaskiga chips, stek dem i ghee.
- Äppelsskal och äppelsskrutt kan samlas ihop i en lufttät burk och bli till äppelcidervinäger.
- Frukt-, grönsaks- och nötpulpet som blir över från juicning och nötmjölk kan man använda till att göra delikata kex i ugnen av. Man kan även blanda ner i sitt brödbak. Tänk på att minska vätskemängden i receptet då pulpet innehåller en hel del vätska.
- Frukt som börjar se lite ledsen ut kan frysas in och användas till smoothie. Särskilt banan som snabbt blir brun men fortfarande är fullt "smoothie-duglig". Eller kan du kanske slänga ihop ett bananbröd till soppan
- Skrumpna grönsaker går utmärkt att använda i soppor, grytor och pajer. Ingen kommer märka att de såg lite ledsna ut.
- Det mesta smårester man kanske har över går att slänga i en omelett.
- Små klunkar av överblivet vin kan bli till vinäger
- Många ört- och grönsakstammar som man kanske utan att tänka på slänger bort kan användas i soppa, buljon eller tas med när man gör en juice. 
- Avokadokärnor kan rivas och användas för att näringsrika sallader, soppor och smoothiesar.

3. Buljong

Alla delar på grönsaken som du inte vet hur du ska kunna använda i maten kan du spara i en liten låda i frysen och när du samlat tillräckligt mycket så kokar du buljong på det. Detsamma kan du göra med ben från kött som blivit över efter maten.
Du kommer kanske få mer buljong än du behöver. Men då kan du alltid passa på att frysa in buljongen, eventuellt i små iskuber för enkel och snabbtillgång när du behöver använda dem i en gryta eller soppa.

Efter räkfrossan är det mångas problem att de fått överfyllda sophinkar med räkskal som stinker. En del har löst in det med att frysa in skalen tills det är dags för sophämtning. Men andra (som vi) kokar buljong av räkskalen och fryser sedan in buljongen, för att sedan använda buljongen till höstens mustiga fisksoppor som blir extra goda med denna buljongen. Bonus är att inte sophinken kommer stinka med alla räkskalen! Win, win - situation. 

4. Växa på nytt

Många växter som man kanske inte tänker på kan växa på nytt genom att sätta roten i ett litet glas med vatten. Klipp sedan av blasten som börjar växa och använd som krydda på maten.
Morot, citrongräs, bokchoi, vitlökoch ett flertal örter. Efter att de bildat rötter går de bra att sätta ner dem i jorden.
Andra grönsaker kan man spara roten på då de trivs bättre i jorden, till exempel sallader.

När du tvättat grönsakerna, haft baljväxter i blötläggning eller sköljt dina groddar kan du spara vattnet och återanvända till att hälla på dina plantor. Det ger bra naturlig näring (utan att det blir för mycket näring) som kommer göra att dina växter frodas.

5. Kompost

Resten kan du kompostera. Ja de allra mesta faktiskt.

Har du inte redan en kompost hemma kan det vara bra att fundera på om det är något ni kanske ska skaffa. I Sverige har många kommuner en kommunal kompost vilket är ju fantastiskt på så många vis och absolut om din kommun har det så utnyttja det i alla fall med sådant som du inte kan slänga i din egen hemkompost.

Fördelen med en egen kompost är att du efter ett tag kommer få näringsrik jord som du kan använda till dina växter. Troligen kommer du få mer än du behöver, beroende på hur stor trädgård / balkong du har, men då kommer komposten bli en uppskattad present till andra som har trädgård.

Du kan kompostera nästan allt som du kan äta själv. Beroende på vilket kompostssystem du väljer att använda dig av så skiljer sig det lite grann på vad man kan kompostera. De flesta kompostssystem kan dock inte ta djuravföring, oljor/fett och kött/benrester. En del klarar inte heller av lök och citrusskal. Men förutom de sakerna kan du kompostera resten. Du kan även kompostera vår komposterbara tandborstar

foodiesfeed.com ingredients-in-a-vintage-kitchen-bz

Tänka om

I början är det jobbigt att tänka om, vi är så vana vid bekvämligheten att kunna slänga allt utan att riktigt tänka efter. Vi hade svårt att motivera oss själva också till att verkligen ta till vara på minsta lilla. Särskilt när man inte direkt ser förbättringarna på miljön, plånboken och samhället med en gång. Så den största motivationen är kanske att man inte behöver gå ut med soporna lika ofta! :) 

Men jag är säker på att du kommer tycka det snart är lika roligt som vi andra. Gör hela familjen engagerad i projektet att minska matsvinn (och övriga sopor), det kommer utveckla både er problemlösar sida och nära er konstnärliga ådra.

På internet (pinterest, instagram bl.a.) finns det hur många tips som helst på hur man kan låta växterna återväxa (regrow), hur man återanvända matrester och smarta tips på hur man kan minska matsvinnet och kanske till och med bli helt Zero Waste.

Men nu vill jag gärna hör från dig. Hur har du gjort för att minska matsvinnet i din familj? Kommentera nedanför och dela med dig av dina tips. 

Jag hoppas att denna lilla bloggartikel motiverade dig att ännu mer se efter möjligheter att minska matsvinnet och göra det bästa av maten som du införskaffat.

Önskar dig en fortsatt härlig sommarvecka, lycka till med att minska matsvinnet

Amanda M

Läs gärna mer om hur vi kan minska matsvinnet på Släng inte maten.

 

måndag, 23 maj 2016 08:26

5 sätt att göra din detox rätt

Skrivet av

Att göra en detox eller avgiftning av vår stackars överbelastade kropp är viktigt, som vi fick reda på i förra artikeln. Men hur kan man göra en skonsam tillfällig detox på egen hand?

1. Det finns ingen genväg - kosten är grunden

Som vanligt är det maten det handlar om. Se till att du får i dig tillräckligt av proteiner, fettsyror och alla essentiella vitaminer, mineraler och spårämnen (särskilt viktiga för utrensning är zink, selen, molybden, mangan och B-vitaminer).
Var också noggrann med att maten är fräsch, inte innehåller mögelsporer eller är för gammal. Försök se till, om möjligt , att den är ekologiskt odlad. Ät rikligt med grönsaker, örter, kålväxter och bär, och lite frukt.

Undvik all mat du inte tål och som kroppen inte mår bra av. Prova även att under den här tiden att leva helt utan sädesslag som innehåller gluten, komjölksprodukter och raffinerat socker. Många mår även bra att tillfälligtvis minska kolhydrater från potatis och andra rotfrukter.

Se även till att du undviker allt av halv- och helfabrikat, i alla fall så mycket du bara kan. Försök att experimentera med att laga allt från grunden. Till exempel kan du prova att göra hemmagjord ketchup, majonäs, pasta, bröd.. Ja allt möjligt kan du prova! Det kommer vara en riktigt ögonöppnande upplevelse att göra så mycket från grunden och helt SJÄLV!

Försök även att dra ner på kaffe, alkohol och sluta upp med tobak. Kom även ihåg att dricka dina 2 liter vatten!

Var konsekvent med maten. För mycket "unna" eller "fuskande" gör att hela effekten av en detox försvinner.

fruitbreakfast bowl

2. Ta tillskott som kan hjälpa till

Greens: som vetegräs, korngräs, chlorella, spirulina m.fl. är alla utrensande, basande och näringstäta.

Örter: åkerfräken, gurkmeja, brännässla, pau d'arco, fänkål, malört, anis, nejlika, papaya, vitlök m.fl.

Vitaminer: extra tillskott av c-vitamin och b-vitamin

Övriga tillskott: MSM, Psylliumfröskal, linfröolja, enzymer och antioxidanter, probiotika.

Vid Candida och mikrooragnismer är förutom de ovannämnda även grapefruktkärneextrakt, kaprylsyra, kolloidalt silver,

3. Stressa ner och sov gott

Under den här tiden försök eliminera åtagande som kräver mycket engagemang från din sida. Ta tillfället i akt att ta det lite lugnare i livet. Slappna av. Kanske ta en middagslur om du känner för det.

Se även till att du får tillräckligt med sömn och att den är regelbunden.

3. En god cirkulation och lymfa

Är viktigt för att kroppen ska kunna få ut gifter ur kroppen. Du stimulerar cirkulationen med raska promenader, daglig motion, massage och torrborstning.

Passa även på att lära dig att andas rätt.

4. Kemikaliebanta

Använda den här tiden för att minimera antalet gifter du sätter på dig i form av smink, hud- och hårprodukter. Försök använda så lite du kan och hitta bättre alternativ.

När detoxen blir för jobbig

Om du får utrensningssymptom som blir för jobbiga så bör du dra ner dosen på det tillskott du använder dig av (fortsätt fortfarande att äta ren och giftfri mat) och tillför extra C-vitamin som kan minska symtomen och hjälpa dig att må bättre under din detox.

Ett annat sätt att bli av med utrensningssymtom som kanske uppstår är att få i sig tillräckligt med fibrer i form av psylliumfröskal, chiafrön etc., som hjälper tarmen att hålla igång så att du verkligen blir av med matresterna som ska ut.

Inte bara bra för tarmen... (eller: inte bara för att gå ner i vikt!)

Genom att göra en sådan här detoxkur på 2-3 veckor kommer du att få förnyad energi, mer ork och lust och bättre humör. Men du kommer nog också märka en del andra hälsoförbättringar.
Skälet till det är att flera olika organ har fått avlastning.

Genom att du tog hand om cirkulationen i kroppen fick ditt hjärta och blodomlopp bättre förutsättningar.

Genom att du drog ner på alkoholen, fick bättre blodsockerbalans (genom att dra ner på kolhydrater) och genom att du tog tillskott av antioxidanter och örter och åt näringsrikt fick levern en avlastning som den är mycket tacksam för.

När du andas rätt och vistas mycket i naturen ger du lungorna en välförtjänad paus.

Lymfsystemet är ofta förbisett men den får sig en rejäl rening av att vi rör på oss, får massage och torrborstar oss. Lymfans hälsa beror även till stor del av hur tarmen mår. Läcker tarmen ut gifter tas det upp av lymfan och skadar lymfknutornas immunförsvar. Så genom att tarmen renas så mår även lymfan bättre.

Eftersom du varit noggrann med att dricka ordentligt och du även har druckit teer av olika örter har du även underlättat reningen för njurarna. Njurarna skadas också av ett för högt blodsocker. Men i och med att du undvikit och dragit ner på många söta produkter och kolhydrater normaliseras blodsockret och njurarna kan läka bättre ifall de blivit skadade av det. Likaså är njurarna känsliga för stress. Nu när du under de här veckorna verkligen ansträngt dig för att ta det lugnt har även njurarna fått återhämta sig.

Som du redan gissat är även den här kuren en perfekt nystart för din stackars tarm som får slita så. Den kommer att må mycket bättre på alla vis.

meditation bz

Detox som livsstill

Många säger sig ha en detox som livsstil, att allt de äter och gör är utrensande och inte belastar kroppen. Då det är väldigt svårt för de flesta att uppnå är det ändå givetvis det bästa för oss alla. Inte då menat att kroppen ska hålla på och avgifta sig hela tiden, för det kan tära på en hälsosam kropp. Utan just att man inte tillför skadliga ämnen som kroppen behöver göra sig av med.

Detox livstillen är helt klart ett optimalt sätt att leva.

Men som beskrivits i tidigare artikel så är det svårt att helt undvika alla gifter som vi utsätts för i vårt samhälle.

Så att ändå göra en mer fokuserad utrensning någon gång ibland är bara positivt för kroppen. Det är en tid när du är mer noggrann med vad du äter och försöker bli av med olika laster (och ursäkter som "mörk choklad är hälsosamt jag kan äta det VARJE kväll") du lagt dig till med.

Kom ihåg: En detoxkur är bara ett tillfälligt komplement till en annars hälsosam, sund kost och livsstil.

Men nu över till dig. Hur har du mått under och efter du gjort en detox? Hur brukar du gå till väga, gör du en rejäl juicefasta eller brukar du göra en lättsammare detox som beskrivits ovan?

Önskar dig en fortsatt fin försommar

Med kärlek

Amanda M

Ps.
Kom ihåg att inte detoxa om du är gravid, då gifterna kan överföras till barnet från mamman.

tisdag, 17 maj 2016 09:33

Myten du gick på om detox

Skrivet av

Detox-trenden verkar vara över. Nu ser man allt mer i bloggvärlden och på sociala medier där de lobbar för att "inte gå på detox", hur skadligt det är med att detoxa och att allt vi behöver är att äta rätt, dricka mycket vatten och röra på oss.

