rorelse

Artiklar filtrerade på datum: mar 2016
måndag, 28 mar 2016 12:02

Det är helt okej

Vi kan inte förvänta oss en perfekt hälsa.

Faktum är att när vi ligger där i sängen och snörvlar och hostar så är det många gånger för att kroppen försökte varna oss men vi ignorerade dess signaler.

På flera sätt har nog kroppen försökt be dig sakta ner i backarna. Oftast är det just efter en backe som förkylningen slår till. Det kan vara både en upp- eller nedförsbacke. Kanske var det en tuff period med extra intensiv ansträgning på arbetet eller kanske i familjen. Men det kan också ha varit efter en nedförsbacke, när allt har rullat på oerhört bra i livet och du har fått så mycket mer gjort än vanligt, många saker var kanske mycket roliga och kanske du också varit på semester.

Kroppen gillar rutiner och en lugn rytm, så en intensiv längre period både åt det jobbigare eller roligare hållet kan båda två leda till att kroppen behöver ta det lugnt ett par dagar och avskärma sig från omvärlden.

Lyssnar vi inte på den signalen, vet kroppen inget annat än att se till att vi blir sjuka så vi mer eller mindre blir tvingade till att ligga inne och kurera oss och ta det lugnt.

Ja, givetvis är det symboliskt talat, processerna i kroppen är mer komplicerade än så.

Men poängen är att kroppen är i stort behov av återhämtning; och det gäller även för friska och hälsosamma personer. Det är med andra ord "helt okej" att bli sjuk ibland.

När du ligger där och snörvlar i sängen...

...har du faktiskt en ypperlig möjlighet att reflektera över den senaste tiden och fundera om det var något viktigt i schemat som missades:

 • Har jag fått tillräckligt med sömn varje dag?
 • Har jag följt mitt träningsschema eller har mitt motionerande blivit lite lidande på sista tiden?
 • Vad skulle jag i framtiden kunna göra när sådana här intensiva perioder av mycket att göra kommer? Finns det något jag kan göra för att kroppen ska få lite mer lugn och ro och återhämtning? Powernaps/sova middag, meditation, läsa en bok, djupa andetag (har jag kanske andats för mycket på sistone), gå lugna skogs-/strandpromenader, måla?
 • Har jag tagit på mig för mycket jobb eller andra åtaganden? Finns det något jag kan göra för att minska på dem? Behöver jag arbeta på att bli mer blygsam; inse mina begränsningar och lära mig säga nej?

Skriv gärna ner dina tankar, vad du lärt dig om din kropp och något konkret du kan göra i framtida liknande situationer.

Gå ut och gör ett förkylningste...

...passa även på att ta lite extra c-vitamin och droppa lite silver i ditt vattenglas. Medan du gör det kan du fundera över följande:

 • Ger jag min kropp det den näring den behöver varje dag? Eller har det varit mycket "äta-ute-mat" och take-away på sista tiden? När fick min kropp en god hemmalagad måltid sist eller en stor näringsrik sallad med färgglada grönsaker?
 • Kan det vara så att jag slarvat med mitt dagliga kosttillskottsprogram? Eller är det något jag saknar och skulle behöva börja ta, eller ta mer av?
 • Har jag gett min kropp tillräckligt med vätska och druckit den mängd vatten varje dag som den behöver?

När du kommit fram till svaret så bestämmer du dig för att skrida till verket och förbättra det som skulle behövas.

Fast du behöver inte göra det just nu.

Utan gå nu tillbaka till soffan eller sängen sätt på en bra långfilm eller ta upp den där boken du aldrig klar med att läsa. Och kom ihåg att det är okej att bli förkyld någon gång då och då. Det betyder inte att du har misslyckats eller att du inte är hälsosam utan se det som att du nu har möjlighet att vila upp dig inför din nystart som börjar alldeles snart. 

Däremot!

Blir du ofta sjuk och får förkylningar var och varannan månad, eller varje vecka rentav? Då är det en helt annan femma. Då är det dags och göra en hälsoundersökning för att få kroppen att må bra igen. Du skulle troligen behöva kolla upp hur det är med din mag- och tarmhälsa, då en stor andel av vårt immunförsvar sitter i tjocktarmen. Men skälen till varför man ofta blir förkyld kan vara många, så jag rekommenderar dig till att kolla upp det hos en näringsterapeut som kan ge dig individuella råd och förslag på vad du kan göra för att slippa dessa återkommande förkylningar och kanske även hitta orsaken till varför du får dem.

Men du då? Hur gör du när du känner att du håller på att bli förkyld? Har du några husmorstips att dela med dig av i kommentarerna nedanför.

Kyra på dig

Amanda M

Publicerad i Hälsoartiklar
torsdag, 24 mar 2016 09:51

Ostbrickans viktigaste biroll - kexet

På en ostbricka är det givetvis ostarna som ska inneha huvudrollen, men liksom även den bästa skådespelaren kan lyftas till högre höjder av biroller så fyller även kexet en viktig plats för att framhäva ostens karaktär utan att själv ta alldeles för stor plats. Vad har nu ostbricka och skådespelare på en hälsosida att göra?

