naring4

Alla våra recept är hälsosamma, gluten-, mjölk- och sockerfria, utan tillsatser och gjorda på rena äkta råvaror.

Kategori: 

Ghee

Ghee

Gör ditt eget ghee!

Ghee har tradionellt använts i Indien som en basvara i köket i tusentals år, en viktig del av ayurvedisk läkekonst. Vad är det då? Smör utan mjölkprotein, "smörolja" helt enkelt.

Det kan beställas i många matbutiker som 'koncentrerat smör' men att göra det själv är både billigare, men framför allt godare, tycker vi. Vi använder det i all slags matlagning; att steka, då det tål höga temperaturer, att baka med, där bakverket får en extra smakdimension av kola, och att bre på den glutenfria baguetten. Eller bara äta en sked för att det är så gott.

En stund efter att kokningen påbörjats sprider sig en smörig doft i hela lägenheten, en doft som sedan övergår åt det knäckiga hållet. Det tar lite tid, ungefär 3-4 timmar men det klarar sig själv på spisen. 

Hållbarheten är lång, åtminstone 6-12 månader i kylskåp, och något kortare i rumstemperatur.

Testa att poppa popcorn i ghee - får en smörig smak som gör det ännu omöjligare att sluta äta. Äkta smörsmak!

 

Ingredienser

För 1 Sats(er) ()

Recept

 • 750 g smör, gärna osaltat

Klar på: 15m

Vänttid: 4t

Ghee – Instruktioner

 1. Lägg smör in tjockbottnad kastrull som är lätt att hälla ur, sätt på plattan på låg-lägsta värme och låt spisen sköta jobbet. (Du får lära känna din spis och kastrull och hitta ett bra läge där det varken bubblar över för mycket eller knappt smälter.) Använder du en kastrull som passar den lilla spisplattan bör du inte använda mer 750 g smör. Har du en större kastrull kan du använda en större mängd. Grejen är nämligen att proteinerna ska fastna i botten så det får inte vara för mycket protein till för liten yta.
 2. När du hört det mysiga puttrandet i bakgrunden i ungefär 3-4 timmar, medan du diskat, jobbat, bakat, ..., bör det ha blivit en klar vätska och tiden har kommit att hälla upp i ett kärl, gärna av keramik eller glas. (Undvik plast.) Om du använde saltat smör kan det vara lämpligt att med en sked ta bort det saltskikt som har bildats på ytan. Häll över i din burk, gärna med ett filter till hjälp för att hindra proteiner som inte fastnat att följa med ner.

  pouringghee burnedgheesmaller

  Ghee kan förvaras vid spisen, lätt tillgänglig och med mjuk konsistens. Tänk på att ha lock på för att hindra fukt att komma in. Fantastiskt gott, enkelt att använda och hälsosamt! 

  Rent ghee är både laktosfritt och mjölkproteinfritt. Använd laktosfritt smör om du är mycket känslig för laktos då det skulle kunna finnas kvar i oljan. Färgskillnader kan finnas mellan olika batcher.
  Happy cooking!

Omdömen

5
onsdag, 20 Maj 2015
Visst är det väl så att man ska göra det på laktosfritt smör för att få det laktosfritt? - Christina

Kommentera

(5/5)
Din e-postadress kommer inte att användas i något syfteNyhetsbrev

Inspiration
Information
Nyttiga recept
& smarta tips!

Hälsosamma recept

Vår senaste Instagrambild

Läs mer om skolprojektet i Kilfi

PRY-CLASS-2-low

I samarbete med...

mabra logosidan

Kontakt

5Code AB
Odens tvärgränd 12
231 42 Trelleborg

Tel: 0410-35 15 00
Mobil: 0707-540 786
Telefontid: 8.00 – 12.00 alla veckodagar förutom onsdag.

Mejla oss gärnainfo@5code.se

Du kan även nå oss på chatten.

     

Nyhetsbrevet

Häng med oss och få information och inspiration till ett hälsosamt och sprudlande liv.

Chat

Scroll to top