Som jag tog upp i min förra artikel om vatten så är det verkligen AO för att utrensningen av toxiner ska fungera och som jag även tagit upp otaliga gånger är maten grunden till all hälsa. Eller ohälsa för den delen.

Men även om vi äter helt korrekt och försöker leva ett så giftfritt liv som möjligt och dricker tillräckligt med vatten så är det alltför många gifter och skadliga ämnen vi ändå utsätts för, för att våra utrensningsorgan ska kunna klara av att befria oss från dessa på bästa sätt.

Vi måste komma ihåg att varje år dyker ett otal nya kemikalier upp som vi först efter flera års användning verkligen förstår om de är oskadliga för hälsan och miljön eller inte. Och dessa blir vi ofta indirekt eller direkt utsatta för vare sig vi vill eller inte. För det är inte bara genom vår mat som man får i sig gifter. De kommer från möblerna, tekniska prylar, kläderna, luftföroreningar, miljögifter, bensinångor, lösningsmedel, lim, färg, rengöringsmedel, tobak (då tänker jag på oss stackare som blir utsatta för andrahands-rökning), läkemedel, vårt dricksvatten och hudprodukter som vi frivilligt sätter på oss.

Inte undra på att det ibland blir FÖR MYCKET för våra stackars kroppar (för att inte tala om vår stackars planet).

I den här giftiga världen som vi lever i behöver vi alltså göra det vi kan för att eliminera gifter i vår omgivning. Men även om vi gör vårt bästa för att undvika är det helt enkelt lite för mycket som vi oavsiktligen får i oss.

Det vi bör göra för att rädda våra stackars överbelastade kroppar

Vi kommer aldrig till 100% kunna bli av med det på egen hand, världen är helt enkelt för rutten för det.

Men vi kan göra vårt bästa att förebygga värre sjukdomar som kan komma i efterhand om man alltför länge lever med slaggprodukter (gifter och annat som belastar kroppen).

Hur vi gör det

Främst genom det vi äter.

Att ofta få i sig livsmedel som man inte tål eller som kroppen inte mår bra av är ett av de vanligaste sätten att få i sig gifter på. Så märker du att det är ett eller flera livsmedel du tål sämre - undvik dem, i alla fall för ett litet tag så kroppen får vila från dem.
Det finns livsmedel som kroppen aldrig mår bra av i för höga doser och det är allt för hårt raffinerad och processad mat, som en del sädesslag, mjölkprodukter, charkuterier och socker.

Äter vi mat som är konventionellt odlad med besprutningar är det också en överhängande risk att vi får i oss rester från bekämpningsmedlen.

Har maten dessutom fått färdas länge har den ofta varit utsatt för mycket kemikalier utmed vägen.

Och som om det inte vore nog där så förpackas maten ofta i plast som har sina skadliga egenskaper främst mot vår miljö, men dess effekt kan på oss som äter den kan inte förringas..
Och det här är under förutsättningen att vi bara äter rena råvaror. Äter vi dessutom halv- eller helfabrikat får vi oss sötningsmedel, färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel.

Men gifterna som vi får i oss via maten går åtminstone direkt ner till levern, som är vår fantastiska reningsapparat. Gifter som vi får i oss via andningsvägarna och huden hinner cirkulera länge i blodet innan de når levern och kan brytas ned och skickas ut eller inkapslas i fettvävnad. De kan alltså ställa till med en hel del skada på vägen dit.

Kroppen har en fantastisk förmåga att rensa ut gifter

Bland annat genom sitt förråd av skyddande mineraler och vitaminer – så kallade antioxidanter. Men förbrukas de i allt för stor takt och vi inte hinner fylla på med dessa näringsämnen genom vår mat behöver vi ta tillskott av antioxidanter för att inte kroppen ska fara illa.
Det här har inte behövts förr om åren. Men ju mer vi utsätts för gifter i vårt samhälle desto högre krav ställs på att vi har en adekvat mängd antioxidanter.

Individuellt behov

Tyvärr hör jag ibland okunniga människor varna sina medmänniskor för att inte gå på "detox-bluffen" och råda dem till att inte rena sin kropp och de kanske nämner en rad anledningar. Det finns ingen anledning för mig att ta upp varje argument här. För faktum är att de inte ser till de stora hela och de glömmer bort en viktig faktor, nämligen att vi är inte bara genetiskt olika utan vi har alla också blivit olika påverkade av vår miljö.

Det som är bra för en människa är inte bra för nästa och vice versa.

En del har starka och vitala utrensningsorgan som arbetar effektivt medanandra tyvärr har inte fötts med samma förutsättningar. Det räcker med bara en liten försämrad produktion av ett enda enzym för att reningen i kroppen ska försämras.

När man råder sin medmänniska att inte "detoxa" kanske man gör mer skada än nytta. Just den människan kanske har väldigt belastade utrensningsorgan som bara skriker efter att få lite hjälp.

Ett intressant test som gjordes av den amerikanske näringsfysiologen Jeffrey Bland är mycket talande. Han bjöd sina kollegor på varsin kopp kaffe och mätte sedan koffeinhalten i deras saliv. Hos några forskare hade koffeinhalten halverats redan efter 30 minuter. Men hos andra dröjde det hela 30 timmar (!) innan koffeinhalten hade gått ner till hälftenAtt vi har olika avgiftningsförmågor är helt klart självklart.

Hur du vet om dina avgiftningsorgan fungerar optimalt

Hur känslig du är för gifter, dofter, mat, (kaffe!) m.m. kan indikera att du behöver avlasta kroppen. Personer som har astma, allergier, värk, trötthet och ofta är sjuka är också sådana som utsätts för en onormalt hög giftbelastning och kan behöva rena sina utrensningsorgan. Men även vi andra behöver förebygga så vi inte får de ovannämnda problemen.

office BZ

Även personer som stressar, sover dåligt, arbetar i kontorsmiljö (dålig luft, teknikångor, gifter i möbler m.m.), de som reser mycket, som ofta vistas i trafikerade miljöer eller arbetar med gifter (som målarfärg, lim och annat) kan behöva avgifta sig.

Däremot kan det också vara skadligt att alltför mycket lobba för en viss "detox"-produkt som om det skulle vara att undermedel. Då är det dags att dra öronen åt sig. Eftersom vi alla är individuella fungerar olika örter och naturliga produkter olika bra för oss.
Vill du vara på allra säkra sidan och verkligen veta att just din detoxkur blir riktigt lyckad så rekommenderar jag dig att ta kontakt med en närinsgterapeut som är van vid att jobba med utrensningar.

Hur brukar du gå tillväga när du detoxar? På vilket sätt har du känt att du fått nytta av att göra en detox någon gång ibland? Vad tycker du om myten som spridit sig om att vi inte behöver detoxa?

Lycka till med er detox och jag hoppas ni får en fortsatt trevlig försommar

Amanda M

 

Innan vi flyttade hade jag ett stort dilemma. Det var helt omöjligt att få med oss vår stekpanna i gjutjärn (vi har två fina Skeppshult, men bara den ena användes flitigt och har en given plats vårt hem!). Den vägde för mycket helt enkelt. Folk skrattade åt mig för att jag ville ta med mig den och någon hänvisade till mitt blogginlägg om att inte vara fäst vid saker... Men jag hade en oroande magkänsla att det inte skulle bli lätt att hitta något liknande. Jag minns av mina resor till Asien innan och även när jag bodde i Afrika att teflon var det enda som butikerna erbjöd. Men kanske jag har fel. Traditionellt sätt måste det ju vara gjutjärn som de lagar sin mat på. Jag påminde mig om hur jag ser i gatuhörnen de står och lagar omeletter, steker chapati och andra delikatesser. Det måste ju vara gjutjärn och de måste ju ha fått tag på dem någonstans. Det kommer nog lösa sig – försökte jag intala mig själv.

Nu har vi bott här i några månader. Och fortfarande har jag inte hittat vart man kan köpa något som skulle kunna fungera som stekpanna i gjutjärn. Allt jag ser är gjort i teflon eller aluminium. Någonstans såg jag rostfritt stål med en non-stick beläggning. Vårt sug efter pannkakor blir bara starkare och önskan att göra en god gryta växer också. Men jag tänker inte kompromissa! Jag vägrar! (En fördel med det här är att vi steker mindre, vilket har sina hälsofördelar, men i det långa loppet så känns det faktiskt svårt att leva utan en bra stekpanna/gryta!)

Vad Non-Stick pannor är

Pannor av Non-Stick-material, som idag många verkar anse vara det enda sättet att steka sin mat i, innehåller PTFE = polytetrafluoreten (innehåller grundämnena kol och fluor), vilket egentligen ska vara helt säkert – såvida du endast steker i låga temperaturer och så länge din teflonpanna inte är skadad på minsta sätt.

Och bättre har de visst blivit. Man använder inte längre PFOA (cancerframkallande) vid tillverkning av Teflon. (Vad de använder de istället kan man undra. Kanske något ännu sämre som vi om några år blir varse).

Och även om den exakta orsaken till varför kanariefåglar som bor i köket dör av "oförklarlig anledning" inte helt är fastställd (man tror att de förgiftas av de polymergaser som avges från teflonpannan).

Men man kan ju helt enkelt välja att inte ha sina fåglar i köket. Så varför är jag ändå, trots allt, negativt inställd till teflonpannor?

non-stick-panna

Varför jag är så envis med att inte använda Non-Stick pannor

Även om tillverkarna och teflon-förespråkarna påstår att det inte är några problem för oss människor, väljer jag ändå att se upp och ge en liten diskret varning till dig som lyssnar. Kanske kommer de ämnen som man gör teflon av en dag vara några av de ämnen vi önskar vi aldrig hört talas om, än mindre lagat mat i, då vi kommer kunna se dess baksida.

Men jag är ju ingen fågel

Även om jag inte är en fågel så måste den där gasen ändå bli en extra onödig belastning som vår stackars kropp (främst lever) måste ta hand om! Det säger en hel del att det till och med finns ett myntat begrepp: "Polymer fume fever", för de influensaliknande symptom man kan få när man blivit utsatt för för mycket av teflonpannans gifter. Även om det precis som en influensa går över så kan det inte vara hälsosamt för oss i längden. Eller vad tror du?

Slit och släng-dilemmat

Dessutom går pannor gjorda av teflon lätt sönder. Håller du inte med? Det är som en förbrukningsvara hemma hos många. Det är visserligen bra att man slänger ut en teflonpanna som börjar få repor eftersom det är då läckage av farliga peroflouredade ämnen är som störst och alltså mest skadlig för vår hälsa.

Men, hur mår naturen egentligen av att vi slänger ut teflonpannor med jämna mellanrum? Naturen klarar helt enkelt inte av att bryta ner de perflourerade ämnen som finns i bl.a. teflon.

Men man kan visserligen se till att Non-Stick pannan inte blir repig så lätt och snabbt! Hur då? Jo genom att använda redskap som inte repar den. Vad är det för redskap? Redskap gjorda av plast! Och hur bra är det egentligen för våra kroppar? Plast som värms upp eller kommer i kontakt med högvärme som en stekspade i en teflonpanna gör förorenar maten (vår kropp -> våra celler -> våra gener) genom att dela med sig av gifter som vi definitivt lika bra kan vara utan (och våra kommande generationer likaså!) Så ska du laga mat i känsligare pannor som teflon eller annan Non-Stick, använd hellre redskap av trä.

Har du tänkt på det här?

Hur ligger det till med de andra PTFE-pannorna, alltså andra non-stick varumärken?* Något att ta i beaktande är huruvida de använder PFOA i sin tillverkning. Och någon kommenterar kanske att "PFOA" är förbjuden i EU eller att PFOA finns knappt kvar i slutprodukten. Men var tillverkas produkten? Är det en billigare variant är det sällan inom EU och då kan ämnena förekomma. Och hur mår de som jobbar i fabriken och i fabrikens omgivning? Att vara konsument är så mycket mer än att bara köpa en stekpanna för att grädda sina pannkakor i. Det handlar om våra medmänniskor, om än på andra sidan jorden. 

Pannan i mitt hjärta:

gjutjärn

Gjutjärn

Okej jag vet att det finns en hel del negativa åsikter om stekpannor i gjutjärn. Men jag har också argument tillbaka.

"De väger för mycket!"

Många anser att deras tyngd är något negativt. Men personligen anser jag att det är positivt.

Den åker inte omkring på spisen om man råkar stöta till den med något. Det är inte så lätt att tappa den eller att den glider en ur händerna då man verkligen tänker på vad man gör när man lyfter den. Dessutom är det bara en vardagsträning som jag tycker är en extra bonus! Det enda jag inte orkar/vågar göra är att vända pannkakorna i luften. Men kom igen, det kan jag faktiskt leva utan att kunna.