Jo, för vårt eget välmående anser vi att vi måste få av ost någon gång då och då. Och då menar jag fina ostar av hög kvalitet, helst av får eller get tillsammans med ett gott vin (som passar till ostarna i fråga) och just det, kex. Eftersom utbudet av glutenfria kex som fyller våra kriterier är ganska magert och dyrinköpt så kan man likaväl tillverka egna. Dessa är kryddade med örter men vill man ha neutrala eller annan smak är det bara att plocka bort eller byta ut. Gå till receptet här och gör dina egna kex!

delikakex

Publicerad i D.I.Y (do it yourself)
måndag, 21 mar 2016 08:49

Få koll på dina hormoner

Vad är det som gör att minsta lilla rubbning på den hormonella balansen kan göra att en annars stark och ambitiös kvinna kan förvandlas totalt både i personligheten och hälsan. Ibland känns det som att en kvinnas lycka och välmående hänger på sköra trådar - eller rättare sagt sköra hormoner.

Vi alla känner säkert någon med menssmärtor, depressioner, ångest, utmattning, irritation, övervikt och/eller PMS/D, PCO/S, Endometrios m fl. Eller kanske du själv dras med de här bekymren.

Många vänjer sig tyvärr vid att de har de här besvären, vänjer sig vid att må dåligt. Totalt onödigt anser jag.

Ur det större perspektivet

Om vi kvinnor riktar blicken bort från oss själva för en liten stund... Vet du hur din livskamrat eller blivande livskamrat känner det när vi mår så dåligt? Flyr han undan oss ett par dagar i månaden? Orsakar din hormonella obalans att ert förhållande är mer slitsamt än glädjande?

Hormonell obalans kan även orsaka att vi får svårigheter att få barn. Och om vi har fått barn, hur känner de sig när du hamnar i din hormonella svacka? Vissa har sådana problem med sina hormoner på ett eller annat sätt att det kan påverka barnens glädje och vilka minnen man får av sin barndom.

iStock 000026664373blogsize

Sen är det givetvis arbetsgivarna som far illa om vi varje månad måste stanna hemma på grund av var i menscykeln vi befinner oss. Eller så kanske vi kämpar oss till jobbet men utför ett sämre arbete på grund av våra smärtor eller påverkar vår arbetsmiljö negativt genom vår nedstämdhet, irritation och/eller trötthet.

Det kan även påverka vår miljö och vårt samhälle då vi kanske under våra jobbiga dagar fattar oförståndiga konsumtionsbeslut för att tillfredställa vårt sötsug eller tillfälliga lathet (skräpmat som snabbmat, godis och choklad).

Gör du dessutom inget åt problemet nu kan det komma tillbaka och bita dig och din familj i svansen senare i livet. Kanske genom att dina övergångsbesvär blir svårare. Brister eller överskott på olika hormoner kan även leda till olika följdsjukdomar - benskörhet, alzheimers, cancer m.m. vilket skulle komma att kosta mycket för din familj både ekonomiskt men mest kanske emotionellt. (Det kostar även samhället mycket pengar...)

Så jag är hemskt ledsen att säga det men det handlar inte bara om oss själva.

Men går det överhuvudtaget att göra något åt sina hormonella problem?
Ja, genom att få en bra hormonbalans kan vi undvika många av de vanliga problem som har med hormoner att göra samt även olika följdsjukdomar.

Din Menscykel

Det första du behöver göra är att lära känna din menscykel. Tyvärr har den viktiga konsten att känna sin egna kropp börjat försvinna. Dags att stanna upp och lära känna din kropp. Hur känns det när du har mens? När du har ägglossning? Hur ska det kännas?

Du kan skriva i din almanacka när du fick mens och när den slutade. Eller så kan du använda dig av en app som t.ex. "Period tracker" eller lite mer fancy och investera i en p-dator, eller en kombination av båda.[1] Kom även ihåg att skriva i din almanacka eller i appen om du känner obehag av något slag, ont i magen, sötsug, ont i leder, uppsvälldhet, gråtmildhet eller annat. Det kan hjälpa dig i efterhand se ett mönster. Det kan även hjälpa dig att lägga märke till när i menscykeln du mår på ett visst sätt.

Framförallt hjälper dessa verktyg dig att hålla reda på när du kommer få din mens, hur lång din menscykel är och ungefär när din ägglossning är vilket kan ge en indikation på vilket hormon som är i obalans hos dig.

Hormonernas verksamhet i menscykeln

Mellan mens och ägglossning är det hormonet östrogen.

Mellan ägglossning och mens är det hormonet progesteron som är mest verksamt.

Om du nu har börjat kartlägga din menscykel kan detta ge dig hjälp att försöka lista ut vilket hormon som ställer till bekymmer för dig.

Vad bör du veta om de olika hormonerna?

Östrogen:

Östrogen utsöndras från äggstockarna och det finns 3 sorters östrogen: Östron, Östradiol och Östriol. Det är viktigt att de är i balans i den mängd som det är tänkt att var och en ska vara.

Ett överskott på östrogen kan bero på: [2]

 • För mycket oekologiskt osvenskt kött, speciellt kyckling (då man pumpar i djuren mycket östrogen för att de ska växa).
 • För mycket koppar i kroppen. Det kan härledas från att man dricker/druckit mycket vatten med hög halt av koppar (kanske på grund av att det är brunnsvatten eller kopparrör). Men det kan även orsakas av att man har eller har haft en kopparspiral.
 • För mycket fytoöstrogen i omlopp. Fytoöstrogener kommer från kemikalier som kan finnas i plast, skönhetsprodukter och saker i vår omgivning. De här fytoöstrogenen försöker härma vårt östrogen i kroppen och skapar förvirring och skadar balansen.
 • För mycket fettvävnad (på grund av övervikt), som ger en bra grogrund för att bilda östrogen..
 • För mycket östrogen kan även bero på att du har en överbelastad lever.

För att bli av med eventuellt överskottsöstrogen är en rening av levern det viktigaste du kan göra.

Efter det är tillskott som progesteronkräm bra att ta.

