rorelse

fredag, 25 nov 2016 14:38

Snabbaste och enklaste glassen

Skrivet av

Vinterns ankomst är ett faktum och glassäsongen känns mer avlägsen än någonsin. I och för sig kanske du ska åka och fylla på D-vitaminerna under detta mörka halvår, och är man på en varmare plats är det ju lätt att smälla i sig någon glass eller två. Likväl kvarstår faktum att det är ganska svårt (beroende på vilket ställe man intager sina solstrålar) att hitta något som är hälsosamt i glassväg. Mycket processad mjölk, vitt socker, vetemjöl, mer socker, mer mjölk och kanske en del andra läskiga saker. Inte för att skrämmas, men den värsta matförgiftning min fru har fått är när hon ätit en inte så bra glass utomlands.

Men när det väl är dags för glass nästa gång och du har möjlighet att göra den själv, tycker jag du ska testa denna. I enklaste utförande behövs endast två ingredienser och tar, om du har en något sånär bra mixer / blender bara några minuter att smälla ihop. Fri från precessad mjölk, raffinerat socker och andra ospännande matliknande substanser. Och självklart går det att ha glassäsong året runt, utan problem. Kanske du till helgen vill en långfrukost med pannkakor eller våfflor, då passar bananglassen utmärkt. 

Have a nice cream!

måndag, 21 nov 2016 14:15

Måndagspannkakor

Skrivet av

På måndagmorgonar kommer vanligtvis vår vän Pannkakan på besök hem till oss och hjälper oss få en skön start på veckan. Med sig brukar han ha sina vänner Frukt, Bär, Nötsmör, hemmagjord Nutella och inte minst hemgjord Glass, för att nämna några.

I stället för att stressa oss iväg till veckans bestyr sitter vi lugnt och tar en långfrukost och umgås, och skjuter lugnt upp allt det där som ska göras till tisdagen. Ja, inte allt förstås, en del jobb får vi uträttat. Men det blir några timmars kompensation för helgerna, då vi oftast är rätt upptagna. Och de andra dagarna i veckan förstås.

 Vi steker dem alltid i vår gjutjärnsstekpanna och det känns riktigt genuint och gammaldags. Många av dessa moderna non-stickpannorna läcker ut gifter i maten och bidra till en massa hemskheter i våra celler, medan det farligaste du kan få av gjutjärn är ett extra järntillskott. Utmaningen med en gjutjärnspanna är att det få dem att vara just non-stick. Se till att pannan värms upp torr och lägg i ghee / kokosolja när den blivit riktigt het, inte innan. Viktigt är också att behandla den väl, särskilt om den är ny eller inte har blivit så väl omhändertagen hittills. Googla "cast iron seasoning" för bra tips om hur du får din gjutjärnspanna att bli en av dina favoritredskap i köket. 

Dessa pannkakor är självklart glutenfria och går att äta även på torsdagar.

mndagspannkakor3

Det här receptet är dedikerat till min mans underbara systerdöttrar, de är även konstnärerna bakom teckningarna som fått pryda bilderna till detta recept.

De finns inte mycket annat i livet som kan ge oss så mycket glädje som barn kan. Deras intryck av omvärlden som kommer i uttryck i spontana kommenterar, deras energi som ger utlopp i dans, spring och hopp – sådant som håller oss igång och hela tiden själva se livet som ett litet roligare ställe.

Vi har även så mycket att lära av våra fina barn. Kärlek när de delar med sig till sina syskon, empati när de erbjuder sin hjälp, ödmjukhet med alla deras frågor och opartiskhet när de kan leka med vem som helst utan att bry sig om deras bakgrund, kultur, språk och färg.

De här fina människorna vill vi ge vårt allra bästa till. Kärlek, utbildning, lek, kreativitet, trygghet och hälsa.

Det sistnämna, hälsa, verkar dock förbises av många i vårt samhälle idag. Tragiskt men sant. Visst vill ingen ha barn som är sjuka och inte mår bra, men ändå är det vad många göder sina barn till att bli – sjuka.

För när barn inte få den näring de behöver och istället utsätter sina kroppar för kemikalier och matliknande substanser som är främmande för deras små kroppar göder det en dålig tarmhälsa –> dåligt näringsupptag - > koncentrationssvårigheter, maniska beteende och sjukdomar. Ja nästan all slags ohälsa kan många gånger spåras tillbaka till vad man ätit. Och när barnen är små har föräldrarna den ypperliga möjligheten att lägga grunden för hur barnens fysiska och psykiska hälsa kan komma att bli.