"De är så svåra att rengöra"

Många som är negativt inställda till gjutjärn skyller även på att det är svårare att göra rent och att maten fastnar så lätt. Jag kan inte riktigt hålla med om det. Jag har då sällan haft problem med att maten fastnar hårt och ifall det fastnar så är den lilla minuten att rengöra inget negativt. Se det som en möjlighet att får lite extra vardagsträning igen, en rejäl skrubbborste (jag använder den här) och varmt vatten gör susen.

(Varför ska allt gå så extremt fort egentligen?? Diskningen är en ypperlig tid att tänka igenom dagen, meditera över positiva saker och stressa ner.)

Låt pannan sedan lufttorka. Använd inte diskmedel, låt den inte ligga i vatten (för då kan den rosta) och använd inte fina diskhanddukar för att torka av den – då blir de svarta!

Bekymra dig inte över att den inte blir helt fri från den oljiga känslan. Det är faktiskt bara bra att den är lite smord – faktum är att du ändå någon gång då och då kan behöva olja in den lite extra.

"Maten fastnar mycket lättare"

Ja, om du jämför med Non-Stick. Och ja, om du inte vet hur du ska göra. Gör så här så ska du se att maten inte fastnar så lätt alls: hetta upp den först, sen häll i oljan/smöret/ghee och efter det när järnet är varmt kommer du inte besväras alltför mycket av fastbränd mat. Till er som är fetträdda och önskar ha en non-stick panna för att kunna undvika fett... Hm.. Hur ska jag säga det här så diplomatiskt som möjligt? Du behöver inte vara rädd för fettet! Bara för fel sorts fett! Läs på!

"Jag kan inte steka tomat i den"

Det stämmer. Det bör man tänka på att med gjutjärn inte tillaga allt för syrarika livsmedel som tomat. Men skulle man hälla i lite tomatkross i köttfärssåsen så är inte det hela världen. Det är mer om man gör sin hemmagjorda ketchup i gjutjärnsgrytan varje dag – mindre bra!

"Man får i sig järn och det är farligt"

En del som förespråkar teflon och andra non-stick material brukar tala om att gjutjärn är farligt för att man kan få i sig för mycket järn. Risken är väldigt liten. Men absolut vet du med dig att du redan har för mycket järn i kroppen så kanske man bör välja ett annat material. För mycket järn är absolut giftigt. Men det är ändå inte så många som lider av järnöverskott att jag ändå känner att jag kan rekommendera gjutjärn till den stora massan. (Faktum är att särskilt tjejer/kvinnor i fertil ålder ofta har järnbrist). Men skulle det vara så att du har för mycket järn eller tungmetaller i kroppen så är det bättre att rekommendera dig att göra något åt grundproblemet i stället för att varna för gjutjärnstekjärn.

"Den går aldrig sönder"

Hm.. Inte för att jag tror någon anser det vara ett problem. Men jag måste ändå ta upp hur extremt hållbar den är, nästan helt omöjlig att ta sönder. Kanske är det egentligen därför Non-Stickförespråkare talar illa om den.. Det finns inga pengar i att folk köper traditionella gjutjärn då de håller i flera generationer. Mina två skeppshultare är båda ärvda och har flitigt används i några decennier och säker många många år till.

"Det kanske fungerade bra i förr i tiden när man lagade mat över öppen eld - men inte lever jag på stenåldern inte."

Det går utmärkt att använda gjutjärnspannor på vanliga spishällar, glashällar och moderna induktionshällar, men det går också bra att ha den över eld om du skulle vilja det, eller i ugnen (så vida den inte har ett trähandtag som våra har).

Jag tycker att fördelarna definitivt överväger de negativa sidorna. Dessutom tycker jag att maten smakar bättre, men det kanske är inbillning för att jag älskar den traditionella känslan av gjutjärn!

Ja ni förstår att jag saknar min älskade stekpanna i järn där hemma i sverige...

Alternativ för den kräsne är emaljerat gjutjärn, med en dyrare prislapp, men de ska vara enklare att rengöra, rostar inte, maten fastnar inte lika enkelt och man kan använda tomat och andra livsmedel rika på syra.

Något som ska vara minst lika bra men också dyrare är kolstål. Jag har själv ingen erfarenhet av det, men vad jag har lyckats läsa mig till på nätet ska den ha ungefär samma egenskaper som gjutjärn. Den är ännu svårare att ta sönder och den väger mindre än den tunga gjutjärnen. Men om jag har förstått rätt så hör kvalitén på kolstålen ihop med tjockleken. Ju tunnare, desto sämre och därmed billigare.

Om jag ändå bara kunde hitta något liknande här. Om jag inte gör det får jag fortsätta leta efter de två näst bästa alternativen:

Keramisk beläggning:

Verkar poppa upp i varje modernt lite mer medvetet kök. De har ingen plastbeläggning i form av PFTE och klarar av mycket högre temperaturer än vad teflonliknande pannor kan.

Värmefördelningen verkar vara olika från märke till märke, så där får du göra din egen research.

Den kräver en liten mer noggrann hantering än gjutjärn om man vill att den ska hålla i längden och det rekommenderas inte heller att använda hårda köksredskap tillsammans med dem - helst träredskap.

Men vad pannan är gjord av mer än emalj är väldigt olika från märke till märke och var den är gjord...

Rostfritt stål:

Det som är bra med rostfritt stål är att de klarar höga temperaturer och läcker minimalt med kemikalier i maten. Men som stekpanna sägs de vara sämre på många områden: värmefördelningen, stekningen, mat fastnar lättare och svårare att rengöra. Ja, jag har ju råkat bränna popcorn i kastrullen, de är inte kul att rengöra... Så rostfritt stål föredrar jag att ha till mina kastruller eller till mina bakformar där värmefördelningen är mindre viktig. Skulle det i slutändan vara det enda jag hittar i stekpanneväg får jag nöja mig med det.

Det finns en annan typ av stekpanna som inte får så mycket uppmärksamhet:

Titanstekpanna:

Informationen om dem är däremot inte lätt att få tag på. Många hävdar att det är det absolut bästa som finns på denna jord, men det är svårt att få en tydlig klarhet i varför. Andra hävdar att det bara är en legering, åter andra hävdar att de är en keramisk legering ovanför titanet. Åter andra har blivit mycket missnöjda med sin efter att den slutat fungera efter några års och andra påstår att den fungerat finfint i 10 år. Min slutsats är att det är en stekpanna som verkar vara värd att kolla upp om du skulle vara ute efter något nytt. Men troligen är det olika kvalité, kostnad och material i de olika varumärkena som använder titan.

Det är nog ändå inget jag kommer kunna hitta i den här delen av världen, så jag kommer fortsätta att leta efter mitt älskade gjutjärn. Kan hända att jag någon gång skulle kunna tänka mig att köpa en liten nätt och lätt titanstekpanna som skulle kunna vara en bra reservpanna att ta med på resor runt om i världen. Men det är ett långt senare projekt!

Bättre utan

Visst är de här alternativen dyrare i jämförelse med en aluminium- eller teflonpanna! Men om det är så att man inte har råd att köpa dem så skulle jag vilja påstå att det är bättre att vara utan. Det går att vara utan, det kanske bara är positivt för dig. Utmana kreativiteten och lära dig mer om hur du kan laga mat på andra sätt. Till exempel kanske du kan ugnsbaka mer. En dag har du kanske råd att investera i en stekpanna av bra kvalité. Tar du då hand om den kan till och med dina barnbarn glädjas över den decennier framöver. Väl värt slantarna med andra ord.

Tålamodsprövande

Så jag väntar tills jag verkligen hittar en panna som fyller mina kriterier - om det så ska betyda att jag kommer springa på varenda marknad, söka mig långt in i byarna eller behöva frakta från vår nästa vistelse i grannlandet när vi förnyar vårt visum^.

Hur gör du?

Hur har ni gjort i er familj? Vilket material använder ni när ni lagar mat? Tycker ni det är överdrivet att kasta ut teflonpannan?

PS. När det kommer det till bakplåtspappar, bakformar, muffinsformar, våffeljärn etc.. Hur gör man där?? Ja hos oss är valet enkelt... Inget med Non-Stick. Papper, rostfritt-stål, extra fett i långpannan och i framtiden (ifall vi flyttar hem till sverige) skulle jag kunna tänka mig ett gammalt våffeljärn i gjutjärn. Till dess kan vi klara oss utan våfflor. Men alla gör som de själva vill och känner är rätt. Men inför alla eventuella nyköp så kommer det inte bli något med Non-Stick.

 

Lycka till med din hälsosamma matlagning

Amanda M

#Aluminium är ett annat material som också är ett billigare och populärt material till matlagning. Men de har visat sig ofta läcka ut i maten vid hög uppvärmning. Jag vill inte få för mycket aluminium i mig. Så därför undviker jag stekpannor och andra köksprylar gjorda av det.

*Här tar jag bara upp teflon, som är ett av alla varumärken som finns. Är det ett annat varumärke som man vill undersöka så får man göra det på egen hand.

^ Uppdatering: Vi blev "gjutjärn-stekpanne-ägare" igen efter vår senaste visumförnyelse. Äntligen! :)

Läsvärt:

http://www.treehugger.com/corporate-responsibility/consumer-reports-debunks-the-teflon-panpfoa-exposure-myth.html

http://www.treehugger.com/green-home/happy-teflon-day-stick-around-and-find-out-if-it-safe.html

http://www.kemi.se/om-kemikalieinspektionen/verksamhet/handlingsplan-for-en-giftfri-vardag/hogfluorerade-amnen

http://www.naturalnews.com/029676_PFOA_non-stick_cookware.html#

http://kemikaliekollen.blogspot.com/2013/01/kemikaliebanta-koket.html

http://kemikaliekollen.blogspot.com/2013/01/pfoapfos-enligt-kemi.html

http://static.ewg.org/reports/2015/poisoned_legacy/EWG_Guide_to_PFCs.pdf?_ga=1.265863631.1701477717.1450679575

http://www.ewg.org/research/pfc-dictionary

http://www.ewg.org/research/canaries-kitchen

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/jan/25/are-my-non-stick-pans-a-health-hazard-teflon

http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-1/giftspridare

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/atta-satt-att-detoxa-koket

http://groovygreenlivin.com/2011/01/how-to-choose-healthy-pots-and-pans/

http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2013/07/31/stekpanna-i-vit-keramik/

http://m2.thorsell.info/wp-content/uploads/2012/09/Glas_Porslin_5115.pdf

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/varning-for-grillgaller-av-teflon

http://www.lagamera.se/om-stekpannor

http://blog.listentoyourgut.com/alternatives-to-teflon-frying-pans/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/forpackningar/svarta-koksredskap/

http://www.medicalnewstoday.com/releases/4716.php

http://www.asons.co.uk/personal-injury/hazardous-substance-claim/exposure-teflon-polymer-fume-fever-fluoropolymer-fever/

http://www.rightdiagnosis.com/p/polymer_fume_fever/intro.htm

http://foodal.com/best-of-foodal/better-cast-iron-carbon-steel-skillets/

http://www.heathernicholds.com/planning/healthy-cookware

http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2012/09/17/keramisk-stekpanna/

http://www.naturalnews.com/036029_cookware_non-stick_chemicals.html

http://www.livestrong.com/article/158539-healthy-types-of-metal-for-cookware/

http://www.ehow.com/info_8034440_dangers-titanium-cookware.html

Det här blogginlägget känns kanske aningens otippat om du väntat dig en artikel om hälsa. Men läs till slutet så kommer du förstå varför det här helt klart har med hälsa att göra.

Inom hälsovärlden så pågår det en enorm propaganda på bloggar och hälsosidor att för att kunna leva nyttigt och hälsosamt så behöver man ha en mängd olika och dyra maskiner. Är det verkligen så att man blir "friskare" av att ha en blender, juicer, torkugn och matberedare?

Jag måste erkänna att apparaterna (om man använder dem) kan medföra enorma skillnader för sin hälsa. Till exempel kan en juicer och en blender hjälpa en att få i sig mer näring i vardagen genom att man gör gröna smoothiesar och grönsaksjuicer. En matberedare är en stor hjälp när man vill göra rawfoodtårtor och olika nötsmör. En torkugn kan ta steget ännu längre och hjälpa till med att torka frukter, nötter, örter så att man året runt har hälsosamma godsaker, samtidigt som den kan hjälpa en att laga mat som inte är allt för upphettad (Raw-food) och på så få i sig än mer näring.