Var noga med att se till att du inte får i dig för mycket koppar.

För en del kan det även vara viktigt att minska på köttintaget och upptäcka de många olika vegetabiliska proteinkällor som finns.

De här sakerna kan i sig leda till att du går ner i vikt och får mindre kroppsludd, men för ett bättre resultat med den biten så lägg även till lite mer regelbunden träning till vardagsschemat och uteslut socker och vetemjöl.

För lite östrogen kan bero på:

 • Ätstörningar
 • För lite kroppsfett
 • Allt för intensiv fysisk träning
 • Äggstockarna som inte fungerar optimalt, kanske till och med kan finnas cystor där

För att öka dina nivåer av östrogen behöver du se över att dina mat- och träningsvanor är sunda och hälsosamma.
Tänk även på att försöka få i dig tillräckligt med protein och fett samt ta tillskott av ex isoflavonoider.0

Progesteron:

Påverkar humöret då det ökar hjärnans nivå av signalsubstansens GABA som är lugnande.

Främsta hormonet för stresshantering eftersom det hämmar en för stor produktion av kortisol (stresshormonet). För mycket kortisol kan ge benskörhet, åldrande hud, skador på hjärnceller och ackumelering av fett kring midja och rygg i det långa loppet. Kortisol bildas i bibnjurebarken under de sista 2-3 h av nattsömnen.

Långvarig stress kan leda till att man får för låga kortisolnivåer som leder till att stresskänsligheten och blodsockerkänsligheten ökar, och man känner mer irritation, trötthet och ökad aptit.

Ett överskott av progesteron:

Kan ge letargi [3] eller nedstämdhet.

För lågt progesteron:

Som är den vanligare av de två orsakar PMS/D och att övergångsåldern blir alltför besvärlig.

Särskilt viktigt är att tänka på att progesteronproduktionen minskar drastiskt ju äldre man blir och ju glesare man får ägglossning. Vid övergångsåldern och därefter är det som minst, men man behöver fortfarande progesteron för att inte få för jobbiga klimakteriebesvär.

Magnesium är mycket viktigt för att kroppen ska kunna tillverka progesteron. Dessutom är örter som agnus castus bra för att återställa östrogen-/progesteronbalansen.

Testosteron:

Testosteron höjer energin och håller liv i sexlusten, ger klarhet åt tankarna och ökar välmående och livslust med dopaminproduktionen som följer.

Det produceras i äggstockar och binjurar.

I 40-årsåldern producerar kvinnor ungefär hälften av den mängd testosteron de gjorde när de var i 20-årsåldern.

Viktigt för den som har opererat bort äggstockarna (eller om du som man opererat bort testiklarna) är att ta tillskott av testosteron.

För mycket testosteron:

För mycket testosteron orsakas av att man ofta har ett insulinpåslag i kroppen. För mycket socker leder till för mycket insulin som leder till för mycket testosteron som kan leda till PCOS som kan leda till infertilitet.

Du kanske även märker av att du fått för mycket ansiktsbehåring, mörkare röst, lättare att bli arg och irriterad. Men också att sexlusten ökat, att klitoris och bröstvårtor är extra känsliga.

Det viktigaste man kan göra för att minska testosteron mängden är att minska sockerintaget drastiskt för att få insulinet och blodsockret i balans.

För lite testosteron:

För lite testosteron kan märkas genom att man ofta lider av urininkontinens, torra slemhinnor, torr hud samt att sexlusten försvinner.

Boosta testosteron genom att minska på sockret och äta mer protein.
Se också till att få i dig naturliga oljor/fetter samt tillskott av zink.
Ginseng bidrar också till normala testosteronnivåer.
Att styrketräna ökar också nivåerna av detta viktiga hormon..

"Har du PMS eller?!"

Hur mycket avskyr man inte att höra de orden? Det är som att man som kvinna inte få ha en åsikt eller visa sin frustration över något utan att få det tillbaka på oss.

Men sanningen är nog att det ganska många gånger stämmer, även om vi inte vill erkänna det. De i vår närhet ser tydligt när vår personlighet förändras och som ett brev på posten dyker mensen upp en vecka senare.

iStock 000008538351BZ

PMS kan göra en retlig, upprörd och orolig man kan få ett ökat sötsug.
PMSD är en allvarligare form av PMS som kan bli helt handikappande för personen som är drabbad.

Det är INTE ett naturligt tillstånd utan ett tydligt tecken på att kroppen din är i obalans.

Det finns ett tydligt samband mellan PMS och lågt progesteron. Men även östrogenbrist kan vara orsak till PMS. Därför kan det var bra att kolla upp genom att göra ett hormontest.

Progesteronkräm under den premenstruella fasen är mycket viktigt för att minska stressen och lugna ner kroppen och för att undvika eventuell PMS.

Sammanfattningsvis

Att man får tillräckligt med bra fetter och protein är mycket viktigt för våra hormoner.
(Då gäller det att man kan ta upp det protein och fett man väl äter. Så att se över sin matsmältning och rena sin tarm är alltid rätt!)
Försök eliminera all skadlig stress ur ditt liv. Lite stress är alltid bra, men långvarig stress är skadligt.
Få tillräckligt med sömn varje natt och inte bara ta ikapp sömnen på helgerna.
Minska på sockerintaget och försök ha blodsockret i bra balans. Socker skapar hormonell obalans - så är det bara.

Din kosthållning och livsstil är AO för att få balans på dina hormoner.
Men att främja och stödja de olika hormonerna med hormontillskott är många gånger en stor fördel. Men mer om det i nästa del.

