rorelse

Artiklar filtrerade på datum: maj 2016
måndag, 30 maj 2016 13:56

Därför blir du självförgiftad

Blir du självförgiftad?
Ja troligen.

Det är nog ett av de större problemen vi har i vårt land.
Inte nog med att vi utsätts för alla miljögifter och att det är så mycket gifter i vår mat.
Utan på det självförgiftas vi i och med att vi ofta inte kan spjälka vår mat som vi ska; istället jäser eller ruttnar maten i våra magar.

Det orsakar en dålig miljö och obalanser i tarmfloran som i sin tur yttrar sig i försämrat immunförsvar, näringsbrister, trötthet, huvudvärk, hudproblem, ledvärk, gasbildningar, allergier, läckande tarm, värkproblem och autoimmuna sjukdomar.

Hur du hindrar att bli självförgiftad

Tugga, tugga, tugga!
Hur många gånger du har hört att man ska tugga maten ordentligt och inte slänga dig i maten? Du har säkert själv sagt det till dina barn. Eller hur! 

Själv har jag hört det otaligt många gånger. Men ändå verkar det vara lättare sagt än gjort. 

Många gånger beror det nog på att vi aldrig riktigt tar oss tid till att äta i lugn och ro. Vi vill multitaska, vi äter framför datorn, tv:n och om vi har tid att äta tillsammans med familjen är det fullt sjå med att få barnen att äta. När finns det tid att tugga egentligen?

Vi får helt enkelt ta oss tid till det. Det är inte mer med det. Din och min kropp måste få lugn och ro för att kunna smälta maten, annars presterar den dåligt på den fronten. Matsmältningen är en av kroppens mest krävande processer så att respektera det och planera utefter den kunskapen är ett sätt att visa din kropp omtanke!

För som sagt vi vil ju inte gärna bidra till att vi blir självförgiftade, eller hur?

När bör man äta vad för att undvika en självförgiftning

Vid vilken tid maten äts kan även det påverka vår matsmältning.

  • Till exempel äts frukt allra helst på fastande mage (till exempel på morgonen eller som ett mellanmål). Skälet till det är att frukt färdas snabbt genom kroppen. Har vi då en massa mat som tar långsam tid på sig att smältas och bearbetas hamnar frukten på toppen av matberget och börjar ruttna innan alla näringsämnen kommit ut. Så att äta en fruktssallad som dessert eller servera frukt efter måltiden är heltokigt! Visst, kanske man inte i alla sociala sammanhang kan undvika det. Men som regel kan det vara bra att komma ihåg att frukt – den är till "frukt-kosten".
  • Grönsaker färdas också snabbt genom systemet (inte lika snabbt som frukt dock). Därför äts den allra bäst före proteinet och/eller kolhydraterna. Låt inte grönsakerna få ruttna de heller. Du behöver dem verkligen.
  • Sist men inte minst äts proteinet eller kolhydraterna, och helst inte tillsammans. Kom ihåg att tugga dem väl då de här inte innehåller enzymer så som grönsakerna gör och är därför än mer beroende av salivets enzymer för en bra matsmältning.
  • Något annat som är viktigt att komma ihåg för att undvika självförgiftning är att inte dricka tillsammans med maten. Det är en sak kanske att ta en klunk med lite bittra örter innan måltiden för att stärka matsmältningen liksom att kanske smutta (mao dricka måttligt) med vin till en måltid någon gång ibland. Men det är en helt annan sak att klunka i sig dricka till maten som spär ut magsaften med dess viktiga saltsyra. Så låt bli att dricka till maten. Spara det till mellan måltiderna. Och är du osäker på hur mycket du ska dricka så kan du läsa om det här!

pasta självförgiftning

Låt inte gommen få avgöra allt

Visst är det lockande att påstå att sådant man dras till eller tycker om är något man behöver. Vare sig det är en viss typ av grönsak, krydda, choklad, sötsak, salt, grädde eller bröd. Och det finns absolut en sanning med att det som vi suktar efter kan avslöja att vi har en brist på något särskilt ämne ex mineraler som krom, natrium eller järn. Men många gånger används argumentet helt utan grund och mer för att ursäkta en "last" som man har. Vi alla har våra laster - det här helt OK! Men många gånger kan också det man dras åt vara det som förgiftar ens kropp.