Men för många av oss är de här redskapen mycket kostsamma och tar stor plats. Går det att leva sunt utan dem? Ja! Hemma i Sverige var vi ägare av alla dessa saker (förutom torkugn). Men vi har under våra mer hälsosamma år klarat av att leva utan dem i långa perioder. Bland annat nu! Vi har varken med oss blendern, matberedaren och juicern med oss i flytten och hittills har vi överlevt och vi försöker fortfarande leva lika hälsosamt som innan.

Vi bestämde oss för att införskaffa en stavmixer som även kan fungera som elvisp och dessutom har en större s-kniv och alltså kan göra mycket av det vår matberedare kunde. 3 stora maskiner i en liten som ersätter de 3 någorlunda bra. Vi kan göra nöt- och frömjölk, vi kan göra chokladmousse, havremjöl, guacamole, pesto, hummus, Baba-Ganoush, smoothies, en mindre pajdeg och enklare rawfood mat/desserter. Vi kan även göra grönsaksjuicer!! Det enda jag måhända saknar lite grann är rivjärnsförmågan som min gamla matberedare gjorde åt mig. Fast vi försöker se det positivt och tänka på att det blir helt enkelt lite mer vardagsträning nu för tiden när vi ska göra surkål eller riva mycket grönsaker (och mindre disk!) Det som är bra med den här stavmixern är att vi kan ta med den vart vi än både flyttar men också vart vi än reser!

Jag kan varmt rekommendera det till andra som valt att "immigrera" utomlands till enklare levnadsförhållanden, eller för den medvetna studenten som har liten plats och liten inkomst eller de som vill leva mer minimalistiskt och andra som helt enkelt känner att en blender eller matberedare är lite för mycket pengar eller plats.

Men nu till kökssakerna du faktiskt inte behöver (om du inte jätte gärna vill):

1) Matberedare:

Den gör det enkelt och smidigt att laga hälsosam mat. Det går snabbt och smidigt att gör en deg och rivna grönsaker.

2) Blender:

Är särskilt bra för att kunna göra hälsosamma smoothies, hälsosamma glassar, nöt- eller frömjölk, pesto och mycket annat. Men främsta argumentet till att verkligen köpa en blender är för att du verkligen göra smoothies var och varannan dag till hela familjen. (Är det bara till dig själv fungerar en bra stavmixer lika bra, om inte bättre).

3) Juicer:

Att juica näringsrika grönsaker är nog en av de bättre investeringarna man kan göra för sin hälsa. Kommer man på att man inte kommer att använda en juicer så ofta som man hoppats är det bättre att tänka efter före. Den är både dyr och tar mycket plats. Det går faktiskt att göra sin egen juice på samma sätt som man gör nötmjölk (vilket en blender eller till och med en stavmixer kan göra). Börja med att göra juice på det sättet. Märker du att du gör det så pass ofta att det faktiskt är värt investeringen att köpa – köp då en som kallpressar istället för centrifugerar är mitt råd (mer om det en annan gång.) Kanske är du som vi och vill göra juice-fasta någon gång om året, det har vi ännu inte löst hur vi ska göra nu utan vår juicer. Men förhoppningsvis kommer nog någon som har en att kunna låna ut den under den veckan – det hoppas vi på!

TÄNK PÅ: en stavmixer kan ersätta alla dessa tre saker och är alltså det allra bästa alternativet för många. Köp en av bra kvalité och med olika tillbehör.

4) Torkugn:

Förespråkas ofta i hälso-världen, då främst när det kommer till raw food-sammanhang. Jag ska inte hymla och inte säga att jag gärna skulle vilja ha en (allra helst skulle jag nog vilja bygga min egen som drevs av solenergi). Själva arbetet med att förbereda näringsrik raw food-mat blir definitivt enklare. Men du behöver vara ganska engagerad och motiverad för att det ens ska vara lönt att köpa (och bygga :/) . Kanske blir torkugnen din bästa vän eller så blir det ytterligare ett intresse som svalnar och hamnar på vinden så småningom. Många gånger räcker det med att ställa ugnen på minsta antal grader och sätta luckan på glänt, så gör jag. (Vad som är bättre ur en miljösynvinkel kan jag inte svara på, att man köpt en torkugn som behövts tillverkas men inte används så mycket eller att ställa luckan till ugnen på glänt...)

5) Glassmaskin, nötmjölksmaskin och yoghurtmaskin:

Yoghurt går lika bra att göra på egen hand! I en tätslutande ren glasburk som du sen satt i ugnen med lampan på. Kommer du att göra glass flera gånger i månaden? Om så – kanske blir en bra investering! Men om inte så kanske du lika gärna kan göra en glass manuellt de få gångerna det faktiskt blir av. Nötmjölk... Blender, juicer eller en stavmixer fungerar lika bra!

6) Kokare av olika slag:

Det är något som jag har svårt att förstå mig på nyttan av: Ris- ägg och vattenkokare. Det går lika bra att göra i en kastrull på spisen. Med dagens induktionshällar verkar det gå så oerhört snabbt att få vattnet att koka att jag förstår mig inte ens på varför en vattenkokare skulle spara så mycket energi som det sägs. Plats och pengar tar de och går sönder alldeles för ofta.

7) Baby-food-maker:

Jag är ingen mamma, men vad jag har läst om dem verkar de inte göra ett mycket bättre jobb än vad en mamma klarar av att själv göra med en kastrull och stavmixer.

8) Pastamaskin:

Folk har klarat av att göra sin egen pasta i århundranden utan en särskild maskin. Det ska nog vi också klara av (om lusten att göra egen pasta skulle råka infinna sig). Det finns mängder av tips på hur man gör det. Det är bara till att googla runt.

9) Köttkvarn:

Jag har då aldrig saknat att ha en köttkvarn i mitt hem. Jag kan definitivt förstå att det finns någon bonde som behöver det. Men vi andra kan väl köpa färdigmald kött av bonden direkt! Det känns mycket smidigare! Och framförallt så är nog det allra viktigaste för medelsvensken att faktiskt dra ner på köttätandet överhuvudtaget.

10) Fondueset:

Jag ska erkänna att vi har en liten chokladfondueset. Men den ligger hemma i Sverige i en kartong. Så den var alltså långt ner på vår prioriteringslista. Och faktiskt så går det lika bra att vara utan. När det kommer till de där stora bökiga fonudeseten så undrar jag hur ofta de faktiskt används i var mans hem? Och är det tillräckligt gott för att man bör spara den för den där årliga fonduekvällen? Ännu en gång så är kött och ost något som svensken bör dra ner på – inte öka.

11) Brödmaskin:

Jag tycker det verkar som att brödmaskinen är en sådan där sol-å-vårare (om man nu får kalla en brödmaskin för det) vissa delar om året åker den fram hos familjer och får ryck och bakar nybaktbröd varenda dag. För att sen försvinna in i mörkret i 11 månader, belamra, damma och bara vara ett irritationsmoment. Brödmaskinen gör oftast inte att familjer får mer gott nybakat bröd. Men om du lär dig att baka enkla bröd (glutenfria förstås) i din vanliga ugn kommer du snart kunna göra det med lätthet och glädje.

12) Köksassistent:

En sådan där som mamma använde och man visste att nu blev det nybakt gott bröd i stora lass. Jag kan förstå att många som bakar stora satser med bröd och bullar kan ha nytta av en sådan. Men för oss som vill leva lite mer hälsosamt och baka bröd med andra mjölsorter än vetemjöl brukar inte bröd-/bullbaket komma upp i de kvantiteterna att det känns nödvändigt att ha en assistent som gör knådandet åt oss. Dessutom är ofta konsistenten annorlunda när man bakar utan gluten och det kan vara bra att göra det för hand så man kan ha koll på processen bättre.

13) Brödrost, smörgåsgrill och "toast-oven":

Dessa är då allt för överskattade. Det går att värma, tina, rosta bröd i ugnen på gallret och på en stekpanna utan olja. Varma mackor i ugnen blir också goda. Men framförallt är det viktigaste att dra ner på mackätandet! Vi lever i ett land med ett nästan sjukligt mack-beroende. Hitta alternativ till mackan först och främst och lägg lite tid och energi på att laga riktig mat.

14) Soda-Streamer:

Det här kan jag faktiskt förstå att en del vill ha. Som familjer med barn som vill minska på läskdrickandet men ändå erbjuda barnen något kul att dricka. Kanske blanda ut juice i kolsyrat vatten. Jag kan köpa det argumentet. Men för många av oss utan barn, stora barn eller barn som inte har det intresset är en soda-streamer bara ännu en onödig pryl till köket som inte används tillräckligt. Du kommer njuta mer av kolsyrat vatten när du går ut på restaurang när du inte får det lika ofta!

15) Våffeljärn:

Själv har jag inte kvar den efter flytten och kommer nog inte köpa en ny (men ja det är inget jag vågar ge mitt ord på, kanske någon gång, den som lever får se...). Vi använde den alldeles för sällan för att rättfärdiga varför vi skulle ta med eller ens behålla den. Men så gott det är med våfflor, för mig är det barndom, nostalgi och myskvällar. Men jag försöker intala mig att det går minst lika bra med pannkakor. 

På tal om pannkakor:

16) Plättjärn och särskild pannor för pannkakor:

Överskattat! Det går lika smidigt i vilken annan panna som helst (som inte har allt för hög kant – som en wokpanna t.ex känns lite svårare att göra det i..).

17) Wokpanna:

Vet du med dig att du kommer woka mycket, du kanske är uppvuxen på wokad mat så kanske det här är en nödvändighet. Men för många av oss är wokpannan bara den där irriterande pannan som alltid är i vägen och aldrig används. Hos mig åkte den ut för att aldrig mer komma tillbaka.

18) Mikrovågsugn:

Ut med dem bara! Det är inget att ens fundera över det finns absolut ingen anledning till att behålla den hemma. Mikrovågsugn tillför inget gott. Det kanske tar max 5 minuter extra att värma lunchmaten på spisen och resterna till middagen går bra att värma upp i ugnen igen. Är du på jobbet och micro är det enda som finns till hands? Försök ta med mat som du inte behöver värma upp. Min man fick ofta komplimanger av kollegorna för sina spektakulära lunchlådor, allt som oftast bestående av sallader med spännande ingredienser, eller kanske en paj ibland. Och ersätt framförallt inte mikropopcornen med att köpa en popcornmaskin. Det finns verkligen inget fjantigare. Det är mer proffsigt att lära sig göra supergoda popcorn i en kastrull på spisen och tar bara 2-3 minuter. Korrekt poppade popcorn (i ghee såklart) smakar enormt mycket godare.

19) Fritös:

Skippa fritering helt och hållet vettja. Om du absolut måste, använd stekpanna (med hälsosamma fetter såklart)... 

Fler helt onödiga prylar

Det gäller att tänka efter några gånger extra, för i dagens samhälle så överöses vi med prylar och apparater. Alla borden och måsten. Jag kan inte annat än att sucka åt tanken på hur zestskalare, äppelklyftsdelare, äppelskruttsuttagare, avokadoskärare och lökhackare kunde bli sådana essentiella redskap i hemmet. Visst fanns det en tid då du faktiskt klarade dig bra utan dem, en tid då det faktiskt gick alldeles utmärkt att använda skalkniven till att både skära ut skruttet på äpplet och dela dem i klyftor? Så vem var det som sa åt dig att du helt plötsligt behöver dem, att ditt kök inte är komplett utan och att matlagningen skulle gå så mycket smidigare? Är det de som tjänar pengar på det? Varför tror du då att de är så måna om att få dig att köpa den?

Tänk efter:

Hur många saker behöver man för att kunna laga god och hälsosam mat?

Egentligen.

Det är faktiskt färre än vad man kanske tror.

Förutom, kyl, ugn och spis.

1. Bra kniv

En bra kniv är en dröm att ha. En väl värd investering helt enkelt. Ta väl hand om den, diska den och slipa den. Då kommer den att vara en trogen kamrat oerhört länge.
Dessutom är en liten skalkniv i det närmaste ett måste. Kan hända att man väljer att ha någon kniv till för att göra matlagningen aningens mer effektiv. Men det är då inte antalet knivar som gör skillnaden.

2. Skärbräda

Skärbräda i trä eller bambu är att rekommendera framför plast. Ha minst två olika - en för grönsaker och en för kött. Kanske du bestämmer dig för att ha ytterligare en för lök, fisk och/eller bröd. Det är ju såklart helt upp till dig.  Ta även väl hand om din skärbräda, torka av den och diska den efter varje användning och låt den inte stå eller ligga i vatten för länge. Kanske du ibland vill tvätta den med äppelcidervinäger, citron eller spraya den med väteperoxid för att vara extra säker på att den blir desinficerad och är hygienisk. Det kan även vara bra att olja in den med jämna mellanrum.