Så du som medveten, kärleksfull mamma gör rätt i att lägga den där extra tiden och de extra pengarna på att köpa bättre livsmedel och laga maten från grunden. Det är en investering för framtiden, för dina barn – det är ett uttryck för din kärlek.

Men jag förstår att det inte är lätt att få ihop livspusslet många gånger och barnen vill ha godsaker (eller ja det är nog inte bara barnen som vill ha det ;) ) och det är mycket som ska göras.

Så därför tänkte jag tipsa om de här kalasgoda muffinsen som barnen (och du själv) definitivt kommer att vilja göra om och om igen. Vilken tur att de går så snabbt att slänga ihop! :)

Receptet hittar du här:

Nam Nam Muffins

onsdag, 06 apr 2016 17:03

5-minutersglassen

Skrivet av

Det fanns en tid jag åt plättar eller pannkakor var eller varannan morgon. Det pålägg som föll mig mest i smaken av allt jag testade var banan i kombination med jordnötssmör, så det fick oftast spela huvudrollerna i mina frukostar. Ibland brydde jag mig inte ens om pannkakor, bara jag hade min burk, en sked och ett antal bananer så var det bara att lägga en klick på bananen och bita. Sötsugs-Quickfix. 

Steget var därefter inte långt att göra en frusen version av blandningen och kalla det glass. Skeptikerna var många, men har tystnat i och med den första skeden som nådde deras gom. Ska erkänna att jag krånglade till det i onödan i början, mot bättre vetande, och använde en glassmaskin (mindre bra sådan.) Har sedermera upptäckt en mycket enklare väg: att använda frusna bananbitar (som jag alltid försöker se till att ha i frysen) som läggs i mixern och mixas med jordnötssmöret, och eventuell vätska. Egengjord hälsosam glass på <3 minuter!*

Så egentligen behövs väl knappast ett recept för något så enkelt men vill du ha mått och tips på smaksättningar och garneringar kan du ta dig till vår receptbank på denna länk.

 

bananjordnotsglassen

fredag, 15 apr 2016 09:40

Odla nu - ät gazpacho i sommar!

Skrivet av

Med risk för att gå händelserna i förväg - men innan vi vet ordet av är det sommar igen och många tomatodlare står där med massa tomater upp till öronen som man inte vet vad man ska göra med. Och skulle vi få varma dagar är att perfekt är det perfekt att mixa ihop en kall tomatsoppa, gazpacho, att äta på uteplatsen eller balkongen. Med ett gott glutenfritt bröd eller knäckebröd, kanske raw, blir det en rikitgt läskande och hälsosam lunch.  
Nu i april är det hög tid att fylla trädgårdslandet eller fönsterbrädan med tomatplantor. Så få lite jord på fingrarna och du kommer förhoppningsvis bli belönad med en massa smak- och näringsrika tomater i sommar. Och skulle du inte få tag på solmogna goda tomater på annat sätt funkar det att göra soppan med tomater på burk också. 

Smaklig måltid!

gazpacho2

torsdag, 24 mar 2016 09:51

Ostbrickans viktigaste biroll - kexet

Skrivet av

På en ostbricka är det givetvis ostarna som ska inneha huvudrollen, men liksom även den bästa skådespelaren kan lyftas till högre höjder av biroller så fyller även kexet en viktig plats för att framhäva ostens karaktär utan att själv ta alldeles för stor plats. Vad har nu ostbricka och skådespelare på en hälsosida att göra?

Jo, för vårt eget välmående anser vi att vi måste få av ost någon gång då och då. Och då menar jag fina ostar av hög kvalitet, helst av får eller get tillsammans med ett gott vin (som passar till ostarna i fråga) och just det, kex. Eftersom utbudet av glutenfria kex som fyller våra kriterier är ganska magert och dyrinköpt så kan man likaväl tillverka egna. Dessa är kryddade med örter men vill man ha neutrala eller annan smak är det bara att plocka bort eller byta ut. Gå till receptet här och gör dina egna kex!

delikakex

onsdag, 09 mar 2016 04:51

Förkylningste

Skrivet av

Vi har nog alla varit med om känslan när halsen börjar bli torr och senare svida, man blir trött, skakig och börjar frysa, musklerna ömma och allt man vill är hem till sängen och vila. Då är det lämpligt att göra förkylningste, ett avkok på massa nyttigheter som stödjer immunförsvaret som i bästa fall kan mota förkylningen - vilket har hänt oss ett flertal gånger. Det må smaka lite märkligt och starkt men är helt klart värt det. Gå till receptet här. (Man kan även lägga till andra örter och kryddor man vet man kan behöva.) 