Som kolhydrater, bröd, sötsaker, mjölk - ja ibland även frukt och vissa nötter. Så utvärdera vad du äter och hur mycket. Kanske genom att skriva en matdagbok. Upptäcker du att du får i dig mjölkprodukter, mat med gluten i eller raffinerat socker var eller varannan dag, försök då att utesluta det ur din kost en tid. Till en början kan det vara jobbigt för dig ifall kroppen har utvecklat ett beroende och skriker efter att få det, men inte för att den mår bra av det utan bara för att den blivit lurad att tro att det är något som den behöver (mer om den kemin i en annan artikel!).

Efter ett tag kommer du upptäcka att det var maten som orsakade självförgiftning i din kropp vilket ledde till att du led av en viss typ av ohälsa. Försök att göra en tarmrening och läkning av tarmen, kanske med hjälp av en näringsterapeut som kan hjälpa dig på vägen. Efter ett tag kommer du kanske kunna ta in de de där ämnena i din kost igen och förhoppningsvis har kroppen läkt så mycket att den nu klarar av att hantera spjälkningen på rätt sätt och därmed undvika en självförgiftning!

Så nu är du redo för att sluta upp med att självförgiftas!

Men vad ska man göra om man redan är självförgiftad och med andra ord har belastat kroppen med toxiner och slaggämnen som den inte kan komma ifrån? Det kolla i föregående artiklar som handlar om myten kring detox och hur man gör en bra detox

Publicerad i Hälsoartiklar
måndag, 23 maj 2016 08:26

5 sätt att göra din detox rätt

Att göra en detox eller avgiftning av vår stackars överbelastade kropp är viktigt, som vi fick reda på i förra artikeln. Men hur kan man göra en skonsam tillfällig detox på egen hand?

1. Det finns ingen genväg - kosten är grunden

Som vanligt är det maten det handlar om. Se till att du får i dig tillräckligt av proteiner, fettsyror och alla essentiella vitaminer, mineraler och spårämnen (särskilt viktiga för utrensning är zink, selen, molybden, mangan och B-vitaminer).
Var också noggrann med att maten är fräsch, inte innehåller mögelsporer eller är för gammal. Försök se till, om möjligt , att den är ekologiskt odlad. Ät rikligt med grönsaker, örter, kålväxter och bär, och lite frukt.

Undvik all mat du inte tål och som kroppen inte mår bra av. Prova även att under den här tiden att leva helt utan sädesslag som innehåller gluten, komjölksprodukter och raffinerat socker. Många mår även bra att tillfälligtvis minska kolhydrater från potatis och andra rotfrukter.

Se även till att du undviker allt av halv- och helfabrikat, i alla fall så mycket du bara kan. Försök att experimentera med att laga allt från grunden. Till exempel kan du prova att göra hemmagjord ketchup, majonäs, pasta, bröd.. Ja allt möjligt kan du prova! Det kommer vara en riktigt ögonöppnande upplevelse att göra så mycket från grunden och helt SJÄLV!

Försök även att dra ner på kaffe, alkohol och sluta upp med tobak. Kom även ihåg att dricka dina 2 liter vatten!

Var konsekvent med maten. För mycket "unna" eller "fuskande" gör att hela effekten av en detox försvinner.

fruitbreakfast bowl

2. Ta tillskott som kan hjälpa till

Greens: som vetegräs, korngräs, chlorella, spirulina m.fl. är alla utrensande, basande och näringstäta.

Örter: åkerfräken, gurkmeja, brännässla, pau d'arco, fänkål, malört, anis, nejlika, papaya, vitlök m.fl.

Vitaminer: extra tillskott av c-vitamin och b-vitamin

Övriga tillskott: MSM, Psylliumfröskal, linfröolja, enzymer och antioxidanter, probiotika.

Vid Candida och mikrooragnismer är förutom de ovannämnda även grapefruktkärneextrakt, kaprylsyra, kolloidalt silver,

3. Stressa ner och sov gott

Under den här tiden försök eliminera åtagande som kräver mycket engagemang från din sida. Ta tillfället i akt att ta det lite lugnare i livet. Slappna av. Kanske ta en middagslur om du känner för det.

Se även till att du får tillräckligt med sömn och att den är regelbunden.

3. En god cirkulation och lymfa

Är viktigt för att kroppen ska kunna få ut gifter ur kroppen. Du stimulerar cirkulationen med raska promenader, daglig motion, massage och torrborstning.