3. Kok- och stekkärl.

10 kastruller och grytor i olika format och former är helt onödigt. Tänk efter själv vilka kastruller du oftast använder, till vardags? (Jag kan absolut köpa att man vill ha 1, inte fler, extra stor kastrull för festliga tillfällen eller när du ska koka sylt eller något liknande, men det kan säkert gå lika bra att låna från den där storfamiljen i grannskapet!) För de allra flesta räcker det med 2 kastruller, 1 gryta (alternativt slow-cooker för den moderna eller lergryta för den traditionella), 1-2 stekjärn, någon kak- och/eller brödform.

4. Skålar

Givetvis kan det även vara bra att ha en eller flera skålar (i olika storlekar) som man kan använda för att baka  och laga maten, samt förvara livsmedel, tvätta frukt och grönsaker i o.s.v. Personligen föredrar jag skålar i rostfritt stål då de både är hållbara och snygga (man kan både förbereda maten men också servera i dem utan att skämmas) och dessutom så slipper man de skadliga plasterna. Glas är ju också läckert att laga sin mat i (och servera med) men inte lika hållbart ifall det faller på klinkersgolvet.

Egentligen är de här fyra olika sakerna allt du behöver för att kunna laga goda måltider. Det behöver egentligen inte vara mer komplicerat än så. Minimalistiskt och enkelt!
Men jag erkänner att det definitivt finns några småsaker kan underlätta radikalt och som jag inte gärna vill vara utan. Som en potatisskalare (som man kan använda till fler saker än bara potatis givetvis), mätredskap, visp, rivjärn, slickepott, vitlökspress, träslev och stavmixer (om stavmixern har visp-möjlighet behöver man inte ha en elvisp längre).

"Men den kostar bara 10 kr, så de gör ingenting"

... Kanske du resonerar.

Ingenting kostar 10kr! Någon har fått betala för det – kanske inte med pengar men kanske med tråkiga arbetsförhållande och dåliga löner.

Påverkade val

Så vi alla kan ta en funderare över hur mycket vi blir påverkade. Vem är det egenligen som sagt att du bör ha de saker du har.

Reklamen är starkare än vad man tror. Men också smygreklamen från bloggar och youtube, vi ser våra favoritkockar eller hälsogurus använda olika sorter apparater och undermvedvetet börjar vi vilja ha samma saker som de har.

Varken jag eller någon annan, särskilt inte media ska säga till dig vilka saker du bör ha eller inte ha.

Du bör göra medvetna och kritiska val när du handlar något som ska få ta dina pengar, din plats och tid. 

Orsak till ohälsa

Fler saker i köket gör sällan jobbet bättre, men däremot är det fler saker att behöva gömma undan, ta hand om, diska, underhålla, slänga (när de går sönder) vilket leder till onödig stress.

Dessutom blir du inte heller en bättre kock av finare apparater! Ibland kan fler saker förvirra och göra det jobbigare och därmed mer ångestfyllt och stressat.

 

Att lära dig att laga god och hälsosam mat från grunden på rena råvaror är en nyckelprincip för att må bättre.

Skala bort det onödiga som du trodde du behövde och kvar har du ett enklare och mer meningsfullare liv och förhoppningsvis bättre hälsa.

(Den här artikeln är bara för att få oss att börja tänka till, våga bryta normer och inte gå på en lögn att man MÅSTE ha vissa apparater för att leva hälsosamt! Inte för att säga till dig vad du ska och inte ska köpa. Vi är inte sponsrade från något företag för att uttrycka oss kritiskt eller för att förespråka vissa produkter. Vill du ha tips om märken kan du fråga i kommentarerna nedan.)

Men nu över till dig! Vad har du gjort för att minska på belastande köksprylar? Vilken tycker du är den mest onödiga pryl man kan ha i ett kök?

Önskar er en hälsosam och bekymmersfri vecka.. Förresten vad blir det för mat hos er ikväll?

/Amanda M

måndag, 08 feb 2016 13:00

Därför är det bra att vägra!

Skrivet av

Ett enklare, mer bekymmersfritt liv startar med att se över vad du tar in i ditt liv och vad du redan samlat på dig. Det här handlar om tankar, vänner, uppgifter/projekt men även saker och ting.
Det första och viktigaste steget till ett enklare liv är att Vägra! Vägra vara som alla andra som bara samlar och samlar, vägra bli påverkad av överkonsumtionen i vårt samhälle och vägra ta in saker i ditt liv som du verkligen inte behöver.

Vilka fördelar får du av att stanna upp och reflektera över dina konsumtionsvanor och kanske vägra lite mer?

Ekonomiskt:

Genom att VÄGRA köpa mer saker än du behöver kommer du se att många bäckar små blir en stor å av pengar du förr inte trodde du hade. Så innan du köper något, fråga dig alltid: Behöver jag verkligen den här? Kan jag leva utan den? Kan jag låna, byta, göra den eller köpa den begagnad åtminstone?

Du kommer att märka med ett sådant resonemang att fickpengarna ökar.

Tänk bara på plastpåsarna vid kassan - 2 kr / st. Kanske många i snitt köper 10 sådana i månaden; det är 20 kr, och på ett år 240 kr. För de pengarna hade du kunnat äta ute eller gå på bio för två personer. Eller läkerolaskar, pingvinstången, sköljmedlet, reablusen eller annat som man så lätt köper utan att tänka till. Och du kommer känna dig full med makt genom att bara bli mer kritisk till dina inköp.

Miljö:

En bonus med ett enklare liv är att miljön mår bättre av att vi konsumerar och slänger mindre, både för den energi produktionen kräver och de utsläpp den orsakar, men också på grund av den energi som krävs för att återvinna (mer om det längre fram...) Det innebär att fler träd som kan hjälpa till med föroreningarna, motverka översvämningar och globala uppvärmningen får stå kvar. Det i sin tur ger renare hav... ja, alla kan själva föreställa sig de positiva scenarion i slutändan.

Hälsa:

Mycket av det där "onödiga" vi tar in i vårt liv är oftast sådant som är sämre för vår hälsa, som ovannämnda halstabletter, choklad, godis, snacks, hel- och halvfabrikat. DU KAN LEVA UTAN DET, vi lovar! Det för inget positivt till sig varken för din hälsa, ditt välmående eller för miljön och din omgivning. Så genom att leva ett enklare liv och VÄGRA att ta in onödiga saker i ditt liv som du egentligen inte behöver kommer du även att märka en förbättring i ditt utseende och din och din familjs hälsa.

Tid:

Det här kommer nog gå på ett ut, beroende på hur väl man planerat. Att köpa hämtmat tar lika lång tid som att laga mat hemma. Men att göra egen ketchup tar ju visserligen mer tid än att köpa en själv. Men sen går det nästan på ett ut med tanke på att man inte lika ofta behöver åka till återvinningscentralen med sopor. Sen efter ett tag när man insett hur mycket prylar man inte behöver så kommer du snart inse hur mycket tid du sparar på att slippa springa omkring på köpcentrum, varuhus o.s.v. När du väl kommer att handla kommer du veta vart du ska åka och det sparar mycket tid.

Energi:

Genom att inte ta in mer saker och annat tidsslukande i ditt liv kommer du snart att återfå lite av den forna energin som du kanske mist lite grann. Hur? Ja genom de övriga punkterna du precis läst igenom. Med mindre utgifter, bättre hälsa, bättre miljö i ditt hem, vetskapen att du gör din del för naturen samt att du lägger ner tid på det som verkligen betyder något – allt det tar bort mycket av den stress, bekymmer och sådant som tar din energi.

Man måste inte bli helt ZeroWaste...

om du inte vill förstås. Utan för oss allra flesta handlar det om att bli mer medveten och att ta kontrollen över ditt liv. Men jag får en kicka av sådana här utmaningar och skulle gladeligen vilja vara 100% ZeroWaste. Men vi har kommit fram till att för tillfället så är 80% ZeroWaste (leva utan avfall och sopor) ett bra mål för oss. Kanske det även du känner att 80% skulle vara rimligt för dig? Men det går bara genom att faktiskt börja vägra lite mer, vägra de saker du inte behöver eller de saker du tror att du behöver!

Köp endast sådant som du och din familj verkligen har ett behov av och som inte tynger ner er, varken hälsomässigt eller tidsmässigt (för man ska lära sig hur den fungerar, sen krånglar den, sen ska den repareras o.s.v), så att tiden till viktigare saker (som familjen, kreativitet, din hälsa och dig själv) blir lidande.

Vad som är viktigare än en bra avfallshantering.

Sverige har världens bästa avfall- och sophantering (vilket jag helt håller med om). Och vissa påstår att vi borde lägga energin där och inte bli av med våra sopor. Men detta som jag skriver om i klartext är det Sveriges avfallshantering också försöker sträva mot. Avfall Sverige uttrycker sig bra på sin hemsida: Att förebygga avfall är högst upp i avfallshierarkin och den nivå som bör eftersträvas att nå ur miljösynpunkt. Ett problem är att ansvaret och möjligheterna för detta i de flesta fall inte ligger hos dem som arbetar med avfall. Vem är det det ligger hos? Jo konsumenten! Så att förebygga sopor (det och minska köttkonsumtionen) är ett av det allra bästa man kan göra för naturen.

v6

Hur gör man det?

Genom att VÄGRA köpa sådant som du inte behöver.

Det behöver inte betyda att du måste gå så långt som att köpa begagnade underkläder eller sluta torka dig med toapapper! Det är i vilket fall inte mitt mål, men det finns alltid något vi kan göra för att dra ner på vad vi förbrukar.

Kolla igenom dina soptunnor. Vad är det du slänger egentligen?

Börja med ett rum i taget. Här kommer några få exempel som kan få dig att börja fundera.

Badrum:

Tops -> de tillför varken något bra för dig eller miljön, bara något vi är intutade med att vi skulle behöva
Tamponger och bindor -> Tygbindor och menskopp! (Jag är supernöjd med min menskopp!)
Rakhyvlar - > Safety Razor
Flytande tvål -> Fast tvål är drygare, renare naturligt och det går att hitta förpackningsfria. Dessutom är det billigare.

Kök:

Plastkassar -> Byt ut mot tygkassar som du återanvänder varje gång du handlar.
Plastfolie -> Folie gjord av handduk och bivax, finns färdiga att köpa eller varför inte prova och gör själv.
Bakplåtspapper -> Silikonmattor som du kan använda om och om eller bara smöra in formen ordentligt, så gör jag!
Hushållspapper och Servetter -> Gör servetter av gamla lakan och handdukar som du inte använder (eller köp seconhand). Dessa går då att tvätta och använda gång på gång.
Plastflaskor -> Byt ut mot en flaska i rostfrittstål eller glas. Det finns ingen ursäkt att köpa vatten i plastflaskor när vi har så bra drickbart vatten!
Prioritera att köpa hem oförpackad och oprocessad mat. Om maten är i glasförpackningar - rengör och spara glasförpackningen = snygg förvaring!

Istället för shopping

- Boka in två-tre dagar per år (ex vår, höst och/eller vinter) som du helt ägnar åt shopping och undvik att däremellan spontan-, impuls- eller småshoppa. Du kommer att märka att de dagarna gör att du köper sådant som du verkligen vill ha, sådant som du kanske planerat och längtat efter. Det kommer kanske även visa sig i minskad ekonomisk utgift (om du lägger ihop 3 dagars shopping med alla utströsslade shoppingtillfällen på ett helt år.) Dessutom tänk på all tid du sparar. När suget att gå och shoppa slår in och det inte är den inbokade dagen, använd den tiden till något annat, umgås med familj, vänner, gå ut i naturen, baka, måla eller sy... Prova så ska du se hur givande det kommer kännas.

- Låna böcker på biblioteket, hyr filmer, byt kläder med dina vänner – det låter kanske gammeldags men du får ut lika mycket nöje och glädje av det som att köpa nytt. Samt att du slipper belasta ditt liv med fler saker och du slipper belasta miljön med att slänga dem när du inte vill ha dem mer.

Så VÄGRA låta dig luras i att tro du behöver allting och VÅGA leva lite enklare för att få mer tid och ro till det som är viktigare i livet.

Välkommen till ditt enklare liv.

Men nu undrar jag, hur har du gjort i din familj för att skära ner på onödig belastning? Har du försökt dig på en ZeroWaste utmaning eller känner du att det är för extremt? Berätta dina tankar i kommentarerna nedanför!