_______________________________________

[1] vi tjänar ingenting på att rekommendera dessa verktyg, vi tycker själva de är mycket bra och det är därför vi vill tipsa om dem.
[2] läs gärna dessa 2 bra artiklar: http://www.natkringoudis.com/oestrogen-dominance-why-you-can-blame-unbalanced-hormones-for-weight-gain/
http://www.natkringoudis.com/the-2-secrets-to-hormone-balance/
[3] Letargi är en benämning på en onormal psykisk trötthet.

_______________________________________

Läsvärt:
Den självläkande människan - Sanna Edhin.
Kaos i Kvinnohjärnan - Mia Lundin

Publicerad i Hälsoartiklar
onsdag, 09 mar 2016 04:51

Förkylningste

Vi har nog alla varit med om känslan när halsen börjar bli torr och senare svida, man blir trött, skakig och börjar frysa, musklerna ömma och allt man vill är hem till sängen och vila. Då är det lämpligt att göra förkylningste, ett avkok på massa nyttigheter som stödjer immunförsvaret som i bästa fall kan mota förkylningen - vilket har hänt oss ett flertal gånger. Det må smaka lite märkligt och starkt men är helt klart värt det. Gå till receptet här. (Man kan även lägga till andra örter och kryddor man vet man kan behöva.) 

 

Publicerad i D.I.Y (do it yourself)

Det är verkligen sorgligt att så många blir sängliggande i influensa och förkylningar, i synnerhet på vintern. Och inte bara en gång. Hos vissa avlöser virusen varandra och man snörvlar och snyter sig hela vägen genom det kallare halvåret, med mängder av sjukfrånvaro från jobb och skola. Arbetsplatser, dagis, skolor, äldre som umgås med sina barnbarn – alla drabbas.
Är bakterier starkare idag som vissa säger? Måste man verkligen bli sjuk? Kan man göra något för att förebygga det?

Ett förunderligt försvar

Vi har ett förunderligt och fantastiskt skydd i kroppen, de vita blodkropparna, våra soldater. De skall mota ut och skydda oss från virus och bakterier. Huden och våra slemhinnor, ögon och näsan med luftrör är ställen som kan släppa in virus och bakterier och när de väl är inne i kroppen står vårt hopp till de vita blodkropparna. Skyddet är beroende av att det finns näring som hjälper de vita blodkropparna att göra sitt jobb. Om vårt immunförsvar är dåligt, kan det bero på att vår mat är näringsfattig, att vi har för mycket stress runt oss eller får för lite sol. Jag vill även tillägga att det kan bero på för lite glädje i livet.

Visste du att 70-80% av vårt försvar sitter i tarmarna? De som har många långa och återkommande förkylningar har ofta dålig bakterieflora i tarmarna. Är det då bara att käka goda bakterier? Ja, för några är det en lösning. Men för allra flesta behöver man först rensa bort det som är dåligt. Finns det candida, parasiter eller annat? Kanske har man en IgG-överkänslighet mot något eller några födoämnen. Ta reda på det. Vi erbjuder tester på det. Först efter att man blivit av med det dåliga det kan man stödja försvaret genom att tillsätta goda bakterier.

Hjälp försvaret genom det du äter och inte äter

Socker har en negativ effekt på tarmfloran samtidigt som det höjer insulinet som ökar inflammation i kroppen, och sänker därmed immunförsvaret rejält. För många som ligger hemma sjuka slutar det ofta med att man äter något i stil med nyponsoppa, juice, flingor, choklad eller annan bekväm mat som är näst intill, om inte helt, näringslös och full av socker. Även om det alltid är fördelaktigt att alltid undvika socker så är det, när du är sjuk eller är på väg att bli sjuk, extra viktigt att behålla ditt immunförsvar starkt genom att få i dig näringsrik mat.

Hur är det med mjölkprodukter? Gillar du det och får i dig det varje dag? Visste du det att mjölk är slembildande? Så hosta, slem, snor och annat trivs då väldigt bra i din kropp. Och bakterier trivs i en sådan miljö.

Gluten då? Ja vi har ju talat om det i tidigare blogginlägg så jag skall inte gå in på det mer, men det är en av de saker som kan förhindra ett bra näringsupptag. Vill du ha lim i tarmen? Visste du att om du blandar vetemjöl och vatten och sätter den på en yta och sen ett papper på det fastnar pappret. Det är alltså bra att ha till tapetklister, men inte till föda då det kommer göra det svårt för goda bakterier att verka i tarmarna.

Det finns massor att säga om det, men jag skall inte tråka ut er med det. Men med tanke på hur dåligt många äter och lever stressade liv m.m. kan jag i alla fall inte tro att det är bakterierna som är starkare, utan snarare kropparna som blivit svagare.
Jag förstår att när man får den ena förkylningen efter den andra blir man bara så trött och man tar första bästa smärtstillande läkemedel eller antibiotika för att komma på benen igen och komma iväg på jobbet. Men det bästa att göra då är att bygga upp sitt immunförsvar och då måste man tänka mer långsiktigt. Det går! Och det är väl värt ansträngningen.

Har D-vitamin någon betydelse?

Unders mars och april börjar de flesta nordbors D-vitaminlager ta slut och influensasäsongen når sin kulmen samtidigt som fenomenet ”vårdepression” eskalerar. En slump? Att åka till solen är ju populärt för många svenskar som gör att man kanske klarar sig igenom hela vintern med det D-vitamin kvar i depåerna. Men vi kan faktiskt få i oss solvitaminet genom hela det mörka halvåret i form av en kapsel. Nästan alla svenskar ligger lågt på D-vitamin så att få alla dessa att ta tillskott hade hjälpt vårt land till mycket bättre hälsa och massa sparade pengar genom minskad sjukfrånvaro*. (Googla på Mats Humble, en läkare som har forskat på detta.)