Passa även på att lära dig att andas rätt.

4. Kemikaliebanta

Använda den här tiden för att minimera antalet gifter du sätter på dig i form av smink, hud- och hårprodukter. Försök använda så lite du kan och hitta bättre alternativ.

När detoxen blir för jobbig

Om du får utrensningssymptom som blir för jobbiga så bör du dra ner dosen på det tillskott du använder dig av (fortsätt fortfarande att äta ren och giftfri mat) och tillför extra C-vitamin som kan minska symtomen och hjälpa dig att må bättre under din detox.

Ett annat sätt att bli av med utrensningssymtom som kanske uppstår är att få i sig tillräckligt med fibrer i form av psylliumfröskal, chiafrön etc., som hjälper tarmen att hålla igång så att du verkligen blir av med matresterna som ska ut.

Inte bara bra för tarmen... (eller: inte bara för att gå ner i vikt!)

Genom att göra en sådan här detoxkur på 2-3 veckor kommer du att få förnyad energi, mer ork och lust och bättre humör. Men du kommer nog också märka en del andra hälsoförbättringar.
Skälet till det är att flera olika organ har fått avlastning.

Genom att du tog hand om cirkulationen i kroppen fick ditt hjärta och blodomlopp bättre förutsättningar.

Genom att du drog ner på alkoholen, fick bättre blodsockerbalans (genom att dra ner på kolhydrater) och genom att du tog tillskott av antioxidanter och örter och åt näringsrikt fick levern en avlastning som den är mycket tacksam för.

När du andas rätt och vistas mycket i naturen ger du lungorna en välförtjänad paus.

Lymfsystemet är ofta förbisett men den får sig en rejäl rening av att vi rör på oss, får massage och torrborstar oss. Lymfans hälsa beror även till stor del av hur tarmen mår. Läcker tarmen ut gifter tas det upp av lymfan och skadar lymfknutornas immunförsvar. Så genom att tarmen renas så mår även lymfan bättre.

Eftersom du varit noggrann med att dricka ordentligt och du även har druckit teer av olika örter har du även underlättat reningen för njurarna. Njurarna skadas också av ett för högt blodsocker. Men i och med att du undvikit och dragit ner på många söta produkter och kolhydrater normaliseras blodsockret och njurarna kan läka bättre ifall de blivit skadade av det. Likaså är njurarna känsliga för stress. Nu när du under de här veckorna verkligen ansträngt dig för att ta det lugnt har även njurarna fått återhämta sig.

Som du redan gissat är även den här kuren en perfekt nystart för din stackars tarm som får slita så. Den kommer att må mycket bättre på alla vis.

meditation bz

Detox som livsstill

Många säger sig ha en detox som livsstil, att allt de äter och gör är utrensande och inte belastar kroppen. Då det är väldigt svårt för de flesta att uppnå är det ändå givetvis det bästa för oss alla. Inte då menat att kroppen ska hålla på och avgifta sig hela tiden, för det kan tära på en hälsosam kropp. Utan just att man inte tillför skadliga ämnen som kroppen behöver göra sig av med.

Detox livstillen är helt klart ett optimalt sätt att leva.

Men som beskrivits i tidigare artikel så är det svårt att helt undvika alla gifter som vi utsätts för i vårt samhälle.

Så att ändå göra en mer fokuserad utrensning någon gång ibland är bara positivt för kroppen. Det är en tid när du är mer noggrann med vad du äter och försöker bli av med olika laster (och ursäkter som "mörk choklad är hälsosamt jag kan äta det VARJE kväll") du lagt dig till med.

Kom ihåg: En detoxkur är bara ett tillfälligt komplement till en annars hälsosam, sund kost och livsstil.

Men nu över till dig. Hur har du mått under och efter du gjort en detox? Hur brukar du gå till väga, gör du en rejäl juicefasta eller brukar du göra en lättsammare detox som beskrivits ovan?

Önskar dig en fortsatt fin försommar

Med kärlek

Amanda M

Ps.
Kom ihåg att inte detoxa om du är gravid, då gifterna kan överföras till barnet från mamman.

tisdag, 17 maj 2016 09:33

Myten du gick på om detox

Detox-trenden verkar vara över. Nu ser man allt mer i bloggvärlden och på sociala medier där de lobbar för att "inte gå på detox", hur skadligt det är med att detoxa och att allt vi behöver är att äta rätt, dricka mycket vatten och röra på oss.