Amanda M

Nu vid nya årets början är det många som avger nyårslöften, trots att man tidigare år har glömt bort dem någonstans i början av februari. Är du en av dem? Eller har du granskat dig själv och kommit fram till att det inte är lönt att ens försöka? Kanske är just du en av de få som faktiskt tar sitt löfte på så stort allvar att du lyckats! I så fall är det bara att gratulera. Men även om det inte är så, känn dig inte misslyckad.

Det är möjligt klara av det man planerar att uppnå under året!

Ofta handlar löfena om hälsa: sluta röka, sluta med socker, träna mer, går ner i vikt. Det är också vanligt att lova sig själv att ta hand om sina relationer och mentala hälsa, som att träffa släkten oftare, spendera mer tid med barnen, stressa mindre, meditera mer.

Att man sätter upp löften, eller mål som jag föredrar att kalla det för, är positivt. Det visar att man har en stark vilja att verkligen förändra sitt liv till det bättre.

"Resan är målet"

Det har vi hört många gånger och det är viktigt att komma ihåg. För det är resan dit vi vill nå som vi kommer ha nytta av i efterhand. Det är det som bidrar till att vi blir den vi blir, att vi fortsätter att ständigt förbättra oss själva.
Så jag har ett förslag på en sådan resa att göra: Resan till självbehärskning.

Självbehärskning är en dygd!

Det är lättare sagt än gjort. Men visst är det logiskt. Det är helt enkelt det löftena egentligen går ut på och det är det som krävs för att kunna uppnå och hålla sina löften.

Men kanske känner du att redan är självbehärskad. Du har varit din partner trogen i allt, kan behärska ditt humör när du blir uppretad på jobbet, du dricker måttligt och har aldrig använt droger. Bra, de är alla bra tecken på självbehärskning!

Men sätt dig in i följande situationer och tänk efter hur du hade reagerat om det var dig det handlade om:

Det är fredag efter jobbet, du är hungrig och stressad. Du springer in i affären efter jobbet för att hitta något till familjen som väntar på sitt fredagsmys. Du går beslutsamt först till grönsaksavdelningen, plockar ner hela färgskalan och tar en sväng till kyldiskarna. Självklart undviker du alla motbjudande helfabrikat och ägnar inte ens hyllorna med pasta, kex och chips en tanke. Äntligen framme vid kassorna, du verkar ha valt den kortaste kön. Och du börjar vänta... Kön bakom dig blir längre. Det är något fel på kortet hos kvinnan som håller på att betala. Du försöker räkna ut om du tjänar på att byta kö eller om det är bättre att stanna kvar. Under tiden du funderar blir köerna bara längre och längre. Ditt hjärta börjar pumpa kännbart. Du känner hur magen kurrar och hjärnan blir allt dimmigare. Dessutom är mensen snart på intågande. Kanske är det därför allt är jobbigare idag; allt går emot dig. Du stödjer dig mot rullbandet. Trött. Lite Yr. "Åh så gott det hade varit med choklad", tänker du och tittar längtansfullt mot chokladbaren. Din hjärna hinner varna dig och berätta om allt skadligt med socker och helfabrikat. Men innan du vet ordet av det så har din hand greppat den och hjärnan övertygat dig om att "du har haft en jobbig dag, du ska snart ha mens och behöver all energi du kan få för att orka genomföra fredagsmyset". Du kollar lite på baksidan som för att tyda ingredienserna, som om du hoppades att det inte skulle finnas socker och skummjölkspulver i den längre. Nu lyckades kvinnan äntligen betala. Snabbt blir det din tur, rullbandet sätter igång och kassörskan tittar menande på dig att det är dags att lägga upp varorna på bandet. Du måste fatta ett beslut. Du håller i chokladen, tittar på kassörskan och tillbaka på paketet i din hand.

Vad gör du?

Eller så händer det här:

Du äter en middag med dina väninnor hemma hos en av dem. Ni har det riktigt trevligt! Maten var god, stämningen är hög av skratt och glädje. Men plötsligt börjar kak- och chokladutdelningen. Du spänner dig lite eftersom dina väninnor inte delar samma hälsolivsstil som du gör. "Åh nej, värdinnan går runt och serverar! Det betyder att jag aktivt måste tacka nej, i stället för att diskret undvika". Du som hade hoppats att du lite försynt kunde smaska på de där nötterna som ligger orörda i en skål. Alla tar och smakar av de olika kakorna som värdinnan delar ut, hon verkar ha bakat dem själv. "Det känns oerhört genant, ja rentav otacksamt att tacka nej nu när hon ansträngt sig" tänker du. De andra som redan fått sin andel, ger tummen upp och ljudliga mmm-ljud medan de mumsar på. Nu står hon framför dig. Du hör knappt vad hon säger, men sätter upp handen lite snällt, ler och säger bestämt "nej tack, jag står över". "Du måste bara smaka den här", hör du din vän säga. "Nej det är bra tack, jag är fortfarande mätt från maten som var alldeles för god!" säger du och ler ännu större för att få henne och frestelsen att vika hädan. Men hon insisterar och nu kollar alla på dig. Några känner du visst inte så bra, de är mer vänner till dina vänner. Så vad ska de tänka om dig om du bråkar så här om en kaka? Men du försöker ännu en gång: "Nej tack jag lovar, de ser jättegoda ut, men jag är både mätt plus att jag märker att när jag undviker att äta vete mår jag mycket bättre". "Men du kan väl bara smaka, ett litet undantag borde inte göra något" säger värdinnan nu med ett litet leende som visar att hon är lite besviken.

Vad gör du?

De här exemplen är inte för att läxa upp oss moraliskt hur vi skulle eller inte skulle göra. Slutet utlämnade jag för dig att fylla i.

Poängen är att vi ofta hamnar i situationer som kräver att vi visar självbehärskning. Det må vara små saker i livet (eller större saker som trohet, rökning, vredesutbrott..), men det visar ändå på att vi behöver jobba på något.

En liten stund av att känna sig som en i gänget eller för att känna tillfredställelsen av godsaken går över lika snabbt som din infann sig. Och att behöva ångra eller känna kval är oftast jobbigare än att stå emot "frestelsen".

frossa onyttigheter

Vi är vår egen boss över vår egen hälsa!

Ingen annan kan ta våra beslut ifrån oss, det ansvaret ligger alltid på oss själva.

För risken är att man hamnar i en nedåtgående spiral där man "unnar" sig allt fler och fler gånger och sen är ens sätt att leva tillbaka i gamla hjulspår. Och varför? Därför att andra bjuder och man inte kan säga "nej tack"? * Så var det i alla fall för mig...

Så varför inte ha som mål att arbeta med självbehärskning under året?

Det kommer gå mycket längre än att sätta upp tomma löften om träning och socker... Är självbehärskningen inte tränad kommer det andra att fallera.

Det är en gåva att ha en någorlunda bra självbehärskning (ibland funkar den bättre och ibland sämre) men se den som en dyrbar gåva - din självbehärskning.

En del av våra vänner frågar oss "Fuskar ni aldrig?" Men varför skulle vi göra det jämt och ständigt?

Är känslan av tillfällig tillfredsställelse bättre än känslan att må bra och ha välfungerande kroppar?

Men absolut händer det att vi äter något vår kropp hade mått bättre utan. Det är bara det att det verkligen måste vara värt det!

Som för två veckor sedan, vi hade varit och förnyat vårt visum i grannlandet och befann oss nu i största staden i landet. Det var varmt och snart skulle vi ta oss till bussterminalen för en nattbuss tillbaka till vårt nya hem. Vi hittade en riktig restaurangpärla som vi blev riktigt förtjust i, högkvalitativ mat helt hemmalagad med lokala delikatesser, mycket var dessutom ekologiskt. Riktigt gott var det, och hälsosamt. Vi läste att deras hemmagjorda italienska glassar var höjdpunkten efter ett besök där. Ja jag bestämde mig för att prova en kula. I taxin på väg till bussterminalen började smakupplevelsen. Jag lovar det var den godaste glass jag någonsin ätit! Mina ögon fylldes av tårar. Det var så värt varenda litet mjölkprotein och socker.... Jag skäms inte, det var mitt beslut! Ingen pressade mig till att smaka. När jag unnar mig något så vill jag inte ha skamkänsla efteråt. Och nu har jag något att se fram emot. Finns ingen anledning att äta halvdålig köpt glass (hemmalagad, kokos-, avokado- eller cashewglass äter jag mer än gärna) när jag vet att jag kan få äta så god glass igen om ett halvår. Då har jag det att se fram emot.

Så att "fuska" får aldrig vara för att andra försöker truga. De menar säkert väl (eller så gör de det för att döva sitt egna dåliga samvete, de vet hur de också borde äta egentligen), men de har ingen aning om vad som är ditt bästa. Dessutom bidrar det till stor förvirring om du ena dagen äter en kaka och nästa inte – din omgivning vet liksom inte vilka dagar du äter allt / fuskar, är "allergisk" eller vilka dagar du är på "diet".

Konsekvens är AO för att ett hälsosamt liv ska kunna bli framgångsrikt.

Jag har ett motto: Jag måste alltid kunna se mina vänner i ögonen när de ska bjuda hem mig på mat och frågar om det är något jag inte kan äta. Ska de göra en ansträngning med att baka mjölk- och glutenfritt åt mig måste jag också leva så och inte dagen efter smygäta kakor. Då är deras ansträngning helt för ingenting! Man kommer långt med ärlighet och... just det, självbehärskning! Och resultatet är bättre än vad jag trodde!

glutenfrestelser

Förslag på vad du kan säga vid nästa jobbfika, eller annan situation då du kanske utsätts för "grupptryck" med nya bekantskaper:

(öva detta hemma och förbered dig för olika situationer som kan uppstå!):

- Säg bestämt men mycket snällt "Nej tack"! Och ta bort blicken från det som erbjuds. Antingen kolla in i den som serveras ögon och le eller vända dig till den som är bredvid och fortsätta eller börja samtala om något.
- Om personen som bjuder insisterar. Säg bara "nej tack, det är bra" och fortsätt le. Jag förstår inte ärligt varför folk trugar så?# Men varför göra en stor sak av det - säg bara nej. Kom inte med en lång förklaring och berätta om hela din hälsoresa – det är oftast inte så intressant för personen ifråga och blir mer till ett irritationsmoment.
- Om någon frågar varför du inte vill ha, så är det självklart att du svarar på frågan. "jag är allergisk mot vete" / "jag äter inte vete" / "Jag försöker dra ner på socker" / "Jag är mätt" / "jag är inte så förtjust i sötsaker" Eller vad som passar in på din situation. Men låt det vara kort och koncist. Och kom ihåg att alltid le.
- Vänta med den långa förklaringen om din hälsoupptäckt förrän du vet att de verkligen är uppriktigt intresserade och inte bara är ute för att diskutera. Det är inte värt att diskutera med diskussionslystna besserwizzers, det bara fördärvar ens goda humör. Tänk på att alla har ett val, du har gjort ditt och de sitt. Det viktigaste är att vi alla är nöjda med det valet vi gjort! 

Genom att följa de här förslagen är du en sann inspiration. Inte bara genom att leva hälsosamt utan genom att visa självbehärskning och stå upp för dig själv. Det kommer du ha mycket nytta av i många andra sammanhang i livet. Dessutom har du hjälpt till med sticka hål på "Fika-Myten":

Det går faktiskt lika bra att vara social utan en kaffe och bulle! 

(Eller i alla fall bullen ;-) )

hälsosamfika

Ett sätt att förhindra att frestelsen blir för stor är faktiskt att planera i förväg. Ta med ditt hälsosamma fika till nästa tillfälle. Och ta med så det räcker för många fler än bara dig själv. Det brukar vara riktigt uppskattat när någon har med sig något hälsosamt som omväxling. Än så länge har jag aldrig lyckats ha någonting kvar att ta med mig tillbaka hem. Men ibland hinns det inte med att förbereda något och då kan frukt eller nötter rädda dig att behålla självbehärskningen.

Vad gör man om dina vänner nästa gång köper en torr och fjuttig glutenfri kaka, full med härdade fetter, konserveringsmedel och socker, för din skull? Oerhört omtänksamt av dem, men du känner ändå att du hellre är utan – den är inte värd att ätas. Det är ett dilemma jag tyvärr inte har löst!! Kanske har du några tips till mig och oss andra?

Hur gör du när du erbjuds något du vet inte är bra för dig? Vad har du för taktik? Vad är självbehärskning för dig? Hur gör du för att bryta fikanormen?

Lycka till med dina mål under året!

Håll mig uppdaterad hur det går för er.

All kärlek till er

Amanda M

*Det kan hända någon gång att viktigare saker i ens liv står på spel och man för fridens skulle "måste" äta det där som är mindre bra för oss. Det har hänt oss. Men då försöker vi tänka på att vi har gott samvete, för om vi hade gått in i en diskussion hade det varit nästan mer ohälsosamt! Om du mår dåligt över att du har fått kompromissa, försök tänka likadant: " Det var för fridens skull!"