När förkylningen smyger sig på...

Det finns en mängd olika huskurer och knep man kan ta till när man håller på att bli eller har blivit dålig. Lök på nattduksbordet hjälper andningsvägarna skall hålla sig öppna. Sätt då huvudändan på sängen lite högre. Vitlök, ingefära, honungsvatten är några saker som hjälper. Vitlök i örat på en liten gasbinda drar ut det onda. Ett naturligt antibiotika har det kallats. Men man kan även mota förkylningen med många av de homoepatiska preparaten vi har på webshopen.

Vi får ju inte påstå att något läker, lindrar eller botar (för då är det ett läkemedel). Men jag skall berätta en personlig erfarenhet som vi hade. Vår dotter Amanda skulle gifta sig på lördagen och på tisdagen innan blir min man liggande med influensa och hög feber. Jag blev jätteledsen och tänkte det är ju bara det allra sämsta tillfället att bli liggande att inte få vara med på vår enda dotters bröllop. Detta är vad jag gav honom (och han kunde vara med på bröllopet på lördagen):
Paravix - 4 st i timmen
C-vitamin i pulverform - ½ tsk 4 ggr under dagen som han fick dricka
Silver som jag sprayade i hans mun och gav honom att dricka ihop med C-vitaminvattnet.
Quntakehl dr - som jobbar mot virus.
Zell Oxygen Immunoplex - stärker kroppen, och den fick han även i efterbehandling 3 veckor efteråt. Det är så att kroppen är ofta trött och slut ett tag efter en influensa. Detta kan hjälpa till att göra så man blir pigg fortare.

Skräddarsy din väg till friskare vintrar

Vill du ha personlig hjälp att få ordning på ditt immunförsvar? Då rekommenderar jag att du antingen bokar en tid och kommer hit till min mottagning. Jag kan då se i det levande blodet hur är det med dina vita blodkroppar: om de behöver bli starkare eller fler. Bor du långt ifrån erbjuder vi även hjälp per telefon eller Skype. Även då bokar du in en tid på min sida mabra.se via länken ovan eller beställer det direkt i vår webbutik. Du kan då välja alternativet att boka in en telefonkonsultation. Skriv då i fältet vad du vill ha hjälp med. Jag ringer upp dig på den bokade tiden.

Givetvis finns många fler saker du kan göra för att stärka ditt immunförsvar, som sömn och motion. Dina soldater kommer att belöna dig med att hålla dig mer frisk och hälsosam, hela året runt. Jag önskar dig allt gott och att du skall få vara glad och stark. Då blir livet roligare!

*Statistik från Previa visar att arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro, VAB inräknat, under 2012 uppgick till 21 miljarder kronor. http://www.previa.se/Om-Previa/Pressrum/Pressmeddelanden/Arbetsgivarnas-kostnader-for-sjukfranvaro-okade-med-en-miljard-/

 

Publicerad i Hälsoartiklar
onsdag, 02 mar 2016 15:25

Rå Minttårta med extra greens

Om jag går på restaurang så kan man med all säkerhet misstänka att jag kommer beställa det som antingen innehåller något med mynta eller annanas. Jag vet liksom innan att jag mycket säkert kommer att gilla det då de smakerna alltid går hem hos mig. 

Så därför var jag ivriga att från min första raw food början prova olika efterätter med mintsmak. Och första gången jag upptäckte ett recept där man färgade mintdelen grön med hjälp av spirulina blev jag överlycklig. För det är då en smak jag inte kan med. Tycker att det smakar så oerhört illa men i det här sammanhanget måste det ju vara gott. Men så ska det vara så där hälsosamt att man tvingar sig att inta den lite då och då, men till slut stod bara burken i skafferiet och stirrade på mig. Men tänk att nu kunde jag laga supergoda efterätter och använda spirulinan som färgning. Det är helt klar en win-win situation, jag får användning för min spirulina samtidigt som jag får i mig alla den fantastiska näringen som spirulinan innehåller utan att jag behöver äcklas det minsta. 

Konsten är att inte ta för mycket. Ju mer färg desto mer smak, ju mindre smak man vill ha desto ljusare blir färgen. Så börja försiktigt och smaka dig fram så att det inte smakar spirulina utan bara ser så där "mintigt" gott ut. 

Lycka till och berätta hur mycket du gillade tårtan för mig. 

Amanda M

TIll receptet:

minttarta

Publicerad i D.I.Y (do it yourself)

Innan vi flyttade hade jag ett stort dilemma. Det var helt omöjligt att få med oss vår stekpanna i gjutjärn (vi har två fina Skeppshult, men bara den ena användes flitigt och har en given plats vårt hem!). Den vägde för mycket helt enkelt. Folk skrattade åt mig för att jag ville ta med mig den och någon hänvisade till mitt blogginlägg om att inte vara fäst vid saker... Men jag hade en oroande magkänsla att det inte skulle bli lätt att hitta något liknande. Jag minns av mina resor till Asien innan och även när jag bodde i Afrika att teflon var det enda som butikerna erbjöd. Men kanske jag har fel. Traditionellt sätt måste det ju vara gjutjärn som de lagar sin mat på. Jag påminde mig om hur jag ser i gatuhörnen de står och lagar omeletter, steker chapati och andra delikatesser. Det måste ju vara gjutjärn och de måste ju ha fått tag på dem någonstans. Det kommer nog lösa sig – försökte jag intala mig själv.