Som jag tog upp i min förra artikel om vatten så är det verkligen AO för att utrensningen av toxiner ska fungera och som jag även tagit upp otaliga gånger är maten grunden till all hälsa. Eller ohälsa för den delen.

Men även om vi äter helt korrekt och försöker leva ett så giftfritt liv som möjligt och dricker tillräckligt med vatten så är det alltför många gifter och skadliga ämnen vi ändå utsätts för, för att våra utrensningsorgan ska kunna klara av att befria oss från dessa på bästa sätt.

Vi måste komma ihåg att varje år dyker ett otal nya kemikalier upp som vi först efter flera års användning verkligen förstår om de är oskadliga för hälsan och miljön eller inte. Och dessa blir vi ofta indirekt eller direkt utsatta för vare sig vi vill eller inte. För det är inte bara genom vår mat som man får i sig gifter. De kommer från möblerna, tekniska prylar, kläderna, luftföroreningar, miljögifter, bensinångor, lösningsmedel, lim, färg, rengöringsmedel, tobak (då tänker jag på oss stackare som blir utsatta för andrahands-rökning), läkemedel, vårt dricksvatten och hudprodukter som vi frivilligt sätter på oss.

Inte undra på att det ibland blir FÖR MYCKET för våra stackars kroppar (för att inte tala om vår stackars planet).

I den här giftiga världen som vi lever i behöver vi alltså göra det vi kan för att eliminera gifter i vår omgivning. Men även om vi gör vårt bästa för att undvika är det helt enkelt lite för mycket som vi oavsiktligen får i oss.

Det vi bör göra för att rädda våra stackars överbelastade kroppar

Vi kommer aldrig till 100% kunna bli av med det på egen hand, världen är helt enkelt för rutten för det.

Men vi kan göra vårt bästa att förebygga värre sjukdomar som kan komma i efterhand om man alltför länge lever med slaggprodukter (gifter och annat som belastar kroppen).

Hur vi gör det

Främst genom det vi äter.

Att ofta få i sig livsmedel som man inte tål eller som kroppen inte mår bra av är ett av de vanligaste sätten att få i sig gifter på. Så märker du att det är ett eller flera livsmedel du tål sämre - undvik dem, i alla fall för ett litet tag så kroppen får vila från dem.
Det finns livsmedel som kroppen aldrig mår bra av i för höga doser och det är allt för hårt raffinerad och processad mat, som en del sädesslag, mjölkprodukter, charkuterier och socker.

Äter vi mat som är konventionellt odlad med besprutningar är det också en överhängande risk att vi får i oss rester från bekämpningsmedlen.

Har maten dessutom fått färdas länge har den ofta varit utsatt för mycket kemikalier utmed vägen.

Och som om det inte vore nog där så förpackas maten ofta i plast som har sina skadliga egenskaper främst mot vår miljö, men dess effekt kan på oss som äter den kan inte förringas..
Och det här är under förutsättningen att vi bara äter rena råvaror. Äter vi dessutom halv- eller helfabrikat får vi oss sötningsmedel, färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel.

Men gifterna som vi får i oss via maten går åtminstone direkt ner till levern, som är vår fantastiska reningsapparat. Gifter som vi får i oss via andningsvägarna och huden hinner cirkulera länge i blodet innan de når levern och kan brytas ned och skickas ut eller inkapslas i fettvävnad. De kan alltså ställa till med en hel del skada på vägen dit.

Kroppen har en fantastisk förmåga att rensa ut gifter

Bland annat genom sitt förråd av skyddande mineraler och vitaminer – så kallade antioxidanter. Men förbrukas de i allt för stor takt och vi inte hinner fylla på med dessa näringsämnen genom vår mat behöver vi ta tillskott av antioxidanter för att inte kroppen ska fara illa.
Det här har inte behövts förr om åren. Men ju mer vi utsätts för gifter i vårt samhälle desto högre krav ställs på att vi har en adekvat mängd antioxidanter.