# Det är faktiskt allvarlig sak att försöka tvinga på saker de inte vill ha. Det kan vara så att de har en svår allergi eller att de faktiskt är beroende. Sockerberoende är allt mer vanligt och många kämpar med det. Tyvärr är det inte lika uppmärksammat som alkoholism men kan vara en lika stor kamp att stå emot. Kanske ibland värre - för "fika" finns var man än vänder sig, i alla sammanhang. Och man anses nästan konstigare som undviker kakor än om man tackar nej till öl/vin. Dessutom är sockerberoende ofta underliggande hos många med problem med alkoholen (eller viceversa). Så jag ber er - sluta TRUGA på folk saker de inte vill ha!

Det är dags att ta ansvar.

Det är endast du som kan bestämma hur du och din familj ska må.

Det är dags att inte lägga ansvaret på myndigheter eller företag som bara är penningindrivare.

Det är bara du som bestämmer vad ni ska lägga för mat och produkter i er kundvagn.

Det är bara du som bestämmer vad ni ska servera för mat hemma hos dig, vilka leksaker dina barn får leka med och vilket smink du vill använda.

Det är dags att vara förändringen du vill se.

Jag talar inte om politik, nej nej. Det här handlar bara om kommersialism.

Det må vara dyrare, mindre bekvämt och mindre gott. Men det finns ingen ursäkt att NU i dagens samhälle köpa besprutade frukter som färdats halva jordklotet för att ätas upp av dig och din familj och på köpet inte tillföra något gott varken för din hälsa och vår miljö.

Oj jag kanske låter barsk. Förlåt. Jag är en ganska vänlig person. Men när jag kommer in på sådana här ämnen – ojoj vad det hettar till mellan öronen på mig.

Vi lever just nu på toppen av isberget vi ser inte alls vad som händer undertill eller vilken katastrof vi kanske sitter på.

Vare sig vi vill eller inte är det dags att bli en mer medveten konsument, köpa mer lokalproducerat, mer ekologiskt, börja plastsanera och välja miljövänliga alternativ. Inte gå på så kallad "greenwashing" och kanske köpa saker som vi verkligen inte behöver bara för att de är "gröna". För finns det en förfrågan kommer onödiga saker fortsätta att produceras och då kvittar det om det är av återanvänt plast (eller att du kan slänga den till återvinningen när du är klar med den), själva produktionen med dess farliga utsläpp och fruktansvärda arbetsförhållanden finns kvar. Och allt det för en sak som jag lika väl hade kunnat vara utan!

Men det är inte lätt. Helt klart! Var ska man börja? Och vad ska man prioritera? Och vad ska man göra om man inte har ekonomi till alla dessa förändringar? Du behöver inte kasta ut allt i ditt hem och börja om. Utan börja med dina nyinköp. Vilket är det mest troliga nyinköpet du kommer göra? MATEN. Allt du måste börja med är att helt enkelt välja.

1. Välj bort hel- och halvfabrikat & Välj Råvaror

Det allra första och nästan viktigaste valet du och din familj kan göra är att köpa rena råvaror.

Till en början kan det verka skrämmande då det kanske innebär en viss planering som man inte är van vid. Man behöver tänka om. Börja blötlägga böner och legumer, koka sin egen ketchup, göra sin egen sylt, baka brödet själv. Ja lite som, du har redan hunnit tänka det – förr i tiden.

food-healthy-vegetables-potatoes BZ

Hur ska jag få tid till allt det här?!

Planera min vän! Det här är först och främst bland det bästa du kan göra för din familj. Ta dig tid till att laga mat från grunden, konservera som din mormor gjorde och frysa in så du har under året och till snabblagade middagar – det är värt ansträgningen.

Det kan svida lite i plånboken till en början. Det är billigt att köpa en hamburgare för 10 kr. Men du kommer snart hitta ett sätt som fungerar för dig och du kommer märka att det inte är så mycket dyrare – tvärtom! Och du kommer också hitta ditt sätt. Du kanske inte känner för att sylta och safta (det har jag ingen lust till i alla fall), men att göra din egen majonnäs är verkligen inte för mycket begärt...

2. Välj närodlat

Och då menar jag så nära det går. Kanske så nära som din trädgård eller balkong. Möjligheter och omständigheter varierar sig mellan oss alla. Men troligen kan du nog odla något litet. Sallad är enkelt, lättodlat och blir så mycket billigare i längden. Du vet exakt vad grönsakerna har gått igenom och du behöver inte oroa dig för att dina barn har fått i sig kemikalier som de inte borde. Man kan odla oerhört mycket på bara en liten yta och det behöver inte vara så tidskrävande. Efter ett litet tag kommer man in i det.

Du kanske inte ens har en balkong. Men en fönsterbräda är bättre än inget. Du kan odla örter, physalis, tomater, chili och framförallt kan du grodda!

foodiesfeed.com basil-in-bucket2 BZ

Allt går visserligen inte att odla hemma. Men lär känna småbönderna i din omgivning. Lär dina barn vart maten kommer från. Det är så mycket mer njutbart att äta när du vet vem som har tagit hand om maten, hur den har växt och lagrats. Det här anser jag är särskilt viktigt när det kommer till kött, om man är allätare. Att köpa kött från gårdar i närheten, där djuren har haft ett bra liv och inte har behövts transportera långt för att sen stressa ihjäl sig på ett slakteri är en av de viktigaste saker en allätare behöver tänka på. Det kostar kanske mer, men tänk vilken tjänst du gör både för dig och din familj, djuren, naturen och bönderna i din närhet. Är inte de värda de extra slantarna? Dessutom kan det bli till en motivation att äta kött i lite mindre skala, vilket bara är till fördel för mångas ekonomi, hälsa och för vår miljö.

Att köpa mat som är mer lokalproducerat betyder inte att vi inte kan unna oss saker. Tänk på hur det var för våra föräldrar när de var yngre. Utbudet av importerad mat var mycket mer begränsad, av exotiska frukter fanns det kanske bara apelsin och banan, så de kanske inte köpte det lika ofta men när de väl unnade sig en apelsin - åh som de njöt!

Det gör inget om importerade frukter kostar något, de har de alltid gjort. Det som är det snikna i det hela är när de är billigare än våra lokala frukter. Är inte det något som är riktigt skrämmande så säg? Det leder in mig på nästa punkt:

3. Välj ekologiskt

Det är få människor som har ekonomiska resurser att kunna köpa allt ekologiskt. Det går helt enkelt inte ihop det för dem allra flesta.

Vad vi gör i vår familj är att välja att köpa "värstingarna" av frukt och grönt ekologiskt. Det finns en enkel lista som kallas för "Dirty Dozen" och "Clean Fifteen". Med de 12 "smutsigaste grönsaker/frukterna", alltså de där man upptäckt att de innehåller värst bekämpningsmedel. De 15 "renare" är kanske lika besprutade med själva grönsaken eller frukten har inte tagit upp bekämpningsmedlen på samma sätt utan det sitter mer kvar i skalet.

Något som inte är med på "Dirty Dozen" listan men som är minst lika viktigt att köpa ekologiskt är Kaffe och Bananer. Det är inte främst för att grödan i sig innehåller gifter utan för arbetarna som odlar och skördar grödan. Kaffe och bananer är bland de som besprutas mest, och arbetarna får fruktansvärda men av gifterna – bl.a. kan det göra dem infertila och orsaka nervskador. Förutom det skadar gifterna djuren och naturen runt omkring plantagerna.

Visst, ekologiskt är kanske dyrare. Men det ger också mer pengar till bonden! Det är han (eller hon) värd, likaså är hans (eller hennes) barn det!

Men egentligen. Se tillbaka på matkostnaderna de senaste decennierna. Är det så dyrt med ekologisk mat? Eller är de den andra maten som är för billig? Ärligt talat?

foodiesfeed.com farmers-market-vegetables BZ

"Fast jag har läst att ekologisk mat inte är nyttigare." Det har du helt rätt i om man ser det ur ett näringsperspektiv. Näringsämnena försvinner inte i konventionell odlad mat bara för att de är besprutade. Den ökade näringsbristen i maten beror på annat. Men ser jag det ur ett giftperspektiv är valet självklart. Visst regleras det titt som tätt med vilka bekämpningsmedel man får och inte får använda och kraven skärps och det är så pass lite som vi får i oss av det vi äter. Okej! Helt klart! Men hur är det med resten? "Resten?" Ja alla de andra gifterna, de som vi städar med, som vi har på huden, i vårt smink, i vår luft, i våra möbler och kläder? Hur är det när våra kroppar får allt det att hantera samtidigt? Vi vet inte! Den så kallade cocktaileffekten är än så länge som ett svart hål – bara att vänta ut och se vad som kommer hända, vad vi kommer drabbas av. Forskare jobbar på för fullt inom de här områdena och kommer med flera olika teorier vad bekämpningsmedel, konstgödsel och liknande orsakar eller inte orsakar. Som jag skrev innan är det bara toppen av isberget, vi vet inte vad som är undertill.

Men vi borde lära av historien och inte bli så övermodiga att vi tänker: "oj så bra det här medlet är", för att senare upptäcka vilka enorma skador som de orsakat. (DDT, Agent Orange m.fl.) Jag skulle inte bli förvånad om vi snart önskar vi aldrig hört talas om RoundUp också.

Vi kan inte lura oss själva och tänka att detta inte handlar om mig, vi påverkas och drabbas alla av det i slutändan. Vi sätter fyr på vår egen svans. Men om du ändå insisterar på att det här är inget du behöver bry dig om, så gör det då inte för din skull utan bry dig då om det för våra vänners skull, de som odlar maten vi äter, så att de ska få ett lite bättre liv med mindre risker.

Känslan av att göra det man bör

Det är inte meningen att livet ska kännas jobbigare och tuffare, att nu kommer allt kosta mer, ta längre tid och nu-kommer-jag-aldrig-mer-kunna-äta-choklad-eller-njuta-av-ett-glas-vin. Nej tvärtom. Tänk på tiden du får tillsammans med din familj när matlagning blir till en del av er gemensamma vardag, att du vet exakt vad dina barn får i dig och inte låter en industri mata dina barn med ämnen du inte har någon som helst aning om var de kommer ifrån. Tänk på allt det positiva det bidrar med för bönderna du handlar av, både de som bor i närheten av din stad men också de som bor på annan kontinent.

Personligen kommer jag fortsätta att njuta av ett glas gott ekologiskt vin, kakao och andra s.k. superfruits som kommit långt härifrån - samtidigt som jag vill stödja mina lokala producenter med att köpa ägg, getost, tomater, sallad, honung o.s.v. Och vissa saker lagar jag alltid från grunden medan vissa saker "unnar" jag mig, som mörk choklad och glutenfri bönpasta... Man får helt enkelt hitta en viss balans man själv och familjen känner sig nöjd med.

Men en sak som är oerhört viktigt att komma ihåg är att vi OFTAST inte behöver precis allt det som vi tror vi behöver (inte lika ofta i alla fall). Vi kan helt enkelt dra ner på vissa saker och njuta av dem mycket mer när vi väl har möjlighet att äta av dem. Som till exempel så är jag helt galen i vindruvor!!! Totalt! Alltså jag menar allvar! Det är sjukt så mycket jag älskar vindruvor (och russin)... Men sen min mer medvetna liv startade med min mans intågande i mitt liv så får aldrig o-ekologiska vindruvor komma över vår tröskel. Men det är så dyrt kan man tänka? Ja det är lite dyrare, men inte när de är i säsong. Så när det är säsong* för ekologiska vindruvor passar vi på att äta lite extra av det och jag njuter desto mer nu än när jag kunde äta vindruvor när jag som helst ville och behagade. Och så är det nu med alla säsonger. Det finns alltid något gott att se fram emot och då njuter man lite extra. Så var det ju för mormorsmor. De fick helt enkelt vänta till hösten för att äta äpplen :)

MP900407045 BZ

*Alla de här 3 punkterna: att köpa mindre hel- och halvfabrikat, äta mer lokalproducerat och mer ekologiskt gör att man automatisk köper mer säsongsbetonad mat. En annan viktig del som jag aldrig riktigt kom in på i den här artikeln men som också är både viktig för din plånbok, din hälsa och vår miljö: Maten blir dessutom mer varierad och smakar bättre. 

När man behöver välja mellan lokalproducerat och ekologiskt.

Det är jättesvårt. Och det är helt beroende på vilken expert man frågar, alla tycker olika i den frågan.