Nu har vi bott här i några månader. Och fortfarande har jag inte hittat vart man kan köpa något som skulle kunna fungera som stekpanna i gjutjärn. Allt jag ser är gjort i teflon eller aluminium. Någonstans såg jag rostfritt stål med en non-stick beläggning. Vårt sug efter pannkakor blir bara starkare och önskan att göra en god gryta växer också. Men jag tänker inte kompromissa! Jag vägrar! (En fördel med det här är att vi steker mindre, vilket har sina hälsofördelar, men i det långa loppet så känns det faktiskt svårt att leva utan en bra stekpanna/gryta!)

Vad Non-Stick pannor är

Pannor av Non-Stick-material, som idag många verkar anse vara det enda sättet att steka sin mat i, innehåller PTFE = polytetrafluoreten (innehåller grundämnena kol och fluor), vilket egentligen ska vara helt säkert – såvida du endast steker i låga temperaturer och så länge din teflonpanna inte är skadad på minsta sätt.

Och bättre har de visst blivit. Man använder inte längre PFOA (cancerframkallande) vid tillverkning av Teflon. (Vad de använder de istället kan man undra. Kanske något ännu sämre som vi om några år blir varse).

Och även om den exakta orsaken till varför kanariefåglar som bor i köket dör av "oförklarlig anledning" inte helt är fastställd (man tror att de förgiftas av de polymergaser som avges från teflonpannan).

Men man kan ju helt enkelt välja att inte ha sina fåglar i köket. Så varför är jag ändå, trots allt, negativt inställd till teflonpannor?

non-stick-panna

Varför jag är så envis med att inte använda Non-Stick pannor

Även om tillverkarna och teflon-förespråkarna påstår att det inte är några problem för oss människor, väljer jag ändå att se upp och ge en liten diskret varning till dig som lyssnar. Kanske kommer de ämnen som man gör teflon av en dag vara några av de ämnen vi önskar vi aldrig hört talas om, än mindre lagat mat i, då vi kommer kunna se dess baksida.

Men jag är ju ingen fågel

Även om jag inte är en fågel så måste den där gasen ändå bli en extra onödig belastning som vår stackars kropp (främst lever) måste ta hand om! Det säger en hel del att det till och med finns ett myntat begrepp: "Polymer fume fever", för de influensaliknande symptom man kan få när man blivit utsatt för för mycket av teflonpannans gifter. Även om det precis som en influensa går över så kan det inte vara hälsosamt för oss i längden. Eller vad tror du?

Slit och släng-dilemmat

Dessutom går pannor gjorda av teflon lätt sönder. Håller du inte med? Det är som en förbrukningsvara hemma hos många. Det är visserligen bra att man slänger ut en teflonpanna som börjar få repor eftersom det är då läckage av farliga peroflouredade ämnen är som störst och alltså mest skadlig för vår hälsa.

Men, hur mår naturen egentligen av att vi slänger ut teflonpannor med jämna mellanrum? Naturen klarar helt enkelt inte av att bryta ner de perflourerade ämnen som finns i bl.a. teflon.

Men man kan visserligen se till att Non-Stick pannan inte blir repig så lätt och snabbt! Hur då? Jo genom att använda redskap som inte repar den. Vad är det för redskap? Redskap gjorda av plast! Och hur bra är det egentligen för våra kroppar? Plast som värms upp eller kommer i kontakt med högvärme som en stekspade i en teflonpanna gör förorenar maten (vår kropp -> våra celler -> våra gener) genom att dela med sig av gifter som vi definitivt lika bra kan vara utan (och våra kommande generationer likaså!) Så ska du laga mat i känsligare pannor som teflon eller annan Non-Stick, använd hellre redskap av trä.

Har du tänkt på det här?

Hur ligger det till med de andra PTFE-pannorna, alltså andra non-stick varumärken?* Något att ta i beaktande är huruvida de använder PFOA i sin tillverkning. Och någon kommenterar kanske att "PFOA" är förbjuden i EU eller att PFOA finns knappt kvar i slutprodukten. Men var tillverkas produkten? Är det en billigare variant är det sällan inom EU och då kan ämnena förekomma. Och hur mår de som jobbar i fabriken och i fabrikens omgivning? Att vara konsument är så mycket mer än att bara köpa en stekpanna för att grädda sina pannkakor i. Det handlar om våra medmänniskor, om än på andra sidan jorden. 

Pannan i mitt hjärta:

gjutjärn

Gjutjärn

Okej jag vet att det finns en hel del negativa åsikter om stekpannor i gjutjärn. Men jag har också argument tillbaka.

"De väger för mycket!"

Många anser att deras tyngd är något negativt. Men personligen anser jag att det är positivt.

Den åker inte omkring på spisen om man råkar stöta till den med något. Det är inte så lätt att tappa den eller att den glider en ur händerna då man verkligen tänker på vad man gör när man lyfter den. Dessutom är det bara en vardagsträning som jag tycker är en extra bonus! Det enda jag inte orkar/vågar göra är att vända pannkakorna i luften. Men kom igen, det kan jag faktiskt leva utan att kunna.

"De är så svåra att rengöra"

Många som är negativt inställda till gjutjärn skyller även på att det är svårare att göra rent och att maten fastnar så lätt. Jag kan inte riktigt hålla med om det. Jag har då sällan haft problem med att maten fastnar hårt och ifall det fastnar så är den lilla minuten att rengöra inget negativt. Se det som en möjlighet att får lite extra vardagsträning igen, en rejäl skrubbborste (jag använder den här) och varmt vatten gör susen.