Individuellt behov

Tyvärr hör jag ibland okunniga människor varna sina medmänniskor för att inte gå på "detox-bluffen" och råda dem till att inte rena sin kropp och de kanske nämner en rad anledningar. Det finns ingen anledning för mig att ta upp varje argument här. För faktum är att de inte ser till de stora hela och de glömmer bort en viktig faktor, nämligen att vi är inte bara genetiskt olika utan vi har alla också blivit olika påverkade av vår miljö.

Det som är bra för en människa är inte bra för nästa och vice versa.

En del har starka och vitala utrensningsorgan som arbetar effektivt medanandra tyvärr har inte fötts med samma förutsättningar. Det räcker med bara en liten försämrad produktion av ett enda enzym för att reningen i kroppen ska försämras.

När man råder sin medmänniska att inte "detoxa" kanske man gör mer skada än nytta. Just den människan kanske har väldigt belastade utrensningsorgan som bara skriker efter att få lite hjälp.

Ett intressant test som gjordes av den amerikanske näringsfysiologen Jeffrey Bland är mycket talande. Han bjöd sina kollegor på varsin kopp kaffe och mätte sedan koffeinhalten i deras saliv. Hos några forskare hade koffeinhalten halverats redan efter 30 minuter. Men hos andra dröjde det hela 30 timmar (!) innan koffeinhalten hade gått ner till hälftenAtt vi har olika avgiftningsförmågor är helt klart självklart.

Hur du vet om dina avgiftningsorgan fungerar optimalt

Hur känslig du är för gifter, dofter, mat, (kaffe!) m.m. kan indikera att du behöver avlasta kroppen. Personer som har astma, allergier, värk, trötthet och ofta är sjuka är också sådana som utsätts för en onormalt hög giftbelastning och kan behöva rena sina utrensningsorgan. Men även vi andra behöver förebygga så vi inte får de ovannämnda problemen.

office BZ

Även personer som stressar, sover dåligt, arbetar i kontorsmiljö (dålig luft, teknikångor, gifter i möbler m.m.), de som reser mycket, som ofta vistas i trafikerade miljöer eller arbetar med gifter (som målarfärg, lim och annat) kan behöva avgifta sig.

Däremot kan det också vara skadligt att alltför mycket lobba för en viss "detox"-produkt som om det skulle vara att undermedel. Då är det dags att dra öronen åt sig. Eftersom vi alla är individuella fungerar olika örter och naturliga produkter olika bra för oss.
Vill du vara på allra säkra sidan och verkligen veta att just din detoxkur blir riktigt lyckad så rekommenderar jag dig att ta kontakt med en närinsgterapeut som är van vid att jobba med utrensningar.

Hur brukar du gå tillväga när du detoxar? På vilket sätt har du känt att du fått nytta av att göra en detox någon gång ibland? Vad tycker du om myten som spridit sig om att vi inte behöver detoxa?

Lycka till med er detox och jag hoppas ni får en fortsatt trevlig försommar

Amanda M

 

Äntligen har sommaren kommit, lite tidigare än förväntat kanske. Men vem klagar på att äntligen få sol och värme. Kanske har du också som så många andra hunnit ta säsongens första dopp i det blå?

Ta vara på lediga stunder som dyker upp och lapa lite sol. Fast det behöver man nog inte uppmuntra svenskarna om två gånger. Det gör vi mer än gärna. Vi tar ut våra utemöbler och inviger grillningssäsongen så fort vi bara kan.

Men i all jäkt att packa picknickkorgar, renoverar altanen och rensa ogräset kanske vi glömmer något av det viktigaste. Nämligen att dricka vatten!

Visste du...

Människokroppen består till mellan 55-78% av vatten (beroende på kroppsstorleken) och så lite som 10% vätskebrist kan vara livshotande.
Men jag vet att du tänker det och det stämmer – för mycket vatten är inte heller bra.

Så hur mycket vatten ska man dricka?

För att avgöra hur mycket vatten just du ska dricka finns det ett litet räkneexempel som kan ge dig en indikation. Du tar din kroppsvikt och multiplicerar den med 0,3 (ex: 65 kg x 0,3 dl = 1,9 liter vatten). Prova nu att själv räkna ut det, det tar bara en halvminut. Så hur mycket vatten skulle du dricka?

Jag skulle dricka som räkneexemplet ovan nästan 2 liter vatten. Ärligt talat gör jag nog inte det, trots att jag alltid har min fina vattenflaska med mig och dricker rikligt på morgonen så är jag nog bara uppe i 1,5 liter max. Så skärpning på mig.