Helst skulle man vilja ha både ock, men det går inte alltid. Du får helt enkelt gå på magkänslan tills det lokala utbudet blivit bättre. Men kan man kalla en gröda närproducerad när dess bekämpningsmedel, konstgödsel och annat kommer långt ifrån. Eller köttet, är det lokalproducerat om de fått foder i form av soja som i sin tur orsakat skövling regnskogar i Brasilien? Svårt att säga. När något är ekologiskt så är det oftare mycket högre krav på producenten än när något är lokalproducerat. Men samtidigt finns det många småbönder som är ekologiska men inte har råd att få en certifiering. Så frågan är mycket svår att svara på. Vad tycker du?

Läs mer:

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ekologisk-ananas-starker-ugandas-bonder
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/ekologiskt-raddar-liv
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/3-ackliga-amnen
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/ekologiskt-nobbar-gifterna
http://blogg.naturskyddsforeningen.se/blog/2011/08/03/lasarfraga-ar-ekologiskt-alltid-battre-an-narproducerat/
http://www.krav.se/ekologiskt-och-narproducerat
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-studie-ekologisk-mat-inte-nyttigare/
http://www.svt.se/nyheter/val2014/forskare-om-ekomat-eko-och-narproducerat-bor-inte-blandas-ihop

http://www.bananalink.org.uk/
http://www.naturalnews.com/032794_Dole_bananas.html
http://www.diabetesandenvironment.org/home/contam/pesticides
http://www.beyondpesticides.org/resources/pesticide-induced-diseases-database/diabetes
http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:702829/FULLTEXT01.pdf

 

måndag, 21 sep 2015 00:00

De första stegen mot ett enklare liv

Skrivet av

Är det inte det vi alla mer eller mindre vill ha? Ingen vill ha ett komplicerat stressfyllt liv men ett liv i harmoni, enkelhet och lugn tilltalar de allra flesta. Det här är något media och kommersialismen har hakat på genom att sända ut budskap i reklamen som ska få oss att skaffa "ett enklare liv". Allt vi behöver göra är att köpa just deras produkt. Det kanske handlar om en nyare, snabbare och säkrare bil som gör färden med alla barnen i baksätet enklare. Eller färdigpackad mat som löser stressfyllda kvällar eller morgnar som tillsammans med mikrovågsugnen är svaret på vår dröm med att slippa laga mat. Vi behöver inte ens poppa popcorn på spisen eller dammsuga längre.

Men är det det som ett enklare liv går ut på? Att allt ska vara färdigt och klart för oss att bara äta och ta på oss. Behöver vi ha alla tusentals köksprylar för att matlagningen ska gå enklare? Måste vi ha alla kläder som är på modet just nu för att det ska bli roligare för oss att komma på vad vi ska ha på oss på morgnarna? Eller blir livet mycket enklare och mer njutbart när vi har 14 olika kaffekapslar att välja på - alla med olika smak?

Vi ska i denna artikel och kommande i samma serie se på vilka faktorer som verkligen gör att livet blir enklare (och kanske därigenom gör livet lite mindre pressat och stressat.)

Men du kanske undrar, vad har det här med hälsa att göra? Du kom till bloggen för att lära dig mer om hälsa. Jo min vän det här har definitivt med hälsa att göra för allt du omger dig med påverkar hur du mår! Så genom att minska på stressfaktorer minimerar du också risken för följdsjukdomar som kommer av stress.

"Ting tar tid"... och tynger

Det är ett talesätt som jag och min man ofta upprepar för att påminna oss om att vi inte behöver fler saker.

Även om det konsumtionssamhälle vi lever i försöker påverka och projicera in i våra huvuden att vi behöver alla dessa saker för att bli lyckliga och må bra så är det i verkligheten tvärtom. Har vi mat, kläder och tak över huvudet så ska vi vara tacksamma och glada. Det ligger mycket i det.

Under mina resor runt omkring i olika utvecklingsländer så har jag sätt att så fort de grundläggande behoven mat, husrum, kläder och socialt umgänge är tillgodosedda, så mår man bra. Att ha mindre än så är inte bra för en men att ha mer än så leder oftast inte till mer lycka, hälsa eller tid.

Det är värt att tänka på. Även om en pizzagrill kanske skulle underlätta på pizzakvällen ni har en gång om halvåret så fungerar det lika bra med att baka pizzor i ugnen du redan har.

Tänk kritiskt till alla nya saker du köper

  • Behöver jag verkligen den här?
  • Hur länge kommer jag tycka om att använda den?
  • Hur ofta kommer jag att använda den?
  • Om jag inte köper den här prylen, finns det något jag kan göra för att nå samma resultat med saker jag redan har hemma?

table-white-home-interiorBZ

Reducera antalet saker du redan har hemma

Saker belastar oss, även om vi lyckas gömma undan dem i alla smarta IKEA-gömställen eller slänger in dem förrådet. Föreställ dig något du har inne på förrådet (uppe på vinden, nere i källaren, längst in i garderoben) och att du behöver gå och hämta den. Får du också liksom jag och många andra lite ångest när du ser dig själv behöva gräva dig igenom alla saker för att komma åt den där lilla saken. I så fall kanske du borde göra något åt saken. Det behöver inte vara så!

Varför må dåligt över något som du egentligen inte behöver belasta dig med.

Tänk dig att du måste evakuera huset, en skogsbrand börjar närma sig. Vilka saker är mest värdefulla för dig? Vad skulle du ta med dig? Hur lång tid tar det för dig att packa ner hela ditt hem?

Nu inför hösten, när du kommer spendera mer tid inomhus, är det viktigt att du gör det du kan för att ditt hem ska bli en zon för hela familjen att få återhämtning. Så ta en helg ledig för att skapa en optimal bas för ett enklare liv. Och se om du kan göra något av detta:

1. Inventeringen

Gör en inventering på vad du har hemma. Gå igenom allt: köket, garderoben, förrådet, kontoret, badrummet. Skriv upp alla pryttlar och saker du har och hur mycket du verkligen använder dig av det.

Med listan i handen, fundera sedan på vad det är du verkligen behöver av allt som står där. Markera det som du behöver ha för att kunna ha ett fungerande liv. Efter det markerar du sakerna på listan som du verkligen VILL ha själv, som du tycker om av olika anledningar.
Försök hitta en kompromiss/balans mellan det du behöver och vill ha. De sakerna som du inte har markerat tar du med till nästa steg.

2. Utrensningen

Efter din inventering, ta sen ett rum i taget och sätt en timer på en lämplig tid (vi hade 20 min per rum). Det här kan man göra för att förhindra att man sitter och velar allt för länge över sakerna, kommer på ursäkter till varför allt ska behållas. Men också för att det inte ska ta allt för lång tid det och på så vis bli en börda som du aldrig blir av med. Gå mer på din intution och första känsla när du rensar ut dina saker. Det mesta du slänger kommer du snabbt glömma bort att du haft. 

Lägg undan allt i en sälj/släng hög som:
a) du egentligen inte tycker om,
b) använder alldeles för sällan,
c) som du egentligen inte behöver,
d) som är sönder men du aldrig tagit dig tiden att laga.

För att ta garderoben som ett exempel:

Har du inte använt ett klädesplagg de senaste året, kommer du verkligen använda det nästa år? Eller när det kommer till kläder som du inte ens gillar. Det finns inget skäl att behålla dem! Inget! Försök inte komma på några ursäkter.
Förvänta dig inte heller att du ska passa i kläder du hade för 10 år sedan. Kroppen förändras. Om du planerar att gå ner i vikt (eller upp) – se då det som en möjlighet att få köpa nytt - om du lyckas att nå ditt mål.

Om du vill ta det hela ett steg längre och utmana dig själv minska då garderoben till ett absolut minimum. Kanske kan du sätta upp en gräns på hur många plagg du får ha.
Jag har en gräns på runt 35 +/-. Det inkluderar byxor, kjolar, klänningar, linnen, blusar... ja du förstår (men det exkluderar underkläder, smycken, träningskläder, pyjamas, väskor och 2 särskilda högtidsklänningar).

Sen behöver man inte slänga ut allt. Är det kläder du känner dig osäker på om du vill behålla eller inte lägg undan dem tillsammans med kläder som inte är i säsong de närmsta 3 månaderna. Och efter de tre månader tar du fram, byter ut, lägger till och tar ifrån (och kanske märker du om det är några av de osäkra plaggen du verkligen saknat eller ej). Men se till att hålla dig till antalet kläder som du bestämt dig för, 1 in 1 ut. Givetvis ska man inte behöva bli fanatisk, men det finns mycket att lära sig av minimalister, som t.e.x capsule wardrobe och project 333.

Minnessaker

När det kommer till minnessaker är det kanske ett undantag för de är inte direkt saker man använder ofta. Hur ska man tänka där?
Minnessaker är värdefullt att behålla. Men gå igenom vad som verkligen är minnen för dig. Mycket av det som ligger i kartongerna är kanske inte alltid positiva minnen eller ens minnen du minns. Mycket kan man också fota och sedan slänga. Bestäm er för att kanske låta alla i familjen få ha 1-2 kartonger med minnen och inte mer. Då kanske det blir oftare man går igenom dem, minns och skrattar.

table-kitchen-eat-eleganceBZ

Back to Basics

Ett sätt att minimera plotter och onödiga saker är att gå tillbaka till grunden. Det här kan man särskilt tänka på i badrummet:
Gå igenom alla prylar och produkter och fråga dig vad du verkligen behöver och använder. Man behöver inte ha 10 olika sorters ansiktsmasker, peelingkrämer och parfymer. Välj ut favoriten. Eller ännu hellre: Go Back to Basics genom att bara ha produkter som är bra för dig och miljön, och använd "basvaror" som honung, avokado och olivolja som gör att du kan skapa din egen hudvård. Det blir roligare, mer inspirerande, miljövänligare, billigare och därmed känns livet enklare och lättare.

Man kan också tänka "Back to Basics" i garderoben som vi berörde tidigare men också i köket.
Vad är det man verkligen behöver för att kunna laga god och hälsosam mat? En bra kockkniv, skärbräda och gryta. Nu behöver man inte vara så extrem. Men att ha en massa olika maskiner för allt möjligt är bara slöseri med plats, tid och pengar. Säkert har du någon favoritmaskin. Behåll den då om den förtjänar platsen som just vad den är! Det handlar inte om att missunna sig saker utan helt enkelt att förenkla och minimera sitt liv från sådant som belastar. Till exempel har vi vår köksassistent som vi använder flitigt flera gånger om dagen. Vår mixer och juicer är också nära vårt hjärta. Men i övrigt så hade vi kunnat vara utan resten utan att fälla några tårar. Hur är det med dig?

Har man ett särskilt intresse finns det självklart ett skäl till att ha många olika sorter av en sak. Till exempel glas: Har du ett intresse som gör att du ofta behöver olika sorters glas, vit- och rödvin, whiskey-, martini-, champagne-, cognac-, snaps-, öl- och longdrinksglas. Men majoriteten av alla Svensson-hem har kanske inte det intresset och där gäller back to basics igen. Vad är det du egentligen behöver: Dricka. Men bestäm dig då för att ha en, två eller max tre sorters användbara dricksglas. Livet kommer inte kännas mer komplett genom att ha allt! Så är det bara.

Det här är inte nerskrivet för att sätta upp regler och krav och det är inte fel att ha pengar så man kan unna sig saker. Utan för att befria dig, från samhällets krav. Det är HELT OKEJ att leva enkelt!

Genom att reducera antalet saker du äger och minska konsumtionen av nya saker och prylar bidrar du helt enkelt till ett mer stressfritt och harmoniskt liv (att sen också miljön och hälsan mår bättre är också starka skäl, men det går vi inte in på nu...)

sunset-hand-garden-bookBZ

I vårt samhälle har de flesta av oss redan allt vi behöver och mer därtill. Så fundera istället på om det finns andra i din närhet som behöver sakerna/kläderna mer än du.

Dela med er av tips på vart och till vem man kan skänka kläder och saker till i kommentarerna nedanför.

För genom flytta fokus från oss själva till vår medmänniska blir vi lyckligare.

VÄGRA låta dig luras att tro du behöver allting och VÅGA leva enklare för att få mer tid och ro till det som är viktigare i livet.

Berätta gärna för oss i kommentarerna nedanför hur du gjort för att kunna leva enklare.

Tack för att ni läste och delade med er av er tankar. 
Ha nu en fortsatt härlig och harmonisk vecka

Amanda M

Sida 1 av 2

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Nyhetsbrevet

Häng med oss och få information och inspiration till ett hälsosamt och sprudlande liv.

Chat

Scroll to top