(Varför ska allt gå så extremt fort egentligen?? Diskningen är en ypperlig tid att tänka igenom dagen, meditera över positiva saker och stressa ner.)

Låt pannan sedan lufttorka. Använd inte diskmedel, låt den inte ligga i vatten (för då kan den rosta) och använd inte fina diskhanddukar för att torka av den – då blir de svarta!

Bekymra dig inte över att den inte blir helt fri från den oljiga känslan. Det är faktiskt bara bra att den är lite smord – faktum är att du ändå någon gång då och då kan behöva olja in den lite extra.

"Maten fastnar mycket lättare"

Ja, om du jämför med Non-Stick. Och ja, om du inte vet hur du ska göra. Gör så här så ska du se att maten inte fastnar så lätt alls: hetta upp den först, sen häll i oljan/smöret/ghee och efter det när järnet är varmt kommer du inte besväras alltför mycket av fastbränd mat. Till er som är fetträdda och önskar ha en non-stick panna för att kunna undvika fett... Hm.. Hur ska jag säga det här så diplomatiskt som möjligt? Du behöver inte vara rädd för fettet! Bara för fel sorts fett! Läs på!

"Jag kan inte steka tomat i den"

Det stämmer. Det bör man tänka på att med gjutjärn inte tillaga allt för syrarika livsmedel som tomat. Men skulle man hälla i lite tomatkross i köttfärssåsen så är inte det hela världen. Det är mer om man gör sin hemmagjorda ketchup i gjutjärnsgrytan varje dag – mindre bra!

"Man får i sig järn och det är farligt"

En del som förespråkar teflon och andra non-stick material brukar tala om att gjutjärn är farligt för att man kan få i sig för mycket järn. Risken är väldigt liten. Men absolut vet du med dig att du redan har för mycket järn i kroppen så kanske man bör välja ett annat material. För mycket järn är absolut giftigt. Men det är ändå inte så många som lider av järnöverskott att jag ändå känner att jag kan rekommendera gjutjärn till den stora massan. (Faktum är att särskilt tjejer/kvinnor i fertil ålder ofta har järnbrist). Men skulle det vara så att du har för mycket järn eller tungmetaller i kroppen så är det bättre att rekommendera dig att göra något åt grundproblemet i stället för att varna för gjutjärnstekjärn.

"Den går aldrig sönder"

Hm.. Inte för att jag tror någon anser det vara ett problem. Men jag måste ändå ta upp hur extremt hållbar den är, nästan helt omöjlig att ta sönder. Kanske är det egentligen därför Non-Stickförespråkare talar illa om den.. Det finns inga pengar i att folk köper traditionella gjutjärn då de håller i flera generationer. Mina två skeppshultare är båda ärvda och har flitigt används i några decennier och säker många många år till.

"Det kanske fungerade bra i förr i tiden när man lagade mat över öppen eld - men inte lever jag på stenåldern inte."

Det går utmärkt att använda gjutjärnspannor på vanliga spishällar, glashällar och moderna induktionshällar, men det går också bra att ha den över eld om du skulle vilja det, eller i ugnen (så vida den inte har ett trähandtag som våra har).

Jag tycker att fördelarna definitivt överväger de negativa sidorna. Dessutom tycker jag att maten smakar bättre, men det kanske är inbillning för att jag älskar den traditionella känslan av gjutjärn!

Ja ni förstår att jag saknar min älskade stekpanna i järn där hemma i sverige...

Alternativ för den kräsne är emaljerat gjutjärn, med en dyrare prislapp, men de ska vara enklare att rengöra, rostar inte, maten fastnar inte lika enkelt och man kan använda tomat och andra livsmedel rika på syra.

Något som ska vara minst lika bra men också dyrare är kolstål. Jag har själv ingen erfarenhet av det, men vad jag har lyckats läsa mig till på nätet ska den ha ungefär samma egenskaper som gjutjärn. Den är ännu svårare att ta sönder och den väger mindre än den tunga gjutjärnen. Men om jag har förstått rätt så hör kvalitén på kolstålen ihop med tjockleken. Ju tunnare, desto sämre och därmed billigare.

Om jag ändå bara kunde hitta något liknande här. Om jag inte gör det får jag fortsätta leta efter de två näst bästa alternativen:

Keramisk beläggning:

Verkar poppa upp i varje modernt lite mer medvetet kök. De har ingen plastbeläggning i form av PFTE och klarar av mycket högre temperaturer än vad teflonliknande pannor kan.

Värmefördelningen verkar vara olika från märke till märke, så där får du göra din egen research.

Den kräver en liten mer noggrann hantering än gjutjärn om man vill att den ska hålla i längden och det rekommenderas inte heller att använda hårda köksredskap tillsammans med dem - helst träredskap.

Men vad pannan är gjord av mer än emalj är väldigt olika från märke till märke och var den är gjord...

Rostfritt stål:

Det som är bra med rostfritt stål är att de klarar höga temperaturer och läcker minimalt med kemikalier i maten. Men som stekpanna sägs de vara sämre på många områden: värmefördelningen, stekningen, mat fastnar lättare och svårare att rengöra. Ja, jag har ju råkat bränna popcorn i kastrullen, de är inte kul att rengöra... Så rostfritt stål föredrar jag att ha till mina kastruller eller till mina bakformar där värmefördelningen är mindre viktig. Skulle det i slutändan vara det enda jag hittar i stekpanneväg får jag nöja mig med det.