Men som sagt det här bara en indikation på hur mycket man bör dricka. Den egentliga mängden vätska styrs inte bara av ens kroppsstorlek utan också på hur mycket man rör sig och den temperatur man befinner sig i.

Så när det blir lite varmare (som det nu blivit för oss alla) så behövs det MER vatten.

Dessutom lockar det här finfina vädret till mer trädgårdsarbete, fler skogsprogemander, cyklarna tas ut ur förråden, barnen och hundarna ska rastas ute i fina vädret m.m. Ja vår fysiska aktivitet ökas under de varmare månaderna och det kräver också sin andel mer vätska.

Men tänk om jag dricker för mycket vatten?

Det är en oerhört obefogad rädsla många går omkring och bär på. Har man friska njurar är det faktiskt riktigt svårt att dricka för mycket vatten. De borde vara mer bekymrade över att de dricker för lite. då det faktiskt är rent ut sagt farligt att dricka för lite!

Fördelarna med RÄTT mängd vatten

Rätt mängd vatten är viktig för optimal funktion av kroppens metabolism, matsmältning, fettförbränning, muskeluppbyggnad, lever- och njurfunktion och för hälsosamma leder.

Vatten är ett utmärkt medel för att rena kroppen från toxiner och slaggämnen. Därför kan för lite vatten orsaka illamående, huvudvärk, yrsel, muskelkramper och andra sjukdomar från toxiskbelastning.

För lite vatten kan försämra koncentration- och prestationsförmågan och även vårt intellekt.

Om rädslan att dricka för mycket vatten kvarstår så kan du hälla lite salt i vattnet. Då de få människor som drabbas av hyponatremi oftast har för lite natrium i blodet i förhållande till den relativt stora mängden vätska.

Det är dock viktigt att tänka på att inte dricka de där 2 literna på en gång på morgonen och tänka att "nu klarar jag mig resten av dagen". Om kroppen får för mycket vatten åt gången blir den chockad och gör sig av med det allra mesta. Många gör det misstaget och drar därför slutsatsen att man ska dricka så mindre. Delar man däremot upp dagsransonen i mindre mängder får man inte det problemet. (Kroppens upptagningsförmåga lär ligga någonstans på 2 dl per 15 min i normalt tillstånd - mer ifall man är uttorkad, har utövat krävande fysisk aktivitet m.m. )

Hur vet jag om jag dricker tillräckligt med vatten?

Eftersom mängden vatten är individuellt kan man göra ett enkelt urintest.

  1. På kvällen innan du går och lägger dig så kissar du i toaletten.
  2. Innan du spolar så kollar du vilken färg urinet har.
  3. Om urinets färg är klar kan du stoltsera med en bra vätskebalans. Men ju gulare kisset är desto mer bör du öka ditt vätskeintag.
  4. Gå nu ut och drick ett stort glas vatten innan du går och lägger dig och kom ihåg att det första du börja göra imorgon när du vaknar är att – Dricka vatten.

"Men nu glömmer du att vi får i oss mycket vatten i maten också!"

Ja men de där ca 2 literna om dagen är förutom det vi får i oss via maten.

"Räcker det inte med vilken vätska som helst? Måste det vara just vatten?"

Vatten är grunden i all vätska, så jag förstår hur du tänker.

Men problemet är att mycket av den vätskan som vi får genom läsk, saft, energidrycker och sportdrycker faktiskt är vätskedrivande. Det blir alltså plus-minus-minus. För varje läsk du dricker borde du dricka dubbelt av den mängden med vatten bara för att kunna rena ut kemikalierna och för att kunna återställa vätskebalansen.

Jag är hemskt ledsen att säga det men det gäller även kaffe. Med det sagt inte att du måste sluta dricka kaffe. Utan tänk på att för varje kopp kaffe så dricker du två koppar vatten – så är du någorlunda balans igen.

Gå inte heller på att köpa vitaminberikat vatten eller olika hälsovatten som går att köpa på flaska. De vill bara åt dina pengar. De där flaskorna gör varken nytta för dig eller vår miljö. De kan aldrig på långa vägar göra lika stor nytta som en näringsrik måltid och kranvatten (eventuellt smaksatt med örter/kryddor du har hemma).

Som om vattnet är varmt (som vid te) eller kallt, det är smaksak.