 

onsdag, 02 mar 2016 15:25

Rå Minttårta med extra greens

Skrivet av

Om jag går på restaurang så kan man med all säkerhet misstänka att jag kommer beställa det som antingen innehåller något med mynta eller annanas. Jag vet liksom innan att jag mycket säkert kommer att gilla det då de smakerna alltid går hem hos mig. 

Så därför var jag ivriga att från min första raw food början prova olika efterätter med mintsmak. Och första gången jag upptäckte ett recept där man färgade mintdelen grön med hjälp av spirulina blev jag överlycklig. För det är då en smak jag inte kan med. Tycker att det smakar så oerhört illa men i det här sammanhanget måste det ju vara gott. Men så ska det vara så där hälsosamt att man tvingar sig att inta den lite då och då, men till slut stod bara burken i skafferiet och stirrade på mig. Men tänk att nu kunde jag laga supergoda efterätter och använda spirulinan som färgning. Det är helt klar en win-win situation, jag får användning för min spirulina samtidigt som jag får i mig alla den fantastiska näringen som spirulinan innehåller utan att jag behöver äcklas det minsta. 

Konsten är att inte ta för mycket. Ju mer färg desto mer smak, ju mindre smak man vill ha desto ljusare blir färgen. Så börja försiktigt och smaka dig fram så att det inte smakar spirulina utan bara ser så där "mintigt" gott ut. 

Lycka till och berätta hur mycket du gillade tårtan för mig. 

Amanda M

TIll receptet:

minttarta

tisdag, 09 feb 2016 14:17

Av längtan till di...tt bröd.

Skrivet av

Mångas vardag, för vissa: morgon, middag kväll. Med skinka. Hushållsost. Bukfylla. Snabbmat. Jag-hinner-fixa-en-till-i-reklampausen. Macka.

Bröd.

Inget att hetsa upp sig för.

Eller?

Inte för oss alla. Vi vetevägrare (ja, jag talar väl mer för min fru och mig själv men många håller säkert med) uppskattar så oerhört mycket ett hembakat glutenfritt bröd och tuggar med största andakt när vi får chansen att hugga in på något så exotiskt som en – smörgås. Ja, bröd är för oss lyx och framkallar en smått euforisk känsla.

Så när jag besöker svärmor är bland det jag önskar mest i matväg just det här brödet som smakar fantastiskt, är saftigt och besitter en enastående konsistens. (Längtar till nästa gång men ja, det är trevligt att komma dit av andra anledningar än mat förstås). Håll till godo med ett av svärmor Christinas favoritrecept, klicka här

svärmorsbröd

torsdag, 04 feb 2016 05:58

Det bästa av två världar: Mint och Choklad!

Skrivet av

Jag bara älskar allt som har med Choklad och Pepparmynta att göra - och allra helst tillsammans.

Jag till och med drömde om att jag köpte en kartong med After Eight inatt. En liten besatthet med andra ord. Men att köpa en färdig After Eight eller annan överprocessad choklad med massa socker i sig är inget jag gärna vill göra i verkliga livet. Hellre då göra egna godsaker som jag kan äta flera stycken av utan att må dåligt över eller utsätta min kropp för skadliga ämnen. 

Tvärtemot den färdigprocessade bekvämlighetschokladen i butiken så är de här ingredienserna bra för oss. Rå Kakao innehåller bland annat rikligt med magnesium, och både cashewnötterna och kokosoljan innehåller bra fetter för oss. Pepparmintsoljan stimulerar matsmältningen bland annat. 

Så dessa små underbart ljuvligt goda godbisbitarna är helt perfekta för att mätta mitt sug, det enda problemet med dem är att de tog slut alldeles för fort... Men det kan vi enkelt råda bot på, dags att göra nya!  

Kilcka här eller på bilden för att ta dig till receptet:

Mint-

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Nyhetsbrevet

Häng med oss och få information och inspiration till ett hälsosamt och sprudlande liv.

Chat

Scroll to top