Det finns en annan typ av stekpanna som inte får så mycket uppmärksamhet:

Titanstekpanna:

Informationen om dem är däremot inte lätt att få tag på. Många hävdar att det är det absolut bästa som finns på denna jord, men det är svårt att få en tydlig klarhet i varför. Andra hävdar att det bara är en legering, åter andra hävdar att de är en keramisk legering ovanför titanet. Åter andra har blivit mycket missnöjda med sin efter att den slutat fungera efter några års och andra påstår att den fungerat finfint i 10 år. Min slutsats är att det är en stekpanna som verkar vara värd att kolla upp om du skulle vara ute efter något nytt. Men troligen är det olika kvalité, kostnad och material i de olika varumärkena som använder titan.

Det är nog ändå inget jag kommer kunna hitta i den här delen av världen, så jag kommer fortsätta att leta efter mitt älskade gjutjärn. Kan hända att jag någon gång skulle kunna tänka mig att köpa en liten nätt och lätt titanstekpanna som skulle kunna vara en bra reservpanna att ta med på resor runt om i världen. Men det är ett långt senare projekt!

Bättre utan

Visst är de här alternativen dyrare i jämförelse med en aluminium- eller teflonpanna! Men om det är så att man inte har råd att köpa dem så skulle jag vilja påstå att det är bättre att vara utan. Det går att vara utan, det kanske bara är positivt för dig. Utmana kreativiteten och lära dig mer om hur du kan laga mat på andra sätt. Till exempel kanske du kan ugnsbaka mer. En dag har du kanske råd att investera i en stekpanna av bra kvalité. Tar du då hand om den kan till och med dina barnbarn glädjas över den decennier framöver. Väl värt slantarna med andra ord.

Tålamodsprövande

Så jag väntar tills jag verkligen hittar en panna som fyller mina kriterier - om det så ska betyda att jag kommer springa på varenda marknad, söka mig långt in i byarna eller behöva frakta från vår nästa vistelse i grannlandet när vi förnyar vårt visum^.

Hur gör du?

Hur har ni gjort i er familj? Vilket material använder ni när ni lagar mat? Tycker ni det är överdrivet att kasta ut teflonpannan?

PS. När det kommer det till bakplåtspappar, bakformar, muffinsformar, våffeljärn etc.. Hur gör man där?? Ja hos oss är valet enkelt... Inget med Non-Stick. Papper, rostfritt-stål, extra fett i långpannan och i framtiden (ifall vi flyttar hem till sverige) skulle jag kunna tänka mig ett gammalt våffeljärn i gjutjärn. Till dess kan vi klara oss utan våfflor. Men alla gör som de själva vill och känner är rätt. Men inför alla eventuella nyköp så kommer det inte bli något med Non-Stick.

 

Lycka till med din hälsosamma matlagning

Amanda M

#Aluminium är ett annat material som också är ett billigare och populärt material till matlagning. Men de har visat sig ofta läcka ut i maten vid hög uppvärmning. Jag vill inte få för mycket aluminium i mig. Så därför undviker jag stekpannor och andra köksprylar gjorda av det.

*Här tar jag bara upp teflon, som är ett av alla varumärken som finns. Är det ett annat varumärke som man vill undersöka så får man göra det på egen hand.

^ Uppdatering: Vi blev "gjutjärn-stekpanne-ägare" igen efter vår senaste visumförnyelse. Äntligen! :)

Läsvärt:

http://www.treehugger.com/corporate-responsibility/consumer-reports-debunks-the-teflon-panpfoa-exposure-myth.html

http://www.treehugger.com/green-home/happy-teflon-day-stick-around-and-find-out-if-it-safe.html

http://www.kemi.se/om-kemikalieinspektionen/verksamhet/handlingsplan-for-en-giftfri-vardag/hogfluorerade-amnen

http://www.naturalnews.com/029676_PFOA_non-stick_cookware.html#

http://kemikaliekollen.blogspot.com/2013/01/kemikaliebanta-koket.html

http://kemikaliekollen.blogspot.com/2013/01/pfoapfos-enligt-kemi.html

http://static.ewg.org/reports/2015/poisoned_legacy/EWG_Guide_to_PFCs.pdf?_ga=1.265863631.1701477717.1450679575

http://www.ewg.org/research/pfc-dictionary

http://www.ewg.org/research/canaries-kitchen

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/jan/25/are-my-non-stick-pans-a-health-hazard-teflon

http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-1/giftspridare

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/atta-satt-att-detoxa-koket

http://groovygreenlivin.com/2011/01/how-to-choose-healthy-pots-and-pans/

http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2013/07/31/stekpanna-i-vit-keramik/

http://m2.thorsell.info/wp-content/uploads/2012/09/Glas_Porslin_5115.pdf

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/varning-for-grillgaller-av-teflon

http://www.lagamera.se/om-stekpannor

http://blog.listentoyourgut.com/alternatives-to-teflon-frying-pans/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/forpackningar/svarta-koksredskap/

http://www.medicalnewstoday.com/releases/4716.php

http://www.asons.co.uk/personal-injury/hazardous-substance-claim/exposure-teflon-polymer-fume-fever-fluoropolymer-fever/

http://www.rightdiagnosis.com/p/polymer_fume_fever/intro.htm

http://foodal.com/best-of-foodal/better-cast-iron-carbon-steel-skillets/

http://www.heathernicholds.com/planning/healthy-cookware

http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2012/09/17/keramisk-stekpanna/

http://www.naturalnews.com/036029_cookware_non-stick_chemicals.html

http://www.livestrong.com/article/158539-healthy-types-of-metal-for-cookware/

http://www.ehow.com/info_8034440_dangers-titanium-cookware.html

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Nyhetsbrevet

Häng med oss och få information och inspiration till ett hälsosamt och sprudlande liv.

Chat

Scroll to top