"Vatten är så tråkigt/Jag gillar inte vatten"

Det är bara att börja vänja sig. Vi är alldeles för bortskämda i vårt samhälle att vi borde skämmas.

Vatten är en av de viktigaste hörnstenarna för ett långt och friskt liv.

Det är en av våra rättigheter att kunna få dricka vatten. Och vi kan bara öppna kranen och ut kommer perfekt dricksvatten!
Så har du problem med vatten så får du helt enkelt ta och komma över det. Det är inte mer med saken.

Hur kan du lära dig att gilla vatten? Prova ett av följande förslag:

1. Res till ett land med svår vattenbrist och lev som en av de lokala människorna. Vandra flera timmar om dagen för att hämta vatten som du ska sedan dela upp mellan att laga mat, dricka, tvätta kläder, duscha och städa. Dessutom är vattnet smutsigt så när du dricker det kommer du bli sjuk och du förstår nu varför medellivslängden i de länderna är så korta. Efter en sådan upplevelse kommer du aldrig ta vatten för givet igen.

2. Något mycket enklare är att tvinga dig att dricka vatten tills du gillar det. Se till att dricka dina 2 liter (eller hur mycket det nu var du skulle ha) varje dag i 1 månad. Troligen gillar du inte vatten för att du har blivit så förgiftad av annat du druckit. Om du nu är konsekvent med att dricka den mängden du bör så kommer vattnet kunna hjälpa till att driva ut de gifter du har i kroppen. (Försök även under den här perioden låta bli saft, läsk och energidrycker). Jag är säker på att du kommer gilla vatten efter den här månaden.

3. Kanske gillar du inte vattnet för att ditt kranvatten har dålig kvalité. Kanske är det helt mjölkigt av kalk (som hos oss i Trelleborg) eller gult och metalliskt av för mycket koppar. Ja då är det ju inte undra på att du inte gillar vatten. Fundera då på om du kanske inte borde investera i en vattenrenare, så att du får fräscht och hälsosamt vatten ur din kran.

4. Prova att smaksätta vattnet naturligt. Du kan prova med Citrongräs, citron, lime, pepparmynta, gurka, rosmarin, lakritsrot, ingefära m.m. Vi har flera olika förslag i vår receptbank, kolla in här.

pexels-photo-water-bz

När ska man dricka vatten?

Allra helst på morgonen när kroppen är uttorkad efter natten. Passa även på att ha i lite citronjuice för att basa kroppen och få en bra start på dagen.

Drick sedan mellan måltiderna. Det är tyvärr en liten ovana vi har att alltid dricka vårt vatten till maten. Det försämrar vår matsmältningsförmåga.

"Men du... Skippa plastvattnet"

Ja jag har redan nämnt det, men jag känner att jag måste nämna det igen. För vid den här tiden på året så säljer butikerna allt mer mineralvatten på flaska. Varför? För att vi är dumma nog att gå på det.

Vattnet i flaskorna är långt ifrån lika bra som det de flesta av oss har i sin kran. Och om du så skulle behöva kan du lika gärna rena vattnet genom att installera ett vattenfilter av något slag i ditt hem, som jag tidigare nämnde. Du har snart tjänat in pengarna på vattenrenaren om du brukar köpa köpe-vatten.

Det finns faktiskt nästan inget dummare än att köpa mineralvatten på flaska. Både för plånboken, hälsan och för vår miljö. Det tar av dyrbara naturresurser att både producera, transportera och sedan återvinna (om de har "tur" nog att ens bli återvunna) plastflaskorna. Resurser som kan användas mycket bättre på andra ställen. Dessutom har plast en dålig förmåga att läcka ut kemikalierna när den blir uppvärmd eller kvarglömd i solskenet eller bilen.

Så investera i en bra vattenflaska i rostfritt stål som du fyller på med kranvatten när du har möjlighet för att kunna ha en daglig tillgång av frisk, härligt och hälsosamt vatten.

water-kitchen-black-design-bz

Hur gör du för att komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten? Tycker du det är svårt att få i dig allt du behöver om dagen?

All kärlek till er, njut av försommaren och kom ihåg att dricka tillräckligt med vatten

Amanda M

Publicerad i Hälsoartiklar

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Nyhetsbrevet

Häng med oss och få information och inspiration till ett hälsosamt och sprudlande liv.

Chat

Scroll to top